Dit is een vraag die ik afgelopen week kreeg en die ik weleens vaker voorbij heb zien komen op meerdere websites.
Het antwoord op deze vraag is naar mijn mening vrij simpel: Je moet net zo vaak bloggen als dat je wat nuttigs te melden hebt.
Wat ik hiermee precies bedoel zal ik in dit artikel uitleggen.
Waarom ik niet dagelijks een nieuw blogbericht schrijf
Wanneer ik een blogbericht schrijf wil ik dat jij en alle andere lezers van mijn blog hier wat aan hebben.
Wanneer ik elke dag een blogbericht zou schrijven daalt het niveau van mijn blogberichten omdat ik gewoonweg niet iedere dag iets nieuws te vertellen heb waar jij ook echt iets aan hebt.
Wanneer ik dit wel zou doen zou dit mij bezoekers kosten omdat de informatie die ik lever niet veel meer voorstelt.
Mensen worden tegenwoordig overspoeld met informatie, iedereen heeft wel iets te vertellen en jij moet er tussenuit zien te springen.
Het is dus belangrijk om je te focussen op goed geschreven artikelen die problemen oplossen en mensen verder helpen.
Wanneer is dagelijks bloggen wel goed?
Dagelijks bloggen is in sommige gevallen natuurlijk wel goed, wanneer jij bijvoorbeeld een blog hebt waar je over het nieuws schrijft, kun je geen dag overslaan want dan loop je achter de feiten aan.
Ook wanneer je een mens bent van ritme en regelmaat is het voor jou misschien handiger om dagelijks te bloggen.
Daarnaast is dagelijks bloggen handig wanneer je net een blog bent begonnen. Je moet informatie hebben om te delen en je zit in deze fase nog volop met inspiratie.
Onthoud wel dat kwaliteit altijd belangrijker is dan een blogbericht plaatsen omdat het “moet”.
Luister niet naar anderen
Het maakt eigenlijk niet uit hoe vaak per maand je een blogbericht schrijft, zolang het maar van goede kwaliteit is.
Goed advies kan niemand je geven, alleen jij weet hoe vaak per maand je een blogbericht van hoge kwaliteit kunt schrijven.
Wat is een blogbericht van hoge kwaliteit?
Ik heb nu al meerdere malen gezegd dat je een blogbericht van hoge kwaliteit moet schrijven, maar wat valt hier eigenlijk onder?
Een blogbericht van hoge kwaliteit is een blog dat problemen oplost, mensen verder helpt en zelfs meer dan dat.
Wanneer je een blog schrijft moet je je richten op de volgende punten:
- Wat is populair in mijn niche (markt)?
- Behandel alle punten die je kunt verzinnen
- Hebben lezers hier over een maand nog iets aan?
- Leest je artikel lekker weg of lijkt het 1 groot stuk lap tekst?
Wat is populair in mijn niche?
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er zich allemaal afspeelt in jouw niche (markt). Speel als een van de eerste in op de nieuwste trend en zorg dat niemand aan je artikel kan tippen.
Behandel alle punten die je kunt verzinnen
Je lezers hebben meer aan een artikel waar alles instaat, dan dat zij dit in 4 verschillende artikelen moeten lezen omdat je iedere dag een artikel wil plaatsen.
Nog een bijkomend voordeel is dat Google ook van artikelen houdt waar bezoekers direct achter alles kunnen komen.
Doe dus voldoende onderzoek en behandel alle punten die je kunt verzinnen en plaats het artikel niet eerder voordat je alles hebt opgeschreven.
Bezoekers haken niet zo snel af op een lang artikel wanneer zij dit echt waardevol vinden, bij mij is WordPress SEO: De Ultieme Handleiding hier een goed voorbeeld van.
Hebben lezers hier over een maand nog iets aan?
Dit hangt ook een beetje van het soort blog dat je hebt af, maar wanneer je een blogbericht plaatst is het wel zo handig dat lezers die een maand later je artikel lezen er ook nog iets aan hebben.
Probeer je artikelen zo te schrijven dat het “tijdloos” is.
Leest je artikel lekker weg of lijkt het 1 groot stuk lap tekst?
Iedereen wilt dat zijn of haar artikelen gelezen worden en wanneer je eenmaal een lezer hebt, wil je deze niet wegjagen.
Regelmatig gebeurt het dat ik stop met het lezen van een artikel of dat ik niet eens begin aan een artikel. Hoe dit komt? Wanneer er grote lappen tekst staan zonder voldoende witruimte of zonder tussenkoppen,ben ik al vrij snel weg en ik ben hier niet de enige in.
Iedereen heeft tegenwoordig haast en het internet lezen we niet zoals een boek. Wanneer je een boek pakt stel je jezelf erop in dat je lekker gaat lezen, op internet is dit niet zo.
Op internet scannen we vluchtig de tekst op zoek naar antwoorden. Vinden we deze niet? Dan gaan we gewoon naar een andere website.
Voldoende witruimte en tussenkoppen helpen mensen om beter te scannen. Door de witruimte lijkt het alsof je minder tekst moet lezen en met de tussenkoppen kunnen mensen snel lezen of er iets bij staat waar zij naar op zoek zijn.
Conclusie
Het maakt niet uit hoe vaak je in de maand een blog schrijft, het enige wat telt is de kwaliteit. De enige wie kan bepalen hoe vaak je moet bloggen ben jij en niemand anders.
Bloggen doe je omdat je het leuk vindt, het moet geen verplichting worden.
4 reacties
Nee, mijn site staat nog niet online ben er nog altijd me bezig, het is meer werk dan ik dacht. Misschien snap ik als website eenmaal online is ook jou standpunt van dit artikel haha
Je weet dat het niet perfect hoeft te zijn voordat het klaar is he? Gewoon beginnen dat is de beste optie ook al is het nog niet perfect, alleen jij weet dat.
Succes
Klopt, bloggen moet je alleen maar doen wanneer je het leuk vind anders is er niet meer aan en kun je beter stoppen.
Ik had alleen toch liever een ander antwoord gelezen over hoe vaak je moet bloggen, richtlijnen hou ik altijd wel van.
Een ander antwoord heb ik niet voor je, this is it. Er bestaan geen regels over hoe vaak je moet bloggen, het hangt allemaal van jezelf en je markt af.
Is je website/blog trouwens al klaar? Las eerder een keer dat je er druk mee bezig was, ben benieuwd.