Wil je Google AMP uitschakelen in WordPress? Ondertussen bestaat AMP (Accelerated Mobile Pages) al een tijdje en veel mensen sprongen direct in het diepe om mee te gaan met deze vernieuwing.
Ik merk dat steeds meer mensen nu AMP uitschakelen om verschillende redenen. Zelf heb ik Google AMP afgelopen week ook uitgeschakeld.
Uitschakelen lijkt misschien eenvoudig, alleen er komt meer bij kijken dan alleen een plugin uitschakelen. Je moet er ook voor zorgen dat Google weet waar de pagina’s zijn gebleven, want je wilt niet dat het uitschakelen je website negatief beïnvloed.
In dit artikel laat ik je zien hoe je Google AMP op de goede manier kunt uitschakelen op jouw WordPress-website.
Waarom Google AMP uitschakelen?
AMP is een open source initiatief met als doel websites zo snel mogelijk te maken voor mobiele gebruikers. Dit wordt gedaan door je pagina’s voor te schotelen met zo min mogelijk HTML en JavaScript. Een uitgeklede versie van je website dus.
Artikelen kunnen hierdoor gehost worden op de Google AMP Cache. Wanneer een bezoeker via Google op een AMP versie van je artikel klikt, kan deze direct worden voorgeschoteld door de cache van Google.
Dit alles klinkt natuurlijk super aantrekkelijk. Waarom zou je Google AMP dan willen uitschakelen?
Er zijn diverse redenen waarom mensen dit doen. Laat ik vertellen waarom ik Google AMP heb uitgeschakeld.
Mobiele bezoekers zijn op mijn website zwaar in de minderheid, namelijk 15% van de totale bezoekers. Dit komt omdat ik simpelweg vaak bekeken wordt door mensen die aan een website willen sleutelen en dit gaat voornamelijk via een desktop.
AMP is daardoor extra werk, denk aan foutmeldingen die opgelost moeten worden en dergelijke, terwijl als AMP uitstaat ik verder nooit in de problemen zal komen.
Daarnaast is het niet zo dat ik meer uit bezoekers haal die via AMP mijn website bezoeken. Het is eerder dat ik er minder uithaal, aangezien de opt-in formulieren voor mijn nieuwsbrief, social media deelknoppen en dat soort dingen niet zichtbaar zijn bij AMP. Het is dus niet conversieverhogend en daarnaast kan het de interactie verlagen, doordat er niks gedeeld kan worden.
Verder is AMP een uitgeklede versie van je website. Je mist dus verschillende onderdelen waardoor bezoekers misschien langer op je website blijven. Denk hierbij aan het menu van je website, sidebars en andere features.
Moet ik Google AMP uitschakelen?
Dit is een vraag die je volledig zelf moet beantwoorden en is afhankelijk van je website. Wanneer een overgroot deel van je bezoekers via mobiel binnenkomt, dan is het misschien handig om AMP te blijven gebruiken.
Wanneer je AMP hebt geprobeerd en je ziet geen tot nauwelijks verschil, dan kun je ook overwegen om AMP uit te schakelen. Zie je negatieve invloed met betrekking tot je conversie, dan kan ik je alleen maar aanraden om het uit te schakelen.
De keuze is verder geheel aan jou. Mocht je nog twijfels hebben of dit negatieve invloed heeft. Het is niet zo dat Google je een penalty geeft als je geen AMP gebruikt. Het is uiteraard wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je website snel geladen wordt op mobiele apparaten.
Hieronder zal ik je uitleggen hoe je AMP op een goede manier kunt uitschakelen.
Google AMP uitschakelen
Er zijn diverse WordPress plugins waarmee je AMP op je website kunt installeren. De methode om het uit te schakelen blijft gelukkig altijd hetzelfde.
Het eerste wat je moet doen om AMP uit te schakelen, is simpelweg de AMP plugin op je website deactiveren en verwijderen.
Mocht je voor de SEO van je AMP pagina’s ook de plugin “Glue for Yoast SEO & AMP” gebruiken, dan kun je deze ook deactiveren en vervolgens verwijderen.
Oude AMP-pagina’s redirecten naar normale pagina’s
Wanneer je de AMP plugins op je website hebt uitgeschakeld, zal je vanaf dat moment geen AMP pagina’s meer hebben. Je bent echter nog niet klaar, want deze pagina’s bestonden wel en staan waarschijnlijk ook in de zoekresultaten van Google.
Om de AMP pagina’s uit de zoekresultaten te halen en Google te laten weten waar de pagina’s gebleven zijn, kunnen we het best een 301 redirect instellen. We kunnen dit op twee manieren doen. Met behulp van een redirect plugin of via het .htaccess-bestand van je website.
AMP pagina’s redirecten met een plugin
Om direct alle AMP-pagina’s in één keer te redirecten, kun je het best de plugin Redirection activeren op je website. Niet alle redirect plugins kunnen namelijk de redirect maken die wij willen maken.
Eenmaal geactiveerd, kun je naar “Gereedschap -> Redirection” om de redirect te maken.
Bij Bron-URL vul je de volgende code in:
/(.*)\/amp
Rechts naast Bron-URL zie je URL opties / Regex staan. Klik hierop en vink vervolgens regex aan. Dit is nodig om de redirect goed te laten werken.
Bij Doel-URL moet je jouw website URL invoeren met daarachter $1. In mijn geval was het onderstaande:
https://webtalis.nl/$1
Vergeet dus niet om mijn URL aan te passen naar de URL van je eigen website.
Nu je alles goed hebt ingevuld en ingesteld, kun je op Verwijzing toevoegen klikken om de redirect aan te maken.
Test tot slot een oude AMP URL van je website om te controleren of de redirect goed werkt.
AMP pagina’s redirecten via .htaccess
Wanneer je wat technischer bent, wil je wellicht de redirect liever via het .htaccess-bestand maken, zodat je geen extra plugin hoeft te installeren.
Ga via FTP of het bestandsbeheer programma van je provider naar het .htaccess-bestand in de root van je website en klik vervolgens op bewerken.
Voeg vervolgens de volgende code onderaan het .htaccess-bestand toe:
// AMP redirecten naar origineel
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} (.+)/amp(.*)$
RewriteRule ^ %1/ [R=301,L]
Sla nu het bestand op en upload het naar de server van je website. Bezoek tot slot nog een oude AMP URL van je website, zodat je zeker weet dat de redirect goed werkt.
Wil je ontdekken wat er nog meer mogelijk is met het .htaccess-bestand in WordPress? Je ontdekt het in mijn WordPress htaccess artikel.
Waren dit de stappen?
Ja, je hebt nu op een goede manier AMP uitgeschakeld op jouw WordPress-website. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of alles goed blijft gaan.
Zelf houd ik op dit moment in de gaten in de Google Search Console of alle AMP pagina’s verdwijnen.
Zoals je ziet pikt Google het redelijk snel op. Na een week zijn er nog maar 80 AMP pagina’s over van de 457 pagina’s. Binnenkort zal dit bij mij netjes op 0 staan en is AMP succesvol uitgeschakeld en weggewerkt.
Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad. Mocht je verder nog vragen hebben over het uitschakelen van Google AMP, dan kun je deze altijd stellen in de reacties hieronder.
9 reacties op “Google AMP uitschakelen in WordPress”
Hallo,
Kan je op deze manier de AMP html ook eerst niet zichtbaar maken? Tot dat je tevreden bent met de AMP design?
Nee, ik zou het niet aanraden om het uit te schakelen als je het zou willen gebruiken op je website. Het best kun je direct aan de slag met het design en alles in 1 keer instellen.
Even een vraag ik heb gedaan zoals je het boven beschrijft .Misschien een gekke vraag maar maar moet je dit met al je pagina’s doen of is dit voldoenden?
Groetjes Han
Helemaal geen gekke vraag. Nee, dit hoef je niet met alle pagina’s te doen. De code zorgt dat het direct voor alle pagina’s geregeld is.
Bedankt voor dit duidelijke artikel! Ik ben het hele weekend aan het rommelen geweest en nu eindelijk is alles weer goed!
Fijn om te horen dat het gelukt is.
Als eerste wat een fijn artikel. Nu heb ik gedaan wat je hier boven beschreven hebt (via de plug-in Redirection). Nu staat er bij verwijzingen ook al allemaal pagina links en niet alleen het geen wat ik moest invullen bij bron-url en doel-url. Klopt dit ook?
Ook heb ik de AMP verwijderd maar heb ik nog wel wp fastest cache aan staan (kan dit kwaad)
Nog een vraag: nu zie ik allemaal nog links vanuit Google en pinterest die dood lopen (ze kunnen pagina niet vinden). Hoe lang duurt het voordat deze weer zichtbaar zijn op mobiel vanuit Google en pinterest? Want het icoontje (AMP) in Google gaat ook niet weg in Google bij mijn artikelen.
Ik denk dat je bij verwijzingen andere pagina’s ziet staan die je laat doorverwijzen? Dit is geen probleem.
WP Fastest cache maakt verder niet uit, dit is een plugin die zich richt op de snelheid van je website.
Links die doodlopen hoor je niet te hebben wanneer de redirect goed ingesteld staat. Ik denk dat dit bij jou niet goed staat ingesteld, want je hoort niet op een niet gevonden pagina terecht te komen, maar op de originele pagina. Let erop dat je “Regex” achter Bron URL ook echt hebt ingeschakeld, want anders werkt het niet goed.
Heel erg bedankt hier voor. Heel begrijpelijk de uitleg gemaakt een kind kan de was doen.
Groetjes Harry Candel