Home / WordPress / Maken plugins je WordPress website langzaam?

Maken plugins je WordPress website langzaam?

Maken plugins je WordPress website traag?

Snelheid is goed voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, zorgt voor hogere conversie en is tevens een rankingsfactor in Google.

Een snelle website willen we allemaal wel, maar wat maakt een WordPress website eigenlijk traag? Zijn het de WordPress plugins waar iedereen het altijd over heeft?

In dit artikel kun je lezen wat voor invloed plugins hebben op de snelheid van een WordPress website.

Welke factoren hebben invloed op de snelheid?

Voordat ik over WordPress plugins en snelheid begin is het handig om eerst te weten welke factoren invloed op de snelheid van een WordPress website hebben.

Er zijn in principe 4 grote factoren, namelijk:

  • Hosting: De snelheid van een website kan per hostingprovider verschillen. Waar staan de servers gelokaliseerd, hoe up-to-date is de php-versie op de server en dat soort dingen hebben allemaal invloed. Tegenwoordig heb je ook Managed WordPress hosting dat speciaal is ingesteld voor WordPress websites.
  • WordPress thema: Het is belangrijk dat de code van het thema dat je gebruikt goed is. Slecht gecodeerde thema’s kunnen je WordPress website traag maken.
  • WordPress Plugins: Alle plugins zorgen voor een stukje extra code voor een bepaalde functionaliteit. Het is bij plugins ook belangrijk dat het goed gecodeerd is om websites niet traag te maken.
  • De beheerder: Jij als beheerder van een website bent het gevaarlijkst voor de snelheid van je website. Je hebt invloed op bovenstaande punten en uploadt wellicht afbeeldingen van 3-4 MB, dit vertraagd de pagina van je website waar de afbeelding wordt weergegeven.

Over alle factoren valt natuurlijk een hoop te zeggen, maar in dit artikel ga ik alleen in op de invloed van WordPress plugins op de snelheid van een website.

Maken te veel plugins je website langzaam?

Een eigen WordPress website maken is vaak het startpunt om plugins te installeren voor extra functionaliteiten.

Je hoort ontzettend vaak mensen zeggen dat het gebruiken van veel WordPress plugins je website traag maakt. Wanneer je het zwart-wit bekijkt klopt dit, maar eigenlijk ligt het iets anders en is dit niet volledig waar.

Het is namelijk mogelijk dat een website met 50 plugins sneller geladen wordt dan een website met 6 plugins. Ik heb het in dit geval over 2 gelijke websites waar alleen verschillende soorten plugins worden gebruikt.

Het is niet belangrijk hoeveel plugins je installeert, het gaat om de kwaliteit van de plugins en wat voor taken de plugin allemaal moet uitvoeren tijdens het laden van je website. De meeste plugins voeren kleine taken uit, maar er zijn ook plugins die complexe handelingen moeten uitvoeren wat een website traag kan maken.

Simpel gezegd kan 1 plugin ervoor zorgen dat je website een halve seconden langzamer wordt, terwijl bijvoorbeeld 20 andere plugins de laadtijd van je website vertraagd met 0,1 seconde.

Verder heb je ook nog plugins die alleen actief zijn in het beheerdersgedeelte van WordPress en niets hoeven te laden op de “bezoekerskant” van je website. Deze plugins zullen normaliter ook niet zorgen dat je website trager wordt voor je bezoekers.

Waarom maken sommige plugins je website traag?

Een plugin kan je website om verschillende redenen trager maken. Het kan zijn dat een plugin veel scripts en stylesheet bestanden moet laden, er allerlei database queries uitgevoerd moeten worden, complexe handelingen in de database gedaan moeten worden of wellicht moet een plugin veel externe scripts laden.

Plugins die extra scripts en stylesheet bestanden laden

WordPress plugins voegen extra functionaliteiten toe aan een website en moeten kunnen omgaan met alle soorten WordPress thema’s. Doordat plugins goed moeten werken op alle websites is het voor sommige plugins noodzakelijk om extra CSS en JavaScript bestanden te laden. Wanneer dit niet veel extra bestanden zijn is dit niet heel erg, maar wanneer een plugin tientallen extra bestanden moet laden begin je het natuurlijk te merken.

Verder komt het ook regelmatig voor dat de extra CSS en JavaScript bestanden op alle pagina’s van je website geladen worden, terwijl je de functie van deze plugin bijvoorbeeld maar op 2 pagina’s gebruikt. Alle andere pagina’s laden dan trager terwijl dit niet nodig is. Zonde!

Een verkeerde plugin die veel extra CSS en JavaScript bestanden moet laden kan je website meer vertragen dan 20 goede plugins die kleine taken uitvoeren.

Plugins die extra database queries moeten uitvoeren

Wanneer een plugin allerlei database queries moet uitvoeren, dan kan dit van grote invloed zijn op de performance van je website. Een query is simpel gezegd een opdracht die aan de database wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren.

Een voorbeeld van een plugin die vaak queries uitvoert is WP-PostViews. Deze plugin registreert alle paginaweergaven en voert dus bij elke paginaweergave een query uit. Wanneer je nog niet veel bezoekers krijgt zal je er niet heel veel van merken. Zodra je website echter vaker en vaker bezocht wordt, krijgt de database steeds meer te verduren en zal je website trager worden.

Het is in dit geval beter om van een externe statistiekenprogramma gebruik te maken om de database niet extra te belasten.

Plugins die complexe handelingen uitvoeren

Er zijn plugins die complexe handelingen uitvoeren in de database. Gerelateerde berichten plugins zijn hier een goed voorbeeld van en helaas beïnvloeden dit soort plugins de snelheid van je website in negatieve zin.

De meeste gerelateerde berichten plugins controleren via de database welke berichten relevant zijn. Nu zijn er wel gerelateerde berichten plugins die de resultaten cachen, maar ideaal is het allemaal niet. Naarmate je website groter wordt zal de database steeds erger belast worden en kan je WordPress website steeds langzamer worden.

Om dit probleem te voorkomen kun je beter een plugin zoeken die extern bekijkt welke artikelen gerelateerd zijn met elkaar. Jetpack Related Posts bekijkt dit bijvoorbeeld allemaal extern in de cloud, waardoor de database van je website niet extra belast hoeft te worden.

Uiteraard zijn er ook andere plugins die complexe handelingen uitvoeren en ook hiervoor kun je beter een andere oplossing zoeken als je er last van begint te krijgen.

Plugins waarmee je afhankelijk bent van externe scripts

Wanneer een plugin externe scripts laadt kan dit ten koste gaan van de snelheid van je website. Neem als voorbeeld een plugin waarmee je sociale media deelknoppen kunt plaatsen op je website. Alle deelknoppen maken gebruik van JavaScript om informatie tussen de server van het sociale media netwerk en jouw website te versturen.

Hoe meer sociale media knoppen je op je website hebt, hoe meer JavaScript bestanden geladen moeten worden via externe servers. Wanneer een plugin hier verkeerd mee omgaat kan dit het laden van je website blokkeren totdat eerst alle sociale media knoppen geladen zijn.

Om deze reden is het belangrijk dat je een sociale media plugin gebruikt die goed gecodeerd is. De externe scripts kunnen namelijk asynchroon geladen worden en met asynchroon laden voorkom je dat afbeeldingen en stylesheet bestanden moeten wachten met laden totdat de sociale media deelknoppen geladen zijn.

Hoeveel plugins kan ik maximaal installeren?

Met bovenstaande punten in gedachte kun je concluderen dat het aantal plugins dat je installeert op je WordPress website niet veel uit hoeft te maken. Het gaat puur om de kwaliteit van de plugins die je wilt installeren of je website daadwerkelijk trager wordt.

Een enkele plugin kan het verschil maken tussen een snelle of langzame website en dit kan komen door een slecht gecodeerde plugin, de vele scripts die geladen moeten worden of omdat de plugin de database veel taken laat uitvoeren.

Wanneer je website traag is en je denkt dat het door een plugin komt, dan zou je moeten proberen te achterhalen welke plugin dit veroorzaakt. Natuurlijk snap ik dat je waarschijnlijk niet de code wilt induiken of andere technische handelingen wilt uitvoeren om dit uit te zoeken, maar er is ook een eenvoudigere methode waar je geen technische kennis voor nodig hebt.

Je kunt even tijdelijk alle plugins deactiveren en de snelheid van je website controleren. Wanneer je website weer op normale snelheid is kun je ervan uitgaan dat één of meerdere plugins je website langzamer maken. Schakel nu alle plugins 1 voor 1 weer in en bekijk iedere keer of je website langer nodig heeft om te laden of dat de snelheid ongeveer hetzelfde blijft.

Uiteindelijk zal je de plugin(s) ontdekken die de laadtijd van je website erg vertragen en hier kun je vervolgens een vervangende plugin voor zoeken waarmee je website wel snel blijft.

Kan ik beter code toevoegen in plaats van een plugin?

Nog iets wat je veel hoort, is dat je beter zelf code kunt toevoegen in plaats van weer een plugin te installeren. Soms kun je al kant en klare scripts vinden om het een en ander te bewerkstelligen.

Technisch gezien klopt het inderdaad dat dit beter is, ervan uitgaande dat het een goed stukje code is natuurlijk, maar praktisch gezien is dit niet altijd even handig.

Het nadeel is namelijk dat je alle code ook moet onderhouden die je los toevoegt. Zo kan het voorkomen dat het op een gegeven moment niet meer compatibel is met de huidige WordPress versie of de versie van de plugin waar het voor is. Wanneer je zelf niet kan programmeren, zal je opnieuw naar een juiste stukje code moeten zoeken.

Een ander nadeel is dat je bij een thema wissel ook alle code opnieuw moet toevoegen. Doe je dit niet, dan ben je de functionaliteiten kwijt.

Het is naar mijn mening dus zeker niet perse beter om zelf code toe te voegen aan je website. Een goed gecodeerde plugin zorgt amper voor meer laadtijd. Daarnaast zal een goede plugin ook op tijd up-to-date worden gebracht, zodat het altijd zal werken met de nieuwste versie.

Blijf dus zeker nog wel vertrouwen hebben in plugin ontwikkelaars. Er zijn er genoeg die volgens de WordPress coderingsnormen werken en dit levert prima plugins op.

Conclusie

WordPress plugins zorgen voor extra code en hierdoor kan de website inderdaad langzamer worden. Wanneer een plugin goed in elkaar zit zal je dit echter bijna niet merken, terwijl bij een slecht gecodeerde plugin de laadtijd van je website wel een stuk trager kan worden.

Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel plugins je installeert, zolang de kwaliteit van de plugins die je installeert maar hoog is. Het is verder natuurlijk ook niet de bedoeling dat je alle mogelijke plugins die je maar kunt verzinnen op je website installeert.

Mijn advies is om alleen plugins te installeren die je daadwerkelijk nodig hebt en van toegevoegde waarde zijn. Installeer dus geen plugin omdat de functie je leuk lijkt en installeer ook geen plugins die precies hetzelfde doen als een andere plugin.

Hoeveel plugins heb jij op je website geïnstalleerd en heb je weleens een plugin gehad waardoor je website ontzettend traag werd? Laat het weten in de reacties hieronder.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

13 reacties op “Maken plugins je WordPress website langzaam?”

  1. Peter avatar
    Peter

    Zijn SSD servers beter en sneller dan disk of cloud servers?

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Wanneer je het met disk server over de oude hard disks hebt, dan is SSD inderdaad sneller. Cloud servers kunnen ook gewoon draaien op SSD’s, dat doet mijn server bijvoorbeeld.

  2. patrick avatar
    patrick

    Dag Maikel,

    Welke plugin zou je aanraden als zoekfunctie voor een website met een grote database aan whitepapers. Op dit moment is de zoekfunctie van Wordpress totaal niet interessant omdat het niet relevante zoekresultaten laat zien.

    Hoor graag je advies. Bedankt alvast!

    Gr.

    Patrick

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Wanneer alles ook in Google te vinden is, dan kun je gebruik maken van een plugin als WP Google Search. Google is hier tenslotte het beste in.

  3. Janneke avatar

    Bedankt voor dit behulpzame artikel! Ik heb dus 20 plugins en merk dat mijn website steeds trager wordt. Dit artikel biedt enkele aanknopingspunten waarvan ik denk: Mmm dat moet ik eens gaan uitzoeken. Ik zal ook P3 proberen en daarbij je aanmerkingen in gedachten houden.

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Fijn om te horen dat je er wat aan hebt gehad. Succes met het optimaliseren. 🙂

  4. Bonnie avatar

    Mijn site gaat heel gek doen zodra ik Jetpack aanzet. Jammer, want ik vind de Analytics van deze plug-in zo handig, vooral omdat ze ook heel goed te bekijken waren in de Wordpress app op m’n iPhone…

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Jetpack geeft inderdaad weleens problemen, alhoewel het al een stuk minder is dan in het verleden.

  5. Ben Gidding avatar

    Hee Maikel,

    Niet direct je onderwerp, maar ik had wel enige tijd geleden opeens geen tóégang meer tot mijn website! Dat is nóg erger allicht dan een tráge website. Doorgegeven aan mijn websitebouwer, bleek een anti-spamplugin de boosdoener te zijn en moest ik van arren moede afzien van bescherming tegen een hoop rotzooi die hier bij vlagen passeert. De laatste tijd gek genoeg niet meer, ondanks dat die beschermplugin dus eruit is. Vreemd? Nooit geweten dat spammers zo wispelturig zijn.

    Ook proberen al een hele tijd meer dan twintig Italianen bij mij in te loggen, de meesten vanuit Noord-Italië. Veelal kasten van keten met bijpassende oprijlaantjes en dan denk ik toch aan maffiosi. Mijn websitebouwer denkt dat het er maar ééntje is! Wat denk jij? Ik bedoel: kan één persoon de indruk wekken dat overal vandaan mensen proberen in te loggen?

    Met hartelijke groet,

    Ben

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Deze inlogpogingen worden volledig automatisch gedaan en komen inderdaad meestal van allerlei verschillende IP’s. De kans is inderdaad aanwezig dat het door 1 persoon (of iets meer personen) wordt gedaan.

      Zoals ik al zei wordt die volledig automatisch gedaan. Het enige wat deze mensen hoeven te doen is een script aan te zetten en de rest gaat vanzelf zonder dat hier ook nog maar naar omgekeken hoeft te worden.

  6. Marijn Bent avatar

    Hi Maikel,

    Een plugin die je echt moet behandelen in dit artikel is P3. Dit is een geweldige plugin die je precies laat zien wat de extra laadtijd per plugin is.

    Groet,
    Marijn

    1. Rinaldo avatar

      Daar sluit ik me volkomen bij aan, super plugin!

    2. Maikel van de Weerd avatar

      Hoewel P3 (Plugin Performance Profiler) inderdaad handig kan zijn heb ik het na enig onderzoek juist bewust uit dit artikel gelaten om verwarring te voorkomen. Het is namelijk zo dat de resultaten niet helemaal accuraat zijn en een plugin ook vals positief kan testen.

      Wanneer je een scan op 3 verschillende momenten uitvoert zal je 3 verschillende resultaten krijgen. Dit kan komen door de activiteiten op de server waar je website opstaat (met name bij shared hosting). Zo kan het zijn dat een andere website de server overbelast en je hierdoor verkeerde resultaten ziet, je weinig of juist veel bezoekers hebt tijdens de scan of dat er andere processen op de server worden uitgevoerd zoals cronjobs of back-ups.

      Verder is het ook mogelijk dat je net een test uitvoert wanneer een plugin een taak uitvoert. Wanneer je een plugin bijvoorbeeld wekelijks automatisch een back-up laat maken en je net op dat moment scant, dan lijkt het alsof deze plugin erg veel van je website vraagt (wat op dat moment ook zo is). Het is echter maar van korte duur en daarna doet de plugin een week niets en heb je er ook geen last van.

      Tot slot is het handig om te weten dat de plugin scant als een ingelogde gebruiker en de resultaten hierdoor vals positief kunnen zijn bij sommige plugins. De WordPress SEO plugin is hier een goed voorbeeld van en dit is een plugin die je natuurlijk niet graag wilt verwijderen. De WordPress SEO plugin schakelt extra functionaliteiten in voor ingelogde gebruikers, waardoor de plugin inderdaad wat meer laadtijd nodig heeft. Bezoekers van je website zijn echter niet ingelogd en zullen hier geen last van hebben.

      Ik hoop dat het met deze informatie duidelijk is waarom ik deze plugin uit het artikel heb gelaten om verwarring bij de gemiddelde gebruiker te voorkomen. Wanneer je snapt hoe je naar de resultaten moet kijken en de resultaten met een korreltje zout neemt, dan kan de plugin een handige indicatie geven. Ik zou echter niet alle beslissingen op deze plugin baseren.

      Voor de mensen die na deze informatie snappen hoe er naar de resultaten gekeken moet worden en de plugin willen uitproberen. Dit is de plugin waar het over gaat.