9 dingen die je moet doen wanneer je van WordPress theme wisselt

Als je gebruik maakt van WordPress, zal je vast al wel een keer hebben gewisseld van theme. Het mooie aan WordPress is dat je eenvoudig kunt wisselen van design. In een paar klikken kun je een compleet nieuw design hebben voor je website.

In dit artikel krijg je een checklist met dingen die je eerst moet doen voordat je van WordPress theme wisselt. Deze stappen zijn cruciaal om er zeker van te zijn dat alles goed verloopt en je niets verliest wat je niet wou verliezen.

Naast onderstaande checklist heb ik laatst het artikel “WordPress thema wisselen” gemaakt waarin ik beschrijf waar je allemaal op moet letten bij het wisselen van thema. Het is zeker de moeite waard om dit artikel ook door te lezen.

Maak notities van je huidige theme

Het kan zijn dat je aan je huidige theme enkele dingen hebt aangepast. Meestal voegen mensen nog weleens snippets in functions.php of in een ander bestand.

Omdat je dit maar eenmalig hoeft te doen worden deze aanpassingen vaak vergeten. Bekijk je theme bestanden en noteer welke extra codes je hebt geplaatst die je misschien ook wilt hebben voor je volgende theme.

Let op je sidebars

Wees er zeker van dat je nieuwe theme widget-ready is. Widgets in de sidebars zijn erg eenvoudig te gebruiken en ik ben er zeker van dat bijna iedereen hier ook gebruik van maakt.

Je kunt met widgets zelf teksten maken voor in de sidebar, je categorieën weergeven, advertenties tonen, en nog veel meer.

Wanneer je nieuwe theme geen widgets kan gebruiken, zal je al deze mogelijkheden verliezen.

Verlies je statistieken niet

De meeste bloggers maken gebruik van een programma om hun website statistieken bij te houden. Wanneer je geen gebruik maakt van een analytics plugin en je de code in je theme bestanden hebt verwerkt, moet je niet vergeten dit ook te doen in je nieuwe theme.

Het is heel eenvoudig, maar wordt helaas nog weleens vergeten en dan heb je opeens geen statistieken meer.

Backup je bestanden

Het is misschien nergens voor nodig, maar je hebt niets te verliezen om overal een backup van te maken. Wanneer er iets mis gaat kun je altijd terug naar je oude theme.

Veiligheid gaat voor alles.

Onderhoud modus

Wanneer je alles nog niet op voorhand hebt getest is het verstandig om je website in onderhoud modus te zetten. Bezoekers kunnen op deze manier niet zien dat er bepaalde dingen nog niet werken op je website.

Wanneer je zeker weet dat alles goed werkt kun je het weer uitzetten.

Test alle functionaliteiten en plugins

Wanneer je jouw nieuwe theme hebt geactiveerd is het verstandig om alle functionaliteiten en plugins te testen.

De eerste tip was dat je notities moest maken van je huidige theme, dit komt nu van pas. Voeg alle extra functionaliteiten die je wilt behouden toe aan je nieuwe WordPress theme en test of het nog werkt.

Test vervolgens alle extra functionaliteiten die de theme met zich meebrengt en test tot slot ook nog of alle plugins werken.

Cross Browser compatibiliteit

Test je website in verschillende browsers als Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera. Je website kan er namelijk compleet anders uitzien in Internet Explorer als in Firefox.

Wees er zeker van dat je design er over het algemeen er hetzelfde uitziet en dat er geen gekken dingen te zien. Sommige mooie themes werken helaas niet goed in de verschillende browsers die er zijn.

Vertel het je bezoekers

Maak je website weer bereikbaar voor alle bezoekers en schrijf een kort blogbericht om je bezoekers te vertellen dat je een nieuw theme gebruikt.

Vraag of alles goed werkt in hun browser en of zij nog vreemde dingen tegen komen.

Je bezoekers gebruiken allerlei verschillende browsers en schermresoluties, het is dus verstandig om aan hen te vragen of alles goed werkt en om hun mening te vragen wat zij ervan vinden.

Luister naar je bezoekers en verbeter je theme

Wanneer je een nieuw theme gebruikt, hebben je bezoekers altijd wel een aantal suggesties. Zij vinden een functionaliteit helemaal te gek of ze haten het.

Communiceer met je bezoekers en wanneer iets echt niet in de smaak valt kun je dit aanpassen.

6 reacties Laat een reactie achter

 1. Hoi Maikel,
  Ik wil voor mijn vriendin haar bestaande twenty twelve (met child) theme ombouwen naar een meer professioneler thema van themeforrest Spa Lab theme. Probleem is dat haar huidige website welke is gehost bij Deziweb online moet blijven omdat dat haar inkomsten zijn. In een keer van thema wisselen werkt niet echt.
  Hoe kan ik het best naast haar bestaande website, de nieuwe site opbouwen zodat ik in een keer over kan met een goed werkende nieuw thema.

  • Je kunt dit doen door een lokale server te maken en hier een kopie van de website op te plaatsen. Je kunt dan alles in alle rust ombouwen en testen.

   Een andere methode is om bijvoorbeeld een subdomein aan te maken en hier een kopie van de website op te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je de zoekmachines blokkeert.

   • Bedankt voor je advies. Ik heb lokaal een portable webserver en WordPress geinstalleerd. Nu wil ik van Themeforest het premium theme Spa Lab aankopen.
    Daar kan je kiezen tussen een regulair en een extended license. Weet jij wat het verschil is ?
    De bedoeling is dat ik hem eerst lokaal installeer. Als ik daar alles oke heb, wil ik dit thema installeren op mijn host Deziweb ter vervanging van mijn oude twenty twelve thema.

  • Hoi Maikel,
   Ik heb een subdomein aangemaakt en daarin een map gezet met de wordpress bestanden.
   Hoe moet ik nu verder:
   Moet wordpress nog worden geinstalleerd en moet er een 2e database worden aangemaakt
   Kun je ook even in het kort zeggen hoe dat moet.
   Alvast bedankt want voor mij is dit geheel nieuw.

Geef een reactie