Top 5 WordPress plugins maart 2015

Top 5 WordPress plugins van de maand

Het is weer de derde maandag van de maand en dus staat er weer een nieuwe top 5 WordPress plugins van de maand voor je klaar.

Dit keer staan er plugins in de lijst die je kunnen helpen met een aantal extra widgets, Twitter, het automatisch inplannen van je artikelen en het controleren of de plugins die je gebruikt nog wel in de officiële plugin directory.

Ik hoop dat er een of meerdere handige plugins voor jou op deze lijst staan waar je wellicht gebruik van wilt maken. Laten we beginnen met de plugin op plek nummer 5.

#5 No Longer in Directory

No Longer in Directory WordPress plugin

Er zijn op het moment van schrijven meer dan 36.500 plugins beschikbaar in de officiële WordPress plugin directory. Dagelijks verschijnen er nieuwe plugins in deze directory, maar er verdwijnen ook weer plugins om verschillende redenen.

Wanneer je een plugin gebruikt die uit de plugin directory verdwijnt wil je dit waarschijnlijk wel weten. Het is tenslotte verstandig om voor deze plugins een vervangende plugin te vinden.

Van WordPress zelf krijg je hier gek genoeg geen melding over. Je krijgt zelfs geen melding als de plugin de regels geschonden heeft of een veiligheidslek bevat en daardoor uit de plugin directory is geschopt.

Om dit probleem op te lossen kun je de plugin “No Longer in Directory” installeren op je website. Wanneer je de plugin installeert kun je naar “Plugins -> No Longer in Directory” gaan voor een handig overzicht. De plugin bekijkt welke plugins eerst wel in de plugin directory stonden en nu niet meer en laat verder ook zien welke plugins al meer dan 2 jaar geen update hebben gehad.

#4 Opening Hours

Opening hours

Wil je de openingstijden van je bedrijf weergeven in de sidebar van je website? Met de plugin “Opening Hours” krijg je een extra widget waarmee je de openingstijden kunt laten weergeven.

In totaal krijg je vier nieuwe widgets. De vier widgets laten het volgende zien:

 • Of je open of gesloten bent;
 • Een overzicht met de openingstijden;
 • Wanneer je op vakantie bent;
 • Speciale openingstijden.

Om de juiste openingstijden in te stellen kun je na het activeren van de plugin naar het nieuwe menu-item “Openingstijden” gaan. Je kunt op deze pagina per dag aangeven wat de openingstijden zijn. Bij “Openingstijden -> Instellingen” kun je eventueel de tijd- en datum formaat aanpassen.

#3 Publish to Schedule

Publish to schedule

Heb je een strak schema met wanneer je nieuwe artikelen publiceert op je website en werk je graag vooruit? Met de plugin “Publish to Schedule” kun je configureren op welke dagen van de week je artikelen gepubliceerd moeten worden.

Je artikel wordt elke keer als je op de publiceer knop klikt ingepland om gepubliceerd te worden bij de eerstvolgende mogelijkheid. Uiteraard heb je altijd zelf nog de mogelijkheid om de datum en tijd aan te passen indien je hier behoefte aan hebt of een keer snel iets wilt publiceren.

Naast dat je dagen aan kunt geven kun je ook instellen hoeveel artikelen er maximaal gepubliceerd mogen worden op een bepaalde dag en tussen welk tijdstip. Je kunt dit allemaal instellen door naar “Instellingen -> Publish to Schedule” te gaan.

#2 Twitter

Officiële Twitter plugin voor WordPress

Twitter heeft eind februari een officiële Twitter WordPress plugin uitgebracht. Je kunt het volgende met de plugin doen:

 • Tweet knop toevoegen aan je artikelen;
 • Automatisch Twitter cards genereren;
 • Makkelijker tweets embedden;
 • Kleuren van Twitter-widgets veranderen om bij het design te passen;
 • Twitter volgknop plaatsen in de sidebar;
 • Advertentie conversies bijhouden;
 • Nog een aantal dingen meer.

Wanneer je gebruik wilt maken van deze plugin moet je website op PHP versie 5.4 of hoger draaien. Draait je website op een lagere PHP versie, dan zal de plugin niet ingeschakeld kunnen worden.

Het is altijd fijn om gebruik te kunnen maken van een plugin die gericht is op Twitter en ook nog eens officieel door Twitter is gemaakt en wordt bijgehouden. Doe je veel met Twitter, dan kun je zeker eens een kijkje nemen wat deze plugin je allemaal te bieden heeft.

De kans is verder natuurlijk ook aardig aanwezig dat er in de toekomst nog meer functionaliteiten bijkomen.

#1 SiteOrigin Widgets Bundle

SiteOrigin Widgets Bundle

Widgets worden op elke WordPress website wel gebruikt, maar niet alles is even makkelijk om te realiseren met de standaard widgets. Met de plugin “SiteOrigin Widgets Bundle” krijg je een bundel extra widgets waar je gebruik van kunt maken.

Wanneer je de plugin hebt geactiveerd kun je bij “Plugins -> SiteOrigin Widgets” aangeven welke widgets ingeschakeld mogen worden. Zie ook hieronder in de video hoe het werkt.

Alle ingeschakelde widgets komen net als alle andere widgets op de pagina “Weergave -> Widgets” te staan waar je de widgets aan je sidebar kunt toevoegen.

Bij deze plugin zitten widgets voor Google Maps, afbeeldingen, buttons, call to action knoppen, sliders, prijstabellen, social media knoppen, iconen en tot slot is er ook nog een widget om een berichten carrousel te plaatsen in de sidebar.

Meer plugins die de moeite waard zijn

Ben je benieuwd welke WordPress plugins er nog meer de moeite waard zijn? Bekijk de voorgaande edities van de top 5 WordPress plugins van de maand.

Heb jij een of meerdere plugins uit bovenstaande top 5 geïnstalleerd of ken je een andere plugin waar je erg tevreden over bent? Laat het weten in de reacties hieronder.

6 reacties

 1. Helaas doet Opening Hours het niet meer in WP 4.5 (breekt de visual editor) en maakt het veel gebruik van uitgefaseerde functies. De plugin lijkt ook niet meer onderhouden te worden. Weet je hier een alternatief voor?

 2. Beste Maikel,

  Hartstikke bedankt voor jouw geweldige werk en jouw tips zijn echt waardevol.
  Ik heb een vraag. Als jij een ebook of en andere downloadbare bestand wilt schenken aan bezoekers van jouw landingpagina in ruil voor een e-mailadres, waar kun jij dat bestand het beste opslaan en hoe kun jij zorgen dat jouw bezoeker doorgelinkt wordt naar salepage en tegelijkertijd een link krijgt waar bestand gedouwnload kan worden. Ik weet dat jij een mail met die link kunt in autoresponder plaatsen, maar het is mijn niet duidelijk hoe jij het bestand kan maken dat gedownload kan worden. Volgens mij heb jij een plugin daarvoor en jij schreef een paar weken terug daarover, maar ik kon niet vinden.

  Kun jij weer een link plaatsen waar dit artikel is te vinden?

  Alvast bedankt,

  Kerim

  1. Ik heb dit bestand gewoon via FTP op de server geplaatst in een aparte map en laat de link naar de inschrijver sturen.

   Wil je de bezoeker doorsturen wanneer deze zich inschrijft of wanneer deze de inschrijving heeft bevestigd? In principe kun je waarschijnlijk beide regelen via je e-mail provider.

   Met een plugin als OptinMonster (hier is het artikel) kun je ook instellen waar de bezoeker moet komen nadat het optinformulier is ingevuld.

   Wanneer je de bezoeker wilt doorsturen nadat hij of zij de inschrijving heeft bevestigd, dan moet je dit altijd via je e-mail provider regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *