Tips voor het schrijven van een goed blogbericht

Tips voor het schrijven van een goed blogbericht

Veel mensen denken dat zij niet kunnen schrijven, dit is onzin (and you know it), iedereen kan een blogbericht schrijven.

Wat je echter niet iedereen ziet doen, is een blogbericht schrijven met daarin een aantal technieken verwerkt om het overzichtelijk eruit te laten zien.

Dit artikel gaat hier verandering inbrengen.

Na het lezen van dit artikel heb jij ook de kennis om een aantal technieken in je blogberichten te verwerken om het overzichtelijk te maken.

In dit artikel lees je de onderstaande punten:

Schrijf zoals je bent

Je wilt op je blog graag laten zien dat jij erg veel weet over het onderwerp waar je over schrijft en misschien wil je wel als expert gezien worden.

Schrijf gewoon zoals je zelf bent en wilt, op je blog gelden je eigen regels. Je hoeft ook niet alle tips te gebruiken die in dit artikel staan, doe alleen wat je zelf wilt.

Je blogberichten hebben het meeste kans om te slagen wanneer jij jezelf bent. Hier komt geen enkele techniek of truc aan te pas.

Een pakkende titel

Een pakkende titel is erg belangrijk. Wanneer je titel oersaai is, dan zullen er geheid minder bezoekers je blogbericht lezen.

Je kunt gebruik maken van de Amerikaanse 4U-methode, deze staan voor:

[checklist]

  • Useful: Geef antwoord op de vraag wat de bezoeker eraan heeft;
  • Urgency: Zorg ervoor dat je bezoeker je blogbericht DIRECT wilt lezen;
  • Unique: Laat zien dat jouw blogbericht uniek is en iets extra’s bevat;
  • Ultra-specific: Vat bovenstaande punten super specifiek samen.

[/checklist]

Begin met een afbeelding

Door je blogbericht te beginnen met een afbeelding nodig je de bezoekers uit om je bericht te lezen of om er verder op te klikken. Een plaatje zegt nou eenmaal meer dan duizend woorden.

Tevens kan een afbeelding ook opgenomen worden in Google. Alle afbeeldingen optimaliseren is dus zeker de moeite waard, het kan weer gratis extra bezoekers opleveren.

De eerste alinea

Je pakkende titel en afbeelding hebben de lezer ervan overtuigd dat het de moeite waard is om verder te lezen. In de eerste alinea moet je dit meteen waarmaken.

Gooi je lezer niet direct in het diepe door direct in te gaan op de details, geef een overzicht waar het artikel over gaat.

Het belangrijkste aan de eerste alinea is dat het pakkend en uitnodigend is om verder te lezen. De titel en eerste alinea hebben dus hetzelfde doel.

Maak geen eindeloos lijkende teksten

Een website leest anders dan een boek. Wanneer je in een boek een lap tekst ziet, dan haak je niet snel af omdat je klaar bent om te lezen. Voor een website ligt dit anders.

Bezoekers zijn op een website sneller geneigd af te haken wanneer zij een grote lap tekst zien. Het is daarom verstandig om na iedere 2-4 regels een regel wit te laten.

Je tekst ziet er op deze manier een stukje aantrekkelijker uit om gelezen te worden.

Maak gebruik van tussenkoppen

Maak gebruik van tussenkoppen om je blogberichten goed scanbaar te maken. Je lezers kunnen op deze manier eenvoudig zien waar het over gaat.

Tussenkoppen zijn tevens goed voor de zoekmachines wanneer je er zogenaamde headings tags voor gebruikt. Maak in je artikel dus gebruik van H2 en de H3 kopteksten. Je kunt dit eenvoudig doen door in de editor op Koptekst 2 of Koptekst 3 te klikken.

H2 gebruik ik altijd voor een nieuw paragraaf en H3 voor een subparagraaf. Zie het artikel “Hoe maak je tussenkoppen in WordPress?” voor een uitleg hoe dit precies werkt.

Inhoudsopgave

Is je artikel heel erg lang, dan zou je ook een inhoudsopgave kunnen maken net zoals ik gedaan heb bij dit artikel.

Je bezoekers kunnen zo eenvoudig kiezen waar zij willen beginnen en je hebt meteen een perfect overzicht met wat je lezers allemaal te wachten staat.

Weet je niet hoe je een inhoudsopgave kunt maken? In het artikel “Inhoudsopgave maken in je WordPress berichten en pagina’s” leg ik je dit precies uit.

Maak gebruik van media

Wat je ook nog zou kunnen doen is ervoor zorgen dat je artikelen meer dan alleen maar tekst en een afbeelding bevat.

Maak naast tekst en afbeeldingen ook eens gebruik van video, audio (bijv. podcast) en dat soort dingen.

Dit hoeft natuurlijk niet iedere keer, maar op zijn tijd is het een toegevoegde waarde.

Call to Action

Aan het einde van je artikel kun je een goede Call to Action plaatsen.

Wat is een Call to Action? Een Call to Action is een oproep tot actie. Wat wil je dat je bezoeker doet na het lezen van je blogbericht?

Een veelgebruikte Call to Action is aan het eind van een blogpost vragen wat de bezoeker ervan vindt, bijvoorbeeld: “Wat dacht jij na het lezen dit blogbericht? Laat het weten in de reacties.”

Je geeft hiermee aan dat je geïnteresseerd bent in de mening van je lezer.

Hoe nu verder?

Vanaf nu heb je ook enkele technieken in huis die je kunt toepassen op je blogberichten om ze overzichtelijk en goed leesbaar te maken.

Begin met het schrijven van een nieuw blogbericht en pak gerust dit artikel erbij om te kijken welke punten je nog wilt verbeteren. (niet alles is ieder artikel noodzakelijk).

Lijkt het nu nog steeds moeilijk? Dit is logisch, je hebt het nog nooit op deze manier gedaan. Je kunt het beste gewoon meteen beginnen, oefening baart kunst.

Hoe meer je schrijft, hoe eenvoudiger het wordt en voor je het weet hou je automatisch rekening met bovenstaande punten.

Er is dus geen tijd meer om smoesjes te verzinnen, aan de slag.

Heb jij na het lezen van dit blogbericht nog ergens moeite mee of heb jij nog een waardevolle tip? Ik zou het waarderen als je het hieronder in de reacties laat weten.

3 reacties

  1. Vind het handig om te lezen dat zo’n inhoudsopgave daadwerkelijk nut kan hebben. Vond het zelf altijd een beetje gek, maar nu ik langere blogs schrijf is het misschien toch handig.

    Fijn artikel! Bedankt voor de tips.

  2. Wat wil je dat je bezoeker doet na het lezen van je blogbericht?
    Dat is wel de belangrijkste regel in dit artikel. Voor mij althans. Ik heb twee blogs en vergeet wel eens om mensen de weg te wijzen met een call to action. Weer wakker geschud. Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *