Home / WordPress / 7 tips en tricks voor beginnende WordPress gebruikers

7 tips en tricks voor beginnende WordPress gebruikers

7 tips en tricks voor beginnende WordPress gebruikers

WordPress kan ontzettend veel en daarom is het helemaal niet gek om jullie eens 7 tips en tricks te geven.

Het zijn meerdere dingen waar je wellicht een keer tegenaan loopt en graag antwoord op wilt hebben.

Benieuwd welke tips en tricks in dit artikel staan? Laten we dan maar snel beginnen.

1. Homepage instellen op WordPress

Hoe de homepage er precies uitziet is afhankelijk van het thema waar je gebruik van maakt. Vaak is het echter zo dat standaard de laatste berichten te zien zijn op de homepage.

Wanneer je zelf een homepage wilt maken, dan kun je een pagina aanmaken en deze instellen als homepage. Je kunt een pagina instellen als homepage door naar “instellingen -> Lezen” te gaan, het selectierondje bij “een statische pagina” te zetten en vervolgens bij voorpagina de homepage te selecteren.

Homepage instellen WordPress

Afhankelijk van het thema dat je gebruikt kan het ook zijn dat je bij de thema instellingen een homepage uiterlijk uit kunt kiezen.

2. Maak gebruik van de lees meer knop

Wanneer iemand op je homepage (of blogpagina) komt, dan wilt deze bezoeker natuurlijk niet direct meerdere artikelen volledig zien. Het is handiger om alleen het eerste stuk van de artikelen te laten zien, zodat mensen sneller kunnen bekijken welke artikelen interessant zijn.

Het kan zijn dat het thema waar je gebruik van maakt standaard een bepaald aantal woorden laat zien. Wanneer er echter volledige artikelen op de homepage te zien zijn en je dit graag wilt aanpassen, dan kun je de lees-meer-tag functie gebruiken.

Om van deze functie gebruik te maken kun je in de editor van WordPress naar de plek gaan waar je de lees verder knop wilt hebben en vervolgens op de lees-meer-tag knop te klikken.

lees-meer-tag invoegen in WordPress

3. Gebruik geen “Admin” als gebruikersnaam

Sorry, je ziet dit vaker in lijstjes voorbij komen op deze website, maar dat komt omdat het gewoon de slechtste gebruikersnaam is die je kunt nemen.

Het is op een WordPress website meestal vrij eenvoudig om de naam van een gebruiker te achterhalen, maar bots die met een brute force attack je wachtwoord proberen te achterhalen voeren dit meestal uit de gebruikersnaam “admin”.

Om dit soort aanvallen nutteloos te maken is het daarom heel verstandig om zo snel mogelijk de gebruikersnaam “admin” aan te passen Bekijk in dit artikel hier hoe je dit kunt doen.

4. Help, ik kan een optie niet vinden

Het kan zomaar een keer voorkomen dat je op een website iets leest over hoe je een bepaalde instelling kunt aan- of uitzetten, maar deze optie niet tegenkomt op je website.

Laat ik het bijvoorbeeld hebben over de optie om reacties uit te schakelen bij een bepaald artikel. De kans is aanwezig dat je hebt gelezen dat je reacties van een bepaald artikel kunt uitschakelen door het bericht te bewerken en een vinkje weg te halen bij “reacties toestaan”.

Wanneer je echter zelf deze optie probeert te vinden zie je het nergens staan. Hoe kan dit toch?

Scherminstellingen WordPress

Het kan simpelweg komen omdat deze optie niet aangevinkt staat bij de scherminstellingen.

Bij bijna alle pagina’s kun je rechtsboven op “scherminstellingen” klikken. Je kunt er dan voor zorgen dat bepaalde onderdelen verborgen of juist zichtbaar worden op de pagina.

In dit geval hoort er bij de scherminstellingen een vinkje te staan bij “reacties”.

5. Mogelijkheden met de tekst widget

De standaard tekst widget van WordPress is een handige widget die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo kun je gewoon normale tekst in de widget plaatsen zonder HTML code te gebruiken.

Wanneer je meerdere alinea’s hebt moet je echter niet vergeten om een vinkje te zetten bij  “automatisch alinea’s toevoegen”, want anders zal je een lap tekst zonder witruimte zien op je website.

Verder kun je in de tekst widget code gebruiken om afbeeldingen toe te voegen, een Facebook like box te plaatsen, en dat soort dingen. Mogelijkheden genoeg dus.

6. Waarom registreren mensen zich op mijn website?

Worden er nieuwe gebruikers aangemaakt op je WordPress website zonder dat je dit wilt? Waarschijnlijk heb je per ongeluk de mogelijkheid aangezet dat iedereen zich kan registreren.

Je kunt de mogelijkheid uitzetten door naar “Instellingen -> Algemeen” te gaan en het vinkje weg te halen bij “iedereen kan zich registreren”. Meer werk is het niet.

WordPress registratie uitzetten

7. Maak geen lege pagina’s in het navigatiemenu

In navigatiemenu’s staan op veel websites een dropdown menu. Het bovenste menu-item bij een dropdown menu moet in bepaalde gevallen echter geen link zijn.

Wanneer je niet weet hoe je een menu-item zonder link maakt, dan is een lege pagina aanmaken de oplossing waar vaak voor gekozen wordt. Dit is alleen helemaal niet gebruiksvriendelijk, omdat je bezoekers erop zullen klikken en dan op een lege pagina terecht komen.

Om dit op te lossen kun je in het menu een aangepaste link maken. Je hoeft hier alleen een hekje (#) in te vullen. Je zorgt er dan namelijk voor dat de bezoeker gewoon op dezelfde pagina blijft en er verder niets aan de hand is.

Niet klikbare menulink maken in WordPress

Tot zover de 7 tips en tricks. Heb je zelf nog handige tips waar je veel aan hebt gehad tijdens het werken met WordPress? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

9 reacties op “7 tips en tricks voor beginnende WordPress gebruikers”

  1. Margreet avatar

    Hoihoi,

    Bedankt voor je handige tips.
    Weet je ook een oplossing om “read more” te veranderen in “lees meer” ?

    Groetjes Margreet

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Dit kun je meestal vertalen met behulp van het vertaalbestand dat bij het thema zit (is helaas nog niet altijd zo). Zie het artikel Hoe je een WordPress plugin of thema kunt vertalen voor meer informatie hierover.

  2. maas avatar

    sorry Maikel,
    na bijwerken is het wel te zien.
    Groetjes

  3. maas avatar

    Hallo Maikel,
    Dank voor de tips, echter als ik op de plaats de ‘leesmeer tag’ invoer, gebeurt er niets. Ik zie wel de lijn met more, maar als ik naar voorbeeld ga verandert er nies.

    groetjes

    1. Maikel van de Weerd avatar

      De lijn met more in de editor van WordPress geeft inderdaad aan dat het goed staat en dat je het zal zien wanneer je de pagina publiceert/bijwerkt.

  4. John avatar
    John

    Uiteraard gebruik ik de lees meer functie in WordPress. Alleen is het jammer dat wanneer je op de lees meer klikt het artikel weer van boven af aan begint i.p.v. bij het gedeelte waar je gebleven bent met lezen. Vooral bij het lezen op een mobiele telefoon is dit best irritant.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Dit is vrij eenvoudig aan te passen door onderstaande code in het functions.php bestand van je thema te plaatsen.

      function remove_more_link_scroll( $link ) {
      	$link = preg_replace( '|#more-[0-9]+|', '', $link );
      	return $link;
      }
      add_filter( 'the_content_more_link', 'remove_more_link_scroll' );
      

      Bekijk ook gerust alle andere mogelijkheden die je hebt op deze pagina in de WordPress codex.

      1. John avatar
        John

        Ik heb de code in de functions.php van mijn child theme gezet. Zou dat dan ook moeten werken?

        1. Maikel van de Weerd avatar

          Hoort dan inderdaad ook te werken.