Bij elke WordPress-website bestaat de kans dat je iets wilt doen of bereiken, maar dat je niet precies weet hoe je dit kunt doen.
In dit artikel zal ik 10 handige WordPress tips met je delen die misschien voor jouw website handig zijn of die het werken met WordPress eenvoudiger maken.
Laat ik deze intro verder niet al te lang maken. Laten we beginnen met de tips.
Afbeeldingen naast elkaar tonen in kolommen
Wanneer je afbeeldingen toevoegt aan je website komen deze meestal niet goed naast elkaar te staan. Vaak staan de afbeeldingen onder elkaar of aan elkaar vastgeplakt. Dit ziet er gewoonweg niet zo heel mooi uit.
Het is vaak een betere oplossing om een galerij toe te voegen aan een pagina waar je veel afbeeldingen wilt laten zien. Er komen dan kleine varianten van de afbeeldingen zichtbaar te staan en wanneer hierop geklikt wordt, worden de afbeelding in het groot getoond.
Er zit een standaard functionaliteit in WordPress om galerijen te maken waar je gebruik van kunt maken. Een alternatief is om een plugin als Foogallery te gebruiken om een galerijen mee te maken.
Maak een plakkende (sticky) header menu
Een sticky header menu is een menu dat altijd bovenaan de pagina zichtbaar blijft wanneer een bezoeker van je website naar beneden scrolt. Heeft het thema van jouw WordPress-website niet de mogelijkheid om een sticky menu te maken terwijl je dit wel wilt? Hier is een oplossing voor.
Met de plugin Sticky Menu (or Anything!) on Scroll) kun je een sticky menu in elk thema krijgen. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je de CSS class van je navigatie menu toevoegen. Zodra je dit gedaan hebt zal je een sticky header menu hebben.
Laat gebruikers zich abonneren op reacties
Wanneer je een reactie achterlaat op een WordPress-website, word je standaard niet op de hoogte gehouden als er een antwoord of nieuwe reactie geplaatst wordt. Een bezoeker moet dus zelf de pagina nog een keer bezoeken om te kijken of er is gereageerd.
In sommige situatie is het net even wat handiger en gebruiksvriendelijker om een e-mail notificatie te sturen zodra er een nieuwe reactie is geplaatst. Met een plugin als Subscribe to Comments Reloaded is dit mogelijk.
Stel zelf een Facebook afbeelding in
Facebook pakt altijd uit zichzelf al automatisch een afbeelding uit een artikel wanneer de pagina gedeeld wordt. Over het algemeen wordt in WordPress de uitgelichte afbeelding gebruikt, alhoewel het soms ook wel de grootste afbeelding in het artikel is.
Om zelf alle invloed te krijgen op welke afbeelding gebruikt moet worden in Facebook, kun je de og:image tag gebruiken. In WordPress kun je hier invloed op uitoefenen met behulp van de plugin Yoast SEO. Het is een kwestie van onder het artikel in de box op het deel-icoontje klikken en een afbeelding selecteren.
Voeg meerdere auteurs aan een artikel toe
Het kan heel goed zijn dat je een artikel schrijft met meerdere personen en je dit graag wilt laten zien. Standaard is dit niet mogelijk in WordPress en wordt alleen de auteur getoond die het artikel heeft aangemaakt.
Om toch alle auteurs van een artikel in beeld te laten komen kun je de plugin Co-Authors Plus gebruiken. Na het installeren krijg je een “Authors” box waar je alle auteurs van een artikel aan kunt toevoegen.
Pas de auteur van een artikel aan
In WordPress is de maker van een bericht of pagina meteen de auteur van het artikel. In sommige gevallen klopt dit alleen niet en heeft een ander het artikel geschreven.Je kunt dit gelukkig standaard al in WordPress aanpassen, maar deze optie is standaard wel verborgen. Het kan dus heel goed zijn dat je het over het hoofd ziet.
Om de auteur van een artikel te wijzigen kun je het bericht bewerken en naar de scherminstellingen gaan. Vervolgens zal je een vinkje moeten zetten bij “Auteur” om ervoor te zorgen dat je onderaan elk artikel de auteur kunt wijzigen in de editor.
Voeg afbeeldingen toe aan je categorieën
Bij berichten kun je gebruik maken van een uitgelichte afbeelding, maar bij categorieën heb je deze mogelijkheid niet. Het zou alleen in sommige situaties wel een mooie toevoeging kunnen zijn.
Om afbeeldingen op de categoriepagina’s van je website te krijgen kun je de plugin Taxonomy Images installeren en activeren. Na de activatie kun je bij Berichten -> Categorieën een afbeelding toevoegen.
Converteer tags naar categorieën (of andersom)
Wanneer je net begint met je website ben je misschien wat enthousiast in het aanmaken van tags en categorieën. Zo kan het zijn dat een tag eigenlijk een categorie moet zijn of een categorie een tag.
Nu is een categorie of tag eenvoudig te verwijderen en opnieuw toe te voegen, maar dan verlies je wel alle gekoppelde berichten. Om dit aan te passen en de gekoppelde berichten te behouden kun je gebruik maken van de plugin Categories to Tags converter. Je kunt de plugin vinden via Extra -> Importeren.
Zodra je de plugin actief hebt staan op je website kun je selecteren welke categorieën naar tags aangepast moeten worden of welke tags naar categorieën aangepast moeten worden.
Dupliceer een bericht of pagina
Er zijn diverse redenen te verzinnen waarom je een bericht of pagina zou willen kopiëren. De enige methode die je hiervoor in eerste instantie hebt is alles kopiëren en vervolgens plakken in een nieuw bericht of pagina. Je moet vervolgens alleen nog wel de uitgelichte afbeelding, categorieën en dat soort dingen instellen.
Een plugin als Duplicate Post geeft je een goede oplossing. Met deze plugin krijg je bij het bericht en pagina overzicht een “Clone” knopje erbij zodra je over een bericht of pagina beweegt met je muisaanwijzer. Klik je op deze knop, dan heb je jouw bericht of pagina gedupliceerd.
Pas de box volgorde aan in de WordPress editor
Aan de rechterzijde in de WordPress editor heb je allerlei verschillende boxen staan. Ik heb het dan over de box Publiceren, Uitgelichte afbeeldingen, Categorieën en de andere boxen die in jouw editor zichtbaar zijn.
Wist jij dat je deze boxen volledig naar wens kunt indelen? Zo is het mogelijk om de uitgelichte afbeelding box een stuk hoger te plaatsen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je muis vastgeklikt houden op de naam van de box en dan kun je de box naar boven of beneden slepen om de positie te wijzigen.
Moeilijk is het dus zeker niet om de volgorde van de boxen aan te passen, maar het kan voor jou een stuk prettiger werken worden.
12 reacties op “10 handige WordPress tips”
De webshop die ik gemaakt laat bij WP zelf de tekst op een pagina zien, zoals ik het gemaakt heb. Als ik online ga kijken staat een stukje tekst ineens dik en cursief. Hoe kan dat en hoe pas ik het aan???
Heb geprobeerd het in WP nog maar eens aan te geven hoe ik het wil hebben, maar online blijft het verkeerd staan.
Ik zal hier ook eens een vraag plaatsen.
En mijn vraag is of het mogelijk is om een widgets bij mij te plaatsen met een kleine afbeelding met tekst er onder en dan een stuk of vier naast elkaar dit wil ik op mijn voor pagina. Men stelde mij Elementor voor maar die werkt bij mij niet. Hierbij een voorbeel van wat ik graag zou willen maken https://www.nporadio5.nl/sterrennl
Dit kan met de Gutenberg editor ook. Kwestie van 4 kolommen maken, daarin weer een afbeelding blok en teksten.
Hey Maikel, Ik heb een vraag over de nieuwspagina, want ik kan online niet vinden wat ik wil en lijkt mij heel standaard iets 🙁
Als ik een Bericht maak, wordt er automatisch een unieke pagina aangemaakt. Super. Maar op de Nieuwspagina staat nu het volledige bericht zoals op de nieuwe pagina en ik wil op de Nieuwspagina bijv. alleen de eerste paragraaf tonen met een lees meer link. (zodat je op de Nieuwspagina sneller door de berichten kan scrollen)
Hoe doe je dat?
Je kunt een lees meer button/link maken om het artikel in te korten op de nieuwspagina. In de blok editor is dit een blok en in de oude klassieke editor staat het ook in de editor als icoontje om toe te voegen.
De afbeeldingen naast elkaar in kolommen tip vond ik zeer handig! Heb je nog een goede (lees; makkelijke) tip hoe ik foto’s vanuit mijn pc scherper op mijn website krijg? Dank alvast
Moeilijk te zeggen vanaf hier. Zijn de uploads wel scherp als je het in de mediabibliotheek bekijkt? Als dit niet het geval is, dan kun je de compressie uitschakelen die in WordPress zit.
Je doet dit door de volgende code toe te voegen aan het functions.php-bestand van je thema:
add_filter('jpeg_quality', function($arg){return 100;});
Bedankt voor de tips. Ik heb een probleem waar ik niet uitkom in Wordpress. Ik wil graag een button schuin over een foto plaatsen, maar ik kan nergens vinden hoe ik een afbeelding over een andere heen kan schuiven. Verder wil ik graag het logo bovenin over de slider zetten, maar daar loop ik tegen hetzelfde probleem op. Ik kan niet vinden hoe ik in lagen kan werken. Weet jij misschien de oplossing hiervoor?
Dan zal je met CSS moeten werken. De precieze code is per situatie verschillend.
Wat bedoel je met boxen? Bedoel je soms widgets?
Wat bedoel je met boxen? Bedoel je soms widgets?
O nee; laat maar. Je hebt het over de editor op je dashboard.
Klopt inderdaad ja