Inloggen:

Aangepaste bestelnummers in WooCommerce

Wanneer je een webshop hebt valt het je in WooCommerce waarschijnlijk al snel op dat de ordernummers niet opeenvolgend zijn.

De ordernummers kunnen verspringen met grote getallen. Zo kan het ene nummer van een bestelling 460 zijn en van de volgende bestelling 523.

In dit artikel leg ik je uit hoe dit kan en hoe je ervoor kunt zorgen dat het opeenvolgende nummers worden.

Waarom de bestelnummers aanpassen in WooCommerce?

Er zijn verschillende reden om de bestelnummers in WooCommerce aan te passen. Zo is het natuurlijk heel fijn als de bestelnummers opeenvolgend zijn, zodat het overzicht netjes blijft.

Voor je boekhouding hoeft het overigens niet direct een probleem te zijn dat de nummers niet opeenvolgend zijn, zolang je het ordernummer maar niet als factuurnummer gebruikt. Factuurnummers moeten tenslotte wel opeenvolgend zijn. Toch is het vaak prettiger om gewoon netjes opeenvolgende bestellingnummers te hebben voor je eigen overzicht.

Verder kan het ook zijn dat je meerdere WooCommerce-webshops hebt. In dit geval is het niet heel fijn voor je boekhouding dat je dezelfde ordernummers als referentie gebruikt, want voor welke webshop is dit dan? Het is handiger als je bijvoorbeeld een voorvoegsel aan het bestelnummer kunt toevoegen, zodat je de verschillende webshops kunt herkennen.

Waarom verspringen bestelnummers in WooCommerce

Ik hoor regelmatig van nieuwe webshop-eigenaren dat het zo gek is dat de ordernummers verspringen. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat er iets mis op de website gaat en er bestellingen zijn zoekgeraakt. Ik kan je gelukkig meteen vertellen dat dit niet het geval is.

De reden waarom de ordernummers in WooCommerce in grote stappen verspringen, is omdat dit nummer gebaseerd wordt op de post id’s. Wanneer je dus tussen twee bestellingen een nieuw bericht, pagina of product aanmaakt, dan zal je ruimte tussen de bestelnummers zien omdat deze in de database al zijn ingenomen door iets anders op je website.

Opeenvolgende bestelnummers in WooCommerce

WooCommerce Sequential Order Numbers

Wanneer je alleen wilt zorgen dat de bestelnummers opeenvolgend gaan, dan kun je de plugin WooCommerce Sequential Order Numbers gebruiken.

Het enige wat je hoeft te doen is de plugin te installeren en activeren en de plugin doet vanaf dat moment zijn werk. Indien je al bestellingen in je WooCommerce-webshop hebt staan, zal de plugin vanaf het hoogste bestelnummer verder gaan.

Staan er nog geen bestellingen in je webshop, dan zal de nummering beginnen vanaf het nummer 1. Wel moet je in deze situatie goed opletten dat je helemaal geen bestellingen hebt in je webshop. Wanneer je testbestellingen hebt gedaan en deze in de prullenbak hebt zitten, dan zal de nummering niet met 1 beginnen. Verwijder deze bestellingen dus ook echt permanent.

WooCommerce bestelnummers instellen

Sequential Order Numbers Pro

Met de premium variant van bovenstaande plugin, namelijk Sequential Order Numbers Pro, kun je net even wat meer dan alleen ervoor zorgen dat de bestelnummers opeenvolgend lopen.

Zodra je de plugin installeert en activeert, kun je naar WooCommerce -> Instellingen” gaan om bij de instellingen van de plugin te komen.

WooCommerce bestelnummers aanpassen

Bij Order Number Start kun je aangeven vanaf welk nummer je wilt beginnen. Het maakt in dit geval dus niet uit of er al bestellingen bestaan. Wanneer je dit leeg laat, dan start de plugin vanaf het hoogste bestelnummer dat er al is.

Bij Order Number Prefix kun je een voorvoegsel voor het ordernummer instellen. Het is niet noodzakelijk, maar wanneer je meerdere webshops hebt, kan het handig zijn voor je boekhouding en je eigen overzicht. Met een voorvoegsel kun je eenvoudig achterhalen om welke webshop het gaat. Een hele andere optie is om ook het jaartal in het voorvoegsel te zetten. Zo zou je deze nummers ook kunnen gebruiken voor je facturen. Bespreek dit altijd even goed door met je boekhouder of accountant.

Bij Order Number Suffix kun je eventueel ook nog een achtervoegsel toevoegen. Zo zou je bijvoorbeeld -{DD}-{MM}-{YYYY} kunnen toevoegen om de datum in het achtervoegsel te hebben staan. Uiteraard kun je ook alleen het jaartal toevoegen.

Tot slot heb je bij Skip Free Orders de mogelijkheid om gratis bestellingen niet mee te nemen voor de bestelnummers. Bepaal voor jezelf of dit handig is of niet.

Na het lezen van dit artikel is het je hopelijk duidelijk geworden hoe je ervoor kunt zorgen dat je de bestelnummers in WooCommerce helemaal naar wens kunt instellen. Opeenvolgend, met een voor- of achtervoegsel, het is allemaal mogelijk.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

17 reacties

 1. Hi , ik weet niet zo goed wat ik verkeerd doe. Ik heb een boek dat ik verkoop en daar krijg ik wel in Mollie de factuurnummer te zien. Nu heb ik van deze pagina van mijn boek een copy gemaakt voor een event dat ik geef. Wanneer mensen hun ticket hiervoor kopen verschijnt in Mollie in plaats van een factuurnummer een ordernummer. Hoe pas ik dit goed aan?

  Hoor heel graag, dank!

  1. Het is niet dat je dit per product kunt instellen met Mollie, dus vanaf hier kan ik er weinig over zeggen. Standaard staat altijd het ordernummer ingesteld in de Mollie instellingen.

 2. Hoi Maikel,
  Is het wellicht al mogelijk om met de gratis versie toch het ordernummer opnieuw te generen?
  Bedankt voor je antwoord!

 3. Hoi Maikel,

  We gebruiken een plug-in en alle ordernummers staan netjes opeenvolgend.
  Bij onze betalingen van Ideal via Omnikassa kunnen we echter niet dat ordernummer terugzien als referentie.
  Wellicht wordt daarin gerefereerd aan het ‘originele’ ordernummer van Woocommerce.
  Weet jij of dat nog ergens zichtbaar is aan de achterkant van de webshop?
  Vriendelijke groet,
  Dorien Smits

  1. De bestelling krijgt altijd een ID in de database, dit is normaliter het originele ordernummer. Je kunt deze zien door een product te openen en in de URL te kijken naar post=productid.

 4. Hi Maikel,

  Ik heb de plugin pdf invoice via een link hier op de website aangeschaft. Nu valt het me op dat het factuurnummer niet begint, bij hoe ik hem instel bij instellingen. (Regular Invoice Numbering) Ook zet hij 2 dezelfde nummers op verschillende facturen. Kan ik dit ergens oplossen? We hebben een tijdje de factuurnummering gebruikt van PDF facturen (die je dus met de hand moet invullen) en nu willen we hem aan laten sluiten op deze plugin met de nummering. Maar dit loopt niet goed. Of is de enige optie, plugin verwijderen en opnieuw installeren?

  Mvg, Alieke

  1. Ik heb zelf nog nooit gehad dat facturen dezelfde nummer hebben gekregen. Verder heb ik geen idee hoe je alles hebt ingesteld, dus waarom dat niet goed gaat durf ik niet te zeggen. Ik zou sowieso niet twee factuurplugins op een website actief hebben staan, dit geeft wellicht conflicten.

 5. Ik heb zojuist een eerste bestelling ontvangen en heb inderdaad een nogal hoog begin nummer. Nu baal ik daar wel van.

  Kan ik alles alsnog op 1 laten beginnen door bijvoorbeeld even de bestelling te verwijderen van site? Of klopt dan bijvoorbeeld ook de betaling bij Mollie niet meer?

  1. Het is mogelijk om de bestelling bij 1 te laten beginnen ja. Je hoeft hiervoor niet de bestelling te verwijderen. Met behulp van deze plugin kun je het gewoonweg instellen. Wel zou ik een voorvoegsel (order number prefix) gebruiken, dan blijven alle nummers uniek en kom je niet in de problemen.

 6. Dag Maikel, ik heb de plugin Sequential Order Numbers Pro geiinstalleerd maar als ik het ordernummer verander in b.v. 0645 en de wijzigingen opsla, schiet hij weer terug naar het oude nummer.
  Moet ik iets toevoegen, een # b.v. ?

  Alvast dank, Linde

 7. Dag Maikel, Via Google ben ik jou website gekomen i.v.m. de
  Sequential Order Numbers Pro plugin gekomen.
  Ik wil het hekje(#) uit alle ordernummers weg hebben.
  Nu kan ik een prefix opgeven maar zie in de screendump van de Sequential Order Numbers Pro website dat het # daar wordt voorgezet.

  Weet jij een work-around of plugin die dit wel kan verwijderen.
  Het # wordt n.l. in de vele *.php pagina’s steeds geplaatst als “#”, ”
  of [Order #%s]

  Of wellicht toch mogelijk in: Sequential Order Numbers Pro?
  Dank je zeer voor een reactie.
  vr groet,
  Maximiliaan Folmer

  1. Nooit uitgetest, daar ik het nooit heb hoeven te verwijderen. Maar als het in php pagina’s als # staat, dan kun je dit toch gewoon weghalen? Bij iets als [Order #%s] kan het hekje ook weggehaald worden %s genereert het nummer.

 8. Bij elke bestelling wordt het bestelnummer met 1 opgehoogd. Wat gebeurd er als #9999 is bereikt? Komt er dan een cijfer bij? Of begint de telling weer bij 0?
  Moet ik zelf een cijfer toevoegen?
  Alvast bedankt voor fe reactie.

  Nico