Zoekmachine optimalisatie plugin “WordPress SEO by Yoast”

WordPress is technisch al een prima systeem voor zoekmachine optimalisatie (SEO), maar met de plugin WordPress SEO by Yoast van Joost de Valk en zijn team, kun je nog net een stapje verder gaan.

Het moeilijkste gedeelte van een website beheren is natuurlijk om gevonden te worden. Via de zoekmachines wordt nog altijd het meest gezocht, het is dus aan jou de taak om je WordPress website zo goed mogelijk te optimaliseren voor de zoekmachines.

Rondleiding WordPress SEO by Yoast

Rondleiding functie in de WordPress SEO plugin door YoastAls je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt krijg je meteen een melding om een rondleiding te starten.

Deze rondleiding is zeker de moeite waard als je nog geen ervaring met de WordPress SEO plugin hebt. Het legt verschillende dingen over de functionaliteiten die de plugin biedt uit.

Wat kan de WordPress SEO plugin?

De plugin kan ontzettend veel, van belangrijke dingen tot iets minder belangrijke dingen, je kunt het perfect naar je eigen smaak optimaliseren. De plugin bevat de volgende functionaliteiten (en nog wel meer):

 • Je krijgt bij ieder bericht en pagina een box om je titel en meta-omschrijving in te vullen;
 • Preview hoe je bericht in Google getoond zal worden;
 • Je kunt pagina’s en berichten analyseren op het zoekwoord waar je je op focust;
 • Meta Robots configuratie;
 • Social media meta-omschrijving voor Facebook, Twitter en Google+;
 • Canonical URL instellen;
 • Breadcrumbs (kruimelpad) waarbij je ook zelf de titels zou kunnen instellen;
 • XML Sitemaps maken met alle pagina’s en afbeeldingen van je website;
 • Facebook Opengraph metagegevens;
 • Importeer functie voor HeadSpace 2, All in One SEO en de oude versie van All in One SEO;
 • Je kunt de .htacces en robots.txt bestanden bewerken.

Zoals je al leest is dit de meest complete WordPress SEO plugin die je kunt vinden en dat is dan ook meteen de reden waarom ik deze plugin gebruik.

WordPress SEO instellen

Je kunt super veel verschillende dingen naar je eigen smaak instellen bij deze plugin. Is de informatie die Joost in de plugin verschaft niet duidelijk genoeg? Ik heb een handleiding WordPress SEO by Yoast Instellen geschreven. Je kunt in deze handleiding stap voor stap lezen (of bekijken in de video) hoe je de plugin kunt instellen en wat de instellingen precies betekenen.

WordPress SEO box onder al je berichten en pagina’s

Voor ieder bericht en pagina kun je een SEO titel en meta-omschrijving invullen en je kunt ook een aantal andere dingen instellen. De WordPress SEO box staat onder het veld waar je je bericht kan typen.
WordPress SEO by Yoast box

SEO Titels en meta omschrijving

Je hebt een box met enkele velden die je kunt invullen onder elk bericht staan. WordPress SEO genereert zelf al een titel en meta omschrijving, maar dit kun je ook per pagina aanpassen door de SEO Titel en meta-omschrijving in te vullen.

Focus zoekterm

Focus Zoekterm WordPress SEO by YoastMet een focus zoekterm kun je bekijken of je pagina goed geoptimaliseerd is voor dat zoekwoord.

Als je een focus zoekterm hebt ingevuld moet je wel eerst de pagina als concept opslaan om de resultaten te zien.

Je kunt onder het kopje “Pagina analyse” meer informatie vinden over hoe je het doet.

Pagina Analyse

Pagina Analyse WordPress SEO by Yoast

Met pagina analyse kun je controleren of je niets bent vergeten dat je eenvoudig kunt aanpassen om het zoekmachine technisch goed op orde te hebben.

Deze functie controleert bijvoorbeeld of de afbeeldingen in je bericht (als je die hebt) wel een alt-tag hebben en of dat het gefocuste zoekwoord bevat. Het controleert ook of je berichten wel lang genoeg zijn, of je meta-omschrijving het gefocuste zoekwoord bevat, en nog wel meer.

Het zijn een paar goede richtlijnen waar je je aan kunt houden. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om overal een groen vinkje te krijgen, dit is niet erg want uiteindelijk is de lezer natuurlijk het belangrijkste.

Geavanceerd

Geavanceerd WordPress SEO by Yoast

Onder het kopje geavanceerd moet je alleen komen als je weet wat je doet.

Je kunt ervoor zorgen dat Google je pagina niet mag indexeren, je kunt de breadcrumbs (kruimelpad) titel wijzigen, sitemap prioriteit instellen, canonical URL invullen en je kunt een 301 redirect instellen.

Social

WordPress SEO Social media meta-omschrijving

Het kopje Social is alleen beschikbaar als je de Facebook Opengraph functie in de WordPress SEO plugin hebt ingeschakeld, dit kun je inschakelen bij SEO -> Social.

Je kunt hier de meta-omschrijving van Facebook en Google+ invullen. Dit hoef je alleen maar te doen als het een andere meta-omschrijving moet zijn dan die je hebt ingevuld voor de zoekmachines.

Conclusie

De plugin WordPress SEO by Yoast is zo uitgebreid dat hij mijlenver voorloopt op zijn concurrenten.

Je kunt veel dingen instellen en overal staat een korte duidelijke uitleg bij, zodat ook een beginner niet helemaal de weg kwijt raakt en de belangrijkste dingen gewoon kan instellen.

Als je jouw website goed wilt optimaliseren is het een must om WordPress SEO by Yoast te gebruiken.

16 reacties

 1. Hoi Maikel, zo te zien weet jij veel van deze plugin. Ik heb meerdere wordpress sites en gebruikte voor een aantal nog de oude All in one SEO. Iemand raadde me aan deze van Yoast te gaan gebruiken. Maar bij twee van de drie sites die ik overzette laden de pagina’s op artikel niveau niet meer zodra ik Yoast inschakel en All in one SEO verwijderd heb. Ik denk dat het iets met die permalinks instellingen te maken heeft. Maar ik tast vooral in het duister. Als ik de plugin van Yoast uitschakel, functioneert mijn site wel goed. Dus dat het ergens daar moet zitten weet ik wel. Weet jij zo het antwoord op dit probleem? Of kan ik je inhuren me te helpen hiermee?
  Groeten, Vivienne

  1. Het komt weleens voor dat je bij Instellingen -> Permalinks nog een keer opnieuw op opslaan moet klikken om alles goed werkend te krijgen. Wanneer dit het probleem niet oplost zal er waarschijnlijk een conflict zijn met een andere plugin.

 2. Beste Maikel,

  Hartelijk dank voor het artikel! Helaas heeft het mijn vraag met betrekking tot het niet indexeren van een bepaalde pagina niet beantwoord. Ik zou dus graag willen weten wat ik precies moet invullen bij Geavanceerd om te voorkomen dat een bepaalde pagina in de zoekmachines verschijnt. Zou je daar iets over kunnen vertellen?

  Alvast bedankt, Henny

 3. Beste Maikel,

  Bedankt voor je artikel! Het invullen van mijn SEO Titels, meta-omschrijving en Focus zoekterm gaat goed, maar ik loop tegen het volgende probleem aan (wellicht mijn onwetendheid): na het invullen hiervan check ik google of mijn veranderingen zichtbaar zijn zodra ik de zoektermen invoer. Dat is helaas niet het geval. Google geeft nog steeds de oude SEO Titel en Meta-omschrijving als resultaat.

  Wat doe ik verkeerd of zie ik over het hoof?

  Alvast bedankt, Alexander

  1. Google past niet alles direct in de zoekresultaten aan. Het duurt altijd een tijdje voordat alles in de zoekresultaten is aangepast naar de nieuwe SEO titels en meta-omschrijvingen.

   Je doet dus niets verkeerd, het is gewoon een kwestie van tijd.

 4. Hoi Maikel, is de plugin ook geschikt voor een website met meerdere talen. We hebben een website die in het nederlands is op gezet en ook in het Duits.

   1. maikel, onze website wordt gehost via een tussen persoon. Ik zie nu de functie plugin niet meer en een aantal andere instellingen. Hieronder wat ik wel zie.

    Denk dat ik hier niet echt veel mee kan.

    Meertalige META

    | Nederlands | Deutsch |

    Nederlands

    Browser Titel:

    Sleutelwoorden:

    Omschrijving:
    Onze bungalows aanbod in Julianadorp aan Zee staan op verschillende bungalowparken: Keizerskroon, Zandloper en Yperhof.
    karakters. De meeste zoekmachines gebruiken een maximum van 160 tekens voor de omschrijving.

     1. heb ze nu gevraagd om alle functies terug te zetten die ik eerst ook zichtbaar had, zodra ik dat heb kom ik weder om advies. thanks voor de link , zij zeiden dat het niet mogelijk was wat mij een beetje vreemd klonk

      alvast bedankt, je hoort snel van me

      groetjes michiel

 5. Hoi Maikel, Is het mogelijk om de WordPress SEO box ook te gebruiken op een widgetized homepage? Ik kon niet achterhalen hie ik dat moest doen. Niet alleen voor de subpagina’s maar vooral de homepage zou ik graag willen optimaliseren met deze geweldige plugin.

  1. Het hangt er een beetje vanaf hoe het precies zit. Is het daadwerkelijk een pagina die je moet aanmaken, dan kun je gewoon bij de WordPress SEO box komen. Is het al standaard bij het installeren meteen de homepage zonder dat je wat hebt hoeven aan te passen, dan zal je de titel en beschrijving waarschijnlijk moeten invullen bij SEO -> Titles & Meta’s -> Home en krijg je verder de WordPress SEO box niet te zien.

   1. Het is al standaard zo bij het installeren. Ik heb de titel en beschrijving toegevoegd bij SEO -> Titles & Meta’s -> Home. Heeft het nut om bijvoorbeeld een private pagina aan te maken met een kopie van de tekst en andere html op mijn homemage om die dan te toetsen met de Wordpress SEO box?

    1. Dit kun je het best zelf bepalen of het nuttig is of niet. Voor een pagina met tekst kan dit inderdaad handig zijn. Wanneer je echter telkens wisselende teksten of een blogpagina hebt, dan is dit allemaal minder van belang.

     Zelf kijk ik hier dus totaal niet naar omdat mijn homepage een blogpagina is, de titel en beschrijving toevoegen is dan voor mij voldoende.

     1. Top! Het is voor een vrij statische homepagina. Ik heb alle html van de home naar een conceptpagina gekopieerd en van daaruit de WordPress SEO Box gebruikt. In ieder geval een werkbare oplossing. Thanks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *