Als je een grote website met veel pagina’s hebt, is het voor de bezoekers eenvoudig om de weg kwijt te raken als je niet gebruikt maakt van een goede structuur.
Zodra een bezoeker van je website gefrustreerd of verward is, is de kans groot dat hij de website meteen weer verlaat.
Als je nieuwe bezoekers op je website wilt houden moet je voor een goede navigatie zorgen, zodat de bezoeker binnen een paar klikken is waar hij wil zijn en de bezoeker wil ook altijd weten waar hij zich bevindt zodat hij eenvoudig terug kan.
Hoe staat het ervoor met jouw website?
Dit is een goed moment om je eigen website te controleren. Als iemand voor de eerste keer op je website komt, op de homepagina of op een andere pagina, kan hij dan snel navigeren van A naar B naar C naar D om te vinden waar hij naar op zoek is? Of raakt de bezoeker al snel de weg kwijt in de vele menu’s, submenu’s en submenu’s van een submenu.
Laat familie, vrienden of kennissen naar je website kijken en vraag hen om iets te zoeken wat diep weggestopt is in de website. Je weet dit zelf eenvoudig te vinden, maar kan de bezoeker dit ook?
Geef je website een duidelijk structuur
Om de website overzichtelijk te houden heb je een duidelijk structuur nodig. Als je op een dierenwebsite zit wil je in de categorie honden niks over katten lezen.
Een goed structuur voor een dierenwebsite zou zijn:
Dieren (hoofdonderwerp) – honden (subonderwerp) – Artikelen over honden.
Iedere bezoeker snapt hoe de structuur in elkaar zit en weet direct waar hij wezen moet voor artikelen over honden.
Maak gebruik van breadcrumbs (broodkruimels)
Breadcrumbs aan je website toevoegen is een eenvoudige manier om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren.
Breadcrumbs geven een soort horizontale tekst menu weer, die de bezoeker precies laat zien waar hij zich bevindt op de website, hoe hij er gekomen is en hoe hij ergens anders kan komen. Zie bijvoorbeeld hoe ik gebruik maak van breadcrumbs op deze website.
Boven de titel van het artikel kan de bezoeker zien waar hij zich op de website bevindt, hoe hij er is gekomen en hoe hij ergens anders kan komen.
Bij websites van tien pagina’s hoef je geen gebruik te maken van breadcrumbs, maar bij grote websites is het erg handig om het overzichtelijk te houden. Als je een WordPress website hebt kun je ook gebruik maken van een WordPress breadcrumbs plugin.
Zijn breadcrumbs ook geschikt voor een webwinkel?
Bij webwinkels kun je ook gebruik maken van breadcrumbs, sterker nog ik raad het je aan. Waarom denk je dat grote webwinkels als Bol.com en Wehkamp of Amazon hier ook gebruik van maken?