Optimalisatie – Sitemap Toevoegen

We hebben in een vorig artikel al behandeld hoe je jouw website kunt toevoegen en verifiëren aan de Webmasterhulpprogramma’s van Google.

In dit artikel leg ik uit hoe je een sitemap kunt toevoegen zodat Google precies weet welke pagina’s je website allemaal heeft.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een bestand waarin alle URL’s van je berichten, pagina’s, categorieën, etc. van je website in staan die je in de zoekmachines terug wilt vinden. De sitemap waar we het nu over hebben wordt ook wel een XML sitemap genoemd.

Een XML sitemap is dus niet voor je bezoekers, maar voor de zoekmachines.

XML Sitemap maken

Om een sitemap aan Google Webmasterhulprogramma’s toe te voegen, heb je die natuurlijk eerst wel nodig. In het artikel “XML sitemap plugin voor wordpress” kun je lezen hoe je dit voor WordPress kunt aanmaken.

Optimalisatie – Sitemaps

Webmasterhulpprogramma's Optimalisatie - SitemapsWanneer je een sitemap hebt aangemaakt moet je in het menu op “Optimalisatie” klikken en vervolgens op “Sitemaps”.

Je krijgt in deze sectie de mogelijkheid om een sitemap in te dienen bij Google en/of te testen.

Sitemap Toevoegen/Testen

Rechts bovenin zie je een knop “Sitemap Toevoegen/Testen, wanneer je hier op klikt kun je de bestandsnaam van je XML Sitemap invullen. In mijn geval kan ik sitemap_index.xml invullen.
Sitemap toevoegen en/of testen

Wanneer je alles hebt ingevuld kun je op “Sitemap testen” klikken om te testen of op “Sitemap verzenden” klikken om de sitemap naar Google te verzenden.

Als je dit gedaan hebt zal Google binnen korte tijd de sitemap bezoeken met een Googlebot. Wanneer alles goed is krijg je meer informatie over je sitemap.

Wat voor informatie krijg ik van Google te zien?

Je krijgt van Google een mooie grafiek te zien met hoeveel webpagina’s er zijn verzonden en hoeveel hiervan zijn geïndexeerd. Wanneer je sitemap ook afbeeldingen doorgeeft krijg je ook dit te zien in dezelfde grafiek.
Sitemapinhoud

Zoals je ziet zijn er op moment van schrijven 70 webpagina’s van Webtalis verzonden en zijn er hiervan al 69 geïndexeerd. Bij de afbeeldingen zijn er iets minder geïndexeerd, maar het is ook lastig om te controleren of deze cijfers daadwerkelijk kloppen.

Wat je in deze sectie ook nog kunt zien is op welke datum je sitemap voor het laatst verwerkt is en of er problemen zijn opgetreden.

Dus als ik een sitemap verstuur verschijnt mijn website in Google?

Google zal de webpagina’s die de sitemap aangeeft bezoeken en zal daarna beoordelen of deze geïndexeerd zullen worden in de webindex.

Wanneer je webpagina geïndexeerd is betekent het echter niet dat deze automatisch hoog in Google komt staat.

Je sitemap verzend je dus puur om Google ervan op de hoogte te stellen welke pagina’s jouw website allemaal in huis heeft, zodat zij daarna kunnen beslissen of de webpagina’s geïndexeerd worden.

4 reacties

  1. Hoi Maikel,

    Bedankt voor je heldere informatie!
    Ik heb een vraag waar ik niet uit kwam: wat als je je pagina’s aanpast (pagina’s verwijdert of de structuur aanpast), wordt de sitemap dan ook automatisch aangepast?

    vr. groet
    Linda

    1. Ik weet niet welke plugin je gebruikt om een sitemap te laten genereren, maar bij bijvoorbeeld de sitemap van de plugin WordPress SEO by Yoast wordt dit inderdaad allemaal automatisch geregeld. Over het algemeen is dit bij andere plugins ook het geval.

      Vergeet niet om een 301 redirect in te stellen wanneer je van een pagina de URL aanpast. Op deze manier weet de zoekmachine ook waar de pagina is gebleven.

  2. Hoi Maikel,
    Even drie korte vraagjes. Ik heb de SEO van Yoast ookal als plugin gedownload. En nou dacht ik dat die ook al automatisch een sitemap aanmaakt? is al het bovenstaande dan nog nodig? En welke plug-in gebruik je voor het delen via social media?

    Met vriendelijke groet,

    Patrick Woninck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *