Redesign website: Punten om op te letten

Redesign website kleuren

Wanneer je Webtalis kent, dan kun je zien dat de website een redesign heeft gehad.

Alles staat net wat anders en het ziet er anders uit, maar hopelijk is het nog prima herkenbaar ten opzichte van de vorige website.

Wellicht overweeg je zelf ook om je website een nieuw uiterlijk te geven. In dit artikel zal ik je daarom vertellen hoe ik te werk ben gegaan, zodat jij dit ook kunt gebruiken.

Volledig opnieuw starten of verder bouwen?

Het eerste wat je voor jezelf moet bepalen is of je volledig opnieuw wil starten of verder wil bouwen. Ik bedoel dan niet dat je alle artikelen opnieuw moet gaan schrijven. Ik heb het puur over op een lege website starten of je huidige website kopiëren en van daar uit verder gaan.

Persoonlijk koos ik voor volledig lege website. De reden hiervan was voor mij vrij eenvoudig. Sinds ik Webtalis in 2011 ben begonnen heb ik altijd verder gebouwd.

In de database staan dus overbodige dingen van 11 jaar geleden. Denk aan thema instellingen van 3 verschillende thema’s, afbeeldingen formaten die niet meer gebruikt worden, plugin instellingen van plugins die ik niet meer gebruik en ga zo maar door.

Om je een idee te geven. De database van mijn oude website was 1.09 GB. De huidige database is teruggebracht naar 91,5 MB. Het is dus 90% kleiner geworden. Oké, eerlijk is eerlijk, er stonden ook behoorlijk wat revisies van artikelen in die veel ruimte in beslag nemen.

Bepaal dus voor jezelf of je ook alles wil opschonen of dat je (dit keer) verder wil bouwen.

Website verder bouwen

Wanneer je verder wil bouwen vanaf je huidige website, dan kun je een back-up van je website maken en dit plaatsen op een ander locatie, bijvoorbeeld op een subdomein, ander domein of lokaal.

Met een plugin als My Private Site kun je ervoor zorgen dat je enkel ingelogd de website kan bekijken, waardoor niemand anders je test website ziet. Aangezien heel je website is verplaatst kun je nu direct starten met het ombouwen van je website.

Website opnieuw maken

Wanneer je vanaf het nulpunt wil beginnen, kun je het best een website maken op een subdomein (of ander domein). Je installeert hier gewoon opnieuw WordPress en zet hem achter slot en grendel tijdens het bouwen met de plugin My Private Site.

Over de exacte locatie van je nieuwe website kun je ook nadenken. Ben je tevreden over je huidige hosting provider of heb je de afgelopen tijd problemen gehad? Indien het laatste het geval is, dan is dit misschien wel het makkelijkste moment om de overstap te maken. Je kunt dan een nieuwe WordPress hostingpartij uitzoeken en daar al direct je nieuwe website op bouwen.

Zelf maak ik al een tijd gebruik van Cloud86 (unlimited pakket) en heb ik nog geen problemen ervaren. Bepaal zelf maar of je deze website snel genoeg vindt en het een goede partij voor jou zou kunnen zijn.

Artikelen exporteren

Wanneer je lege website klaarstaat is het verstandig om direct al je artikelen te importeren. Standaard heb je in WordPress al de mogelijkheid om je artikelen te exporteren via ‘Gereedschap → Exporteren’.

WordPress artikelen exporteren

Ik heb hier alleen ook nog de plugin Export media with selected content gebruikt, zodat alle mediabestanden ook goed meekwamen in de artikelen die je exporteert. Je krijgt hier een eenvoudig vinkje voor op de exporteer pagina.

Artikelen importeren

Voordat je artikelen gaat importeren is het goed om naar Instellingen → Media te gaan om aan te geven wat voor formaat afbeelding je wil aanmaken op de website. Ik heb hier alles ingesteld zoals het op de oude versie was, zodat de afbeeldingen het allemaal goed bleven doen op de website.

Vervolgens kun je naar Gereedschap → Importeren gaan en met behulp van de WordPress importeerder plugin alle artikelen op je website zetten.

Zet de URL’s om

Wanneer je jouw artikelen hebt geïmporteerd zal alles nog gericht staan richting je live website. Je kunt de URL’s omzetten met behulp van de plugin better search replace.

URL's vervangen in WordPress

Plugins installeren

Bepaal welke functionaliteiten je wil hebben op je website. Welke plugins die op je oude website staan wil je blijven gebruiken en welke waren overbodig?

Zet alleen de plugins over die echt wil gebruiken en stel deze opnieuw in. Vaak kun je de instellingen vanaf je oude website exporteren naar de nieuwe of is het slechts enkele muisklikken om het opnieuw in te stellen.

Verwijder overbodige data in de database (technisch)

Door je artikelen te importeren blijft er toch altijd overbodige data meekomen. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld de plugin WP all import en Export te gebruiken en te selecteren wat over mag en wat niet. Bij mij ging het dan niet helemaal lekker met de afbeeldingen zoals ik het voor ogen had. Daarom doe ik het achteraf.

Het is dan eigenlijk een kwestie van in het postmeta tabel kijken en welke data van plugins weg kan. Je moet dus wel echt precies weten wat je doet om dit te kunnen, waardoor ik dit zeker niet iedereen kan aanbevelen om te doen. Hoe dan ook zal je eerst een backup moeten maken van je website.

WordPress Page builder ja of nee?

De volgende grote vraag is of je een page builder wil gebruiken of niet. De vraag is eigenlijk op wat voor manier je wil werken. Er is dus geen goed of fout antwoord, het is je persoonlijke voorkeur.

Wanneer je wil weten wat ik doe, dan kan ik je vertellen dat dit artikel gemaakt is met de blok editor, maar bijvoorbeeld mijn WordPress onderhoud training pagina is gemaakt met een page builder.

Ik heb echter templates gemaakt met behulp van een page builder, waardoor deze pagina toch ook nog invloed heeft gehad van een page builder. Kort gezegd maak ik dus gebruik van beide, waardoor ik hier ook een geschikt thema voor nodig had.

Mocht je twijfelen over welke page builder je kunt gebruiken, dan heb ik hier een artikel met de beste WordPress page builders waar je uit kunt kiezen.

Kies een nieuw thema

Wanneer je website klaarstaat is het zaak om een nieuw thema uit te kiezen, tenzij je natuurlijk dezelfde thema wil gebruiken. Ik heb zelf meerdere thema’s geïnstalleerd en getest om te kijken welk thema het minst zwaar was, maar bepaal voor jezelf jouw eigen eisen waaraan een thema moet voldoen.

Enkele lichtgewicht thema’s waar je gebruik van zou kunnen maken zijn:

Al deze thema’s zijn ook uitstekend geschikt als je met page builder wil werken. Wil je zonder page builder werken, dan valt Hello Elementor af. Mocht je overigens benieuwd zijn hoe Astra in combinatie met Elementor werkt en wil je daarmee iets bouwen, dan kun je het artikel WordPress website maken bekijken.

Kies kleuren voor je website

Bij je nieuwe thema wil je natuurlijk wel de juiste kleuren instellen. Kleuren zijn ontzettend belangrijk op je website, maar dank je ook aan de toegankelijkheid?

De kleuren van mijn vorige websites scoorde te laag op toegankelijkheid. Voor mij was dit de reden om iets andere tinten te gaan gebruiken, zodat iedereen alle onderdelen op de website goed kan zien. Voor de overheid is dit overigens verplicht staat in de wet voor digitale toegankelijkheid. Voor ons niet, maar we kunnen er wel leer uit trekken.

Om te controleren of je kleuren voldoen aan toegankelijk kun je een kleur contrast checker gebruiken. Wil je sowieso kleuren wijzigen, dan kun je het best direct gebruik maken van een Accessible color palette generator.

Doe je ding en maak er iets moois van

Je kunt nu helemaal los met het vernieuwen van je website. Maak het precies zoals je het voor ogen hebt. Probeer wel altijd rekening te houden met dat iedere keuze je website trager kan maken. Iedere ‘overbodige’ functionaliteit kun je daarom beter niet gebruiken. Hier heb je op de lange termijn alleen maar profijt van.

Wanneer je nog geen page builder gebruikte en dit nu wel gaat doen, zal je genoeg pagina’s moeten ombouwen. Gebruik je juist wel een page builder en wil je er vanaf, dan zal je ook aardig wat ombouwwerk hebben met je artikelen.

Nieuwe website live zetten (technisch)

Wanneer je klaar bent zal je een volledige back-up moeten maken van je nieuwe versie en dan kun je deze omzetten naar je live website. Zelf doe ik dit altijd door de bestanden handmatig te downloaden en over te zetten en hetzelfde geldt voor de database. Op deze manier weet ik zeker dat alles 100% over is.

Wanneer je alles hebt omgezet is het ook nog zaak om in de database de URL’s weer om te zetten in de database, zodat het gericht staat naar de juiste domeinnaam.

Website resultaten in de gaten houden

Wanneer de nieuwe versie van je website live staat, is het zaak om goed in de gaten te houden hoe Google het ziet. Krijg je foutmeldingen in de search console te zien, dan is het zaak om deze zo snel mogelijk weer op te lossen.

Je posities in Google zou ik ook in de gaten houden als ik jou was. Het kan zijn dat je posities verschuiven (beter of slechter), maar dat moet uitwijzen. Wanneer alles echt de verkeerde kant op gaat, zal je moeten controleren hoe dit precies komt.

Tot slot moet je ook zeker de resultaten van je website in de gaten houden. Krijg je meer aanvragen en verkopen of juist niet? Wanneer het resultaat slechter is, zal je moeten kijken hoe dit komt en hoe je dit weer kunt verbeteren.

3 reacties

  1. Maar als je betaalde plugins hebt gebruikt moet je die ook nog anders instellen op de site van de plugin maker zelf. Want daar staat nog je oude url. Sommige plugins werken ook maar op 1 website, dus als je dat niet wijzigt werkt de plugin niet meer op je nieuwe site. Hoe zet je Woocommerce producten over? Gaat dat ook met een plugin zoals je ook gebruikt voor blogartikelen? Het lijkt mij voor een woocommerce site lastiger om opnieuw te beginnen op een ander domein in verband met alle betaalinstelling die extern geregeld worden (Mollie).

    1. Bijna alle plugins werken ook op een andere site zonder licentiecode, alleen krijg je niet de updates. Mocht het een keer toch voorkomen, dan kun je vaak een mail sturen naar de maker van de plugin dat je het op een test website actief wil hebben en dat is dan vaak ook geen enkel probleem. Voor WooCommerce producten kun je de standaard WooCommerce exporteer en importeer functie gebruiken. Betaalinstellingen komen pas aan het einde als je zo goed als klaar bent, daar zijn ook altijd weer oplossingen voor. Mollie heeft ook een test api.

  2. Interessant artikel. Moet het morgen nog eens lezen. Ik ben bezig mijn site in een nieuw jasje te steken en gebruik daarvoor een staging site. Ik gebruik nu een landing page maar voor een persoonlijk blog is dat eigenlijk niet nodig, vind ik. Na lang dubben heb ik besloten om van de bloglist pagina de thuis pagina (om het zo maar te noemen) te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *