Top 5 WordPress plugins april 2015

Top 5 WordPress plugins van de maand

Deze maand staat er wederom een lijst met 5 handige WordPress plugins voor je klaar.

Het zijn dit keer bijna allemaal plugins die je op een bepaalde manier kunnen helpen, maar waar je verder weinig van op de website zelf ziet.

Wanneer je veel afbeeldingen op je website plaatst en je website zo snel mogelijk wilt houden, dan zou ik zeker naar de plugin op plek nummer 1 kijken.

#5 Disk Usage Sunburst

Disk Usage Sunburst

Met de plugin Disk Usage Sunburst kun je visualiseren hoeveel schijfruimte wordt ingenomen door je WordPress website.

Deze plugin is met name handig wanneer je in de problemen komt met je beschikbare schijfruimte en dit moet upgraden. Wanneer je de plugin activeert kun je direct naar “Extra -> Disk Usage” gaan om een grafiek te bekijken van de schijfruimte die je inneemt met WordPress.

In het grafiek kun je bekijken hoeveel schijfruimte elk onderdeel van je website in beslag neemt en wanneer je op een boog klikt kun je dieper in de mappen en bestanden kijken.

Het laden van het grafiek kan afhankelijk van de grootte van je website even duren, maar wellicht ontdek je iets waardoor je weet hoe het komt dat je zoveel schijfruimte gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je upload map veel ruimte inneemt omdat je foto’s plaatst die 4-5 mb groot zijn.

#4 Post List Featured Image

Post List Featured Image

Bijna alle thema’s maken tegenwoordig gebruik van uitgelichte afbeeldingen (featured images), waarmee je de “hoofd” afbeelding kunt laten weergeven in een bericht of pagina.

Heb je weleens de behoefte gehad om te bekijken wat voor uitgelichte afbeelding je eigenlijk hebt ingesteld voor bepaalde berichten en pagina’s? Met de plugin Post List Featured Image krijg je een extra kolom waardoor je eenvoudig in het berichten en pagina overzicht kunt zien welke uitgelichte afbeeldingen je hebt ingesteld voor je berichten en pagina’s.

Naast bovenstaande optie krijg je met deze plugin ook de mogelijkheid om je berichten en pagina’s te filteren. Zo kun je een filter gebruiken om te zien welke berichten wel of geen uitgelichte afbeelding hebben.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om zelf in te stellen hoe groot de uitgelichte afbeeldingen zijn in de extra kolom. Je kunt kiezen tussen 50 x 50, 100 x 100 of 150 x 150.

#3 Advanced Random Posts Widget

Advanced Random Posts Widget

Je ziet regelmatig op websites een overzicht met populaire berichten. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar de populaire berichten blijven ongeveer altijd wel hetzelfde. Het is daarom op zich geen gek idee om je bezoekers ook willekeurige berichten te laten zien.

Met de plugin Advanced Random Posts Widget kun je een widget toevoegen aan je website waarmee je een lijst willekeurige artikelen kunt promoten. Naast de populaire artikelen komen zo ook de oudere artikelen in de spotlight terecht.

Je kunt in de widget instellen hoeveel berichten er getoond mogen worden, of de thumbnails zichtbaar moeten zijn, of er alleen berichten van een bepaalde categorie getoond mogen worden en verder kun je ook nog custom CSS gebruiken om de widget op te maken zoals je het zelf wilt.

#2 Duplicate Post

Duplicate Post

Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom je een bericht of pagina in WordPress wilt dupliceren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een bericht of pagina op een bepaalde manier hebt opgemaakt en dit niet steeds opnieuw wilt doen.

De plugin Duplicate Post kan je hier uitstekend bij helpen. Met een simpele druk op de knop kun je een bericht of pagina dupliceren. Je kunt dit op twee manieren doen:

1. Je kunt in de editor van een bericht of pagina in de box “Publiceren” op “Kopiëren naar een nieuw concept” klikken.

2. In het bericht en pagina overzicht kun je met je muis over een artikel bewegen en vervolgens op “kopieer” of “nieuw concept” klikken.

Bij “Instellingen -> Dupliceren” heb je verder ook nog de mogelijkheid om in te stellen of de datum overgenomen moet worden en nog een aantal andere dingen.

#1 WP Smush

WP Smush

Wellicht ben je al bekend met de plugin WP Smush (voorheen WP Smush.it). Het is een plugin waarmee je afbeeldingen kunt verkleinen in grootte (kb’s), waardoor je website sneller geladen kan worden.

Even leek het erop dat de plugin niets meer voor je kon betekenen omdat Yahoo zonder ook maar iets te melden met smush.it gestopt is en de API dus niet meer werkt. WPMU DEV heeft deze plugin in beheer en heeft in vrij korte tijd gezorgd dat de plugin weer goed functioneert via de WPMU DEV WordPress Smush API.

Wanneer je afbeeldingen wilt optimaliseren kan het dus zeker de moeite waard zijn om WP Smush te installeren op je website. Zodra je een nieuwe afbeelding op je website plaatst zal deze meteen gecomprimeerd worden om de bestandsgrootte zo klein mogelijk te houden.

Bestaande afbeeldingen in de mediabibliotheek kun je per 50 afbeeldingen comprimeren door naar “Media -> WP Smush” te gaan en op “Bulk WP Smush” te klikken.

Op dit moment klopt het nog niet altijd helemaal hoeveel kb’s de foto’s kleiner worden gemaakt, maar dit zal op korte termijn vast ook opgelost worden. Het belangrijkste is dat de bestandsgrootte van de afbeeldingen ook daadwerkelijk kleiner worden gemaakt.

Meer handige plugins ontdekken?

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige plugins beschikbaar voor WordPress. In de vorige edities van de top 5 WordPress plugins staan allerlei plugins op je te wachten om ontdekt te worden.

Heb jij een of meerdere plugins uit bovenstaande top 5 geïnstalleerd of ken je een andere plugin waar je erg tevreden over bent? Laat het hieronder weten in de reacties.

3 reacties

 1. Fijne tips!

  Ik gebruik Duplicator en kan zeggen dat het ook voornamelijk handig is, omdat het de instellingen van je pagina dus ook kopieert. Zo hoef je alleen de titel, tekst en evt. afbeeldingen aan te passen als je verder de opmaak van je pagina wilt behouden zoals derest op je site. Scheelt veel werk!

  Weet jij wellicht wat er gebeurt als je WP Smush gebruikt om alle afbeeldingen te verkleinen en dan weer delete? Blijven de afbeeldingen dan gecomprimeerd of worden ze dan weer de normale grootte? En blijft de kwaliteit van de fotos behouden (en ook het formaat qua pixels als men ze vergoot op de site.. ik heb een webwinkel en de afbeeldingen kunnen vergroot worden om details te bekijken, tot 1200x1200px).

  Ik merk dat er voor zoveel zaken plugins nodig zijn, maar veel plugins is ook weer niet goed voor de snelheid van je site schijnt en het is een vreselijke klus om al die updates bij te houden en onderlinge conflicten op te lossen. Daarom maak ik vaak gebruik van plugins op het moment dat ik ze nodig heb en delete ze vervolgens weer totdat ik ze weer nodig heb.

  Of heb ik een verkeerd beeld dat veel plugins niet goed zijn? Ik lees het namelijk op allerlei WP forums en blogs.

  Dankje!

  1. Fijn om te horen dat je ook goede ervaringen hebt met Duplicate Post.

   De afbeeldingen blijven inderdaad gewoon gecomprimeerd wanneer je WP Smush weer uitzet. De kwaliteit van de foto’s blijven ook nagenoeg hetzelfde. In principe wordt de overbodige data uit de afbeeldingen gehaald.

   Voor meer informatie over wat voor effect plugins hebben op de laadsnelheid van je website, zie het artikel: Maken plugins je WordPress website langzaam?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *