5 redenen waarom je voor een Premium Theme moet gaan

Wanneer je weleens gekeken hebt in de WordPress Free Themes Directory, dan zal je wel weten dat er een grote hoeveelheid gratis WordPress themes beschikbaar zijn die je kunt gebruiken voor je website.

Op het moment van schrijven zijn er 2944 themes beschikbaar en dit zullen er elke maand iets meer worden.

Je zult nu misschien wel denken “Waarom je met zoveel gratis themes zou moeten betalen voor een premium theme?”, dit is een goede vraag. Er zijn een aantal goede redenen waarom je voor een premium theme zou moeten kiezen.

Wat is een premium WordPress theme?

De meest eenvoudigste definitie van een premium WordPress theme is dat het een theme is waarvoor je moet betalen. Het is niet gratis, het is betaald.

Er zijn geen speciale standaarden of certificaten zodat je weet dat het om een premium theme gaat. Iedereen kan een theme bouwen en er een premium theme van maken en het verkopen.

Een premium theme is naar mijn mening een theme dat gebouwd is door een professionele webdesigner/webdeveloper die zich speciaal richt op de markt die er bereid voor zijn te betalen.

Met dit in gedachte zal ik nu 5 punten behandelen waarom je voor een premium theme zou moeten kiezen.

Kwaliteit

Wanneer je voor een premium theme kiest bij een shop die een goede reputatie heeft als ThemeForest, dan kun je WordPress themes verwachten van betere kwaliteit dan een gratis theme.

Wanneer je wilt dat je blog opvalt tussen alle anders blogs val je met een gratis theme minder op. Waarom? Omdat ontzettend veel gebruikers gebruik maken van dezelfde theme. Met een premium theme heb je hier iets minder last van.

Je kunt tevens een design verwachten die voor alle browsers compatibel is. Premium theme makers zorgen hiervoor omdat het tenslotte wel verkocht moeten kunnen worden.

Vandaag de dag komen mensen via allerlei verschillende manieren op je website. Het is daarom belangrijk dat je website er goed uit ziet op computers, tablets en smartphones. Met een Responsive theme voldoe je aan dit alles. Bijna alle premium WordPress hebben hedendaags wel een responsive design.

Functionaliteit

Wanneer je geen of weinig verstand hebt van PHP, CSS of HTML kom je bij betaalde themes sneller in de problemen dan bij een premium theme.

Dit komt omdat een premium theme meestal gemaakt wordt met functionaliteit in het achterhoofd.

Sommige premium themes hebben ontzettend veel verschillende functionaliteiten die je eenvoudig met een klik aan en uit kunt zetten in een speciaal menu die in de theme zit.

Veiligheid

Het is bijna te mooi om waar te zijn dat er zoveel verschillende gratis WordPress themes te vinden zijn. Een gedeelte van deze gratis themes bevatten echter kwaadaardige code.

Wanneer je een gratis theme wilt is het verstandig om alleen in de WordPress Themes Directory te zoeken en niet via Google. De themes die worden toegestaan in de WordPress Themes Directory moeten namelijk eerst door een keuring heen.

Premium themes zijn eveneens vrij van kwaadaardige code wanneer je een theme bij ThemeForest of een andere shop met een goede repuatie koopt.

Updates

De meeste premium themes worden regelmatig geüpdatet om lekken te dichten en nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Bij gratis themes komt dit helaas minder voor.

Kijk maar eens goed rond in de WordPress Themes Directory, veel themes zijn verouderd.

Premium theme makers moeten wel hun themes updaten. Wanneer dit niet gedaan wordt gaat het ten kosten van hun reputatie.

Ondersteuning

Wanneer het aankomt om een theme aan te passen heb je twee mogelijkheden:

 1. Gebruik een gratis theme: zoek naar hulp, vraag het op forums en hoop dat iemand vriendelijk genoeg is je te helpen.
 2. Koop een premium theme: Maak gebruik van de kennis van de maker en vraag hem of haar om hulp.

Gratis theme makers hebben geen verplichting je te helpen wanneer je problemen hebt met het aanpassen van je theme. Aan de andere kant schieten premium theme makers je graag te hulp en hebben zij soms zelfs een speciaal forum waar je jouw vraag kunt stellen.

Veel auteurs op ThemeForest geven perfecte ondersteuning wat alleen de kosten van de theme al waard is.

Of ondersteuning voor jou een goed argument is hangt af van de kennis van PHP, HTML en CSS die je bezit en hoeveel je tijd waard is.

Wanneer je voor een premium theme gaat, kies voor reputatie

In het begin van dit artikel heb ik al verteld dat een theme “premium” is wanneer iemand er een prijskaartje aan hangt. Kortom: sommige premium themes zijn net zo “slecht” als gratis themes, kies dus altijd voor een shop met een goede reputatie.

Ik heb zelf ervaring met ThemeForest en ben hier erg tevreden over. Ik heb nog nooit problemen gehad en altijd ondersteuning gekregen wanneer ik het nodig had.

 1. Hi,

  Heb je enig idee of de templates van Themeforest werkbare plugins aanbieden om Ideal (idealiter via Multisafepay) te integreren op je website>

  Dank!
  Paul

  • Voor zover ik weet niet ondersteuning thema’s dit niet. Wat je wel altijd kunt doen is een thema zoeken met ondersteuning voor WooCommerce en vervolgens van deze plugin gebruik maken en koppelen met Multisafepay.

 2. Hallo,

  WordPress heeft ook gratis thema’s die je kunt upgraden (betaalt). Weet je of dat iets is?
  Ben nu nog heel erg zoekende naar een leuke thema voor mijn site/blog

  Laura

  • Dat is erg wisselend. Het kan een prima thema zijn waar je ook nog een aantal mooie functionaliteiten bij kunt krijgen als je betaald. Er zijn echter ook thema’s waar je moet betalen om alleen de credit link weg te halen.

 3. Wanneer ik op themeforest kijk, begrijp ik niet goed waar ik naar kijk.
  Ik zou verwachten een soort indeling te zien van een website (indeling voor menu, tekst, foto’s).
  Kan iemand wat uitleg geven?

 4. Hoi, ik wil graag bestaande site omzetten naar wordpress (eventueel met webshop), hoe kies ik nu het juiste theme, ik wil een theme dat de sfeer van bestaande website behoud (kleuren) maar liefst ook de header (bos)
  http://www.all-in-wood.nl (site is nu nog joomla 1.5)
  Thanks,
  Jan

  • Je kunt bij veel WordPress themes van themeforest zelf van meerdere onderdelen de kleuren instellen, dit staat vaak bij de beschrijving.

   Als je bijvoorbeeld iets als de achtergrond wilt behouden kun je zoeken custom background (na het zoeken wel wordpress als categorie instellen).

   Voor de rest is het voor mij erg lastig om te vertellen hoe je het best kunt zoeken.

   Ik zou zeggen bekijk verschillende themes en lees de beschrijvingen met wat er allemaal mogelijk is, vaak staat er ook bij of het “WooCommerce” ready is (hiermee kun je een webshop in WordPress bouwen).

Geef een reactie