WordPress heeft een sinds versie 2.6 een standaard functionaliteit waarmee je veranderingen aan een artikel ongedaan kunt maken.
De functionaliteit waar ik het over heb heet “Revisies” en deze functie werkt ook nadat je een artikel hebt opgeslagen en een paar dagen later toch weer terug wilt naar een oudere versie van het artikel.
Niemand is perfect en iedereen maakt weleens fouten tijdens het schrijven van een artikel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een onderdeel hebt weggehaald die je later toch nog in het artikel wilt hebben. Door gebruik te maken van de revisie mogelijkheid in WordPress kun je deze tekst terughalen.
In dit artikel kun je lezen wat revisies precies zijn, hoe je een revisie terug kunt zetten en hoe je revisies eventueel kunt beperken, uitschakelen en verwijderen.
Wat zijn revisies in WordPress?
Een revisie is simpel gezegd gewoon een eerder opgeslagen versie van een bericht of pagina in WordPress. WordPress maakt revisies aan wanneer je zelf je artikel opslaat, maar ook wanneer WordPress zelf het artikel automatisch opslaat met de autosave functie.
De autosave functie van WordPress maakt automatisch elke minuut een revisie. Wanneer WordPress meerdere malen je bericht automatisch opslaat wordt de oude revisie telkens vervangen voor de nieuwe.
Indien je zelf een bericht of pagina opslaat, bijwerkt of publiceert wordt er ook een nieuwe revisie gemaakt. Deze revisies worden niet vervangen en kun je dus altijd achteraf terugzetten.
Hoe je een revisie kunt terugzetten in WordPress
In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je een revisie van een artikel kunt terugzetten.
Wil je liever de tekstuitleg met afbeeldingen of meer informatie, dan kun je hieronder verder lezen.
Het eerste wat je moet doen is natuurlijk naar het artikel gaan waarvan je een revisie wilt terugzetten. Eenmaal in de editor van het artikel kun je aan de rechterkant in de box “Publiceren” bekijken hoeveel revisies je hebt.
Wanneer je hier op bladeren klikt wordt je naar de revisiepagina gebracht waar je revisies met elkaar kunt vergelijken en terugzetten.
Op de revisiepagina krijg je in eerste instantie de nieuwste revisie te zien. Bovenaan de pagina staat een balk die je kunt slepen om de andere revisies te bekijken. Je kunt ook op vorige of volgende klikken om door de revisies heen te gaan.
Indien je een vinkje zet bij “Twee revisies vergelijken” kun je zelf bepalen welke revisies je met elkaar wilt vergelijken.
Alle veranderingen op de revisiepagina staan in het rood en groen aangegeven. Boven de tekst kun je zien welke auteur de wijzigingen heeft gedaan en wanneer het gewijzigd is.
Wanneer je de juiste revisie van je bericht hebt gevonden kun je deze terugzetten door op “Deze revisie terugzetten” te klikken. WordPress zorgt er dan voor dat je vanaf dit punt verder kunt werken in de editor.
WordPress revisies beheren
Hoewel revisies weleens van pas kunnen komen zijn er ook genoeg website-eigenaren die hier niets mee doen, niet willen dat er oneindig veel revisies gemaakt worden of helemaal niet blij zijn dat deze functie bestaat.
Zo zorgen revisies er onder andere voor dat je database sneller groter wordt. Wanneer je een artikel 10 keer opslaat, dan zijn er 9 revisies. Wanneer een artikel 100 KB is heb je dus 900 KB extra in de database staan.
De revisies worden alleen in het beheerdersgedeelte geladen en horen in principe dus geen effect te hebben op de snelheid van je WordPress website. Er zijn echter hostingbedrijven die Managed WordPress hosting aanbieden waarbij de revisies standaard uit staan om de performance te optimaliseren. Het internationale WordPress hostingbedrijf WP Engine is hier een voorbeeld van.
Aangezien de meningen nogal verdeeld zijn over hoe er omgegaan moet worden met revisies zal ik hieronder uitleggen hoe je revisies kunt beperken, uitschakelen en verwijderen. Wanneer je graag gebruikmaakt van deze functie hoef je hier natuurlijk niets mee te doen.
Revisies beperken
Wanneer je wel gebruik wilt maken van revisies, maar bijvoorbeeld geen 30 revisies wilt hebben wanneer je een artikel 31 keer bewerkt, dan kun je de revisies beperken.
Je kunt de revisies in WordPress beperken door onderstaande code in het wp-config.php bestand te plaatsen.
define( 'WP_POST_REVISIONS', 5 );
Je slaat op deze manier maximaal 5 revisies op. Wil je meer of minder revisies bewaren, dan kun je het cijfer 5 aanpassen naar een ander getal.
Revisies uitschakelen
Is dit volgens jou een nutteloze functie in WordPress waar je alleen maar last van kunt hebben, dan kun je ervoor kiezen om de revisies uit te schakelen.
Je kunt de revisies in WordPress uitschakelen door de volgende code in het wp-config.php bestand van je WordPress installatie te plaatsen:
define( 'WP_POST_REVISIONS', false );
Vanaf het moment dat deze code in het wp-config.php bestand staat zal er geen revisie meer worden opgeslagen. De revisies die al gemaakt zijn op je website blijven echter bestaan en zal je dus nog moeten verwijderen.
Revisies verwijderen
Er zijn verschillende plugins waarmee je de revisies in WordPress kunt verwijderen. De plugin “WP-Optimize” is hier een goed voorbeeld van.
WP-Optimize hoef je alleen maar te activeren en dan krijg je een extra kopje in het menu waar je heen kunt gaan. Eenmaal op de pagina hoef je alleen een vinkje te zetten bij “verwijder alle post revisies” en op “Verwerken” te klikken. De plugin doet daarna al het werk voor je.
Tip: Het is verstandig om voor de zekerheid altijd van te voren een back-up te maken van de database. Benieuwd naar een handige back-up plugin? Bekijk het artikel “Beste gratis back-up plugins voor WordPress“.
Conclusie
Revisies in WordPress kunnen handig zijn wanneer je om bepaalde redenen naar een eerdere versie van het artikel terug wilt gaan. Het is echter ook mogelijk om revisies te beperken of helemaal uit te schakelen wanneer je hier geen behoefte aan hebt.
Ik hoop dat dit artikel je duidelijk heeft gemaakt wat voor mogelijkheden je allemaal hebt met de revisies in WordPress en dat je ook snapt hoe het precies werkt.
Wist jij dat deze functionaliteit in WordPress zat, maak je ook gebruik van revisies of heb je revisies uitgeschakeld op je website? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.
18 reacties
hoi Maikel,
Ik kwam op jouw site terecht voor een revisiepoging van een groot aantal bewerkingen. Ik heb in mijn menu bij instelling geen vinkje die ik kan inschakelen voor revisie. ZIt dat nog ergens verborgen in de instellingen ?
ik lees het graag, dank alvast .
Werk je met de Gutenberg editor? Hier staat het standaard ingeschakeld. Het staat onder het Status & zichtbaarheid blokje.
Ik heb bij een website dat er inderdaad veel revisies worden opgeslagen maar bij een wijzigingen of bij het maken van een nieuwe pagina worden de wijzigingen niet opgeslagen. Tenminste in de backend zie je dan opeens de tekst van de over mij pagina. Enig idee hoe dit komt en hoe ik dit kan oplossen?
Dat durf ik niet te zeggen vanaf hier.
Handig om te weten.
Vraag is wel wordt de groene of rode versie teruggezet.
Bij het terugzetten loop ik er overigens tegenaan dat er niets wordt teruggezet, terwijl en wel een tekst is die moet worden teruggezet. Dit gebeurt meestal wanneer ik in het scherm ook een subkop heb toegevoegd boven de kop van het artikel.
Wie weet iets?
De versie aan de rechterkant wordt teruggezet. Dit is dus de groene versie.
Maikel bedankt, hierdoor kan ik de aanwas van de database aardig beperken. Een handige tip om te plaatsen, jamner dat dit niet opgenomen is in de instellingen van wordpress. Hoe kunnen we met z’n allen zo een keuze mogelijkheid op de agenda krijgen ;-). Tot horens
Ja, op termijn is het gewoon een stuk fijner om dit te doen. Wellicht heel hard roepen, maar zo snel zie ik het niet gebeuren. 😉
Ja ik wist dat er revisies zijn en ik gebruik ook WP OPtimize. Zelf instellen hoeveel revisies je wilt bewaren. Waar ik geen uitleg over gekregen heb is hoe ik de tijdspanne van de revisies kan verhogen. Ik heb zeer lange pagina’s. Iedere keer dat hij een revisie maakt, om de minuut, kan ik niet verder typen of bewerken. Best frustrerend. Hoe los ik dat op?
Dat is geen normaal gedrag van de autosave. Je hoort altijd door te kunnen met typen, vandaar dat hier geen informatie over te vinden is. Ik durf eerlijk gezegd ook niet zo 1, 2, 3 te zeggen wat de oorzaak hiervan kan zijn.
Hoe je de tijd kunt aanpassen dat een autosave gedaan wordt, kun je lezen in het artikel 8 WordPress weetjes waar jij nog niks mee doet
Ik zoek me suf maar kan WP_POST_REVISIONS nergens vinden. Wie wijst me de weg…
Daarvoor moet je in het wp-config.php bestand zijn van je website. Het komt hier overigens alleen in te staan als je het er zelf neerzet.
En waar kan ik dat bestand vinden?
Of is deze post inmiddels achterhaalt?
Revisies bestaan nog steeds. Het bestand zit in de root-folder (hoofd map) van je website. Het is via FTP of bestandsbeheer te vinden.
Dank! Superhandig. Net even geïnstalleerd en toegepast. Wat een rotzooi bewaart een mens… Tip kwam van Ingrid Ferwerda via FB.
Goed om te horen dat je er wat aan hebt gehad en het ook meteen hebt uitgevoerd.
Om gelijk maar even te antwoorden op je vraag! Nee, ik wist niet van het bestaan van de mogelijkheid dit ergens binnen WP aan te kunnen passen.
Heb dit sinds kort aangepast en werkt prima, heb het aantal op: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 ); gezet, dit volstaat prima! Om daarvoor nog een plug-in te installeren lijkt me overbodig eerlijk gezegd.
Alleen jammer dat het niet op de eerder geplaatste berichten van toepassing is, maar goed vanaf nu dus aangepast.
Bedankt voor deze tip!
Vraag me alleen af of het wel juist werkt, want ik zie nu bij berichten die meer dan 3x bewerkt en opgeslagen zijn +3 staan of blijft het alleen bij deze aanduiding?
Er staat inderdaad 3+, maar er worden nooit meer dan 3 revisies opgeslagen. Ik vermoed dat WordPress hier alleen duidelijk mee wilt maken dat het al meer dan 3 keer is bewerkt.