Je kunt op diverse websites artikelen lezen over hoe je meer inschrijvingen op je mailinglijst kunt krijgen.
Natuurlijk wil je meer inschrijvingen op je mailinglijst, maar hoe zit het eigenlijk met uitschrijvingen?
Uitschrijvingen worden vaak negatief gezien.
Je stuurt leuke mails naar de mensen toe met waardevolle tips, meldingen wanneer je een nieuw blogbericht hebt geschreven en andere dingen. Hoe hard je ook je best doet, toch schrijven er zo nu en dan mensen zichzelf uit.
Zelf heb ik ook dat mensen zich weleens uitschrijven op mijn mailinglijst, hier ontkomt niemand aan, ik zie dit echter niet als iets negatiefs.
Mensen die zich uitschrijven zijn niet je doelgroep
Mensen die zich uitschrijven kunnen dit om verschillende redenen doen. Enkele veel voorkomende redenen zijn:
- Ze zijn niet meer geïnteresseerd in het onderwerp;
- Ze hebben zelf al een oplossing gevonden;
- Ze hebben je gratis E-book ontvangen en schrijven zich daarna weer uit.
Het maakt niet uit wat de reden is, mensen die zich uitschrijven zijn niet (meer) je echte doelgroep die geïnteresseerd zijn in jouw blog, product, workshop, training of iets anders dat je doet.
Blijf je richten op de mensen die wel staan ingeschreven op je mailinglijst en die doorklikken op je mails. Dit is de doelgroep waar je het meest aan hebt en zij hebben misschien ook een probleem die jij kunt oplossen.
Vraag waarom mensen zich uitschrijven
Wat je eventueel nog kunt doen bij mensen die zich uitschrijven, is vragen waarom zij zich hebben uitgeschreven voor je mailinglijst. Dit is bij alle grote mailproviders mogelijk.
Niet iedereen zal hier antwoord op geven, maar misschien zijn er een aantal mensen die hier wel de tijd voor nemen en waarvan je kunt leren.
Laat je dus niet gek maken als mensen zich uitschrijven, iedereen heeft hier last van. Je moet gewoon door blijven gaan en niet bang zijn een nieuwe mail te versturen aan je mailinglijst omdat mensen dan de mogelijkheid krijgen om zich uit te schrijven. Wanneer je nooit meer een mail stuurt zal je snel vergeten worden.
12 reacties
Ja, het is zeker een mooie boodschap die je met je artikel brengt. Een onderwerp dat men niet zo snel bedenkt!
Ik wil hier nog even een duidelijk voorbeeld geven. Ik ontvang al maanden Tonny Loorbachs nieuwsbrief. Nu denk ik erover me uit te schrijven. Niet omdat die knaap mij opeens niet meer interesseert, integendeel. Ik vind hem en zijn informatie fantastisch! Maar, zijn site die ik soms bezoek en zijn vier e-books zijn voor mij voorlopig meer dan genoeg informatie om op te teren. Nog meer krijg ik gewoon niet meer weggekauwd. Zijn nieuwsbrief er ook nog eens bij, met ál zijn videowebinars, uitnodigingen (nou heeft hij weer een nieuw kantoor waar hij vijftien man seo-les kan geven) is tè. Het maakt bij elkaar een vloed aan informatie, terwijl ik weet dat hij bij mij voorlopig niet tot conversie komt. Eerst moet mijn tekstbureau genoeg opleveren. Kijk, Tonny heeft wel hele mooie aanbiedingen (WinstModel!), maar het blijft een poep geld. Zie je, zoveel interesse en toch uitschrijven! Dat kan dus, terwijl ik beslist niet buiten zijn doelgroep val, wat best vreemd gevonden kan worden omdat hij een heel andere business heeft (internetmarketing) dan ik (tekstbureau)!
Een andere reden voor uitschrijving. Wie niet op mijn reacties reageert, loopt een groot risico dat ik gelijk weer uitschrijf. Want daar sloof ik mij niet voor uit. Bij andere reacties hier (Johan) lees ik dat jij op alle reacties altijd reageert. Ik kan eraan toevoegen: zelfs op hele lange zoals de mijne (vorige reactie)! En ook nog vrij uitgebreid. Kijk, dat raakt mij! Want ik ben net zo, althans met mijn e-mail. Ik ben nog niet lang genoeg bezig (per 15-3 jl. online) om al reacties (op mijn blog) te hebben, laat staan daarop te kunnen reageren. En dit brengt mij op een andere reactie hier, die van Edwin (100 blogs), plus de jouwe erop, bij elkaar boeiend, want het geeft mij een antwoord op een ander punt: op hoeveel blogs wordt er gereageerd. Ik had er al een vermoeden van dat die knap mager zijn naar dat ik links en rechts een tijd geleden vaststelde.
Dat inschrijven, uitschrijven, later weer inschrijven kan ook als oorzaak hebben dat men er bij eerste inschrijven nog te vroeg bij was. Ik bedoel, je zit nog volop aan je content te sleutelen en hebt daardoor geen tijd je te verdiepen in heel andere materie, die pas veel later aan de orde is, b.v. SM. Later schrijf je je opnieuw in, want dan ben je aan die materie toe. Al die tijd kan het iemand hebben geboeid, maar ja, domweg geen tijd vooralsnog en dan wel. Het gezegde ‘alles op zijn tijd’ bestaat niet voor niets.
Dat mensen niet op een mailinglijst WILLEN staan, kan ik mij moeilijk voorstellen als het informatie voor ze is. Wel als het voorkomt uit de ervaring waar ik het over Tonny Loorbach heb. Te veel. Nou, vooruit, wel dat e-book dan, maar niet die mailinglist. Zoiets.
Uitstekend artikel dus Maikel.
Wederom bedankt voor je reactie en ervaringen die je hier met ons deelt.
Mooi ook hoe je het hebt over de reacties, ik deel hierin je mening en vind het zelf onbeleefd om niet terug te reageren. Het is een teken van respect en waardering om ook even de tijd te nemen en de reactie te beantwoorden.
Over het inschrijven, uitschrijven, en weer inschrijven maak je ook een goed punt waar ik nog niet bij stil had gestaan. Hier zit zeker wat in.
Tot slot nog over dat mensen niet op een mailinglijst willen staan, er zijn echt mensen die dat niet willen. Met enige regelmaat schrijven mensen zich zelfs in met een mailadres die in 10 minuten weer op non-actief staat (hier zijn speciale sites voor). Dit zal best door eerdere ervaringen komen, hier doe je helaas niets tegen.
Fijn weekend!
Goed artikel waar ik niet stil bij had gestaan. Heel Leuk dat je altijd alle reacties beantwoord.
En jij weer bedankt voor je reactie 🙂
Bedankt voor je informatie. Even een klein vraagje. Hoeveel REACTIE’s krijg je gemiddeld op 100 blogs, nieuws brieven , E mails en dergelijke ?
Ik hoor z.s.m. van je.
Mvg Edwin
Dat is moeilijk te zeggen, ik tel de mails niet die ik krijg via nieuwsbrieven of het contactformulier. Op blogberichten/artikelen heb ik er op dit moment ongeveer gemiddeld 1 per bericht. Op het begin was dit echter veel minder en vaak genoeg 0, terwijl er nu steeds meer reacties komen.
100 blogs is dus eigenlijk geen goede maatstaf omdat de 100 1e blogs die je schrijft waarschijnlijk minder reacties zullen opleveren dan de volgende 100 blogs.
Hallo Maikel,
Je ziet het te kort door de bocht. Laat jij je informeren hoe het bij mij ligt. En waarschijnlijk bij genoeg anderen kan liggen.
Belangrijke redenen voor mij om uit te schrijven, zijn niet dat een nieuwsbrief niet (meer) interessant vind. Integendeel, ik doe soms uitschrijvingen terwijl het materiaal juist interessant is! Maar het probleem is dat iemand niet de enige is met boeiende nieuwsbrieven, blogs, artikelen, enz. Ik zwem in een zee van e-books, informatie, enz. en kom er domweg niet (meer) aan toe dit allemaal te lezen, hoe graag ik het wel zou willen doen.
Eenmaal bij een aantal mensen op internet ingeschreven, brengt een stroom informatie met zich mee, die domweg niet meer is bij te houden. Vooral als je je b.v. in seo zit te verdiepen en die stroom bestaat voor een groot deel uit informatie over SM en WP. Dan kom je aan die informatie domweg niet toe! Dit is ook mijn schuld, want dan zou ik het niet moeten downloaden. Dat schept verwachtingen aan de andere kant, b.v. bij jou. Maar ja, het is zo interessant en ik ben bang als ik het later, zodra ik eraan toe ben, alsnog wil downloaden, dat ik dan niet meer weet waar het ook al weer te vinden was.
Voorbeeld. Iemand stuurde mij een e-book over marketing. Razend interessant vind ik dat, eerlijk waar. Twee dagen later kreeg ik een mailtje van hem via zijn automatische responder (want zo gaat dat, dat weet jij ook wel) of ik het gelezen had en wat ik ervan vond. Ik negeerde dit. Drie dagen later ontving ik opnieuw zo’n mailtje. Toen mailde ik hem terug dat hij temidden van vele andere gedownloade e-books e.a. informatie zat en dat het nog wel even kon duren voor mijn reactie zou komen. Als ik eraan toe zou zijn. Maar ja, zei ik erbij, als wij iets voor elkaar kunnen betekenen, dan zou zijn e-book direct mijn aandacht hebben. Eerlijk gezegd, hij heeft tot nu toe drie e-books uitgebracht, moet ik er nog steeds aan beginnen (en reken maar dat ik dat op een dag doe!). Inmiddels, we zijn een aantal weken verder, redigeerde ik zijn website en gaat hij voor mij nog iets doen aan seo op mijn site. Daaraan deed ik al het nodige, dankzij de WP seo-plugin van Yoast, maar hij mag het zijne bijdragen. Als wederdienst.
Zo zie je dat het raar kan lopen. Toch? En zo zie je ook dat er heel andere redenen achter uitschrijven kunnen zitten en dat die NIETS te maken hoeven te hebben met niet tot de doelgroep behoren, of een gratis e-book bemachtigen zonder verder interesse te hebben in de schrijver ervan, diens blogs, site, informatie, enz. Integendeel zelfs.
Ik heb op mijn website ook een blog, maar ik schreef er pas eentje (in maart) en er zullen er natuurlijk meer volgen. Alleen, voorlopig denk ik niet vaker dan een keer per maand, a. omdat ik het te druk heb met andere aspecten van mijn site (ik zit nog in de opbouwfase – de seo, de sm, informatieverwerking, enz.) en b. omdat ik (waarschijnlijk omdat ik nog in de opbouwfase zit en niemand mij daarom nog ziet) nog geen bezoekers, reacties zie. Ik weet wel dat het seo-technisch een must is, maar een mens kan geen ijzer met handen breker. Ja, of ik zou moeten kunnen vaststellen dat er gelijk mensen op duiken, dan krijgt het een prioriteit.
Een heel verhaal. Ik hoop dat je het leest en dat je er iets aan hebt. Heb je geen tijd mij te lezen, dan niet. Ook jij kunt het stervensdruk hebben. Dan wens ik je een fijne dag en blijft het erbij.
Met een hartelijke groet,
Ben Gidding
Bedankt voor je reactie, het is alleen maar leuk om dit soort reacties te krijgen en te lezen.
Ik weet dat er ook genoeg andere redenen zijn, zoals drukte er zeker ook 1 van is. Zelf lees ik ook niet alle e-books die ik download terwijl het me wel interessant lijkt.
Wanneer ik mij uitschrijf (is natuurlijk geen maatstaf) is de kans ook erg klein dat ik de website nog blijf volgen. Ik heb dit ook aan mensen om mij heen gevraagd en de meesten zeggen dan ook niet snel meer terug te keren.
Natuurlijk kan dit bij diverse mensen anders liggen, iedereen is verschillend en doet dingen op zijn of haar manier. Zo zie je ook weleens dat mensen zich inschrijven, even later uitschrijven en een aantal maanden later zich weer opnieuw inschrijven en dan wel blijven.
Over het algemeen ben ik er nog altijd van overtuigd dat de meeste mensen die zich uitschrijven niet (meer) je doelgroep zijn. Dit wil overigens niet zeggen dat mensen die niet ingeschreven staan op je mailinglijst niet je doelgroep kunnen zijn. Er zijn genoeg mensen die helemaal geen zin hebben om op een mailinglijst te komen.
Daarnaast blijkt nogmaals (ook uit jouw verhaal) dat uitschrijvingen dus helemaal niet als negatief gezien hoeven te worden en dat is toch een mooie boodschap die ik ook mee probeer te geven met dit artikel.
Waardevolle bedenkingen die me ongetwijfeld wat zal aan hebben… 😉
Ja, je moet het toch altijd zo positief mogelijk bekijken. Succes met je mailinglijst.
Hoi leuk artikel! Ik geef zelf ook een training hoe mensen door middel van het internet met inkomsten kunnen generen of ze nu online of offline iets verkopen en daar hoort e-mail marketing ook bij. Maar dit artikel van jou geeft wel weer mooi aan dat succes komt met door zetten en niet bij een tegenslag opgeven!
Succes met je blog!
Groetjes Tessa
E-mail marketing is daar zeker op van toepassing en doorgaan is inderdaad het beste wat je kunt doen.
PS: ik moest je reactie uit de spam halen, misschien komt dit omdat de link in je naam naar een opt-in pagina is, dit zal niet iedereen waarderen. Ik meld het maar even omdat dit misschien ook bij andere websites is.