Bekijk altijd de changelog voor je een update uitvoert

Ditmaal voor het eerst een artikel op de website dat uit het WordPress site onderhoud e-book komt. Je kunt dit e-book krijgen bij de online WordPress onderhoud training.

Bekijk jij namelijk weleens de changelog voor je een update op je WordPress website uitvoert? Het is iets wat ikzelf altijd, maar dan ook altijd, doe om informatie in te winnen wat de update precies zal doen en waar ik op zou moeten letten.

Hieronder volgt het originele stuk uit het e-book.

Updates kunnen bugs oplossen, zorgen voor veiligere code en verder kan een update natuurlijk ook zorgen voor nieuwe functionaliteiten.

Bekijk jij voordat je een update uitvoert de changelog? De meeste website-eigenaren kijken helemaal niet naar de changelog om. Op deze manier update je eigenlijk “blind” omdat je niet weet wat voor wijzigingen de update met zich meebrengt.

Waarom je altijd de changelog zou moeten bekijken

De nummer 1 reden waarom je altijd de changelog moet bekijken voordat je een update uitvoert is puur om te bekijken wat er is geüpdatet.

Gaat het om een beveiligingsupdate, zijn er bugs opgelost of zijn er nieuwe functionaliteiten bijgekomen? Aan de hand van deze informatie kun je bepalen hoe snel je moet updaten. Een beveiligingsupdate moet je tenslotte altijd zo snel mogelijk uitvoeren, terwijl een update dat alleen nieuwe functionaliteiten met zich meebrengt minder snel hoeft worden uitgevoerd.

Met de informatie in de changelog kun je ook een klein beetje inschatten of je problemen kunt verwachten. Wanneer het bijvoorbeeld om een hele grote update voor een plugin gaat kan het best voorkomen dat er in het begin nog een aantal bugs inzitten waar je last van kunt hebben.

Wanneer je gebruikmaakt van een child theme en er is een ontzettend grote update voor het thema waar je gebruik van maakt, dan kan het best zijn dat je child theme ook niet meer werkt na de update omdat er zoveel is gewijzigd dat de code in je child theme ook niet meer klopt in combinatie met het oorspronkelijke thema. Je kunt dit dan beter van te voren testen voordat je het thema up-to-date brengt op je live website.

Is overal een changelog voor beschikbaar?

Ja, eigenlijk kun je voor bijna alles wel een changelog bekijken. Slechts in enkele gevallen is er geen changelog te bekijken. WordPress zelf plaatst altijd een changelog en bij plugins en thema’s staat ook in 99% van de gevallen een changelog die je kunt bekijken.

Waar kun je de WordPress changelog bekijken?

Na elke update van WordPress wordt er op de nieuwspagina van de officiële WordPress website een artikel geplaatst met wat er is aangepast. In dit artikel wordt ook altijd doorverwezen naar de changelog. Wil je direct de changelog bekijken van een update, dan kun je het best op de WordPress versions pagina kijken en op “changelog” klikken bij de nieuwste versie.

Verder kun je ook direct op de changelog pagina komen vanuit het beheerdersgedeelte van je eigen WordPress website. Wanneer je inlogt en je ziet dat er een update voor WordPress is, dan kun je op het versienummer klikken om direct op de pagina van de changelog te komen.

WordPress changelog bekijken

Waar kun je een WordPress Plugin changelog bekijken?

Het is afhankelijk van waar je de plugin vandaan hebt om te weten waar je de changelog van de plugin kunt bekijken. Heb je een plugin gedownload via de officiële WordPress plugin directory, dan kun je altijd op de plugin pagina kijken naar de changelog.

Stel dus dat je de Yoast SEO plugin hebt gedownload, dan kun je naar de Yoast SEO pagina gaan op WordPress.org en vervolgens op het tabje “Changelog” klikken.

Wanneer je gebruikmaakt van een betaalde plugin zal je de changelog ergens anders moeten bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld handige plugins voor WordPress via CodeCanyon aanschaffen. Je kunt dan de changelog bekijken op de pagina van de plugin op CodeCanyon.

Verder kun je ook altijd de changelog bekijken via het beheerdersgedeelte van je eigen WordPress website. Je kunt dit doen door naar “Dashboard -> Updates” of het pluginoverzicht te gaan. Vervolgens zie je welke plugin een update bevat en daar staat dan het volgende bij “Details van versie (versienummer) bekijken”.

WordPress plugin changelog bekijken

Wanneer je hierop klikt krijg je direct de changelog te zien. Deze methode altijd voor de gratis plugins uit de officiële plugin directory, maar het werkt helaas niet bij alle betaalde plugins.

Tot slot komt het ook regelmatig voor dat de changelog bijgevoegd wordt tussen alle bestanden in de map van de plugin. Wanneer je nergens een changelog kunt vinden zou je de plugin kunnen downloaden naar je computer en kijken of er changelog.txt bestand tussenstaat.

Waar kun je een WordPress thema changelog bekijken?

Voor WordPress thema’s is het helaas een stuk lastiger om bij de changelog te komen. Zo heb je bij gratis thema’s uit de officiële WordPress theme directory op de themapagina geen tabblad waar je de changelog kunt bekijken. Nu kun je in de development log wel zien welke bestanden en dergelijke zijn gewijzigd, maar dit is een hoop gedoe. Er is wel een discussie gaande of er een thema changelog moet komen die eenvoudig te bekijken is voor de gebruiker. Op dit moment is dit echter nog niet doorgevoerd.

Je bent in dit soort gevallen dus afhankelijk van de maker van het thema dat je gebruikt. Een goede ontwikkelaar laat altijd weten wat er is aangepast zodat je hier rekening mee kunt houden. Over het algemeen zal er dus wel in de map van het thema een changelog of readme bestand te vinden zijn waar alle wijzigingen instaan. Download dus eerst het nieuwe thema naar je computer en bekijk vanaf hier de changelog (als deze er is).

Bij betaalde thema’s is dit over het algemeen wat beter geregeld. Zo kun je bij ThemeForest in 99% van de gevallen op de pagina van het thema een changelog bekijken. Bij andere websites die thema’s verkopen kun je meestal ook eenchangelog vinden en bekijken op de website bij de pagina van het thema.

Waar moet je op letten in een changelog?

Hoe duidelijk de changelog is hangt helemaal af van de ontwikkelaar en daardoor kan er soms wat hocus pocus staan voor de gemiddelde gebruiker. Waar je echter altijd op moet letten is of er ergens security, security fix, security enhancement of hardening bij staat. Dit zijn de meest voorkomende steekwoorden als er dingen verbeterd zijn die om veiligheid gaan. In dit soort gevallen kun je dus het best zo snel mogelijk updaten.

Een goed voorbeeld komt uit de changelog van de Yoast SEO plugin, hier zie je direct dat het om een beveiligingsupdate gaat.

WordPress plugin changelog

Helaas zijn er ook ontwikkelaars die erg slecht zijn in het melden van belangrijke beveiligingsfouten, waardoor je wellicht niet door hebt dat het een beveiligingsupdate is. Over het algemeen valt het gelukkig wel mee en staat dit er meestal vrij duidelijk.

Het belangrijkste is dus om op te letten of het een beveiligingsupdate is. Verder kun je eigenlijk het beste gewoon de changelog lezen en de dingen eruit halen die je begrijpt. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand punt die uit een changelog komt.

“Fixes a broken link in the Dutch translation, causing the Pinterest tab on the Social settings page to overflow into the Google+ tab.”

Met deze informatie weet je dat er een probleem is opgelost. In de nieuwe versie van de plugin zal je geen last meer hebben van een gebroken link die op het Google+ tabblad te zien was en veroorzaakt werd op het Pinterest tabblad van de sociale instellingenpagina.

Daarnaast wordt meestal ook duidelijk aangegeven in de changelog welke nieuwe functionaliteiten erbij zijn gekomen. Dit is natuurlijk ook altijd leuk en handig om te weten.

Nieuwsgierig naar de online training?

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig wat je allemaal kunt leren in de online WordPress onderhoud training? Klik hier voor meer informatie.

2 reacties

  1. Zeker als mijn theme een update wil uitvoeren kijk ik wel naar de changelog, voor de zekerheid maar een backup maken, want je weet het maar nooit. Ook bij plugins updaten zie ik wel eens dat deze worden uitgeschakeld na een update, als je dan je site niet nakijkt dan gaan er dagen voorbij voordat je daar achterkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *