Back-ups, van het woord alleen al worden veel mensen niet blij. Voor zolang als dat ik WordPress gebruik en er dingen over uitleg, kan ik niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk het is om back-ups van je website te maken.
Voor een webshop is dit extra belangrijker, omdat gegevens van bestellingen die gedaan worden op je WooCommerce webshop gewoonweg niet kwijt mogen raken. Je moet precies weten wat er is aangeschaft, waar het naartoe verzonden moet worden en of het al betaald is.
Handmatig back-ups maken is allang verleden tijd en niet meer noodzakelijk om te doen. Er zijn genoeg oplossingen te vinden waarbij alles volledig automatisch voor je geregeld kan worden.
Waarom je back-ups moet maken
Back-ups zijn van cruciaal belang als alles de mist in gaat. Wat als een server het begeeft, wat natuurlijk niet snel zal gebeuren, maar wel mogelijk is.
Of wat als je per ongeluk een aantal bestanden weggooit die je toch nodig blijkt te hebben? Je zal niet de eerste zijn die dit overkomt.
Of een technische man die even via de database het één en ander denkt te kunnen wijzigen, wat uiteindelijk helemaal fout afloopt.
Je leest het al, in al deze gevallen is het fijn om een recente back-up te hebben, want hoe kom je anders nog bij de bestellingen die vandaag gedaan zijn door je klanten?
Nu heb ik alleen nog dingen genoemd die niet snel voorkomen, maar updates voor plugins zijn er in WordPress genoeg. Voor de WooCommerce plugin zelf ook. Nu is het altijd handiger om updates eerst op een test website uit te proberen, maar ik weet dat genoeg mensen dit helaas niet doen.
Verder wordt natuurlijk verwacht dat het updaten altijd soepel en probleemloos verloopt, alleen dit kan nooit gegarandeerd worden. Wanneer je veel custom code op je website hebt of plugins en thema’s die al tijden niet zijn geüpdatet, dan kan het updaten weleens voor probleem zorgen.
Een back-up is dan de ideale oplossing als je een probleem spot. Je kunt dan snel teruggaan naar een goed werkende versie van je website. Vervolgens kun je de update alsnog testen op een test website.
Real-time back-ups maken van je webshop
Als webshop-eigenaar ben je vermoedelijk constant dingen aan het veranderen en komen er regelmatig nieuwe bestellingen binnen.
Het zou super vervelend zijn als je bestellingen of wijzigingen die je hebt doorgevoerd kwijtraakt. Automatisch real-time back-ups laten maken kan ik daarom elke webshop-eigenaar aanraden.
Er zijn diverse plugins waarmee je back-ups kunt maken van je database en de bestanden. De oplossing die ik gebruik voor webshops van mijn klanten, en ook voor Webtalis en de Webtalis Academy, is VaultPress.
Jetpack’s VaultPress Back-ups
VaultPress is tegenwoordig onderdeel van Jetpack en is gemaakt door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Met het Personal en Premium plan van Jetpack, krijg je dagelijkse VaultPress back-ups die 30 dagen bewaard blijven. Dit is op zich al niet verkeerd.
Met het professionele plan van Jetpack gaat alles nog een aantal stappen verder. Zo worden automatisch real-time back-ups gemaakt bij elke wijziging op je website en wordt het ook nog eens voor een ongelimiteerde tijd bewaard.
Een ander groot voordeel van VaultPress back-ups is dat alle back-ups extern worden bewaard. Er staat dus niks op de server van je eigen webshop, waardoor je jouw back-ups altijd kunt benaderen als je eigen server plat ligt of niet meer toegankelijk is.
Tot slot kun je back-ups ook nog eens terugzetten met een simpele druk op de knop. Ik heb dit al een aantal keer moeten doen bij klanten en dit ging altijd zonder problemen.
Wat mij betreft is Jetpack’s VaultPress back-up systeem daarom uitermate geschikt voor webshops als je het belang van het maken van back-ups inziet.
Hoe werkt VaultPress?
Zodra je een Jetpack plan hebt aangeschaft met daarin VaultPress back-ups, kun je de VaultPress plugin installeren en de licentiecode invoeren. Hierna wordt alles in gang gezet en de eerste back-up gemaakt.
Vervolgens kun je via VaultPress altijd bij je back-ups komen en ook zien hoelang geleden er voor het laatst een back-up is gemaakt. Zo kan ik zien dat er op het moment dat ik schrijf, 3 minuten geleden voor het laatst een back-up is uitgevoerd.

Wanneer je op “Activity” klikt, kun je direct een handige log zien met bestanden die als laatste zijn opgeslagen in VaultPress. De afbeelding hierboven heb ik tussen het schrijven door toegevoegd. Wat ik vervolgens direct terugzag bij VaultPress was het volgende:

Super handig eigenlijk als je erover nadenkt. Wanneer er iets geks aan de hand is, kun je door deze log ook nagaan wat er precies is aangepast op je webshop.
Back-up terugzetten van je webshop
Wanneer je VaultPress gebruikt, hoef je nergens meer op te letten als het om het maken en beheren van je back-ups gaat. Wanneer je een back-up terug moet zetten, kun je naar het dashboard van VaultPress gaan. Klik vervolgens op “Backups” om bij een overzicht te komen van alle back-ups gesorteerd op datum en tijd.

Zoals je hierboven ziet, zie je in het aantal berichten, pagina’s, reacties, thema’s, plugins en uploads. Bekijk welke back-up jou het beste kan helpen door naar de datum, tijd en andere informatie te kijken. Welke back-up is bijvoorbeeld gemaakt voor de problematische update?
Zodra je een back-up hebt gevonden die je terug wilt zetten, kun je aan de rechterkant op “restore” klikken.

Je kunt nu selecteren welke onderdelen uit de back-up je terug wilt zetten. Als je niet weet waar het probleem precies ligt, is het verstandig om alle onderdelen terug te zetten.
Zodra je op “Prepare Backup” hebt geklikt en alles hebt bevestigd, zal de data teruggezet worden. Dit proces kan een kwestie van minuten tot een aantal uur zijn, afhankelijk van hoe groot je website is en of alles teruggezet moet worden. Je krijgt een e-mail zodra alles goed is teruggezet.
Tot slot nog een aantal back-up tips
Tot slot wil ik eindigen met nog een aantal back-up tips als het gaat om het back-uppen en herstellen van je WooCommerce webshop.
Zorg dat je altijd back-ups extern hebt staan. Als er iets verkeerd gaat met jouw webshop, dan kan een back-up alleen helpen als je erbij kunt komen. VaultPress zorgt standaard direct voor externe back-ups. Je kunt zelfs kopieën van de back-ups downloaden en ook nog op een andere plek bewaren.
Hoe vaak je back-ups maakt is je eigen keuze. Back-ups kun je in mijn ogen nooit voldoende hebben. Wanneer je denkt dat je teveel back-ups hebt, dan doe je het dus eigenlijk goed. Met een webshop vind ik real-time het meest voor de hand liggende. Mocht je dit zelf overdreven vinden, maak dan elk uur een back-up of op zijn minst dagelijks. Het is je eigen keuze.
Bekijk of een gedeelte back-up terugzetten voldoende is. Het kan een hoop tijd schelen als je niet een back-up van je volledige webshop hoeft terug te zetten. Achterhaal de oorzaak van het probleem en bekijk of je slechts een gedeelte hoeft terug te zetten om het probleem te herstellen.
Hoe je omgaat met je back-ups is verder geheel aan jou. Met een webshop kunnen real-time back-ups van Jetpack’s VaultPress je in elk geval een hoop rust geven.
Eén reactie
Goede tip! We waren hier ook mee aan het stoeien met onze nieuwe wordpress https://veiligheidswerkschoenen.nl/