8 WordPress weetjes waar jij nog niks mee doet

8 WordPress weetjes waar jij nog niks mee doet

Er zitten ontzettend veel dingen in WordPress waar je wellicht het bestaan nog niet vanaf weet, terwijl je het misschien wel goed kunt gebruiken.

Alles is natuurlijk met een reden en gedachte in WordPress gebouwd, dus ik wil je in dit artikel toch weer een aantal ‘geheimen’ vertellen.

Ik hoop in elk geval dat je er wat aan hebt, want je leest er eigenlijk niet heel vaak iets over. Laten we maar snel beginnen.

Je kunt afbeeldingen bewerken in WordPress

Nadat je een afbeelding hebt toegevoegd aan je mediabibliotheek heb je altijd nog de mogelijkheid om de afbeelding te bewerken. Ik bedoel nu niet dat we WordPress nu meteen moeten zien als een vervanging voor Adobe Photoshop of een andere fotobewerkprogramma, maar je hebt wel een aantal mogelijkheden.

De bewerkingen die je in WordPress aan afbeeldingen kunt doen zijn vrij simpel. Je kunt afbeeldingen roteren, omdraaien, schalen en croppen. Je kunt op de bewerkpagina voor afbeeldingen komen door na het uploaden van een afbeelding simpelweg op “afbeelding bewerken” te klikken.

WordPress afbeelding bewerken

Mocht je dus vergeten zijn een afbeelding te schalen naar een bepaald formaat dat je altijd gebruikt, dan is dit gewoon in WordPress op te lossen. De afbeelding verwijderen, op je computer aanpassen en vervolgens opnieuw uploaden is dus zeker niet altijd nodig.

Dagen wijzigen voordat de prullenbak wordt geleegd

Het kan weleens zo zijn dat de prullenbak van je berichten en pagina’s steeds voller en voller raakt. Dit is met name wanneer je veel artikelen maakt of meerdere auteurs voor je aan het werk hebt.

Om de database zo schoon en geoptimaliseerd mogelijk te houden, kun je de berichten en pagina’s verwijderen door de prullenbak leeg te maken. Hier zijn twee manieren voor. Zo kun je de prullenbak eenvoudig leegmaken door zelf naar de prullenbak te gaan in WordPress en op de knop “Prullenbak leegmaken” te klikken. De andere manier is gewoon 30 dagen wachten, waarna WordPress de prullenbak automatisch voor je leegmaakt.

Niks doen en wachten is natuurlijk het verleidelijkst, maar wat nou als de prullenbak gewoon heel erg vol wordt elke keer en je het niet handmatig wilt doen? Je kunt in dit geval het aantal dagen voordat de prullenbak leeg wordt gemaakt aanpassen.

Je kunt dit doen door onderstaande code in het wp-config.php van je WordPress-installatie te plaatsen.

define('EMPTY_TRASH_DAYS', 1);

Het getal 1 in de code geeft aan na hoeveel dagen de prullenbak automatisch geleegd moet worden. Je kunt dit eventueel aanpassen als je hier behoefte aan hebt.

Mocht je willen weten op welke regel je dit kunt plaatsen, ik plaats het zelf altijd net boven de volgende zin: /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */.

Revisies uitschakelen of verminderen

WordPress slaat elke keer als je wijzigingen aanbrengt aan een bericht of pagina een kopie op, zodat je altijd nog terug kunt naar een vorige versie van een bericht of pagina.

Nu kan dit super handig zijn, maar het aantal revisies dat wordt opgeslagen kan al snel oplopen als je een artikel vaak bewerkt. Het is in dit geval meestal echt niet mogelijk om alle revisies te bewaren, waardoor de database alleen maar groter wordt.

WordPress heeft daarom een extra functie in gebruikt die je handmatig moet toevoegen via het wp-config.php bestand.

Wanneer je revisies helemaal wilt uitschakelen op je WordPress website (wat ik persoonlijk niet aanbeveel), dan kun je de volgende code plaatsen in het wp-config.php bestand.

define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

Wanneer je wilt specificeren hoeveel revisies er maximaal opgeslagen mogen worden door WordPress, dan kun je de volgende code plaatsen in het wp-config.php bestand.

define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

Het getal 3 kun je in dit geval aanpassen naar het aantal revisies dat je WordPress maximaal wilt laten opslaan.

Bewerk de onderhoudsmodus boodschap

Wanneer je een update uitvoert van WordPress, een plugin of thema, dan komt je website in onderhoudsmodus te staan. Wanneer iemand tijdens het updaten je website bezoekt, zal hij of zij het volgende te zien krijgen.

WordPress onderhoudsmodus

Wat niet veel mensen weten is dat je deze boodschap en pagina helemaal kunt veranderen naar je eigen wensen. Het enige wat je hoeft te doen is een maintenance.php bestand aanmaken en deze in de wp-content map te plaatsen.

Het bestand kun je verder helemaal aanpassen en opmaken zoals je zelf wilt, zolang je maar geen WordPress functies oproept. Deze functies werken namelijk niet tijdens het onderhoud. Om deze pagina vorm te geven heb je wel HTML en CSS kennis nodig.

Is het noodzakelijk om dit te doen? Nee, het onderhoud duurt in principe nooit zo heel lang. Mocht het echter een keer langer duren, dan oogt het net wat professioneler als je dit hebt aangepast naar bijvoorbeeld een boodschap in je eigen huisstijl.

Verander de autosave interval

WordPress heeft gelukkig van zichzelf een autosave functie, waardoor WordPress berichten en pagina’s opslaat terwijl je deze aan het bewerken bent. Daarnaast maakt WordPress ook gebruik van de lokale opslag functie van een browser, zodat WordPress veranderingen kan opslaan wanneer bijvoorbeeld je internetverbinding uitvalt.

Het is altijd fijn om zelf te bepalen hoeveel data je maximaal mag verliezen. Standaard wordt elke 60 seconde het artikel dat je aan het bewerken bent opgeslagen. Mocht je de autosave tijd willen verhogen of verlagen, dan kun je onderstaande code toevoegen aan het wp-config.php bestand.

define( 'AUTOSAVE_INTERVAL', 30 ); // Seconds

Het getal geeft in dit geval het aantal seconde aan dat tussen elke autosave zit. Je kunt deze naar wens wijzigen.

De media-instellingen zijn er niet voor niets

In de media-instellingen van WordPress kun je een aantal dingen aanpassen die zeker nuttig voor jouw website kunnen zijn. Laten we eerst even naar de media-instellingen kijken waar ik het over wil hebben.

WordPress media-instellingen

We kunnen zoals je ziet de afmetingen van de thumbnailgrootte en de gemiddelde en grote afmetingen aanpassen. Hier wordt gek genoeg niet vaak naar gekeken, terwijl elk thema weer anders is en verschillende afmetingen kan gebruiken voor diverse onderdelen.

Wanneer de contentkolom van je website bijvoorbeeld 700 pixels breed is, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld de gemiddelde afmeting aan wilt passen naar 350px, zodat het precies de helft is. De grote afmeting hoeft verder natuurlijk nooit groter te zijn dan de breedte van je contentkolom, omdat de afbeelding niet groter dan deze breedte getoond kan worden.

Het zijn kleine details, maar als WordPress toch automatisch extra afbeeldingen maakt, laat het dan in de juiste formaten gebeuren. In een ander artikel heb ik overigens al eens uitgelegd hoe je WordPress kunt laten stoppen met het genereren van extra afbeeldingen.

Er bestaat een afleidingsvrije modus in WordPress

Sinds WordPress 3.2 bestaat er in de WordPress editor een afleidingsvrije modus. In deze modus verdwijnen alle overbodige elementen waar je geen gebruik van hoeft te maken tijdens het schrijven van een artikel. Het ziet er als volgt uit:

WordPress afleidingsvrije modus

Zoals je ziet verdwijnt zowel het linkermenu als alle mogelijkheden aan de rechterkant, zodat jij je volledig kunt focussen op het artikel dat je wilt schrijven. Zodra je met je muis buiten de editor beweegt, verschijnen alle onderdelen weer. Het is dus niet nodig om uit de afleidingsvrije modus te gaan als je bijvoorbeeld een bericht wilt publiceren.

WordPress toetscombinaties

Wanneer je in WordPress werkt zijn er allerlei verschillende toetscombinaties te gebruiken. Je hoeft dus niet alles altijd alleen maar met de muis te doen. Onderstaande toetscombinaties kun je gebruiken in de editor van WordPress.

WordPress toetscombinaties

Verder heb je ook nog toetscombinaties om bijvoorbeeld sneller de reacties te modereren en bulk acties uit te voeren. Bekijk het complete overzicht met toetscombinaties die je in WordPress kunt gebruiken in de WordPress codex.

Tot zover de 8 WordPress weetjes. Stonden er dingen bij waar jij niet van op de hoogte was of ken je zelf een functie die bijna niemand anders kent? Laat het weten in de reacties hieronder.

16 reacties

    1. Het is niet zo dat de nieuwste versie van WordPress de prullenbakken niet meer laat zien. Ik ben verder niet bekend met de plugin. Het kan zijn dat je de prullenbak niet ziet omdat deze al leeg is. Soms wordt de prullenbak alleen getoond als er iets in zit. Waar het anders gebleven is weet ik helaas ook niet.

  1. Hoi Maikel

    Dank voor de tips!
    Vaak nemen mensen niet de tijd om een reactie te schrijven maar wees er van overtuigd dat velen het lezen en er gebruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *