Is je website nog steeds niet mobielvriendelijk, dan heeft Google vorige week dinsdag (18 november) opnieuw een signaal afgegeven dat het tijd wordt dat je hier eens voor zorgt.
Over welk signaal ik het heb? Ik heb het over het “mobielvriendelijk” label dat Google gaat gebruiken in de mobiele zoekresultaten.
Google gaat je website belonen in de mobiele zoekresultaten met een “mobielvriendelijk” label wanneer de pagina’s van je website goed worden weergegeven op mobiele apparaten.
Daarnaast heeft Google ook aangegeven dat het experimenteert met het mobielvriendelijk criteria als rankingsfactor. Het is dus een belangrijke zaak om je website mobielvriendelijk te maken.
De reden waarom Google dit doet is omdat het voor gebruikers vervelend is om op een website te komen waar de teksten te klein zijn, de links te dicht bij elkaar staan of waar je horizontaal moet scrollen.
Aangezien Google altijd de beste resultaten wilt geven aan de gebruikers, en een mobielvriendelijke website hier invloed op heeft, is de stap die Google nu maakt eigenlijk best logisch. Het is tenslotte gewoon handig om te weten dat je de teksten van een website gewoon normaal kunt lezen.
Wanneer is je website mobielvriendelijk?
Google bekijkt met de Googlebot naar meerdere factoren op je website om te bepalen of je website mobielvriendelijk is en het label krijgt in de mobiele zoekresultaten. Je moet ervoor zorgen dat je aan onderstaande factoren voldoet.
- Vermijd software op je website die buiten de standaard valt op een mobiele device. Flash is een goed voorbeeld van software die je moet vermijden.
- De teksten op je website moeten leesbaar zijn zonder dat er op een mobiel apparaat ingezoomd hoeft te worden.
- De content op de pagina’s van je website moeten geschaald worden zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te scrollen of in te zoomen.
- De links op je website moeten voldoende ruimte tussen elkaar hebben. Op deze manier klikken je bezoekers niet per ongeluk op de verkeerde link.
Het komt er dus kort gezegd op neer dat je website een volledig responsive design nodig heeft en je geen software moet gebruiken waar mobiele apparaten niet goed mee om kunnen gaan.
Responsive design is een design dat zich automatisch aanpast aan het apparaat waarmee je website bekeken wordt. Het design wordt dan automatisch geschaald zodat de teksten goed leesbaar zijn zonder dat je hoeft in te zoomen, je niet horizontaal hoeft te scrollen en ook de links ver genoeg uit elkaar staan.
Heb je een WordPress website en nog geen responsive design, dan is het zeker de moeite waard om te over te stappen naar een andere thema waarvan het design wel responsive is. Wanneer je dit niet doet bestaat de kans dat je website daalt in de zoekresultaten en krijg je ook geen mobielvriendelijk label.
Hoe weet ik zeker dat mijn website aan de eisen voldoet?
Het kan zijn dat je zeker wilt weten of je website aan alle eisen voldoet om het label te krijgen ook al weet je dat je website volledig responsive is.
Om je zekerheid te geven heeft Google een speciale mobile-friendly test gemaakt. Je hoeft alleen de URL van je website in te vullen en de Googlebot bekijkt of je website voldoet aan alle eisen.
Het resultaat van de test ziet er als volgt uit:
Zoals je kunt zien is Webtalis mobielvriendelijk. Wanneer je website de test echter niet goed doorstaat krijg je ook te zien wat er precies mis is.
Is je website responsive en geeft Google aan dat het toch niet aan de eisen voldoet? Waarschijnlijk staat er bij het resultaat dat het resultaat en de screenshot incorrect kunnen zijn en dat je het later nog eens kunt proberen. De test werkt dus helaas nog niet voor alle websites even goed, maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat dit wel het geval is.
Vanaf wanneer is het mobielvriendelijk label te zien?
Het mobielvriendelijk label is sinds vandaag, 18 december 2014, ook in Nederland uitgerold. Het label laat in het Nederlands “Voor mobiel” zien en ziet er als volgt uit:
Is jouw website net als Webtalis al mobielvriendelijk of heb je een reden waarom het niet mobielvriendelijk is? Laat het weten in de reacties hieronder.
7 reacties
Leuk artikel weer Maikel!
Natuurlijk ook even de test gedaan en kwam er in 1e instantie goed uit, alleen wat jij hieronder schreef ik te zien:
Is je website responsive en geeft Google aan dat het toch niet aan de eisen voldoet. Het resultaat en de screenshot incorrect kunnen zijn en dat je het later nog eens kunt proberen. De test werkt dus helaas nog niet voor alle websites even goed, maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat dit wel het geval is.
Ondanks dat er na de test stond: Awesome! This page is mobile-friendly. Zal inderdaad wel goed komen, hoop ik 😉
Dit krijgt iedereen te zien, maar als het goed is zal dit vast en zeker zo blijven.
Ik begreep een tijd geleden al van mijn websitebouwer dat mijn website oké is op dit punt. Natuurlijk kon ik de verleiding het uit te proberen via die link van je niet weerstaan en ik krijg: ‘Awesome! This page is mobile-friendly.’. Maar, eronder links staat: ‘How Googlebot sees this page’ waaronder staat:
‘This page uses 5 resources which are blocked by robots.txt. The results and screenshot may be incorrect. Learn how to unblock resources for Googlebot.’ (link vanaf Learn). Wat betekent dit dat jij weet? Als ik hier iets mee moet doen, leg ik het bij mijn websitebouwer neer, want ik heb alleen verstand van redigeren, tekstschrijven en mensen dáárover informeren. Ieder zijn vak.
Je kunt met het robots.txt bestand dingen blokkeren voor Google. Bij WordPress wordt meestal de map wp-admin geblokkeerd voor Google omdat hier niets van in de zoekresultaten hoeft te komen.
Hierdoor kan het dus zijn dat je bepaalde dingen blokkeert en dat geeft Google hier ook aan. In dit geval hoef je hier niets aan te doen. Het gaat zo te zien om een resource in het admingedeelte en externe dingen als Twitter.
Hartelijk dank voor deze reactie Maikel. Je bent geweldig.
Wat een leuk nieuwtje! En natuurlijk meteen even de proef op de som genomen… Geslaagd voor de test 🙂
Mooi dat je er helemaal klaar voor bent.