Managed WordPress hosting is een bepaald soort hosting waar je steeds meer over hoort.
WordPress is de laatste jaren groter en groter geworden. Iedereen kan tegenwoordig een WordPress website maken. Het mooie is dat je hier niet eens de code voor in hoeft te duiken.
Hoewel het maken van een WordPress website vrij eenvoudig is, zijn er “onder de motorkap” van je website veel belangrijke dingen die goed op orde moeten zijn om de maximale prestatie uit je WordPress website te halen en het zo veilig mogelijk te houden.
Hostingproviders springen hier steeds meer op in. Er zijn bepaalde hostingproviders die zich volledig op WordPress richten en daarom bestaat er nu Managed WordPress hosting.
Tijdens je zoektocht naar WordPress hosting ben je waarschijnlijk ook “normale” shared hosting tegengekomen en wil je wellicht weten wat het verschil precies is.
In dit artikel zal je lezen wat Managed WordPress hosting je allemaal te bieden heeft.
Wat is Managed WordPress hosting?
Door de populariteit van WordPress hebben diverse hosting providers ervoor gekozen om zich te specialiseren in het hosten van WordPress websites. Dit is de reden waarom Managed WordPress hosting is ontstaan.
Wat hosting providers precies voor je regelen en doen bij een Managed WordPress hostingpakket is per provider verschillend. Waar je in ieder geval wel van kunt uitgaan is dat de hostingprovider alle technische aspecten van het runnen van een WordPress website voor je beheren.
Onder de technische aspecten vallen onder andere veiligheid, snelheid, goede up-time, dagelijke backups en WordPress core, plugins en thema updates. De server waar je website opstaat wordt dus simpelweg gezegd volledig voor WordPress geoptimaliseerd.
Het idee achter Managed WordPress hosting is dat jij je volledig op je website (en business) kunt richten en je geen zorgen hoeft te maken over de technische dingen achter je website. Je kunt dus doen waar jij goed in bent.
Wanneer je denkt dat dit alles is dan heb je het mis. Een van de beste dingen van Managed WordPress hosting is dat je ook premium support krijgt. Je krijgt ondersteuning van deskundige WordPress experts die veel ervaring hebben met WordPress en er ook zelf mee werken.
Dit is dus heel wat anders dan een supportmedewerker die zelf moet opzoeken in een handleiding hoe iets werkt om je antwoord te geven.
Voor- en nadelen van Managed WordPress hosting
Net zoals bij alles zijn er ook voor Managed WordPress hosting voor- en nadelen te verzinnen en is het niet voor iedereen de beste optie.
Hieronder heb ik de voor- en nadelen van Managed WordPress hosting voor je op een rijtje gezet om de beslissing of het iets voor jou is wat eenvoudiger te maken.
Voordelen van Managed WordPress hosting
- Snelheid: Doordat de server volledig is geoptimaliseerd voor WordPress websites is er ook voor gezorgd dat je website zo snel mogelijk wordt geladen (ook met veel bezoekers).
- Veiligheid: Je kunt natuurlijk nooit volledig hackbestendig zijn, maar wanneer je Managed WordPress hosting hebt is de kans op een hack vrij klein. De reden hiervan is dat de server volledig is aangepast op de sterktes en zwaktes van WordPress. Daarnaast wordt je website ook in de gaten gehouden door regelmatige scans op malware.
- Dagelijkse back-ups: Back-ups zijn ontzettend belangrijk voor als er een keer iets mis gaat met je website. Managed WordPress hostingproviders staan op dit gebied ook voor je klaar en zorgen voor dagelijkse back-ups.
- Je website blijft up-to-date: Ben je bang dat er iets mis gaat als je iets moet updaten bij WordPress? Met Managed WordPress hosting worden alle updates automatisch voor je gedaan en wordt alles eerst getest.
- Premium Support: Je krijgt ondersteuning van echte WordPress experts, dit is iets wat bij normale hostingproviders meestal niet het geval is. De supportmedewerker kan je hierdoor gericht en sneller helpen om een probleem op te lossen of advies te geven.
- Het scheelt tijd: Doordat je alle technische zaken door een ander laat doen scheelt het je zelf tijd en kun je je concentreren op de dingen waar jij goed in bent.
Dit waren een aantal mooie voordelen van Managed WordPress hostingproviders. Laten we nu kijken naar de nadelen, want die zijn er natuurlijk ook.
Nadelen van Managed WordPress hosting
- Je geeft alle controle weg: Aangezien je de hostingprovider alle technische zaken voor je laat regelen heb je hier zelf weinig tot geen invloed op. Dit is natuurlijk de bedoeling aangezien het “Managed” is, maar wanneer je het leuk vind om zelf ook invloed te hebben op de technische kant is dit niet handig.
- Beperkt tot WordPress: De server waar je website opstaat is helemaal ingericht voor WordPress websites. Er worden verder dan ook geen andere websites op gedraaid. Wil je een ander soort website draaien, dan is de server hier niet op ingericht.
- Niet alle plugins mogen: Managed WordPress hostingproviders staan niet alle plugins toe. De reden hiervan is dat bepaalde plugins de performance van je website beïnvloeden. Dit hoeft niet zozeer een probleem te zijn, tenzij je echt gebruik wilt maken van een plugin die geblokkeerd is.
- Het kost meer geld: Managed WordPress hosting kost nou eenmaal meer dan normale shared hosting. Het instappakket is meestal rond de 10-30 euro per maand, terwijl je shared hosting al kunt aanschaffen vanaf 1 euro per maand. Door de voordelen snap je waarschijnlijk wel waarom de prijs duurder is. Je moet dus zelf de overweging maken of het voor jou de moeite waard is.
Voor wie is Managed WordPress hosting handig?
Managed WordPress hosting heeft veel te bieden en kan veel mensen helpen. Het is echter niet een hostingpakket dat voor iedereen noodzakelijk is.
Wanneer je net voor het eerst in je leven een blog wilt maken, dan heb je Managed WordPress hosting niet direct nodig. Normale WordPress hosting is een stuk voordeliger en werkt ook prima.
Heb je echter een bedrijf of heb je een website met dagelijks ontzettend veel bezoekers, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om over te stappen op Managed WordPress hosting om de performance te verbeteren.
Wanneer je geen technische kennis hebt kan het een probleem worden als je website steeds groter wordt. Uiteindelijk groei je uit je normale hostingpakket en moet je overgaan op een VPS of dedicated server. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor de beveiliging, snelheid, updates en alle andere technische zaken.
Je hebt dan eigenlijk twee mogelijkheden. Je kunt iemand inhuren die alles voor je gaat regelen of je stapt over naar een hostingprovider met Managed WordPress hosting.
Je moet uiteindelijk zelf de keuze maken of Managed WordPress hosting iets voor jouw website is. Wanneer je website erg belangrijk voor jou (en je bedrijf) is en je kunt het niet veroorloven dat er iets fout gaat, dan is het zeker aan te raden om Managed WordPress hosting te nemen.
Managed WordPress hosting Nederland
Ben je benieuwd of er Managed WordPress hostingproviders in Nederland zijn, dan kan ik je melden dat dit zeker het geval is.
Hoewel het internationaal al enkele jaren populairder en populairder wordt, lag Nederland een paar jaar geleden nog achter op dit gebied. Dit is nu niet meer het geval, er zijn in Nederland steeds meer hostingproviders te vinden die Managed WordPress hosting aanbieden.
Het is zelfs zo dat een aantal internationale Managed hosting providers zich op Nederland zijn gaan richten.
Beste Managed WordPress Hosting 2024
Wanneer ik nu op dit moment zou moeten kiezen, zou ik Kinsta beschouwen als de beste managed WordPress hosting provider voor Nederland.
Kinsta is een Amerikaans bedrijf met 24/7 Engelstalige support. Ik noem het echter de beste managed WordPress hosting provider voor Nederland, dit komt omdat er ook Nederlandse support beschikbaar is. Niet 24/7, maar wel dagelijks van 7:00 tot 15:00.
Kinsta doet haar uiterste best om je WordPress website zo snel en veilig mogelijk te maken zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen. Zodra je start bij Kinsta heb je de keuze uit 35 serverlocaties, waaronder Nederland en België.
Het beheerderspaneel van Kinsta is volledig uniek. Kinsta vindt cPanel en andere controle panelen te omslachtig en hebben daarom een eigen oplossing gemaakt. Deze oplossing is volledig gericht op gebruikersvriendelijkheid en dat je zo min mogelijk technische kennis nodig hebt. Het werkt erg prettig.
Kinsta is vooral interessant wanneer jij jouw business serieus neemt of een grote WordPress website of webshop hebt. Kinsta biedt ook nog wat extra’s, namelijk een gratis Content Delivery Network (CDN). Door afbeeldingen en andere zaken via een CDN te laden wordt je website nog sneller.
Verder krijg je ook een gratis SSL certificaat (voor een beveiligde verbinding, kun je gebruik maken van de gratis verhuisservice, worden er dagelijks back-ups gemaakt, zal malware of een hack gratis opgelost worden, kun je met een simpele druk op de knop een testomgeving maken en tot slot krijg je ook een ingebouwde WordPress cachesysteem, zodat jouw website vliegensvlug geladen kan worden.
Wat je echter niet krijgt bij Kinsta, is hosting voor je e-mails met je eigen domeinnaam. Kinsta richt zich puur op de server zo goed mogelijk te maken voor WordPress. E-mail hosting zal je dus bij een andere partij moeten afnemen. Mocht je interesse hebben in hosting voor e-mails, dan kun je hier de beste e-mail hosting vergelijken.
Bij Kinsta kun je terecht vanaf $30,- per maand, dit is het instappakket. Heb je een WooCommerce webshop, dan kun je het best een Business pakket nemen, dit kost $100,- per maand.
Cloud86, een goedkoper alternatief
Cloud86 is naar mijn mening een prima alternatief, want ik snap dat Kinsta niet voor iedereen direct haalbaar is vanwege de prijs.
Je krijgt bij de managed WordPress hostingpakketten van Cloud86 een WordPress toolkit ter beschikking, WordPress wordt voor je geïnstalleerd (of gratis naar Cloud86 gehaald) en je krijgt de gebruikelijke dingen als automatische updates en back-ups.
Bij Cloud86 krijg je ook extra WordPress ondersteuning. Mocht je dus ooit in de problemen met je website, bijvoorbeeld dat de website kapot gaat na een update, dan kun je Cloud86 benaderen voor hulp. Ideaal, want dan hoef je niet direct een extern iemand in te schakelen.
Het verschil tussen Cloud86 en Kinsta is voornamelijk dat Kinsta enkel WordPress host en de servers hier echt volledig op inricht en dat je bij Cloud86 ook nog andere type websites kunt draaien. De prestaties kunnen bij Kinsta daarom net wat beter zijn en daarom ligt de prijs ook hoger. De prestaties van Cloud86 zijn echter ook zeer prima, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.
Waar je bij Kinsta geen e-mail krijgt omdat de totale focus ligt op het zo goed mogelijk hosten van je WordPress website, krijg je bij Cloud86 wel de mogelijkheid om ook je e-mail te hosten.
Is het moeilijk om over te stappen?
Het kan nogal een opgave zijn om je website van de ene hostingprovider naar de andere te verhuizen. Managed WordPress hostingproviders (niet alle) proberen dit over het algemeen van je over te nemen, zodat jij hier geen tijd aan kwijt bent.
Het verhuizen gaat overigens vrij goed wanneer dit aangeboden wordt. Hostingproviders weten namelijk hoe je dit het best kunt doen met zo min mogelijk (of geen) downtime. Op deze manier hebben je bezoekers geen last dat jij met je website overstapt naar een andere hostingprovider en dat is natuurlijk ideaal.
Wil je naar Kinsta of Cloud86 overstappen, dan heb je ook de keuze om je website gratis te laten verhuizen.
Veelgestelde vragen over Managed WordPress hosting
Ik hoop dat dit artikel je al veel informatie heeft gegeven over wat Managed WordPress hosting precies is en waar je het beste terecht kunt in Nederland. Het kan echter altijd voorkomen dat je nog met vragen zit, daarom zal ik hieronder nog een aantal veelgestelde vragen beantwoorden.
De kosten variëren per Managed WordPress hosting provider. Wanneer je kijkt naar providers die zich enkel en alleen richten op WordPress, dan start het vaak vanaf zo’n 29 euro per maand. Ga je voor een Managed WordPress hosting provider waar ook andere websites gehost kunnen worden, dan kun je terecht vanaf zo’n 15 euro per maand.
Nee, het is niet verplicht of je enige optie om managed WordPress hosting te nemen. Wanneer je net start met het maken van een website of webshop kun je ook prima eerst gaan voor normale ‘shared’ hosting. Op een later moment kun je altijd nog upgraden naar managed WordPress hosting.
Dat is geen enkel probleem. Je kunt je domeinnaam vaak koppelen aan je gekozen hosting provider. Om dit te doen zal je de DNS-instellingen moeten aanpassen naar je gekozen host. Meestal kan je Managed WordPress hosting provider je hierbij helpen.
4 reacties op “Beste Managed WordPress hosting in 2024”
Hallo,
Heb zelf een woocommerce site en sinds enkele jaren ben ik overgeschakeld naar een managed hosting pakket (wpx hosting). Het eerste jaar liep dit goed en laadde de site snel in. Echter jaar na jaar wordt de site trager en trager, ondanks er geen aanpassingen aan worden gedaan.
Afgelopen week alles zo goed mogelijk ingesteld om de snelheid te verbeteren. Gebruik W3total cache en asset cleanup om ongewenste scripts niet in te laden.
Cloudflare als cdn en elke image is compressed en verkleind. Toch duurt het 12 seconden!!!!! om de website in te laden. Dit is belachelijk traag en zeker voor een hosting pakket van 250 euro per jaar.
Zat na te denken om een vps te proberen maar zelf ben ik niet technisch ingesteld en heb ook geen zin in deze kopzorgen. Veel research gedaan en siteground komt het beste uit de tests voor woocommerce hosting. Echter zijn dit ook vaak affiliate sites en niet zo objectief in mijn opinie…
Wat is jouw advies? Is er een vps aanbieder die het technische aspect op zich neemt? Of verkies jij een managed hosting pakket voor woocommerce?
Qua bezoekers zit ik overigens op een laag aantal van 5k/maand.
Alvast bedankt
Geert
Wanneer je zelf de technische dingen niet wilt doen, kun je zoeken naar een managed VPS.
Ik ben zelf ook te spreken over SiteGround. Deze website staat hier dan ook op gehost. Door alleen te wisselen was er bij mij al een snelheidsverbetering te zien. Voor WooCommerce webshops is dit ook een prima optie.
Los van affiliates is SiteGround ook 1 van de 3 hosting providers die door WordPress zelf wordt aanbevolen (zonder affiliatelink of iets dergelijks).
Volgens mij gebruik je voor deze website een eigen VPS. Wat is de belangrijkste reden om dit te doen en vind je de kosten van ruim 500 euro per jaar opwegen tegen de voordelen die hiermee behaald worden?
Ik ben er zelf ook wel over aan het nadenken om dit te doen, echter schrok ik me een hoedje van de kosten.
Ik heb inderdaad een VPS. Hier staat niet alleen Webtalis op, maar ook nog allerlei andere websites. Ik vind het persoonlijk gewoon fijn om zelf de controle te hebben voor zover dit mogelijk is. En op deze manier kun je zelf de PHP versie e.d. bepalen, heb je een eigen IP die niet door andere op spamlijst kan komen en dat soort dingen.
Ik ben er in elk geval wel blij mee en zou het zo weer doen als ik de beslissing moest maken. Het is echter ook weer niet een optie die voor iedereen de juiste is.