Home / Bloggen / Hoe krijg je (meer) reacties op je blog?

Hoe krijg je (meer) reacties op je blog?

Meer Reacties op je blog

Een blogger wilt over het algemeen altijd twee dingen, meer bezoekers en reacties.

Waarom dit zo is mag wel duidelijk wezen, je wilt bevestiging dat je artikel helemaal gelezen is en dat mensen er enthousiast over zijn.

Een reactie is stiekem toch wel een ego-boost.

In het artikel de waarheid over bloggen heb ik het al gehad over reacties en de waarde van reacties.

Soms willen mensen alleen maar een reactie achterlaten om een link te plaatsen en de meeste bezoekers zullen helemaal geen reactie plaatsen.

Er zijn echter nog altijd reacties waar je wel op zit te wachten.

Waarom reacties je kunnen helpen

Reacties zeggen wat over het bereik van je blog. Je kunt ontzettend veel bezoekers hebben, maar wanneer je geen reacties op je blog krijgt baal je stiekem toch wel.

Honderden bezoekers kunnen niet op tegen een waardevolle reactie, dat is een ding dat zeker is.

Het voelt niet alleen goed voor jezelf, het is ook van onschatbare waarde voor je blog.

Reacties vertellen jou of je op de goede weg bent en misschien krijg je te horen wat je lezers missen. Je kunt hier vervolgens weer mooi op inspelen dankzij de reactie die je hebt gekregen.

Je krijgt informatie waar je iets mee kan en het is leuk om van je doelgroep te horen hoe er over je blog gedacht wordt.

Hoe krijg je (meer) reacties

We weten dat het leuk en leerzaam is om reacties te krijgen, maar hoe kun je op je blog nog meer reacties krijgen?

Zoals je wellicht gezien hebt krijg ik ook geen tientallen reacties per blogbericht. Ik ben daarom voor jou en mij op onderzoek uitgegaan om erachter te komen hoe je het voor elkaar kunt krijgen om van 0-8 reacties per blogbericht naar meer dan 10 reacties te gaan.

Een ding weet ik natuurlijk wel en het spreekt ook wel voor zich, je moet bezoekers hebben en het hele artikel moet gelezen worden voor je een reactie kunt verwachten. Voor meer bezoekers kun je onder andere je WordPress website optimaliseren voor de zoekmachines.

Hieronder kun je 8 manieren lezen die je kunt gebruiken om meer reacties op je blog te krijgen (in willekeurige volgorde):

Stel een eenvoudige vraag

Dit advies hoor je vrij vaak, stel een vraag aan het einde van je artikel. De truc is echter niet om simpelweg een vraag te stellen, het moet een eenvoudige vraag zijn.

Wanneer je vraagt of je wat over het hoofd hebt gezien in je artikel moeten mensen hard nadenken. De meeste mensen zijn op zoek naar antwoorden en zullen hier niet op reageren, het kost teveel moeite.

De oplossing is om vragen te stellen die eenvoudig te beantwoorden zijn zoals:

  • Wat frustreert jou?
  • Wat is je favoriete tool voor …?
  • Wat is jouw probleem?

Dit zijn 3 vragen die je lezers eenvoudig kunnen beantwoorden waardoor je meer reacties kunt krijgen.

Bouw een mailinglijst

Veel lezers zullen niet bij het eerste bezoek van je blog een reacties plaatsen. Je lezers willen je eerst beter leren kennen.

Om je lezers een kans te geven om je beter te leren kennen en je te blijven volgen kun je het best een mailinglijst opbouwen. Je kunt dit doen door een gratis e-book, rapport, video of webinar weg te geven.

Op termijn zullen dit de lezers zijn die vaker en sneller zullen reageren op je artikelen. Ik kan dit punt bevestigen, de meeste mensen die op mijn blog reageren staan ook ingeschreven op mijn mailinglijst.

Publiceer minder artikelen

Dit klinkt misschien gek, maar om gemiddeld meer reacties te krijgen zou het kunnen helpen om minder artikelen te publiceren.

Dit geldt niet voor alle blogs, maar soms kunnen bezoekers overrompeld worden met de hoeveelheid berichten die je op een dag plaatst. Wanneer je minder blogberichten per dag plaatst kunnen je bezoekers betrokken raken en reageren zij eerder op een artikel.

Reageer op de reacties die je wel krijgt

Misschien realiseer je het niet maar veel mensen die een reactie op je website plaatsen hopen een reactie terug te krijgen. Ik bedoel niet dat je alleen moet reageren op de vragen die je krijgt, maar juist ook op de andere reacties. Lees ook het artikel “Moet je reageren op reacties die mensen achterlaten?”.

Wanneer iemand extra informatie geeft bij je artikel, iets over zijn ervaringen vertelt of je simpelweg bedankt, dan zullen ze het ook waarderen wanneer je een antwoord op hun reacties plaatst.

De lezers die op jouw blog reacties plaatsen zullen enthousiast zijn omdat je terug reageert en hierdoor is de kans groter dat er nog een reactie komt van deze lezers.

Beloon mensen die reacties plaatsen

Om reacties te stimuleren kun je ervoor kiezen om een beloning te geven. Zo kun je goede reacties belonen door deze in je volgende blogbericht uit te lichten.

Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld eens per maand de beste reactie een prijs te geven. Je stimuleert niet alleen je lezers die al wel reacties plaatsen, maar ook de lezers die het nog niet doen.

Maak het eenvoudig om te reageren

Het is handig om het je lezers zo eenvoudig mogelijk te maken om te reageren. Wanneer een lezer moet inloggen voordat hij of zij kan reageren is de kans vele malen kleiner dat er daadwerkelijk een reactie geplaatst wordt.

Registreren is extra werk waar jij ook niet op zou zitten te wachten als je ergens een reactie wilt plaatsen. Zorg dus dat je reactieformulier zo simpel mogelijk.

Facebook comments zie je ook regelmatig op websites. Afhankelijk van je doelgroep zou je kunnen overwegen dit ook te integreren op je website.

Organiseer een prijsvraag

Prijsvragen zijn altijd erg populair. Organiseer een prijsvraag waarvoor mensen een reactie moeten plaatsen om mee te mogen doen. Stel een vraag waar jij ook wat aan hebt voor jouw blog en laat mensen hierop reageren.

De prijs die je kunt weggeven hangt natuurlijk van je blog af maar het kan iets zijn als een workshop, gratis consult, product of een mogelijkheid om een gastblog te schrijven.

Hoe je de winnaar uitkiest mag je zelf bepalen, je kunt bijvoorbeeld zelf de beste reactie uitkiezen of via een prijsvraagsysteem een willekeurige winnaar laten uitkiezen.

Organiseer een webinar

Een vraag en antwoord webinar kan veel reacties opleveren. Je lezers kunnen tijdens dit webinar allerlei vragen stellen die jij live kunt beantwoorden.

Je komt er op deze manier ook meteen achter waar je lezers mee zitten, waardoor je kunt verzinnen wat je op je blog kunt doen om dit probleem op te lossen.

Je verdient het om reacties te krijgen

Je geeft gratis informatie weg en leest toch dit artikel. Het minste wat je hoort te krijgen is een beetje feedback van je lezers, hier moet je echter wel wat voor doen.

Je lezers moeten “getraind” worden om te reageren op je artikelen. Het goede nieuws is dat je nu 8 manieren hebt geleerd die je kunt uittesten op jouw blog. Succes en laten we hopen dat de reacties binnenstromen!

Nu een simpele vraag aan jou: Welke van deze tips ga je uitvoeren op jouw blog?


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

24 reacties op “Hoe krijg je (meer) reacties op je blog?”

  1. Bryan avatar

    Bedankt voor uw geweldige blog en tips! 🙂

  2. Duk avatar

    Dit is een handig artikel!
    Veel bruikbare informatie.

  3. Alessio avatar

    Hey Maikel,

    Bij de titel ”Publiceer minder artikelen” moest ik effe nadenken. Ik dacht ”wat zegt die nou?” Maar na een pot koffie en eventjes de caffeine te laten inwerken, heb je eigenlijk wel een stevig punt!

    Ik merk zelf ook dat mensen te weinig tijd hebben om meerdere artikels te lezen per dag (er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk). Tenzij het over een nieuwssite gaat, al dan niet sensatie gericht, heeft een blog een ander ingesteldheid.

    Prijsvraag: dit is iets dat ik nog moet uittesten.

    Webinar: dat is effectief uw potentiële bezoekers aanspreken, kan vertrouwen wekken door hun informatief in te lichten. Anderzijds kan ik dit niet meteen doen, door de discretie die mijn niche heeft. Wel iets om over na te denken.

    Alvast bedankt voor je nuttige tips! Ik ga nu verder bloggen 😉

  4. Lieve avatar

    Bij het lezen van dit artikel denk ik bijna luidop: “Ik doe dat toch???”. Desondanks krijgen wij nog niet echt veel reacties. Onze eerste give-away moet nog komen, dus misschien is dat wel iets. De mailinglist, daar werken we momenteel aan… Het zal moeten groeien, want per slot van rekening zijn we pas sinds begin deze maand actief. Maar geduld is niet mijn sterkste deugd…

    Dus, mocht jij eens vijf minuten tijd hebben om op onze blog te gaan kijken, en ons wat tips te geven, zou je mij daar erg gelukkig mee maken!

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Zeker bij beginnende blogs is het vaak helaas toch een kwestie van geduld. In het begin zijn de bezoekersaantallen meestal ook niet zo hoog en het meerendeel van de bezoekers reageert niet.

      Door social media reageren er sowieso een stuk minder mensen dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden.

  5. Jelle avatar

    Prima artikel, ik zou je tips graag willen toepassen. Helaas blijf ik te vaak hangen in goede bedoelingen. Op mijn site is een inschrijfknop voor een nieuwsbrief (deze maak ik 1x per twee weken). Ik zou nieuwe inschrijvers willen belonen met een e-book. Deze heb ik ook. Maar het bestand hiervan is te groot om mee te sturen met de nieuwsbrief. De technische kennis om het van mijn site te laten downloaden bij elke nieuwe inschrijving heb ik niet. Zijn hier ook beginnershandleidingen voor o.i.d.. Of andere tips?
    Bedankt voor het lezen en ga a.u.b. door met je prima informatie.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Ik was toevallig al van plan om binnenkort wat meer over een mailinglijst te schrijven en hoe je dit allemaal kunt doen. Aangezien ik nog niet precies weet wanneer ik hieraan begin alvast een korte uitleg voor YMLP:

      – Log in en ga naar webformulieren -> instellingen;
      – Selecteer je formulier en klik op “Go”;
      – Je komt nu bij een overzicht waar je de e-mails kunt bewerken en je kunt ook instellen naar welke webpagina je de bezoeker heen wilt sturen.
      – Ik heb bij mijn welkom e-mail een link naar de e-book gezet;
      – De e-book kun je uiteraard gewoon uploaden naar je website.

      Hopelijk heb ik je hiermee al genoeg de juiste richting ingestuurd, Succes.

  6. Jesse Visser avatar
    Jesse Visser

    Goed artikel Maikel maar ik heb nu wel een probleem. Ik ontdekt allemaal nieuwe dingen via deze site en krijg dit helaas niet allemaal in mijn site verwerkt.

    Hoe zou jij dit aanpakken, any tips?

    1. Maikel van de Weerd avatar

      In geen enkele website kun je alles verwerken. Je moet proberen te kijken wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

      Je vraag is ook een beetje algemeen, ik weet niet welke “dingen” je niet kunt verwerken. Kun je dit even vertellen en misschien ook even je website/blog erbij vermelden. (mag ook via mail)

  7. Wim avatar
    Wim

    Goede tips bedankt

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Bedankt voor je reactie.

  8. Linda avatar
    Linda

    Hi Maikel,
    Ik lees altijd stiekem je blog zonder te reageren. Dit is een leuk en leerzaam artikel waardoor ik toch een keer wil reageren. Het gaat tenslotte ook om reacties krijgen in dit blog hihi.
    Ga vooral door met hoe je bezig bent, ik vind het erg leuk om dingen over bloggen te lezen en hiervan te leren.
    Groetjes,
    Linda

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Altijd fijn om te lezen dat iemand van alleen lezen overgaat tot reageren. Ik ga zeker door maak je daar maar niet druk om.

  9. Johan avatar
    Johan

    Goed artikel! Leuk dat je dingen onderzoekt en dit ook deelt, dat zouden meer mensen moeten doen.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Bedankt voor je reactie, er zijn wel meer mensen die dit doen, maar dat zijn voornamelijk Engelstalige blogs.

      In Nederland zullen vast ook meer blogs zijn die tips geven die ze onderzoeken, je zal er alleen wat harder voor moeten zoeken.

  10. Degent avatar
    Degent

    Goede tips waar ik zeker wat mee kan doen voor mijn site. Kan een webinar geven om antwoorden te geven over de meest voorkomende computerproblemen en hoe je die kunt oplossen.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Je zou een webinar kunnen geven en ervoor kiezen om inderdaad gewoon iets uit te leggen.

      Het is handig om wel van te voren aan te kondigen wat je gaat uitleggen zodat de mensen die hier wat aan hebben komen kijken en hun vraag nog kunnen stellen.

      Ook kun je de webinar opnemen zodat andere mensen die je website bezoeken het later kunnen terug kijken, maar ik denk dat je dat al wel zou hebben gedaan aangezien je een videowebsite hebt.

  11. Charlotte avatar

    Goeie tips, vooral die van de vraag stellen en die van de facebookreacties integreren. Heb alleen geen idee hoe je dat zou meoten doen, dus….graag facebook-integreer-tips!

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Even je site bekeken, je maakt zo te zien gebruik van Jimdo en zij hebben hier een tutorial voor gemaakt: http://www.jimdo.com/help/tutorials/facebook-comments/

      Er wordt helaas niet besproken hoe je het onder je blogberichten krijgt, maar misschien kom je er zo zelf al uit 🙂

      1. Charlotte avatar

        Ooo, dank je!!! Ik ga erop studeren!

  12. Michiel Cazemier avatar

    Bedankt voor de (wederom) zinvolle blog! Ben de laatste weken ook druk met het opzetten van mijn eigen blog en met deze tips kan ik zeker wat!

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Fijn om te horen, ik hou je blog in de gaten.

    2. toekomst blogger avatar

      Hey Michiel Cazemier,
      Ik ben het helemaal met je eens wat een zinnevolle blog!
      Ik blog zelf ook en deze tips kunnen mij ook verder helpen,
      Dankjewel Maikel