De afgelopen tijd heb ik je al informatie gegeven over hoe je de snelheid van je WordPress website kunt testen en of plugins je website trager maken.
In dit artikel geef ik je graag een aantal actiestappen die je kunt controleren en uitvoeren om je website sneller te maken.
Ben je er klaar voor? Mooi, laten we dan maar snel bekijken welke 5 quick wins jouw WordPress website sneller kunnen maken.
Gebruik de nieuwste PHP-versie
Quick win nummer 1 is simpelweg dat je gebruik moet maken van de nieuwste PHP-versie. Alle goede hostingbedrijven zorgen er wel voor dat de nieuwste stabiele PHP-versie op de server draait.
Gek genoeg komt het helaas toch heel vaak voor dat hostingbedrijven websites laten draaien op een verouderde PHP-versie. Kijk maar eens naar onderstaande grafiek.

Het is bizar dat bijna de helft nog op PHP-versie 5.6 of lager draait. Testen wijzen uit dat PHP-versie 7 en hoger twee keer zo snel is en daarnaast is de actieve ondersteuning voor PHP-versie 5.6 al sinds 1 december 2018 gestopt.
Actiestap: Controleer je PHP-versie. Je kunt dit bekijken via “Gereedschap -> Sitediagnose -> Informatie”.
Is de versie lager dan de versie op de Requirements-pagina van WordPress? Neem dan contact op met je hostingprovider of je naar de aanbevolen versie gebracht kan worden of doe dit zelf als je hier de kennis voor hebt. Kan je provider jou niet verder helpen of ben je ontevreden? Bekijk hier met welke WordPress hostingproviders je hier geen last van zal hebben.
Gebruik een caching plugin
Elke WordPress-website heeft een effectieve WordPress caching plugin nodig. Ik kan het heel technisch maken, maar ik zal eenvoudig uitleggen wat caching is.
Simpel gezegd zorgt caching ervoor dat de laatst bekende versie van je website wordt opgeslagen en direct wordt getoond aan je bezoekers. Hierdoor hoeft WordPress niet meer de “nieuwste” versie te achterhalen via de database, wat behoorlijk wat tijd kan schelen.
Het enige wat je verder hoeft te weten is dat caching werkt en de snelheid indrukwekkend kan verbeteren.
Actiestap: Installeer een caching plugin op je WordPress-website. Zelf maak ik gebruik van de plugin WP Rocket voor de caching van mijn website. Dit is de eenvoudigst in te stellen caching plugin die je op dit moment kunt vinden.
Verwijder overbodige plugins
WordPress plugins installeren doen we allemaal. Nu ga ik je niet vertellen dat je alle plugins moet verwijderen, maar we vergeten soms wel om kritisch te kijken naar welke plugins we echt nodig hebben.
Zo ben ik weleens ingelogd op een website van een nieuwe klant en zag ik een stuk of 90 plugins staan, waarvan veel niet of nauwelijks gebruikt worden. De plugins werden even getest, maar vervolgens niet meer eraf gegooid.
Hoewel plugins je website niet per definitie traag maken, is het dus wel zonde om overbodige plugins op je website geïnstalleerd te hebben staan.
Zelf probeer ik minimaal 1 keer per jaar te kijken welke plugins ik nog nodig heb en welke plugins weg kunnen.
Actiestap: Ga naar het pluginoverzicht en bekijk per plugin of je de functionaliteiten van deze plugin wel echt nodig hebt of er al geen gebruik meer van maakt. Verwijder vervolgens de plugins die je niet meer nodig hebt of gebruikt.
Optimaliseer je afbeeldingen
Het optimaliseren van je afbeeldingen is een hele makkelijke quick win om de snelheid van je website te verbeteren.
Het zal je verbazen hoeveel websites ontzettend grote niet geoptimaliseerde afbeeldingen weergeven, wat er automatisch voor zorgt dat de laadtijd een stuk hoger is.
Het is belangrijk om altijd alle afbeeldingen in het juiste formaat te maken voordat je deze gaat uploaden naar je website. Dit zorgt er automatisch al voor dat de bestandsgrootte een stuk minder is. Je kunt dit doen met programma’s als Adobe Photoshop, maar ook met een gratis programma als Paint.
Daarna kun je de afbeeldingen ook nog verder verkleinen met behulp van TinyPNG. Sleep maar is een afbeelding door dit programma heen en zie vervolgens het resultaat. Je zal geen kwaliteitsverlies zien, maar wel een bestand dat een stuk kleiner is qua bestandsgrootte.
Gelukkig zijn er ook eenvoudige manieren om afbeeldingen te optimaliseren die al op je website staan. Met een plugin als EWWW Image Optimizer kun je alle bestaande bestanden op je website optimaliseren.
Actiestap: Optimaliseer met behulp van een plugin als EWWW Image Optimizer alle afbeeldingen op je WordPress-website.
Probeer ook vanaf nu voor het uploaden alle afbeeldingen te optimaliseren en het juiste formaat te geven. Dit zijn eenvoudige quick wins voor de snelheid van je website.
Lazy load afbeeldingen en video’s
Om even bij het onderwerp afbeeldingen te blijven, wist je dat je afbeeldingen en video’s op je website ook kunt “lazy loaden“? Dit houdt in dat een afbeelding of video pas ingeladen wordt op het moment dat je bezoeker er (bijna) is.
Doordat afbeeldingen en video’s op deze manier geladen worden, verbeter je direct de snelheid van de pagina. Het hoeft tenslotte pas geladen te worden zodra een bezoeker er bijna is en niet direct wanneer een bezoeker op de pagina terechtkomt.
Actiestap: Maak je gebruik van WP Rocket om je website te cachen? Ga dan naar de media-instellingen en zet lazy loading aan.
Mocht je een andere cache plugin gebruiken, dan kun je ook de plugin Lazy Load by WP Rocket downloaden en installeren om lazy loading voor je afbeeldingen en video’s in te schakelen.
Conclusie
Een website maken met WordPress brengt de nodige taken met zich mee om ervoor te zorgen dat de website snel is. Dit waren in ieder geval 5 quick wins waarmee jij jouw WordPress-website weer een stukje sneller kunt maken.
Sommige actiepunten zorgen uiteraard voor meer snelheidsverbeteringen dan andere, maar elke fractie van een seconde telt.
Alle actiepunten hoeven je verder niet extreem veel tijd te kosten, maar leveren je wel snelheidswinst op voor je website. Heb jij alle actiepunten uitgevoerd? Laat het weten in de reacties hieronder.