Hoe maak je een meertalige WordPress-website?

Wil jij een meertalige WordPress-website starten, maar heb je geen idee hoe je dit moet doen?

In deze aflevering van Webtalis TV vertel ik je de mogelijkheden die je hebt voor een meertalige (mulitlanguage) website.

Ik kreeg namelijk onderstaande vraag binnen van Ruben Rusche via Vraag Webtalis.

Zijn er nou eenvoudige manieren om een multilanguage website in WordPress te maken? Waarom heeft WordPress zelf nog niet iets uitgebracht om dit in te stellen, en moeten we het via plugins doen?

Kun je standaard een meertalige website beginnen?

Nee, een meertalige functie zit niet standaard in WordPress. De reden hiervan zal waarschijnlijk de complexiteit zijn en dat het WordPress een stukje zwaarder maakt.

Er moet namelijk echt aan heel veel dingen gedacht worden willen ze een functie als dit standaard in WordPress brengen. Wanneer moet welke taal getoond worden, moet de slug anders per land, moet je bij een bericht de verschillende talen kunnen invoeren of moet je per bericht schrijven voor een apart land? Dit zijn enkele vragen die beantwoord moeten worden om even aan te geven hoe complex zoiets eigenlijk is.

Aangezien de meeste websites niet meertalig zijn, is deze extra functie voor veel mensen overbodig en daarom is het eigenlijk zonde om het in de WordPress-core te brengen.

Hoe maak ik een meertalige WordPress-website?

Het mooie aan WordPress is dat er altijd plugins zijn om je te helpen, zo ook voor een meertalige website. Om jouw WordPress-website meertalig te maken kun je een van onderstaande plugins gebruiken.

Je kunt het beste zelf even bekijken welke van bovenstaande WordPress multilanguage plugins bij jou past.

Zijn er nog alternatieve opties?

Jazeker, het is niet altijd noodzakelijk om een meertalige website te starten. Het is ook een goede optie om per land een aparte website te starten. Zo kun je alles goed gescheiden houden.

Over beide opties is iets te zeggen. Zo heb je bij een meertalige website alles netjes bij elkaar, maar kan het onoverzichtelijk worden door alle talen en artikelen die je schrijft. Wellicht heb je een pagina maar in een enkele taal, hoe ga je hiermee om in bijvoorbeeld het menu als het wel belangrijk genoeg is voor het andere land?

Met meerdere websites heb je natuurlijk meer onderhoud, meer inloggegevens en dat soort zaken. Het voordeel van meerdere websites is wel dat alles netjes gescheiden is (overzichtelijker), je de extensie van het desbetreffende land voor je domeinnaam kunt gebruiken en je kunt verschillende strategieën gebruiken.

Uiteindelijk mag je natuurlijk helemaal zelf beslissen wat het best bij je eigen situatie past.

2 reacties Voeg ook een reactie toe

  1. Beste Maikel, bedankt voor de informatie! Ik heb een vraagje; ik ga binnenkort een website maken en vertalen in twee talen. Welke plugin is het makkelijkster in gebruik? En welke gebruik je het meest?
    Heb je ook ervaring met deze plugin: ‘Weglot Translate – Translate your WP website’?
    Groeten, Claudia

Geef een reactie