HomeWordPressWordPress tabel maken en invoegen

WordPress tabel maken en invoegen

WordPress tabel

WordPress kan ontzettend veel, maar iets wat ontbreekt, is een eenvoudige optie om een WordPress tabel te maken en in te voegen.

Tabellen kunnen erg belangrijk zijn wanneer je data wilt weergeven op je website.

Het is nu alleen mogelijk om in WordPress een tabel te maken door zelf te spelen met HTML en CSS. Wanneer je hier echter geen verstand van hebt is het een onmogelijke opgave.

In dit artikel laat ik je een manier zien om tabellen te maken in WordPress berichten en pagina’s, zonder dat je je hoeft te verdiepen in HTML en CSS.

Video uitleg: Tabel maken in WordPress

In onderstaande video kun je zien hoe je in WordPress eenvoudig een tabel kunt maken.

Wil je graag de uitleg in tekst lezen, dan kun je hieronder verder lezen.

WordPress tabel maken met TablePress

Het eerste wat je moet doen is de plugin TablePress installeren en activeren. Wanneer je de plugin geactiveerd hebt, kun je deze in het menu terugvinden zoals je hieronder ziet.

Tablepress menu

Om een WordPress tabel aan te maken moet je klikken op “Add New Table”. Je krijgt dan het volgende te zien.

WordPress tabel maken

Bij Table Name moet je de titel van je tabel toevoegen en de Description hoef je niet verplicht in te vullen. Verder kun je ook nog instellen hoeveel rijen en kolommen de tabel moet hebben, maar dit kun je achteraf altijd nog aanpassen.

Klik tot slot op “Add Table” wanneer je alles hebt ingevuld.

WordPress tabel invullen

Je komt nu bij het gedeelte waar je de gegevens in de tabel kunt invullen en rijen en kolommen kunt toevoegen en verwijderen. Tevens kun je ook nog de rijen en kolommen met elkaar omdraaien indien dit nodig is.

WordPress tabel invullen

Onder de tabellen en kolommen zijn ook nog enkele andere opties die je kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen of een bezoeker de tabel kan sorteren of niet. Bekijk de opties rustig en bedenk voor jezelf welke het handigste zijn voor de WordPress tabel die jij maakt.

Wanneer je alle opties hebt ingesteld kun je onderaan op “Save Changes” klikken.

WordPress Tabel invoegen in je blogbericht of pagina

Nu je een tabel hebt aangemaakt moet je de tabel alleen nog in een blogbericht of pagina zien te krijgen. Open de pagina of blogbericht waarin je de tabel wilt hebben en zoek en klik op het volgende icoontje in de visuele editor: tablepress-icon

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is op “Insert Shortcode” te klikken om de tabel aan je blogbericht of pagina toe te voegen.

Je hebt nu een tabel gemaakt in WordPress

Tabelpress tabel

Je hebt nu een tabel in WordPress aangemaakt en ingevoegd die er ongeveer uitziet zoals het tabel hierboven. Je hebt hier zoals je ziet geen enkele regel HTML of CSS voor hoeven te gebruiken.

Wil je meer bezoekers op je blog?
Meld je aan en ontvang 15 verschillende manieren om vandaag nog meer bezoekers te krijgen op je blog + gratis e-mail updates.
Ik vind spam net als jij vervelend

32 reacties

 1. Beste Maikel,

  Mag ik jou iets vragen over Tablepress, want ik loop helaas vast.
  Ik heb nu een mooie tabel maar ik wil van colom C, de cellen 2 t/m 6 in een andere tekstkleur.
  Tot nu toe is alles me gelukt, alleen een of meerdere cellen aanpassen lukt me niet..
  Ik hoop dat jij het antwoord weet, want ik vind weinig NL uitleg helaas.
  Alvast vriendelijk bedankt.
  Mvg, Chantal.

  • Ik weet niet hoeveel kennis je hebt van CSS, want dit zul je nodig hebben om dit te bereiken met deze plugin.

   Iedere rij van links naar rechts en van boven naar beneden heeft een aparte class. Bij plugin options kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een custom css, je kunt dus voor iedere class een andere kleur instellen met de juiste CSS code.

 2. Beste Maikel,
  Bij de laatste handeling, de tabel plaatsen op een pagina met behulp van de editor verschijnt niet de tabel maar de volgende code:
  [table id=1/]. Hoe krijg ik wel een tabel? Groet, Derk

  • Hallo Derk,

   Het klopt dat je alleen de shortcode in de editor ziet verschijnen en niet de tabel zelf. Op de pagina zelf zal de tabel wel verschijnen, je kunt dit controleren door bijvoorbeeld je concept te bekijken of de pagina al te publiceren.

 3. Hallo,
  Als ik de pagina wil inladen, dan komt de 1e foto er eerst klein op. Hoe kan dit?
  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  vr.gr. Nancy

 4. Hallo Maikel, Fijn om eindelijk eens een tabel maker tegen te komen op wordpress. Heb er al lang naar gezocht. Ik vraag me alleen nog af als je bijv 3 kolommen hebt en diverse rijen of er dan een flexibel blok kan ontstaan. Als ik kijk naar de lisjten en ik heb in kolom 1 1 regel tekst staan en in de 2e. 3regels tekst staan worden die met 1 regel tekst ineens ook hoger. Kan je me misschien een hint geven of daar mogelijk nog een andere optie is bij Worpdress. Ik zoek eigenlijk iets wat lijkt op de diverse gratis zoekpagina’s maar dan binnen mijn eigen domein. Elke tip =welkom. Vrg pensioniste Mieke

  • Zoiets als startpagina bedoel je? (laat het maar weten als je iets anders bedoelt) Ik denk niet dat je dit zonder html/css kennis precies zo kunt bereiken.

   Stel je wilt 3 aparte kolommen naast elkaar hebben met verschillende groottes, dan moet je wanneer je met tabellen werkt in principe 1 grote tabel plaatsen met daarin weer 3 verschillende tabellen. De kolommen staan dan zeg maar “los van elkaar” omdat het 3 verschillende tabellen zijn.

   Tegenwoordig is dit ook te bereiken zonder tabellen, maar met div en de juiste CSS codes.

   Succes

 5. Giovanni Lugas

  Beste Maikel,

  Ik heb nu Tablepress uitgepakt. In mijn wordpress dashboard, onder weergave, is er geen plugins menu maar alleen de widgets. Hoe kan dat?
  Alvast bedankt.

 6. Kun je ook de celhoogte (rijhoogte) en de kolombreedte aanpassen

 7. Maikel,

  Is het mogelijk om waarden van de tabel ook als link aan te duiden. Ik gebruik de tabel voor het aangeven van beschikbare uren, het zou makelijk zijn wanneer clienten direct op he uur kunnen klikken om bij het contactformulier te komen.
  Alvast bedankt

 8. Maikel,

  Het is inmiddels gelukt….Thanks voor de tip over tablepress, werkt prima.

 9. Hai Maikel,

  Perfecte uitleg, maar ik zit nog met een probleem ik heb tabel’s gebruikt om video’s te plaatsen zie http://www.polennieuws.nl/videos-polennieuws-nl-2/ de kleuren komen met de layout niet overeen en die wil ik dus aanpassen. Heb is Stylesheet. css zitten kijken maar kan niets vinden, jij spreekt over custom.css maar waar staat dat in WP?
  Iets met bomen en bos :-)

 10. Hallo,

  Ik wil op mijn site meerdere tabellen plaatsen. Kan bij maar 1 tabel de css wijzigen hoe kan dat??

  • Het is wel degelijk mogelijk de stijling in CSS te wijzigen van meerdere tabellen. Alle tabellen hebben een uniek id die je kunt gebruiken in de custom css. Voor tabel 1 is het “tablepress-1″, voor tabel 2 is het “tablepress-2″, etc.

   In custom css kun je een tabel aanhalen door #tablepress-1 (of een andere tabelnummer) te gebruiken.

 11. Hier heb ik naar gezocht! Veel dank hiervoor Maikel. Ik heb het uitgetest
  en ga hier zeker mee aan de slag.

 12. Ik heb de plugin TablePress gebruikt om een tabel te maken, maar bij het publiceren komt er Edit te staan onder de tabel en het lijkt alsof iedereen nu in het dashboard van WordPress kan komen om mijn site te veranderen!
  Hoe kan ik dat Edit wegkrijgen?

  • Je hoeft je hier niet ongerust over te maken, Edit staat er alleen wanneer je bent ingelogd op de website.

   Bezoekers van je website krijgen dit dus niet te zien en kunnen niets bewerken. Log maar eens uit op je website en controleer het.

 13. Bedankt, je hebt gelijk! Ik dacht dat ik al uitgelogd was…

 14. Fijn deze vraagbaak ! Ik ben een beginnend wordpresser . . . . kan ik in jouw voorbeeld van de tabellen ook de regelafstand aanpassen en zo ja . . . hoe ?

 15. Hallo,
  Ik gebruik tableexpress o.a. om een paar foto’s te schikken (bestuur)
  . Nou wil ik in de tekst daaronder ook een email adres als link opnemen. Kan dat? Staat nu als tekst maar geen link daaronder. Heb al geprobeerd met mailto maar dat doe ik verkeerd of dat werkt niet.
  Wie heeft de tip om dit op te lossen?

  Al vast bedankt
  Henk

 16. Ik importeer de gegevens voor de tabellen die ik gebruik vanuit Excel. Echter, wat ik ook probeer, datums zet TablePress om naar de tekstnotatie (een getal van vijf cijfers). Is er een truc om dit goed om te laten zetten, want gezien de hoeveelheid data is het een monnikenwerk om dit allemaal handmatig aan te passen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>