Wanneer je een website wil starten, dan is de serverlocatie een belangrijk onderdeel waar je rekening mee zal moeten houden.
Misschien denk je nu “Waarom zou ik mij druk maken over waar een server fysiek staat, het internet kent geen grenzen toch?” Hoewel internet inderdaad geen grenzen kent, is de serverlocatie waar je website wordt gehost erg belangrijk.
In dit artikel zal ik je meer informatie geven over waarom het belangrijk is, hoe het zit met internationale websites en meer.
De afstand tussen server en bezoeker heeft veel invloed
Afstand is met veel dingen belangrijk, zo ook bij een webserver waar een website opstaat die bezocht wordt door een bezoeker. Stel je voor dat het internet even een auto is en je wil van plek A naar B. Wanneer je naar een dorp verderop moet, dan ben je er super snel. Moet je echter naar de andere kant van het land, dan zal het een stuk langer duren. Hetzelfde is ook bij een server en bezoeker. Hoe verder de server van de bezoeker vandaan is, hoe trager de website geladen zal worden omdat de datagegevens langer onderweg zijn.
Simpel gezegd kun je het dus als volgt bekijken. Hoe verder de afstand is tussen de server en de bezoeker van je website, hoe trager jouw website geladen zal worden.
We weten allemaal dat niemand houdt van wachten, zeker niet op internet waar genoeg alternatieven zijn. Een traag geladen website kan dus bijzonder negatief uitpakken en potentiële klanten wegjagen. Het is dus belangrijk om hosting uit te kiezen met servers zo dicht mogelijk bij je bezoekers. Wanneer jij je richt op de Nederlandse (of Belgische) markt, dan is een server in Nederland prima.
Serverlocatie en de invloed op je zoekmachine optimalisatie (SEO)
De snelheid van je website is niet alleen belangrijk voor je bezoekers. Google is ook fan van snelle websites en daarom is van snelheid een rankingsfactor gemaakt. Wanneer Google dus ziet dat jij je richt op de Nederlandse markt, maar je website voor de Nederlandse markt niet heel snel is, dan kan dit je zoekresultaten negatief beïnvloeden.
Serverlocatie en privacy
We kennen ondertussen allemaal het belang van privacy en de AVG (Algemene verordening Gegevensbescherming) wetgeving in Nederland en de rest van Europa. Het beschermen van gegevens is ontzettend belangrijk en daarom is het ook belangrijk om de juiste serverlocatie te kiezen. Wanneer het om gegevens van Nederlandse gebruikers gaat, is dit het beste om in Nederland te bewaren. Je weet dan zeker dat alles op orde is en dat de data niet in een ander land staat.
Welke serverlocatie kun je kiezen als je wereldwijd actief bent?
Wanneer jij je met jouw website niet richt op een specifiek land en juist wereldwijd bezoekers krijgt, dan is bovenstaande een stuk moeilijker toe te passen. Je hebt tenslotte overal bezoekers, dus voor welke serverlocatie kun je dan het best kiezen?
Als ik in jouw situatie zat, dan zou ik gaan voor een serverlocatie in een land waar de meeste bezoekers vandaan komen of bij een nieuwe website waar je verwacht dat die vandaan komen. Voor deze doelgroep zit je dan in ieder geval al goed. Vervolgens kan ik je aanraden om een Content Delivery Network (CDN) te gebruiken. Hiermee kun je simpel gezegd jouw website op meerdere serverlocaties wereldwijd plaatsen. Afhankelijk van de locatie van je bezoeker zal de bezoeker de website getoond krijgen via de dichtstbijzijnde serverlocatie.
Wat is een goede Nederlandse hosting provider?
Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om te bepalen waar de serverlocatie van je website het beste kan staan. Voor de meeste van jullie zal dit gewoon in Nederland zijn. In mijn WordPress hosting artikel heb ik al allerlei providers staan met servers op diverse locaties. Wanneer ik echter één provider moet noemen die ik zelf zou gebruiken, sterker nog ik gebruik deze provider ook voor Webtalis en mijn andere sites, dan zou ik voor Cloud86 gaan.

Cloud86 is een Nederlandse hostingprovider uit Drachten met dataservers in Amsterdam. De hostingpakketten hebben een hele goede uptime en de prijzen zijn erg concurrerend. Afhankelijk van je pakketkeuze kun je 2 tot een onbeperkt aantal websites (tot je opslagruimte vol is zeg maar) op je pakket plaatsen.
Veelgestelde vragen over de serverlocatie van een website
Ja, de locatie van de server heeft echt invloed op diverse elementen. Denk bijvoorbeeld aan de laadtijd van je website. Hoe verder de server van een website van een bezoeker vandaan is, hoe trager de website geladen wordt. Richt jij je op Nederland (of België), dan heb je niks aan een server in Australië. Je kunt dan beter een server in Nederland nemen. Heb je wereldwijd bezoekers, dan kun je het best gaan voor een server die het dichtst bij de grootste groep van je bezoekers zit en kun je ook een CDN gebruiken.
Ja, er zijn hostingproviders waarbij je kunt kiezen tussen verschillende serverlocaties. Veelal zijn dit internationale hostingproviders. SiteGround en Kinsta (Managed WordPress Hosting) zijn hier twee goede voorbeelden van. Zo kun je bij SiteGround kiezen uit 11 locaties in 8 verschillende landen en bij Kinsta kun je zelfs kiezen uit nog veel meer locaties. Bij Nederlandse providers ben ik dit vooralsnog nog niet tegengekomen.
Dit is afhankelijk van de hosting provider waar je bij zit. Stel je zit bij een Nederlandse partij, maar je wil een server in Amerika hebben, dan zal deze mogelijkheid er vaak niet zijn. Zit je echter bij een internationale partij die servers op verschillende locaties en landen hebben, dan is het vaak wel mogelijk om te migreren naar een andere serverlocatie.
Conclusie
De locatie van de webserver waar je website op draait is wel degelijk van belang. Het heeft invloed op de snelheid van je website en daardoor ook direct op je zoekmachine optimalisatie. Verder is privacy natuurlijk ook altijd een ding. Kies daarom altijd een serverlocatie zo dicht mogelijk bij je bezoekers. Heb je veel bezoekers die wereldwijd zitten, dan kun je altijd ook nog je website koppelen aan een CDN.