Google pagina-indeling algoritme update

Google Algoritme

Google heeft een nieuwe algoritme update met betrekking tot het indeling van een pagina en de hoeveelheid content (tekst) op een pagina.

De reden van deze update is dat mensen klaagden dat wanneer ze op een zoekresultaat klikken de tekst die ze willen lezen soms lastig te vinden is. Gebruikers willen liever meteen de tekst vinden waar ze naar op zoek zijn dan er eerst voor naar beneden te scrollen.

Content moet boven de vouw

De websites die van deze update last krijgen, zijn websites die niet veel content boven de vouw (above the fold) hebben. Boven de vouw is alles wat je ziet zonder te scrollen. Vergeet niet dat er veel verschillende beeldschermen en resoluties zijn. Je kunt met de browser size tool van google zien hoe je website eruit ziet in verschillende schermresoluties.

Als je op een website klikt en het gedeelte van de website wat je meteen ziet niet veel informatie heeft boven de vouw of een groot gedeelte van de pagina besteed aan advertenties, ervaar je dat niet als gebruiksvriendelijk. Deze websites zullen daarom met deze update zakken in de zoekresultaten.

Kan ik geen advertenties meer plaatsen boven de content?

Google snapt natuurlijk ook dat advertenties boven de vouw zeer gebruikelijk is voor veel websites, zelf maken ze hier tenslotte ook gebruik van. Deze algoritme update heeft dan ook geen invloed op sites die in normale mate advertenties boven de vouw plaatsen.

De update is speciaal bedoeld voor websites die overdreven veel advertenties op hun website hebben waardoor je de informatie waar je naar op zoek bent moeilijker kunt vinden.

Hoeveel procent van de zoekresultaten worden beïnvloed door deze update?

Volgens Google heeft minder dan 1% van de zoekresultaten last van deze update, dat betekent dat er minder dan 1 op de 100 zoekresultaten hier last van heeft.
Als je denkt dat jouw website door de pagina-indeling algoritme update plaatsen in de zoekresultaten is gezakt, zou je kunnen overwegen om je webpagina’s opnieuw in te delen zodat de informatie duidelijker naar voren komt.

Nogmaals, Je kunt met de browser size tool van Google bekijken hoe je website er in verschillende resoluties eruit ziet.

Nadat je jouw pagina-indeling hebt aangepast

Als je hebt besloten om je pagina-indeling aan te passen, zal de pagina-indeling algoritme automatisch de wijzigingen oppakken als ze de website opnieuw doorzoeken (crawlen) en voldoende pagina’s hebben bekeken om de verandering te kunnen beoordelen.

Hoe lang dit duurt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid pagina’s op jouw website en hoe efficiënt de Googlebot de pagina’s doorzoekt. Het kan enkele weken duren voor de Googlebot genoeg pagina’s heeft doorzocht en heeft verwerkt om de pagina-indeling weer te geven in de zoekresultaten.

Staar je niet blind op alle algoritme updates

Staar je niet blind op alle updates die Google aan het algoritme toevoegt. Dit is slechts één van de vijfhonderd updates die Google dit jaar verwacht te maken aan het algoritme.

Mijn mening over de update

Naar mijn mening is dit een goede update, websites met irritante reclames worden zo gedwongen de content op de pagina beter weer te geven. Het is echter wel wat hypocriet van Google aangezien zij regelmatig eerst drie advertenties tonen voordat je de relevantste zoekresultaten kunt bekijken.

Google probeert met deze update de gebruiksvriendelijkheid van websites in de zoekresultaten te verbeteren. Als jij je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk maakt heb je hier alleen maar profijt van.

Je kunt de uitleg (engelstalig) van google over de update lezen op hun Google Webmaster Central Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *