Home / WordPress / Top 5 WordPress plugins februari 2015

Top 5 WordPress plugins februari 2015

Top 5 WordPress plugins van de maand

De top 5 WordPress plugins van deze maand staat alweer voor je klaar en het is wederom een heel divers lijstje geworden.

Zo is er een plugin waarmee je de URL-structuur van categorieën kunt aanpassen, maar ook een plugin waarmee je een slideshow kunt maken en invoegen in een bericht en pagina.

Ben je benieuwd welke plugins er allemaal in de lijst staan? Mooi, laten we dan maar snel beginnen met de lijst hieronder.

#5 FV Top Level Categories

WordPress zorgt er automatisch voor dat categoriepagina’s altijd /category/ in de URL hebben staan. Je kunt de benaming wijzigen via “Instellingen -> Permalinks”, maar niet helemaal verwijderen.

Met de plugin FV Top Level Categories kun je er wel voor zorgen dat /category/ uit de URL-structuur verdwijnt. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin activeren.

Je kunt hetzelfde overigens ook bereiken met WordPress SEO by Yoast, maar deze functie heeft al op het lijstje gestaan om weggehaald te worden en ook hier wordt deze plugin als alternatief aangeraden.

Let er overigens wel op dat je geen pagina’s of berichten hebt met dezelfde URL.

#4 Featured Video Plus

Featured Video Plus

De meeste WordPress thema’s hebben ondersteuning voor uitgelichte afbeeldingen, ook wel bekend onder de Engelse benaming featured images. Waarschijnlijk ben je hier wel bekend mee en de kans is aardig aanwezig dat je hier ook gebruik van maakt op jouw website.

Wanneer je een keer in plaats van een uitgelichte afbeelding een video wilt plaatsen, dan kun je de plugin Featured Video Plus gebruiken. Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden, maar hoeveel zegt een video dan wel niet?

Uitgelichte videoWanneer je de plugin activeert krijg je een extra box in de editor met de mogelijkheid om de video URL toe te voegen.

Je kunt onder andere video’s van YouTube, Vimeo en Dailymotion plaatsen. Bij “Instellingen -> Media” kun je ook nog het een en ander instellen.

#3 Mobile ShareBar

Mobile ShareBar

Wil je een speciale sharebar voor mensen die je website op een smartphone bekijken? De plugin Mobile ShareBar kan je hier goed bij helpen.

Met Mobile ShareBar kun je ervoor zorgen dat mensen je artikelen kunnen delen via Facebook, Twitter, Google+ en ook WhatsApp. Je kunt de buttons aan de boven- of onderkant van een smartphone laten zien en de buttons verschijnen wanneer een gebruiker naar beneden scrolt op een pagina.

De knoppen zien er als volgt uit:

Mobile ShareBar buttons op een smartphone

Waar voorheen de WhatsApp button alleen zijn werk deed op iPhones, werkt de WhatsApp button tegenwoordig ook op smartphones met de nieuwere versie van Android. Mobile Sharebar laat de WhatsApp knop overigens alleen op smartphones zien waar het ook op werkt.

Bekijk ook het artikel “WhatsApp button op je website plaatsen” voor meer informatie over de WhatsApp knop en andere mogelijkheden om de knop op je website te integreren.

#2 Meta Slider

Meta Slider

Wanneer je op zoek bent naar een plugin om een slider te maken, dan is de plugin Meta Slider een goede optie. Je kunt kiezen uit 4 verschillende slideshows, namelijk Flex Slider, Nivo Slider, Responsive Slides en Coin Slider.

Met deze plugin kun je een slider maken door naar het kopje “Meta Slider” te gaan en een nieuwe slideshow te maken. Je kunt vervolgens afbeeldingen selecteren uit de media bibliotheek en deze in de juiste volgorde zetten. Je kunt daarnaast ook nog onderschriften invullen en de titel- en alternatieve tekst.

Tot slot hoef je alleen nog een shortcode toe te voegen op de juiste plek van de pagina waar je de slider wilt weergeven.

#1 Download Monitor

Download Monitor

Wil je bestanden ter download aanbieden en ook goed georganiseerd houden? De plugin Download Monitor is hier uitermate geschikt voor.

Met Download Monitor krijg je een interface om downloadbare bestanden te uploaden en te beheren. Je kunt downloads toevoegen, bewerken en verwijderen via een interface die je zal herkennen van berichten en pagina’s. Onder de editor kun je het downloadbestand toevoegen.

Download Monitor bestand toevoegen

Verder kun je bijhouden hoeveel keer een bestand gedownload is, meerdere bestandsversies toevoegen, alternatieve links toevoegen (mirrors), downloads een categorie of tag gegeven, downloads alleen beschikbaar maken voor leden, en nog een aantal dingen meer. Je kunt de downloadbestanden met een shortcode toevoegen in een bericht of pagina.

Weetje: Download Monitor wordt sinds december 2014 onderhouden en verder ontwikkeld door Nederlander Barry Kooij. De oorspronkelijke maker is Mike Jolley.

Meer handige WordPress plugins

Ben je benieuwd wat voor WordPress plugins er nog meer de moeite waard zijn? Bekijk dan ook zeker de voorgaande edities van de top 5 WordPress plugins van de maand.

Heb jij een of meerdere plugins uit bovenstaande top 5 geïnstalleerd of ken je een andere plugin waar je erg tevreden over bent? Laat het hieronder in de reacties weten.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

5 reacties op “Top 5 WordPress plugins februari 2015”

 1. Joke vdB avatar

  Die download-plugin leek mij wel wat, maar ik heb al een pagina vol downloads en zie nu dat er een nieuwe gecreëerd wordt. Wat te doen met bestaande pagina’s met downloads die je wilt kunnen volgen?

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Ik weet niet hoe je het voorheen hebt gedaan, dus kan hier niet heel goed antwoord op geven. Deze plugin maakt overigens geen echte nieuwe pagina’s aan zoals normale berichten en pagina’s, maar maakt inderdaad wel gebruik van de bericht/pagina interface. Je kunt de downloads op een pagina krijgen door een shortcode te gebruiken. Meer hierover kun je ook in de documentatie vinden: https://github.com/download-monitor/download-monitor/wiki

   De downloads die je nu al hebt zou je ook nog kunnen toevoegen aan download monitor om de downloads vanaf het moment van toevoegen bij te houden.

   1. Joke vdB avatar

    Bedankt voor je snelle reactie.

 2. Perry Vermeulen avatar

  Benieuwd naar jouw favo plugin als het gaat om related articles; een balk onderin met suggesties, geautomatiseerde links (incl thumbnail uitgelichte) naar artikelen met bijv. zelfde tags of uit zelfde categorie! 🙂

  1. Maikel van de Weerd avatar

   Voorheen heb ik regelmatig gebruikgemaakt van nrelate Related Content, maar helaas is die uit de lucht gehaald. Verder ook nog Yet Another Related Posts Plugin (YARRP) gebruikt, wat ook prima werkte.

   Eigenlijk moet ik alle plugins weer eens een keertje goed bekijken om echt te zeggen welke de beste is.