De complete handleiding om een blog te maken

Blog maken

Er zijn in Nederland ontzettend veel blogs en de een is succesvoller dan de ander.

Dit kunnen persoonlijke blogs, beauty blogs, gadget blogs, lifestyle blogs, en andere soorten blogs zijn.

Ondanks dat er ontzettend veel blogs zijn is er nog altijd ruimte voor nieuwe blogs.

Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en kan dus iets unieks aan zijn of haar blogberichten meegeven waar de lezers van smullen. Dagelijks worden dan ook meer en meer nieuwe blogs gelanceerd.

Hoe je een blog kunt starten

Wanneer je zin hebt om te beginnen met bloggen wordt je eigenlijk direct in het diepe gegooid. Je moet een blog maken, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe je een blog kunt maken, wat je allemaal nodig hebt, waar je op moet letten en waar je zou moeten beginnen?

Er zijn genoeg mensen die een blog voor je willen maken voor honderden euro’s en als je het zelf wilt doen ben je vaak erg veel tijd kwijt met het zoeken van de juiste informatie.

Ik ben van mening dat iedereen zelf een blog zou moeten kunnen maken en hier niet superveel frustratie en tijd aan kwijt hoeft te zijn.

Om deze reden heb ik voor jou en andere bloggers die willen beginnen met bloggen een complete handleiding gemaakt van maar liefst 6711 woorden en 4 video’s.

Wat je in de handleiding leert

In de complete handleiding om een blog te maken laat ik je precies zien welke stappen je moet nemen om een blog te maken en hoe je deze stappen kunt uitvoeren. Dit doe ik aan de hand van video’s en tekstuitleg om het voor iedereen zo duidelijk mogelijk te maken.

De handleiding bestaat uit verschillende secties, namelijk:

Sectie 1: Een goed idee en de juiste motivatie – Een blog beginnen zonder een idee waarover en de juiste motivatie is niet verstandig.

Sectie 2: Wat zijn de kosten van een blog? – Bloggen kan gratis, maar met een eigen domeinnaam kost het al geld. In deze sectie laat ik je zien hoeveel geld het ongeveer zal kosten.

Sectie 3: Domeinnaam bedenken – Om je blog bereikbaar te maken voor mensen heb je een domeinnaam nodig.

Sectie 4: Een hostingprovider selecteren – Zonder hosting heb je geen ruimte om je website te plaatsen. In deze sectie geef ik informatie over de verschillende hosting mogelijkheden.

Sectie 5: Blog maken met WordPress in 4 minuten (video) – In deze sectie laat ik je met behulp van een video zien hoe je met 4 minuten werk al een blog kunt maken.

Sectie 6: Stappenplan: Blog maken met WordPress (tekstuitleg) – Het kan zijn dat je liever alles rustig leest en nadoet in plaats van een korte video bekijkt hoe je alles kunt doen. Om deze reden heb ik nog een aparte sectie gemaakt met tekstuitleg en extra informatie over hoe je een blog kunt maken.

Sectie 7: Een mooi design (WordPress theme) uitkiezen – Wanneer je een blog hebt wil je natuurlijk ook een mooi design. In deze sectie geef ik informatie over de mogelijkheden die je hebt om een design uit te kiezen.

Sectie 8: WordPress basisinstellingen – Met WordPress kun je diverse dingen instellen. In deze sectie laat ik met behulp van een video zien welke basisinstellingen ik altijd instel en geef ik extra informatie over de instellingen.

Sectie 9: WordPress theme en plugins installeren en activeren – Wanneer je een WordPress blog hebt zal je aan het begin zeker wat plugins willen installeren en natuurlijk ook je uitgekozen design. In deze sectie laat ik je zien hoe je dit precies kunt doen.

Sectie 10: WordPress plugins die ik iedereen kan aanraden – Geen idee welke plugins handig zijn om te gebruiken op je blog? Ik laat je hier diverse plugins zien die handig zijn om te gebruiken.

Sectie 11: Starten met bloggen – Wanneer je blog klaar is kun je starten met bloggen. In deze sectie staan nog wat extra tips over bloggen en wat je kunt doen om je blog te laten groeien.

Klik hier om de complete handleiding te lezen om een blog te maken.

Conclusie

Ik hoop dat je wat hebt aan de complete handleiding om een blog te maken. Wanneer je alle stappen doorloopt die in de handleiding staan kun je vandaag nog starten met je blog carrière.

Verder raad ik je aan om niet te vergeten dat je veel plezier moet houden in het bloggen zelf.

Ik zou het ontzettend waarderen wanneer je de complete handleiding om een blog te maken leest en het vervolgens wilt delen met je volgers op social media.

Wanneer je vragen hebt kun je deze hieronder in de reacties stellen. Je kunt in de reacties gerust laten weten wat je van de handleiding vindt en welk blog je gemaakt hebt.

26 reacties

  1. Dag Maikel,
    ik ben al een poos bezig met mijn website seniorenwebsite.nl
    (als hobby) en heb veel aan jouw duidelijke uitleg, waarvoor mijn oprechte complimenten.
    Nu zat ik gisterenavond weer even te hobbyen en las ik over de permalinks instellingen. Ik heb deze gewijzigd, van categorie/berichten naar alleen berichten. Kan dat wel zo tussen door? Of is de instelling vanaf het begin leidend?
    Dan nog en andere vraag.Ik maak gebruik van thema
    Twenty Thirteen en wil er woocommerce aan koppelen. Kan dat en welk gratis thema is dan de juiste volgens jou? Twenty Thirteen heeft maar 2 kolommen, levert dat beperkingen op?

  2. Hoi, ik wil dus drie widgets plaatsen in mijn blog. Ik ben er al een tijdje mee bezig en het lukt me maar niet om die afbeeldingen erin te krijgen omdat ik media niet vind. (ook niet met die handleidingen enz. wat moet ik nu doen?

  3. Hoi Maikel,

    Vraag van een echte leek; ik had al een wordpress.com blog, en nu een domeinnaam en hosting via Neostrada. Nu wil ik het bestaande blog importeren, maar geen idee hoe dit moet. Kan op internet alleen uitleg vinden die ik niet begrijp en het lukt me niet… Heb jij toevallig een eenvoudige uitleg voor me? Dankjewel alvast!

    1. Ik heb zelf ook geen handleiding, maar ik kan het even in het kort zeggen.

      Je kunt op WordPress.com naar Extra -> Exporteren om een exportbestand te maken. Vervolgens kun je op je nieuwe website de plugin “WordPress importer” instellen en naar “Extra -> Importeren” gaan om het export bestand te uploaden en alle artikelen te importeren.

  4. Geen vraag maar wel een Dank je wel! Dankzij je uitgebreide uitleg heb ik in 1 weekend mijn blog kunnen starten. Zonder deze website washet niet gelukt. Heel erg bedankt hier voor!

  5. Hallo Maikel,

    Ik heb via jou uitleg het pakket SSD Budget genomen bij neostrada.. Nu heb ik via het Cpanel wordpress gedownload en heb ik een thema uitgekozen en wat aanpassingen gedaan.. Ik kan het alleen zelf zien? hoe gaat mijn site online? gr

    1. Tijdens de installatie ben je vergeten bij Software Setup -> In directory” de letters WP weg te halen, waardoor WordPress nu geïnstalleerd is in een map en de website alleen zichtbaar is via http://lizzengelbracht.com/wp/.

      Je kunt dit wijzigen door bij “Instellingen -> Algemeen” de WordPress-adres en Siteadres aan te passen en vervolgens alle bestanden in de map WP te verplaatsen naar de hoofdmap via FTP (met een programma als FileZilla).

      Een alternatief is om deze installatie te verwijderen en WordPress opnieuw te installeren. Dit is wat minder ingewikkeld, maar dan moet je uiteraard wel de wijzigingen die je gedaan hebt weer opnieuw te doen.

      Indien je nog vragen hebt hoor ik het wel.

  6. Hallo Maikel,

    Ik heb je filmpje over via 4 minuten wordpress met Neostrada. Ik ben hetzelfde gaan doen en kwam aardig ver. Ook ik kreeg een mailje met inloggegevens voor cPanel. Echter, als ik de link aan klik, kom ik op mijn blog, en niet op de inlogpagina van cPanel. Het is nog geen 24 uur geleden dat ik het hostingpakket heb aangevraagd. Moet ik nog wachten of heb ik iets verkeerd gedaan? Enig idee? Wil graag verder met je filmpje!

    Gr. Tessa

    1. Hallo Tessa,

      Je hebt waarschijnlijk niets verkeerds gedaan. Zo te zien had je al een domeinnaam en gaat het hierdoor iets anders.

      Je domeinnaam staat op dit moment nog gekoppeld met je wordpress.com website. Ik zie echter dat je de nameservers al hebt aangepast naar die van Neostrada (dat is goed). Deze wijziging neemt altijd wat tijd in beslag omdat providers dit cachen. Veel providers vernieuwen de cache eens in de 6, 12 of 24 uur (soms sneller).

      Het kan dus een tijdje duren (maximaal 24 uur) voordat je op de inlogpagina van cPanel kunt komen omdat de cache van je provider nog geen vernieuwing heeft gehad. Het zal dus helaas een kwestie van wachten zijn.

      1. Bedankt, het is gelukt! Alleen is al mijn content van toen ik wordpress.com gebruikte nu weg.. Kan ik dit nog terug halen of is dit onmogelijk? Het was niet veel, dus is niet erg, maar zou wel handig zijn.

  7. Hoi Maikel,
    Ik heb met belangstelling je handleiding over bloggen gelezen, mijn eigen nieuwe website aangepast met de voorbeelden in je artikel. Ik heb al eens eerder geblogd en wel met mijn site http://www.katteninfo.com maar was ik niet zo gelukkig mee, Ik heb gepiekerd over iets anders, maar kon dit niet zo snel vinden. Nu is er sinds 2 weken een website uit zoals ik deze ook graag wilde hebben. De site is http://www.wendyonline.nl

    Mijn website is een multisite; het Thema wat ik gebruik is Responsive; Ik heb de plug-in Visual Composer gekocht, maar deze plug-in doet niet precies wat ik wil. Ik wil dat er meerdere berichten van verschillende catogorieen op 1 pagina komen en als je dan op een bericht klik dan komt het gehele artikel.

    Kan ik dit misschien bereiken met de plug-in Post to Page? Of weet jij een betere oplossing in de vorm van een ander thema of page builder.

    Ik laat mij verrassen
    Vr.Gr. Wout Schokker

    1. Heb je weleens naar de optie posts grid gekeken in de Visual Composer plugin? Je kunt hier niet precies hetzelfde mee bereiken, maar dit komt het beste in de buurt als je de plugin wilt blijven gebruiken.

      Ik heb verder geen idee hoe het eruit zal zien als je het met de plugin post to page probeert. Wanneer je een ander thema of plugin wilt zoeken kun je het beste zoeken naar een “Grid” thema of plugin, zo heet het namelijk.

      Succes

      1. Hoi Maikel,
        Ik heb eens rond gekeken op het net en heb eigenlijk 2 thema’s gevonden die ik denk te kunnen gebruiken, maar aangezien ik hier niet zo’n ervaring mee heb ik heb een vraagje : welke van de twee denk jij die voor mij te bouwen website goed is? Headline News of Magazine Hier ook de URLs

        http://themeforest.net/item/headline-news-clean-and-modern-magazine-theme/full_screen_preview/7744030

        http://themify.me/themes/magazine

        Bij beide thema’s staat alles in het Engels, maar kan ik het dan ook vertalen, bijvoorbeeld de catagorieen. Of moet ik dit zelf allemaal eigenhandig invoeren?
        Is niet erg hoor dan wordt het allemaal in het Nederlands, want de lezers zijn ook uit Nederland.

        Ook even een compliment aan jou, de website is heel overzichtelijk en goed te begrijpen ik heb heel veel geleerd in de afgelopen dagen over Word Press. Ik ben helemaal nieuw hiermee en moet het nog wel vaak overlezen, want ik ben 67 jaar en mijn geheugen laat me wel eens even in de steek.

        Vr.Gr. Wout Schokker

        1. Ik vind het altijd moeilijk om te zeggen welk thema het beste zou zijn. Jij weet precies wat je wilt behalen met je website dus kunt het beste kiezen. Wanneer je zelf al aangeeft dat je voorkeur Magazine is zou ik voor dit thema gaan.

          Beide thema’s zijn zo te zien klaar om vertaald te worden. In dit artikel op themify kun je precies lezen hoe je dit kunt doen: http://themify.me/docs/translating

          Bedankt voor het compliment, fijn om te horen dat je er wat aan hebt en succes met je website.

  8. Hoi Maikel,

    Het is me gelukt.
    Ik heb via het cPanel van Neostrada bij File Manager het kunnen veranderen. Bij de veelgestelde vragen stond dit antwoord.

    Ik heb de file manager geopend en voor de laatste keuze gekozen en hierbij ook de verborgen bestanden aangevinkt. Bij wp-config.php heb ik op de rechter muisknop geklikt en voor EDIT gekozen. Hierna kon ik het script veranderen.
    Toen ik hierna WP opende, had ik een update voor naar het Nederlands. Ik ben blij!

    Maikel, bedankt voor je snelle reactie.

    Groet, Ellen

  9. Hoi Maikel,

    Ik heb via jouw uitleg bij Neostrada WP geïnstalleerd. Ik heb alle stappen van jou gevolgd en heb ook aangegeven dat ik de site in het Nederlands wilde hebben.
    Nu is WP geïnstalleerd, maar is mijn dashboard toch in het Engels.

    Een tijd geleden heb ik eens hetzelfde probleem gehad en ben ik een paar dagen bezig geweest om dit te veranderen naar Nederlands. Ik heb toen iets in een script moeten veranderen, volgens mij in de FTP (of zoiets). Moet ik dit nu weer gaan doen?
    Zo ja, kan jij mij dan een stappenplan geven over hoe ik dit moet doen?

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,
    Ellen Koene

    1. Klopt, wanneer het op een of andere manier niet gelukt is zal je dit zelf handmatig moeten doen.

      Om de taal te veranderen kun je via FTP (wanneer je hier niet bekend mee bent, zie: http://youtu.be/-UFph_raKSU vanaf 2:35) het wp-config.php bestand downloaden (staat in de hoofdfolder).

      Open dit bestand (je kunt wp-config.php openen met bijv. kladblok) en ga opzoek naar de volgende code:
      define ('WPLANG', '');

      Veranderen dit naar naar:
      define ('WPLANG', 'nl_NL');

      Veranderen dit naar:
      define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);

      Vervolgens moet je dit bestand weer uploaden waar je het oude bestand hebt gedownload. Als het goed is komt er nu in het WordPRess dashboard een update knop te staan waarmee je kunt updaten naar de Nederlandse versie. (zie home -> Updates).

      Ik hoorde recent dat dit bij iemand niet werkte omdat er geen knop kwam om de NL versie te downloaden. Wat je dan kunt doen is op http://nl.wordpress.org/ de Nederlandse versie downloaden en deze via ftp uploaden over de andere versie heen.

      Succes

  10. Hallo Maikel,

    Ik ga emigreren naar Engeland. Ik heb al vanaf begin jaren 90 mijn website gehost bij Internl.net, waar ik heel tevreden over ben. Maar nu ga ik naar Engeland, en wil voor the folks at home een blog gaan bijhouden. Ik ga wonen op een boot, en wil de naam van de boot als domeinnaam. Die domeinnaam is er nog.

    Mijn vraag is: hoe vind ik een goede hostingprovider in Engeland, die vergelijkbaar is met internl.net? Heb jij toevallig ervaring met hostingproviders in Engeland? Of anders, waar moet ik op letten? Ik wil geen blog op Google, en ik hoef ook geen gratis of goedkope dingen. Als het maar goed is, en werkt.

    En is het verstandig om de domeinnaam bij een apart bedrijf te registreren?

    Ik hoop dat je me verder kunt helpen. Want als ik op internet ga zoeken, zie ik alleen schreeuwerige sites met: unlimited…, free… en onwaarschijnlijk lage prijzen, maar technische gegevens vind ik niet.

    Dank overigens voor je handleiding Weblog maken met Wordpress. De uitleg is zodanig dat ik (op mijn oude dag) het maken van de blog niet (meer) als een grote hindernis zie.

    Magda Wensing

    1. Ik heb geen ervaring met hostingproviders in Engeland. Ik weet wel dat er enkele hostingproviders in Nederland ook servers hebben staan in Engeland, maar ook hier heb ik geen ervaring mee.

      Losse opmerking: Als je bezoekers nog in Nederland zijn kun je toch ook de website gewoon in Nederland laten hosten?

      Waar je op moet letten is afhankelijk van wat je wilt. Wanneer je WordPress wilt draaien moet je bijvoorbeeld kijken of je minimaal PHP versie 5.2.4 en MySQL versie 5.0 of hoger hebt. Voldoende schijfruimte en dataverkeer is ook een must en 24/7 uptime controle en ondersteuning zou ook fijn zijn.

      Bij hostingproviders blijft het echter maar de vraag hoe goed alles is, hier kom je vaak pas achter wanneer je bij desbetreffende hostingprovider zit. Op diverse Engelse fora zal ook wel gesproken worden over hostingproviders in Engeland, wellicht dat je hier een specifieke hostingprovider kunt vinden waar de mensen positief over zijn.

      Het kan inderdaad handig zijn om je domeinnaam ergens anders te registreren, ik doe dit altijd bij transip.nl. Het is echter niet noodzakelijk.

      Succes met je website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *