Waar moet goede hosting aan voldoen?

Onderschat de waarde van hosting niet wanneer je een website wilt maken. Er zijn ontzettend veel verschillende type hosting, welke heb je nou nodig voor een WordPress website?

Lees dit artikel aandachtig door voordat je een beslissing neemt waar je jouw website wilt laten hosten. In dit artikel leer je meer over:

 • Waar moet hosting aan voldoen voor een WordPress website?
 • Shared, Reseller, Virtuele Server of Dedicated server?
 • Dataverkeer en opslagruimte
 • Aanbevolen hostingbedrijven
 • Bekijk ervaringen van gebruikers voor je een hostingbedrijf kiest

Waar moet hosting aan voldoen voor een WordPress website?

WordPress heeft een aantal minimum eisen voor je het kunt draaien. De meeste hostingbedrijven zorgen ervoor dat zij deze zaakjes op orde hebben, maar er zijn ook een aantal hostingbedrijven die niet helemaal up-to-date zijn.

Wanneer je WordPress wilt draaien heb je het volgende minimaal nodig:

 • Domeinnaam en hosting
 • PHP versie 5.2.4 of hoger
 • MySQL versie 5.0 of hoger

Aangezien WordPress extreem populair is, hebben de meeste hostingbedrijven ook nog eens een simpele 1-klik installatiesysteem voor WordPress. Installeren wordt hierdoor een makkie.

Shared, Reseller, Virtuele Server of Dedicated server?

Voor een leek zullen bovenstaande woorden weinig betekenen, wat is er goed genoeg voor jouw website?

Shared Hosting

Shared hosting is de populairste vorm van hosting. Het is het best betaalbaar en een perfect beginpunt wanneer je een WordPress website wilt maken.

Met shared hosting deel je een grote server met websites van andere gebruikers. Iedereen krijgt een apart deel van de server tot zijn of haar beschikking. Jij bent de enige die bij je eigen deel van de server kan komen.

Omdat er meerdere websites van verschillende eigenaren op de server staan kunnen hostingbedrijven dit tegen een goed tarief aanbieden. Wanneer je een website wilt maken is shared hosting een aanrader.

Zodra je website erg gegroeid is en je veel bezoekers per maand haalt kun je altijd nog overstappen naar een betere hostingpakket. Het is afhankelijk van je hostingprovider of het mogelijk is om 1 of meerdere website op je shared hostingpakket te hosten.

Reseller Hosting

Aan reseller hosting heb je pas iets als je hostingpakketten wilt verkopen of wanneer je meerdere websites wilt hosten en dit bij je hostingprovider niet mogelijk is op een shared hostingpakket.

Je krijgt net als bij shared hosting een deel van je server tot je beschikking. Je kunt hier meerdere websites op plaatsen in plaats van 1 website en ook accounts aanmaken indien je hostingpakketten wilt verkopen.

Wanneer je meerdere websites wilt starten of hostingpakketten wilt verkopen is reseller hosting een goede keus om mee te beginnen.

Virtuele Private Server (VPS)

Een virtuele private server is een virtuele server welke je zelf in staat stelt alle aspecten van de server in eigen beheer te houden. Je kunt zelf bepalen welke PHP configuratie je gebruikt of welke software je wilt draaien.

Het voordeel van een virtuele private server is dat je een vast percentage systeemresources toegewezen krijgt, je website zal hierdoor sneller laden en meer bezoekers aankunnen zonder problemen.

Om een virtuele server te beheren heb je echter wel enige technische kennis nodig.

Wanneer je website super veel bezoekers krijgt of wanneer je van plan bent een boel websites te maken, zou je een virtuele private server kunnen nemen.

Dedicated hosting

Dedicated hosting is aan de meeste mensen niet besteed. Dedicated servers worden voor vele verschillende toepassingen gebruikt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld webservers, gameservers, streaming media en fileservers.

Bij dedicated hosting krijg je een volledig eigen huurserver toegewezen, dit heeft hoogstwaarschijnlijk niemand nodig die dit artikel leest.

Net als met een virtuele private server heb je alles in eigen beheer.

Dataverkeer en opslagruimte

Dataverkeer en opslagruimte zijn twee belangrijke basiselementen voor een website. Dataverkeer geeft aan hoeveel dataverkeer en bezoekers je website aan kan en opslagruimte geeft aan hoeveel bestanden je op de server kunt opslaan.

Voor een blog is 1 GB opslagruimte vaak al meer dan genoeg, maar 100 MB is weer erg weinig. Ik zou altijd minimaal 500 MB opslagruimte aan houden, zo weet je zeker dat je een tijd vooruit kunt. (mits je geen grote video’s of veel afbeeldingen van 3mb op je server plaatst)

Wat dataverkeer betreft is het moeilijker om te zeggen hoeveel je nodig hebt. Op het begin moet je nog bezoekers opbouwen en zal je nog niet erg veel dataverkeer verbruiken. Naarmate je website groter en groter wordt heb je steeds meer dataverkeer nodig. Minimaal 5 GB dataverkeer zou een goede start zijn en meer is uiteraard altijd goed.

Het is ook verstandig om de voorwaarden door te nemen wat er gebeurd wanneer je teveel dataverkeer verbruikt in een maand. Wordt je website onmiddellijk offline gehaald of krijg je de mogelijkheid om te upgraden naar een beter hostingpakket?

Aanbevolen hostingbedrijven

Ik heb in verloop van tijd ervaring gehad met meerdere hostingbedrijven, over sommige ben ik tevreden en over andere weer niet.

De reden waarom ik ervaring heb met meerdere hostingbedrijven is niet omdat ik telkens van hostingbedrijf naar hostingbedrijf spring, ik heb meerdere websites en wou graag weten waar ik de beste hosting en service krijg. Ik heb dus mijn websites bij verschillende hostingbedrijven geplaatst.

Onderstaand hostingbedrijf raad ik aan omdat ik hier zelf goede ervaringen mee heb.

Neostrada

Ik heb zelf een VPS bij Neostrada en ben hier erg tevreden over. Naast mij heeft Neostrada nog meer dan 25.000 tevreden klanten. Je kunt WordPress eenvoudig installeren met het simpele 1-klik installatiesysteem en de prijs is heel goed voor wat je krijgt.

Met het Starterpakket krijg je al 2,5 GB opslagruimte en 250 GB Dataverkeer. Ook hebben zij op dit moment (17 juni 2012) PHP versie 5.3 en MySQL versie 5.1.56. WordPress is dus geen enkele probleem en je kunt ontzettend veel bezoekers op je website ontvangen met al dat dataverkeer.

Verder maakt Neostrada dagelijks backups waardoor je altijd kunt vragen of zij een backup willen terugzetten indien er iets fout is gegaan op je website.

Een nadeel van Neostrada is dat zij telefonisch niet bereikbaar zijn, je kunt alleen mailen. Je mail wordt overigens wel super snel beantwoord, de keren dat ik gemaild heb, had ik binnen 15 minuten reactie waar ik ook echt iets aan had. Wanneer een probleem niet via de mail beantwoord kan worden zullen zij je natuurlijk wel gewoon bellen.

Bekijk ervaringen van gebruikers voor je een hostingbedrijf kiest

Hostingbedrijven kunnen je nog zoveel beloven, ervaringen van andere gebruikers vertellen je veel meer over een hostingbedrijf dan dat zij zelf kunnen.

Op de website Webhosters en ISPGids kun je allerlei ervaringen over hostingbedrijven lezen van gebruikers die tevreden of ontevreden zijn en waarom dit zo is. Ik raad je aan om dit te lezen voordat je met een hostingbedrijf in zee gaat.

Staat er een hostingbedrijf niet op Webhosters en ISPGids? Dan zou ik er geen hosting kopen.

21 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. wat nu als ik een datingsite ga beginnen en pakweg 10000 mensen tegelijk op mijn site heb. Hoe zit het dan met data verkeer en wat zijn dan globaal de kosten?

  • Dat durf ik je niet te vertellen. Je groeit er echter langzaam in en hebt niet zomaar 10000 mensen tegelijkertijd op de website zitten. Doordat je er langzaam in groeit zal je dat na verloop van tijd wel merken en beter kunnen berekenen of afspraken kunnen maken met de hostingprovider.

 2. Bij neostrada heb je nu een actie €3,00 p/m als je één jaar doet.
  Als ik een jaar verder ben, wat zijn dan de kosten van mijn website?

 3. 500MB voor een websiteje!! Hoe ziek moet je dan zijn. Dat is het nadeel van WordPress.
  Zelfbouw kan je een klein siteje makkelijk onder de 3mb houden. Als je een wordpress neerzet lopen de MB’s al snel de spuigaten uit. Waarom? Dat kost ook allemaal meer stroom. Lekkere groene gedachtes.

  Zijn er niet plugins om de bestanden klein te houden?
  Ik zoek ze. Graag hoor ik of die er zijn zodat die WordPress sites niet 1,2,3, boven de 100mb lopen.

  • Er staat nergens dat de website daadwerkelijk 500MB gaat worden, het is alleen wel handig als je voldoende webruimte hebt en dat het niet direct vol is. Tegenwoordig krijg je overigens bij de meeste hostingproviders sowieso al 500MB of zelfs nog meer webruimte.

   Er zit daarnaast natuurlijk ontzettend veel verschil tussen WordPress websites. Maak je een blog en plaats je dagelijks nieuwe artikelen met afbeeldingen, dan kan het hard gaan met de webruimte (zeker wanneer de afbeeldingen niet verkleind worden en 3mb+ zijn).

   Maak je een website van slechts een stuk of 10 pagina’s en geen grote afbeeldingen, dan hoeft het helemaal niet groot te worden en kun je met ongeveer 16mb al klaar zijn. Uiteraard is dit wel groter dan de 3mb waar jij het over had, maar dat komt natuurlijk omdat WordPress ook op de server staat en je waarschijnlijk ook een aantal plugins en een thema geïnstalleerd hebt.

   Hoe je WordPress klein kunt houden is vrij simpel. Verwijder altijd alle plugins en thema’s waar je geen gebruik van maakt en verklein de afbeeldingen naar het juiste formaat voordat je het bestand op WordPress plaatst.

   Wanneer je gewoon maar een stuk of 10-20 pagina’s op je website wilt hebben en de afbeeldingen niet ontzettend groot zijn, dan zal het dus niet snel boven de 100mb lopen.

 4. Hallo,

  Alles goed?
  Mag ik je vragen of je ervaring hebt met Yourhosting, zoja zijn die positief of negatief?
  Ik ondervind namelijk wat problemen met mijn WP iwebsite en de Woocommerce plugin vandaar dat ik mij afvraag of Yourhosting wel voldoet aan de specifieke eisen van WordPress.

  Mvg,

  Saloua

  • Ja, ik heb wel ervaring met Yourhosting en WP. De hosting voldoet gewoon aan alle eisen om WP te draaien, ik heb er ook geen problemen mee gehad.

   Heb de Woocommerce plugin echter nog niet gebruikt op een website die bij Yourhosting draait. Hier kan ik dus niets over zeggen.

 5. Hey Maikel,

  Bedankt voor de heldere informatie. Onlangs had je ook een nieuwsbrief waarin je Neostrada adviseerde. Momenteel zit ik nog bij Hostmonster.com. Het voordeel is dat je hier onbeperkt domeinnamen aan kan koppelen, maar ik heb er nog maar 5. En bij Neostrada kan dat tot 100, geloof ik?! En voor het aanbevolen pakket ben je zo’n 30 euro per jaar kwijt, terwijl ik bij Hostmonster veel meer kwijt was per jaar. Meestal rond de 100 euro of meer. Afhankelijk voor welk termijn je kiest. Ander voordeel lijkt mij bij neostrada dat alles lekker in het Nederlands is. Een enorm pluspunt.

  Nu nog de boel proberen over te zetten. 🙂

  Martin

  • Klopt, ik zit zelf met deze website ook bij Neostrada en kan het iedereen aanbevelen. Het is bij Neostrada inderdaad mogelijk om 100 domeinnamen te koppelen aan een shared hostingpakket.

   Succes met het overzetten 🙂

   • Hoi Maikel,

    Dank je wel voor je antwoord. Het overzetten is mij nog niet geheel gelukt, waardoor ik de site opnieuw aan ’t opzetten ben. Wordt de site meteen een stuk schoner van. Wat heel fijn is is de Nederlandstalige hulp die inderdaad binnen 15 minuten reageert op je mail. Erg plezier tot nu toe. 🙂

 6. hey,

  Ik heb me bij mijn hosting een pakket aangeschaft van 7500 MB schijfruimte en 100 GB dataverkeer. Nu zat ik juist even op de server (“mijn stukje” althans) en ik zie dat reeds 1/4 en zelfs al meer eigenlijk van de schijfruimte bezet is. Ik vind dit wel heel veel aangezien de site nog niet eens “gelanceerd is”. Er staat ook amper iets op de site, juist wat tekst en fotos (die correct verkleint zijn). Ik zie wel dat bij files op de server het mapje “application_backups” 2.18G omvat, zowat alles van wat de bezette schijfruimte inhoud dus (totaal bezette ruimte is momenteel 2356.0 mb)

  Ik weet zelf niet goed waar dit mapje voor staat, heb wel eens een backup uitgevoerd (ter test) en deze in een folder op de server opgeslagen maar ik weet eigenlijk niet of het mapje er oorspronkelijk al stond.
  Kan je me helpen ajb
  groeten

  • Dit zullen complete backups van de website zijn die je waarschijnlijk automatisch laat uitvoeren. Dit zal je kunnen aanpassen in Plesk of DirectAdmin. Wanneer er nooit backups verwijderd worden zal dit alleen maar meer en meer ruimte kosten.

   Meer informatie over hostingzaken kun je beter aan de helpdesk van je hostingprovider vragen aangezien je voor de hosting betaald hebt en hier ook support bij kan krijgen.

 7. Persoonlijk prefereer ik Versio.nl, uitstekende service en ongetwijfeld de goedkoopste in België en Nederland. Ik heb er zowel een shared, reseller als dedicated server.
  Op een shared server (50 eurocent per maand) kan je dan meteen al 25 domeinnamen plaatsen.
  Reseller is niet bedoeld om meerdere websites te hosten, maar om zelf serverruimte te kunnen toewijzen aan uw klanten.
  Persoonlijk zou ik een dedicated server aanraden wanneer er nood is aan https://, aangezien IPv4 daarvoor nodig is en dat op shared servers altijd moet worden aangekocht (of er moet een gedeelde licentie van de server gebruikt worden)

  • Bedankt voor je reactie en toevoegingen Tom.

   Ik heb geen ervaring met Versio en weet niet hoe het daar precies geregeld is dus daar oordeel ik zelf niet over.

   Wat je vaak ziet is dat je met shared hosting 25 domeinnamen kunt verwijzen naar je website, maar dat je niet 25 verschillende websites kunt hosten. Hier gaan mensen weleens de fout mee in (nogmaals ik weet niet hoe dit bij versio zit).

   Reseller hosting is daarom de logische volgende stap is als je meerdere websites wilt hosten. Dat je het ook kunt gebruiken om serverruimte te verkopen aan je klanten klopt inderdaad, dit staat ook in het artikel vermeld.

   • Beste,

    Is het bij Neostrada wel mogelijk om verschillende websites te hosten vanaf een webhosting pakket? Of heb je hiervoor een ander pakket nodig?

    Remco

 8. Ik heb zelf hostgator. Hoewel allemaal in het engels ben ik heel tevreden en ben ik erg blij met hun. Zeker nadat ik mijn blog over mlmthuisonline kwijtraakte na een update. Fout in het theme. Ze hebben snel alles geregeld. Maar als je het zo beschrijft is het misschien helemaal niet nodig naar een buitenlands bedrijf te gaan.

  • Goede support is zeker belangrijk en mooi dat Hostgator je dat gegeven heeft. Wanneer je een Nederlandse website hebt zou ik sowieso voor een Nederlandse hosting provider kiezen. Je doelgroep is Nederlands en je website is sneller als de server in Nederland staat. Uiteraard zijn er altijd weer uitzonderingen op de regel.

Geef een reactie