Kun je een verouderde WordPress plugin gebruiken?

Verouderde wordpress plugins gebruiken

Je kent het waarschijnlijk wel. Je gebruikt een plugin, alleen de maker lijkt de plugin op een gegeven moment niet meer bij te houden.

Een andere optie is dat je een speciale functie zoekt, een plugin hiervoor hebt gevonden, maar ziet dat deze plugin al twee jaar geen update heeft gehad.

Wat kun je in dit soort gevallen met de plugin doen en wat voor problemen kunnen hierdoor ontstaan? In dit artikel zal ik je er meer over vertellen.

Video: Kun je “oude” plugins gebruiken?

In de video hieronder leg ik je graag uit waar je op kunt letten bij het controleren of je een “oude” WordPress plugin kunt gebruiken. Een plugin waarbij 6 maanden geen update van is gekomen hoeft tenslotte nog niet meteen verouderd te zijn.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Indien je behoefte hebt aan meer uitleg, dan kun je hieronder ook nog de tekstuitleg lezen.

Welke problemen kunnen ontstaan bij een verouderde plugin?

Het meest voor de hand liggende probleem bij een plugin die al een tijd geen update heeft gehad, is dat de plugin verouderd raakt en het na verloop van tijd niet meer goed doet op je website. De plugin wordt dan eigenlijk nutteloos. De reden dat het stopt met werken is dat WordPress en andere plugins en thema’s niet stilstaan en wel telkens met nieuwe updates komen.

Een ander probleem waar niet iedereen aan denkt, is dat de veiligheid van je website kan worden aangetast door een verouderde plugin. Wat bijvoorbeeld een jaar geleden bij het maken van de plugin als veilig beschouwd werd, kan in het heden als onveilig worden beschouwd.

Als laatste wil ik ook nog noemen dat je geen ondersteuning meer hoeft te verwachten als een plugin verouderd is. De plugin is achtergelaten door de maker, dus mocht je hulp zoeken kun je niet bij de maker van de plugin zelf terecht.

We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat een WordPress website maken pas het begin was van heel het proces. Je blijft er altijd mee bezig.

De vraag die je nu waarschijnlijk zal hebben is of het nog wel verstandig is om een plugin te gebruiken als er al een tijdje geen update is geweest. Laten we hier eens logisch over nadenken.

Kan ik een plugin die een tijd geen update heeft gehad nog gebruiken?

Deze vraag kun je met ja of nee beantwoorden. Klopt, hier heb je weinig aan, dus ik zal het iets beter voor je uitleggen.

Of je een plugin kunt gebruiken die al een tijd geen update heeft gehad is puur afhankelijk van de plugin waar het om draait. Er zijn namelijk een heleboel plugins die simpele taken uitvoeren. Dit soort plugins hebben soms bijna nooit een update nodig, omdat er op dit gebied niet veel veranderingen zijn.

Een plugin die daarentegen meerdere functionaliteiten met zich meebrengt en al een tijd geen update meer heeft gehad, zal veel eerder voor problemen zorgen. De kans is gewoonweg groter.

Verder is het voor de veiligheid ook niet altijd verstandig om plugins te hebben die nooit een update krijgen. Dit is net zoals dat je bij WordPress hosting verwacht dat je provider ook de software up-to-date blijft houden voor je.

Het is dus eigenlijk per plugin bekijken of het de moeite waard is om de plugin te behouden. Is de functionaliteit belangrijk genoeg?

Als je toch een plugin wil blijven gebruiken die al een tijd geen update meer heeft gehad, dan zijn er een aantal dingen die je kunt overwegen om te doen of om op te letten.

Is de maker van de plugin nog actief?

Wanneer het om een plugin van WordPress.org gaat, kun je altijd kijken of op het support forum-gedeelte van de plugin nog activiteit is. Wanneer je ziet dat de ontwikkelaar hier heel actief is, dan zit het in veel gevallen nog wel goed met de plugin en heeft de ontwikkelaar waarschijnlijk nog geen reden gehad om de plugin te updaten.

Mocht je hier toch je twijfels over hebben, dan kun je altijd een bericht plaatsen op het forum met je vraag en vermoedelijk zal je dan antwoord krijgen, aangezien de maker actief is.

Hoe zijn de recensies?

Recensies worden van alles en nog wat geschreven, dus ook voor WordPress plugins. Om erachter te komen of de plugin nog goed functioneert en niemand problemen heeft, kun je kijken of er recent nog recensies zijn geschreven over de plugin.

Regelmatig heb ik gezien dat er allemaal reviews voorbij kwamen met klachten. Dit is het moment dat je weg moet blijven van de plugin of als de plugin al hebt beter een alternatief kunt zoeken.

Zie je echter nog steeds allerlei positieve reviews, dan kun je er in ieder geval vanuit gaan dat de plugin nog werkt. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat dit op termijn alsnog kan veranderen wanneer er nooit meer een update volgt.

Stuur de plugin ontwikkelaar een e-mail

Nog een optie die je hebt is contact opnemen met de maker van de plugin. Dit kun je doen via de website van de ontwikkelaar. Vervolgens kun je vragen of er nog aan de plugin gewerkt wordt.

Het kan zijn dat de ontwikkelaar van de plugin simpelweg erg druk was en niet door heeft dat de plugin niet meer werkt met de nieuwste versie van WordPress of al enige tijd verouderd is.

Het kan helaas ook zijn dat de ontwikkelaar volledig is gestopt met het ondersteunen van de plugin, maar dan weet je dat in ieder geval en kun je op zoek naar een alternatief.

Wat als de plugin niet meer bijgehouden wordt?

je weet ondertussen tegen welke problemen je kunt aanlopen als een plugin niet meer wordt bijgehouden. Wat zijn de opties als de plugin ontwikkelaar de plugin verlaten heeft? Je hebt de volgende opties:

Zoek een alternatieve plugin

Wanneer de maker niets van zich laat horen of als hij niet van plan is de plugin bij te werken, kun je het best op zoek gaan naar een alternatieve plugin.

In de Plugin Directory van WordPress kun je erg veel plugins vinden. Over het algemeen zijn er altijd wel een aantal plugins die ongeveer hetzelfde kunnen. Er is dus een reële kans dat je een vervangende WordPress plugin kunt vinden.

Vraag hulp van een andere ontwikkelaar

Wanneer je bovenstaande optie zonder succes hebt geprobeerd en je echt niet zonder deze plugin kunt, dan kun je overwegen om een andere ontwikkelaar te benaderen.

WordPress is heel groot, dus er is altijd wel een ontwikkelaar te vinden die iets met de plugin kan. Het zal je geld kosten, maar als de plugin echt belangrijk voor je is zal het de moeite waard zijn.

Waarom stoppen sommige plugin ontwikkelaars ermee?

Een WordPress plugin bijhouden kost tijd en in verhouding krijgen ontwikkelaars (van gratis plugins) hier weinig voor terug, op enkele donaties hier en daar na.

Het kan dus heel goed zijn dat de ontwikkelaar geen tijd heeft om zich fulltime met een gratis plugin bezig te houden, omdat de ontwikkelaar met andere projecten meer geld kan verdienen en er toch brood op de plank moet komen.

Wij gebruikers van al deze gratis plugins moeten eigenlijk eens stilstaan bij het feit dat veel ontwikkelaars een plugin gratis beschikbaar voor ons stellen. Ontwikkelaars besteden veel tijd aan het bijhouden van deze plugins en je hoeft hier helemaal niets voor terug te geven.

Een donatie zullen ze echter altijd waarderen en als je er over nadenkt is dat eigenlijk zo gek nog niet.

Risico’s op lange termijn zijn groter dan op de korte termijn

Heb je een plugin die al een tijd niet is geüpdatet op je website staan en zie je nog wel dat de plugin goed werkt, de recensies goed zijn en nog een aantal andere positieve punten?

Dat is super mooi voor dit moment. Je moet echter altijd onthouden dat de risico’s op de lange termijn groter zijn dan op korte termijn. De wereld gaat verder en de plugin die je gebruikt niet. Het is wat mij betreft dan altijd een goed idee om je ogen open te houden en alsnog op zoek te gaan naar een alternatieve plugin, zodat je hier op termijn naar kunt overschakelen.

Vergeet ook niet om altijd een backup van je WordPress website te maken voordat je updates doet aan je website. Het kan tenslotte altijd voorkomen dat de plugin voor conflicten gaat zorgen wanneer je updates uitvoert.

Veelgestelde vragen over niet up-to-date plugins

Hopelijk heeft de informatie hierboven je al goed laten nadenken over hoe je kunt bepalen of je een plugin kunt behouden of niet. Ik kan mij echter voorstellen dat je nog meer vragen hebt. Hieronder beantwoord ik daarom een aantal veelgestelde vragen over plugins die al een tijd geen update meer hebben gehad.

Na hoeveel maanden geen update is een WordPress plugin verouderd?

Er is geen specifieke tijd te noemen wanneer een WordPress plugin als verouderd gezien wordt. Het is helemaal afhankelijk van de functionaliteit. Voor sommige plugins zijn maandelijks updates nodig en voor andere plugins kan het prima een keer per jaar. Probeer daarom altijd te controleren of de maker nog actief is, bijvoorbeeld op het support forum, dan weet je dat er in ieder geval nog aan gewerkt wordt. Wanneer je toch een regel wil wanneer je moet overwegen een plugin te vervangen, dan kun je dit eventueel na 1 jaar geen activiteit doen.

Wat moet je doen als de ontwikkelaar is gestopt met de ontwikkeling van een plugin?

Wanneer de plugin het op dit moment nog doet heb je geluk en kun je er in ieder geval op dit moment nog even gebruik van maken. Wat iedereen echter beter kan doen, is op zoek gaan naar een vervangende plugin of je kunt zelf een ontwikkelaar inschakelen die de plugin voor je gaat onderhouden.

Kan ik problemen verwachten bij een plugin die niet meer wordt bijgewerkt?

Ja, vroeg of laat zal je te maken krijgen met problemen als een plugin nooit meer wordt bijgewerkt. Het kan zijn dat er conflicten komen met andere plugins, er kunnen beveiligingslekken in de plugin zitten die ontdekt worden, het kan je website trager maken en je hoeft natuurlijk geen ondersteuning te verwachten.

2 reacties

  1. Helaas gaat het niet alleen om gratis plugins. Ik loop de laatste tijd tegen ontwikkelaars aan die er de brui aan geven. Het gaat dan om betaalde thema’s (headway) en plugins. Onder andere de Cube-Portolio plugin. Een uitgebreid portfolio is hierin gebouwd. Ik weet niet hoe ik mijn klanten moet vertellen dat ze opnieuw grote kosten moeten gaan maken.
    Ik heb gedaan wat jij aanbeveelt: contact opnemen met de ontwikkelaar. Die zegt: ‘ik heb het verkocht en de nieuwe eigenaar heeft het uit de verkoop gehaald’.
    Wat zou jij doen in zo’n geval? Een ontwikkelaar zoeken die hem gaat bij houden? Of weet jij of een portfolio te vervangen is met een andere portfolio plugin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *