Overweeg je het Astra WordPress thema te gaan gebruiken voor jouw website? Het Astra thema is ontzettend populair en staat niet voor niks op meer dan 1 miljoen websites geïnstalleerd.
Met name de starter templates van Astra maken het een fijn WordPress thema om gebruik van te maken, doordat je snel een mooie website kunt creëren.
In dit artikel zal ik een review voor je schrijven over het Astra WordPress thema met de verschillende functionaliteiten, voor- en nadelen en ik zal je voor wie het Astra thema geschikt is.
Inhoudsopgave: Astra WordPress Thema Review 2024
Over het Astra WordPress thema
Het WordPress Thema ‘Astra’ is gemaakt door Brainstorm Force. Astra is het eerste WordPress thema dat niet standaard bij WordPress geïnstalleerd wordt met meer dan 1 miljoen actieve installaties op WordPress.org. Dit is heel indrukwekkend en voor heel weinig thema’s weggelegd. Met meer dan 5100 reviews van gebruiker scoort Astra ook nog eens een 5-sterren beoordeling.
Het Astra thema heeft twee versies. Er is een gratis versie die beschikbaar is via WordPress.org en er is een Astra Pro (betaald) versie, die je via de officiële website van Astra kunt aanschaffen.
Het Astra thema is multifunctioneel en tijdens het maken van de plugin is er goed rekening gehouden met de performanceprestaties. Het thema is dan ook een lichtgewicht thema dat probleemloos snel geladen kan worden.
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk met welke tools het thema goed overweg kan. Astra heeft een super goede integratie met plugins als:
- Elementor
- Beaver Builder
- LearnDash
- WooCommerce
- Spectra
- Yoast SEO
- Nog een aantal andere WordPress plugins
Tot slot is er uiteraard ook rekening gehouden met de SEO vriendelijkheid, zodat het technisch goed in elkaar zit om goed te kunnen ranken in de zoekmachines.
Het Brainstorm Force team heeft naast Astra nog een aantal hele handige plugins gemaakt, waaronder:
- Ultimate addons for Elementor
- Ultimate addons for Beaver Builder
- Convert Pro
- Schema Pro
- WP portfolio
Stuk voor stuk zijn dit hele handige plugins om gebruik van te maken en die echt iets kunnen toevoegen aan je website. Zo krijg je met de ultimate addons plugins nog meer templates om uit te kiezen en allerlei extra secties en blokken in je gekozen page builder.
Wat is het verschil tussen de Gratis en Pro versie?
De gratis versie van het thema zit al vol met allerlei handige functionaliteiten en geven je de mogelijkheid om een goede website te bouwen. het kan echter zijn dat je op een gegeven moment tegen de limieten van de gratis versie aanloopt. De Pro versie geeft je dan nog veel meer extra functionaliteiten en aanpasmogelijkheden.
Enkele extra mogelijkheden die je bij de Pro versie van Astra krijgt zijn:
- 24/7 ondersteuning
- Meer opmaakmogelijkheden (kleuren, lettertypes, etc.)
- 5 extra site layouts
- Dynamische Content Builder
- Meer header, footer en blog mogelijkheden
Het is eigenlijk voor mij teveel om op te noemen, dus bekijk hier vooral alle verschillen die er zijn tussen deze twee versies.
Voor wie is het Astra thema geschikt?
Mijn inziens is het Astra thema uitermate geschikt voor 2 type mensen, namelijk beginners en mensen die websites voor andere willen maken.
Wanneer je voor het eerst een website wil maken of nog vrij nieuw bent, dan bieden de Starter templates van Astra je super mooie designs waar je meteen gebruik van kunt maken. Al deze designs zijn eenvoudig te bewerken met bijvoorbeeld Elementor, een drag and drop page builder, terwijl de code nog steeds netjes is en geoptimaliseerd op snelheid.
In mijn artikel “Hoe kun je een WordPress website maken” laat ik je ook stap voor stap zien hoe dit allemaal werkt.
Wanneer je websites wil maken voor anderen, dan kun je met Astra op een eenvoudige manier snel websites maken zonder al teveel moeite. Er zijn templates die je kunt importeren voor heel wat verschillende branches, waardoor het altijd wel goed zit. Daarnaast werkt het dus uitstekend met de bekende page builders of de standaard blok editor van WordPress. Je bent met dit thema flexibel genoeg voor de meeste van je klanten en het is ook nog eens gebruikersvriendelijk.
Astra Starter templates: Hoe werkt het?
Iedereen die met Astra werkt gaat aan de slag met de beschikbare starter templates. Het lijkt mij dan ook een uitstekende begin om direct te beschrijven hoe je dit aan de praat kunt krijgen.
Wanneer je al een website hebt kun je direct naar stap 3 gaan en anders kun je bij stap 1 beginnen. Het is wel handig om is het wel een verstandig idee om een testwebsite te maken als je naar het Astra thema wil overschakelen.
Stap 1: Domeinnaam en hosting
Iedereen heeft een mening over welk bedrijf de beste WordPress hosting provider is. Ikzelf ben natuurlijk niet anders. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Cloud86. Dit is een goede provider voor als je een website wil maken, maakt gebruik van Plesk, is snel en betaalbaar. Bij je hosting provider kun je ook direct een domeinnaam afnemen.
Stap 2: Installeer WordPress
Het hangt van je gekozen hosting provider af hoe je WordPress precies kunt installeren op je domeinnaam Bij Cloud86 gaat het in ieder geval heel eenvoudig. Je logt via Cloud86 in op Plesk.
Vanuit hier kun je eenvoudig op de knop ‘WordPress installeren’ klikken en anders kun je links in het menu op WordPress klikken en vervolgens op installeren. Je komt dan bij het installatiescherm.
Vul hier je gegevens in en kies bij Versie voor de versie waar ‘huidig’ bijstaat, want zo weet je zeker dat je de nieuwste versie hebt.
Stap 3: Installeer de Astra Starter Templates plugin
Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je naar ‘Plugins → Nieuwe plugin’ gaan om plugins (functionaliteiten) op je website te installeren. Zoek in het zoekveld naar “Astra Starter Templates” en installeer de Starter Templates plugin van Brainstorm Force.
Het is hier een kwestie van op ‘Nu installeren’ klikken en vervolgens op ‘Activeren’.
Stap 4: Page builder uitkiezen
Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd kun je naar ‘Weergave → Starter Templates’. Je kunt hier een page builder uitkiezen.
Wanneer je nog nooit met WordPress hebt gewerkt, dan is het moeilijk om direct een keuze te maken. Het goede nieuws is dat met alles te werken is en het alle drie goede opties zijn.
Wel zit er een verschil tussen de gutenberg blok editor en page builders.
Wanneer je voor snelheid wil gaan, dan kun je het beste voor de standaard WordPress blok editor kiezen. Wil je liever voor een drag and drop builder gaan, dan zijn Elementor en Beaver Builder hele goede opties. Elementor is het populairst en geeft de meeste mogelijkheden, zeker met de pro versie. Bekijk dan ook het artikel Elementor Pro kopen om te controleren of dit voor jou de moeite waard is. Beaver Builder bevat echter precies wat het nodig heeft zonder al teveel extraatjes.
Stap 5: Kies een design voor je website
Eenmaal een page builder gekozen kom je bij de volgende stap en dat is waarschijnlijk het leukste gedeelte. Je mag een design uitkiezen.
Astra heeft meer dan 240 starter templates waar je uit kunt kiezen. Voor iedere business is er dus wel iets wils. Ongeveer 140 van deze starter templates zijn enkel beschikbaar met Astro Pro, maar er zijn dus ook genoeg templates beschikbaar in de gratis variant van Astra.
Je hebt bovenaan een filter die je kunt gebruiken om een bepaalde business te kiezen waar je designs voor wil zien om uit te kiezen. Tevens heb je de mogelijkheid om te zoeken naar een webshop design of blog.
Wanneer je een design hebt uitgekozen, kun je direct jouw logo uploaden, maar dit kun je ook altijd op een later moment nog doen.
Wanneer je verdergaat krijg je direct de opties om kleuren uit te kiezen die je wil gaan gebruiken en kun je ook het lettertype selecteren die je mooi en prettig te lezen vindt.
Wanneer je de geschikte kleur en lettertype voor jouw website hebt gekozen, kun je op ‘Continue’ klikken om verder te gaan. We kunnen nu het design volledig importeren in de website.
Schrik niet dat je hier iets over jezelf moet vertellen. Het is niet verplicht om in te vullen. Wel kun je dit doen als je bijvoorbeeld ook de nieuwsbrief van Astra wil ontvangen.
Wel is het belangrijk om bij de ‘Advanced options’ de juiste vinkjes te hebben staan. Het thema laten installeren en de customizer settings die je hebt gekozen (qua kleuren en dergelijke) importeren is natuurlijk een must, net als de benodigde plugins installeren. Het staat je wel vrij om de demo content en widgets te importeren. Het maakt het mijn inziens wel makkelijker om dingen aan te passen, dus ik zou het persoonlijk wel doen.
Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om niet gevoelige informatie te delen. Zelf kies ik hier niet voor, maar dat is verder geheel aan jou.
Klik op ‘Submit & Build My Website‘ en alles zal voor je geregeld worden. Bekijk tot slot je website of alles goed is gegaan.
Vanaf hier kun je verder bouwen.
Handige functionaliteiten in Astra
Het allermooiste is natuurlijk de Starter Template functionaliteit die ik hierboven al met je heb beschreven. Verder zijn er echter nog zoveel handige dingen die je met Astra kunt doen.
Met de Pro versie van het Astra thema krijg je bijvoorbeeld 18 Pro modules. Deze modules kunnen we ook wel de reden noemen waarom Astra super populair is.
Alle modules geven je extra functionaliteiten in de Customizer van WordPress waar je gebruik van kunt maken. Afhankelijk van wat je nodig hebt kun je modules activeren of deactiveren.
Custom layouts voor pagina’s en berichten
Met Astra Pro kun je kiezen uit diverse site layouts en deze ook zelf maken. Met deze layouts, waaronder header en footer layouts, krijg je oneindig veel mogelijkheden om de website helemaal te bouwen zoals je het zelf voor ogen hebt.
De custom layouts bouwen is enkel voor de Pro versie weggelegd, maar wat het mooie aan Astra is, is dat je ook bij de gratis versie nog wel mogelijkheden hebt.
Zo kun je bij ieder bericht of pagina kiezen of je de volledige breedte wil gebruiken, een boxed versie wil, padding wil en ga zo maar door. Je hebt ook altijd de mogelijkheid om aan te geven of je de sidebar wel of niet wil tonen.
Wil je op een bepaalde pagina geen header of footer tonen?
Ook dit is met een simpele druk op de knop te regelen in de gratis versie.
WordPress Customizer opties
De Customizer van WordPress (Weergave → Customizer) is gemaakt om eenvoudig instellingen aan te passen en dit ook live te kunnen zien op je website. Het werkt met elke page builder. Het wordt door steeds meer thema’s gebruikt.
Astra maakt hier al jarenlang gebruik van de customizer. Je kunt hier alle specifieke Astra instellingen vinden.
Het is zoals je ziet een gebruiksvriendelijke interface. Het is een soort van menu waarmee je naar de verschillende instellingen kunt gaan om aanpassingen te doen.
Zo kun je kleuren aanpassen, de header en footer naar wens bouwen, pagina en blog layouts uitkiezen, instellen hoe je de sidebar wil weergeven en nog heel veel meer (zeker met de Pro versie).
Goede integratie met WooCommerce (webshop)
Met Astra kun je niet alleen een ‘normale’ website of blog maken. Het Astra thema is ook volledig klaar om goed samen te werken met een webshop plugin als WooCommerce.
In de Customizer kun je dan ook allerlei extra WooCommerce-instellingen verwachten als je Astra Pro hebt.
Zo heb je allerlei instellingen voor de productcatalogus, productpagina’s, afbeeldingen, winkelwagen en afrekenpagina.
Goede integratie met Learndash (online leeromgeving)
Wellicht wil jij wel online cursussen verkopen. LearnDash is hier uitstekend geschikt voor. Zo zijn er al meerdere starter templates waar je gebruik van kunt maken en zijn er allerlei extra opties in de customizer wanneer je Astra Pro hebt.
Astra plugins voor nog meer invloed
Voor Astra 4 stonden er allemaal handige plugins bij de Astra opties waar je gebruik van kon maken.
Geen idee waarom de linkjes naar deze plugins verdwenen zijn, maar het is nog steeds super handig om gebruik van te maken. Misschien wil je bijvoorbeeld gebruik maken van hooks en filters, de customizer instellingen exporteren of importeren en ga zo maar door.
Hieronder volgen plugins die Astra altijd aangeraden heeft en waar je gebruik van zou kunnen maken. Al deze plugins zijn ook van dezelfde makers als het thema (Brainstorm Force).
- Import / Export Customizer instellingen
- Astra Customizer Reset
- Customizer Zoeken
- Astra Bulk Bewerken
- Astra Widgets
- Aangepaste lettertypen
- Aangepaste Typekit Lettertypen
- Zijbalk (sidebar) Manager
- Spectra WordPress Gutenberg Blocks (ultimate addons for Gutenberg)
White label mogelijkheid
Maak je websites voor anderen en wil je jouw eigen branding meegeven aan het thema? Met Astra Pro krijg je een white label functie.
Met de white label functie kun je verbergen dat je het Astra thema (en Astra plugins) gebruikt. Je kunt je eigen bedrijfsnaam tonen.
Zijn er nog nadelen aan Astra?
Hierboven heb ik al ontzettend veel positieve punten genoemd over het Astra thema, maar zijn er dan helemaal geen nadelen? Natuurlijk zijn er ook voor het Astra thema nadelen, net zoals bij ieder ander thema. Ik zal hieronder een aantal nadelen voor je opsommen:
- Gratis versie heeft beperkingen: De gratis versie heeft beperkingen, waardoor je voor diverse functionaliteiten de Pro versie zal moeten nemen. Wanneer je het vergelijkt met andere thema’s kun je echter al wel veel met de gratis versie.
- Ondersteuning kan beter: De reactietijd van de support afdeling kan beter.
- Kan overweldigend zijn voor beginners: Het Astra thema heeft ontzettend veel opties en mogelijkheden. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het overweldigend kan zijn als je alle opties ziet.
Hoeveel kost het Astra thema?
Zoals je ondertussen weet heeft het Astra WordPress thema een gratis en betaalde (pro) versie. De gratis versie is al actief op meer dan een miljoen websites en geeft je diverse mogelijkheden, maar je hebt ook wat beperkingen. Wanneer je van plan bent om de volledige versie van Astra te gaan gebruiken, omdat dit je leven ook wat makkelijker maakt, dan zal je de Pro versie nodig hebben.
Astra heeft een jaarlijks abonnement en de mogelijkheid om eenmalig te betalen voor levenslange (lifetime) updates en support. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om voor extra opties en plugins te gaan. Hieronder zie je de jaarlijkse prijs:
Klik hier om te controleren of de prijzen nog actueel zijn.
Vaak is er wel een aanbieding gaande zoals je hierboven op de afbeelding ook ziet, wat weer mooi scheelt in je portemonnee. Ik zal hieronder echter de normale prijzen voor je op een rijtje zetten:
- Astra Pro: vanaf $49 per jaar en vanaf $199 levenslang
- Essential toolkit: vanaf $79 per jaar en vanaf $399 levenslang
- Business Toolkit: vanaf $149 per jaar en vanaf $599 levenslang
Je zal voor jezelf moeten bepalen of je dit thema voor langere tijd wil blijven gebruiken. In 4 jaar kun je het eruit hebben en je weet natuurlijk nooit of het in de toekomst iets duurder zal worden. 4 jaar is anderzijds wel weer een lange periode in de online wereld. Bepaal daarom voor jezelf wat je handig lijkt.
Veelgestelde vragen over het Astra WordPress thema
Ja, Astra is een geweldig thema voor als je een website, webshop of online leeromgeving wil maken. Je kunt eenvoudig mooie designs maken, het werkt goed op desktop en mobiele apparaten, heeft een snelle laadtijd en is goed geoptimaliseerd voor SEO.
Astra heeft een gratis en betaalde versie. De gratis versie wordt actief gebruikt op meer dan een miljoen websites en heeft al aardig wat mogelijkheden, maar ook weer wat beperkingen. Wanneer je alle functionaliteiten van Astra wil gebruiken kun je de Pro versie aanschaffen vanaf $49 per jaar of een eenmalige prijs van $199 voor een licentie voor 1 website. Wil je het voor meer websites hebben, dan zal de prijs iets hoger liggen.
Ja, het Astra WordPress thema is ook geschikt als je een webshop wil maken met WooCommerce. Er zijn speciale Starter templates voor webshops waar je uit kunt kiezen en in de instellingen van Astra kun je ook het nodige instellen voor WooCommerce.
Ja, wanneer je het Astra thema geïnstalleerd hebt zal de standaard installatie slechts 37 KB groot zijn en er worden maar 7 HTTP verzoeken gedaan. Dit is enorm weinig, waardoor het een van de snelste WordPress thema’s is. Het hangt verder dus eigenlijk helemaal van jezelf af of je het thema snel kan houden. Extra functionaliteiten die je met behulp van WordPress plugins je website in brengt kan je website weer ietsjes trager maken.