Beste gratis back-up plugins voor WordPress

Het is erg belangrijk om regelmatig een back-up van je website te maken.

Als je bij een goed hostingbedrijf zit maakt deze ongetwijfeld ook back-ups van je website en databases. Het nadeel is echter dat je zelf weinig invloed hebt op wanneer en hoe vaak er een back-up wordt gemaakt. Kortom het is verstandig om regelmatig zelf ook een back-up te maken.

Als je zelf een back-up maakt heb je een aantal voordelen. Je weet zeker dat je een back-up hebt, je hoeft niet te wachten op je hostingbedrijf als er iets mis gaat en je hebt het snel bij de hand wanneer je het nodig hebt.

Voordat je een update van WordPress uitvoert naar een nieuwe versie is het ook verstandig om eerst een back-up te maken omdat het altijd een keer fout kan gaan.

Waar moet je allemaal een back-up van maken?

Een volledige back-up van je website moet bestaan uit alle bestanden op de webserver en de database. De WordPress bestanden, themes, afbeeldingen en video’s worden op de server bewaard. Alle artikelen en instellingen worden in de database opgeslagen

De meeste plugins maken enkel een back-up van de database of slaan niet alle mappen op die op je server staan. Deze bestanden kun je het beste back-uppen via een FTP-client (bijv. FileZilla).

Beste WordPress back-up plugins

Een WordPress back-up maken hoeft helemaal niet ingewikkeld en technisch te zijn. Er zijn meerdere back-up plugins voor WordPress beschikbaar die je zou kunnen gebruiken op je website.

Ik moet helaas wel zeggen dat het afhankelijk is van je hostingprovider hoe goed WordPress back-up plugins werken. Wanneer de serverinstellingen bepaalde dingen niet toestaan kan er helaas geen goede back-up gemaakt. Het alternatief is dat je dan alsnog handmatig een back-up moet maken.

Laten we hopen dat jij wel normaal back-ups kunt maken met behulp van een plugin. Hieronder staan 3 goede back-up plugins die je zou kunnen uitproberen om een back-up mee te maken van jouw website.

Alle plugins die ik hieronder noem zijn gratis, maar hebben wel een betaalde versie indien je meer functionaliteiten of support wilt. De functionaliteiten die bij de plugins staan zijn van de gratis versie.

BackWPup

BackWPup

BackWPup is momenteel één van de populairste back-up plugins voor WordPress websites. Het is een plugin waarmee je back-ups kunt maken van alle bestanden op de server en de database.

De back-ups die je maakt kun je opslaan in de cloud (Dropbox, Amazon S3, etc.) en FTP. Verder kun je de back-up ook naar jezelf laten mailen of downloaden op je computer.

BackWPup is vrij eenvoudig te gebruiken en je kunt ook instellen dat er regelmatig automatisch back-ups gemaakt worden. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om de database te optimaliseren en te repareren.

UpdraftPlus

UpdraftPlus

UpdraftPlus is erg populair en laat je back-ups maken van alle bestanden en de database van je WordPress website. Indien nodig kun je de back-ups ook herstellen met behulp van deze plugin.

Het is verder geen enkel probleem om de back-ups op te slaan in de cloud of op de server en je kunt de back-up ook nog naar jezelf mailen. Bovendien is het tevens mogelijk om in te stellen wanneer er back-ups gemaakt moeten worden. Dit kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs om de 4 uur zijn.

Tot slot is het ook nog mooi van UpdraftPlus dat er een Nederlandse vertaling bijzit. Je kunt dus alle instellingen in het Nederlands lezen wat wel prettig kan zijn.

BackUpWordPress

BackUpWordPress

BackUpWordPress is ook een uitstekende plugin wanneer je een back-up wilt maken van je WordPress website. Je kunt zowel de database als bestanden back-uppen en hebt ook de mogelijkheid in te plannen wanneer er back-ups gemaakt moeten worden.

Het enige minpuntje is dat je met de gratis versie geen WordPress back-ups kunt opslaan in de cloud zoals bij BackWPup wel kan.

Conclusie

Alle bovenstaande WordPress back-up plugins kunnen ongeveer hetzelfde en maken een complete back-up van je bestanden en database.

Het is afhankelijk van de serverinstellingen waar je website opstaat hoe goed de plugins hun werk kunnen uitvoeren, maar over het algemeen gaat het bij de meeste mensen goed.

Ik hoop dat je wat aan deze lijst hebt en dat de beste WordPress back-up plugin voor jouw website ertussen staat. Vergeet niet ervoor te zorgen dat je regelmatig back-ups maakt om een ramp te voorkomen.

  1. Ik probeer via de plugin adminer de back-up terug te zetten. maar weet niet hoe dat moet. Een bestand selecteren (sql) en dan op uitvoeren drukken werkt niet.

  2. Hallo, ik heb BackWPup geïnstalleerd op de PC en in de WordPress website…De PLUGIN is geactiveerd.
    Wat ik niet begrijp is hoe het voorts werkt… Is er geen control panel of zo? Zodat je de instellingen kan wijzigen…

Geef een reactie