Beste WordPress backup plugins in 2023

Beste WordPress backup plugins

Wanneer je naar de beste WordPress backup plugin zoekt om regelmatig backups van je website te maken, dan ben je heel goed bezig.

Een backup heb je nodig voor de veiligheid van je website. Wanneer je website bijvoorbeeld een keer plat gaat door een grote fout, dan kan je jouw website herstellen.

Bij een backup is het alleen wel van belang dat je een up-to-date backup hebt waarin de laatste wijzigingen staan, want anders kun je een hoop data kwijtraken. Met behulp van een goede backup plugin kun je dit automatisch regelen.

Hieronder laat ik je daarom de beste WordPress backup plugins zien van dit moment.

Video: Backup maken van je WordPress site

Wanneer je snel wil leren hoe je een WordPress backup kunt maken kun je de video hieronder bekijken.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugins die ik in de video noem zijn:

Mocht je meer informatie willen waar je allemaal op kunt letten en wat de beste WordPress backup plugin is, dan kun je hieronder verder lezen.

Waarom een goede WordPress backup plugin gebruiken?

Misschien denk je dat het niet nodig is om een backup plugin te installeren. Bij goede WordPress hosting worden tenslotte toch ook automatisch backups voor je gemaakt? Dit klopt, maar eigenlijk is één backup geen backup. Het is daarom verstandig om altijd ook op een andere locatie een actuele backup te hebben.

Wanneer er bijvoorbeeld iets aan de hand is bij je hostingprovider en je kan nergens meer bij, dan zou je met een eigen backup wel nog actie kunnen ondernemen om je website weer online te krijgen.

Met een eigen backup heb je een aantal voordelen. Zo weet je zeker dat je een backup hebt, je hoeft niet te wachten op je hostingbedrijf als er iets fout gaat en je hebt het snel bij de hand wanneer je het nodig hebt.

Dit is dan ook de reden waarom het verstandig is om een goede backup plugin te installeren op je website om automatisch extra backups te maken.

Voor WordPress zijn honderden backup plugins te vinden. Ik zal je daarom vertellen wat de beste backup plugins zijn.

Tips bij het uitkiezen van een goede WordPress backup plugin

Op het moment dat er een probleem is met de server waar je website opstaat, je het WordPress dashboard niet meer in kan, dan is het handig om een backup te hebben om je website te herstellen of te migreren naar een andere host.

Dit is waarom je altijd een goede WordPress backup plugin nodig hebt. Nu kan ik mij heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en benieuwd bent wat de beste backup plugin voor WordPress is.

Om te bepalen of een WordPress backup plugin goed is kunnen we op een aantal dingen letten. Wat iedereen snapt is dat de backup goed en makkelijk gemaakt hoort te worden en dat het ook eenvoudig moet zijn om de backup te herstellen.

Naast deze punten zijn er echter nog een aantal andere punten waar je op zou kunnen letten bij het uitkiezen van een plugin, zodat je de beste backup plugin voor jouw situatie kan selecteren.

Complete website backups

Het spreekt eigenlijk ook voor zich dat je een complete backup van je website wil maken. Een complete website bevat alle bestanden op de server en de database.

De WordPress bestanden, thema’s, afbeeldingen en overige bestanden staan op de server. Alle artikelen en instellingen worden in de database opgeslagen.

Automatisch ingeplande backups

Wanneer je regelmatig veranderingen aanbrengt aan je website, dan is het ook nodig om met enige regelmaat een nieuwe actuele backup van je website te laten maken.

Het is dan eigenlijk ook een vereiste dat de WordPress backup plugin die je kiest de mogelijkheid heeft om automatisch backups te maken. Bijvoorbeeld met een interval van 7 dagen, zodat je iedere week een nieuwe backup hebt. Uiteraard zal je wel voor jezelf moeten bepalen hoe snel de interval is, zo kan je natuurlijk ook altijd iedere dag een nieuwe backup laten maken.

Realtime Backups

Het je een webshop of online leeromgeving, dan is het geen gek idee om voor realtime backups te gaan. Met behulp van realtime backups zorg je ervoor dat geen enkele bestelling verloren gaat of voortgang van een online cursist.

Een goede realtime backup plugin slaat enkel de wijzigingen op en voegt dit toe aan de bestaande backup. Op deze manier is het niet zo zwaar voor de server.

Backups extern opslaan

Wanneer je hostingprovider een backup maakt, dan zal deze ergens op de server worden opgeslagen. Hetzelfde is vaak als je een backup laat maken door een plugin.

Wanneer de server echter plat gaat, dan kun je niet meer bij de backup komen. Zoals ik eerder al zei: één backup is geen backup.

Het is dus zaak om backups op verschillende locaties te hebben. Je kunt vaak backups downloaden vanuit de plugin naar je computer. Dat is een prima optie, want dan heb je een backup op 2 locaties. Het is echter wel handmatig werk en op de lange termijn sluipt dit er vaak bij in.

Een betere optie is om direct vanuit de plugin de backup op te slaan naar een externe locatie zoals Dropbox of Google Drive.

Goede ondersteuning

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ondersteuning nodig hebt, want dan zou er iets niet helemaal goed gaan, maar mocht dit een keer toch het geval zijn, dan wil je natuurlijk wel goede ondersteuning krijgen.

Je zou vooraf kunnen testen hoe snel er gereageerd wordt door een mailtje te sturen.

Beste WordPress backup plugins

We weten nu waar we allemaal op kunnen letten. De hoogste tijd dus om te bekijken welke WordPress backup plugins een goede optie zijn.

Wel is het altijd belangrijk om goed te testen of de backup plugin ook op jouw website goed werkt. Soms is het een beetje afhankelijk van je hostingprovider of een plugin goed werkt. Wanneer de serverinstellingen op een bepaalde manier ingesteld zijn kan het soms voor problemen zorgen. Gelukkig gaat het zo goed als bijna altijd goed.

Hieronder staan 3 goede backup plugins die je zou kunnen uitproberen om een backup mee te maken van jouw website.

UpdraftPlus

UpdraftPlus WordPress backup plugin

UpdraftPlus is veruit de bekendste en meest populairste WordPress backup plugin die je op de markt kunt vinden. Updraftplus heeft een ontzettend goede gratis versie met meer dan 3 miljoen actieve installaties. Daarnaast is er ook nog een betaalde versie met handige extra opties.

Met de gratis versie heb je al de mogelijkheid om handmatig en automatisch backups te laten maken van je website en ook met een druk op de knop herstellen. Dit is perfect wanneer je net start met je website. Wanneer je hier meer over wil leren kun je het artikel WordPress backup maken bekijken.

Zodra je groeit zal je zien dat de premium versie super handig kan zijn. Zo kun je met de premium versie onder andere incrementele backups maken en op meerdere locaties opslaan. Je hebt zelfs de mogelijkheid om automatisch backups te laten maken voordat je een update uitvoert. De premium versie heb je al vanaf €55,- per jaar voor 2 websites. Eigenlijk een schijntje als je bedenkt dat het een extra verzekering voor je website is.

Qua backups opslaan naar externe locaties heb je de populaire opties als Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Amazon S3 en nog een aantal meer. Het is ook een optie om je database te versleutelen om de informatie veilig te houden.

Jetpack Backups (VaultPress)

Jetpack backups

Jetpack Backups (voorheen VaultPress) is een project van Automattic. Matt Mullenweg is de oprichter van dit bedrijf en laat dit nou ook één van de oprichters van WordPress zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze backup plugin ontzettend goed werkt en wat mij betreft is het de beste realtime WordPress backup plugin. Ik maak er dan ook zelf gebruik van voor de Webtalis academy.

Deze backup plugin maakt incrementele backups van je website. Met andere woorden: Enkel de wijzigingen sinds de laatste backup worden opgeslagen in een nieuwe backup, zodat het niet veel vermogen van je server vraagt. VaultPress doet dit zelfs realtime, waardoor het ideaal is voor webshops, online leeromgevingen en websites waar veel activiteit is.

Bij het standaard pakket krijg je 10GB Backup-opslag, kun je jouw website herstellen met een druk op de knop met een backup die de afgelopen 30 dagen gemaakt is en er is een activiteitenlogboek beschikbaar, zodat je goed kunt zien wat er allemaal gebeurd.

Jetpack heeft daarnaast ook nog een mobiele app, waardoor je jouw website eigenlijk te allen tijde zou kunnen herstellen. Ideaal.

Jetpack backups is beschikbaar vanaf €4,95 per maand het eerste jaar. Daarna kost het €9,95 per maand. Eventueel zijn er ook nog pakketten waar je meer backup opslagruimte krijgt.

BackWPup

BackWPup - WordPress backup plugin

BackWPup is al jarenlang een ontzettende populaire backup plugin voor WordPress. Wederom is er een gratis en betaalde versie beschikbaar, net zoals bij Updraftplus.

Bij de gratis versie heb je de mogelijkheid om een backup van je volledige website te maken en deze eventueel ook op te slaan naar Dropbox. Verder heb je helaas niet super veel opties, deze zitten allemaal verborgen in de premium versie. Zie de gratis versie dus enkel als een backup maker. Herstellen zal je handmatig moeten doen.

Met BackWPup pro heb je wel de mogelijkheid om je backups te herstellen met een druk op de knop. Verder kun je backups ook versleutelen en opslaan op meerdere locaties.

Conclusie

Alle bovenstaande WordPress backup plugins zijn uitstekende plugins om te gebruiken op je website. De een zal net iets meer of iets anders kunnen dan de ander, waardoor je het beste zelf even kunt beoordelen welke functionaliteiten je graag terugziet in de voor jou beste WordPress backup plugin.

Ik hoop dat je wat aan deze lijst hebt en dat er een back-up plugin voor jouw website tussen staat. Hoe dan ook hoop ik dat je direct aan de slag gaat om een mooie backup schema te maken voor jouw website, zodat je een backup ramp kunt voorkomen.

10 reacties

 1. Beste Maikel,

  Ik wil 2 sites naast elkaar gebruiken en deze zodanig inrichten dat als men op site 1 inlogt dat men dan ook ingelogd is op site 2. Dus feitelijk worden de user bestanden gecombineerd denk ik. Beide sites lijken ontworpen te zijn door dezelfde coder.

  Switchen wil ik via een tekst button in de header.

  Is hier een plugin voor?

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 2. Ik probeer via de plugin adminer de back-up terug te zetten. maar weet niet hoe dat moet. Een bestand selecteren (sql) en dan op uitvoeren drukken werkt niet.

 3. Hallo, ik heb BackWPup geïnstalleerd op de PC en in de Wordpress website…De PLUGIN is geactiveerd.
  Wat ik niet begrijp is hoe het voorts werkt… Is er geen control panel of zo? Zodat je de instellingen kan wijzigen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *