Wat doe je met verouderde WordPress plugins?

Je kent het misschien wel, je gebruikt een plugin maar de maker werkt de plugin al 6 maanden niet meer bij. Wat moet je met de plugin doen en wat voor problemen kunnen hierdoor ontstaan?

Een veelvoorkomend probleem is dat de plugin het na verloop van tijd het niet meer doet. Dit komt omdat WordPress niet stilstaat en wel telkens met nieuwe updates komt.

Een ander probleem waaraan niet iedereen denkt is dat het ook de veiligheid van je website kan worden aangetast door een verouderde plugin. Wat bijvoorbeeld een jaar geleden bij het maken van de plugin als veilig beschouwd werd, kan in het heden als onveilig worden beschouwd.

Wat moet je met een verouderde plugin doen? Moet je plugins die langer dan 6 maanden niet meer bijgewerkt worden deinstalleren en een vervangende plugin zoeken of zijn er nog andere mogelijkheden?

Stuur de plugin ontwikkelaar een e-mail

De eerste optie die je zou kunnen proberen, is contact opnemen met de maker van de plugin en vragen of hij nog aan zijn plugin werkt.

Het kan zijn dat de maker erg druk was en niet door heeft dat de plugin niet meer werkt met de nieuwste versie van WordPress of al enige tijd verouderd is.

Het kan helaas ook zijn dat hij volledig is gestopt met het ondersteunen van de plugin.

Zoek een alternatieve plugin

Wanneer de maker niets van zich laat horen of als hij niet van plan is de plugin bij te werken kun je het best op zoek gaan naar een alternatieve plugin.

In de Plugin Directory van WordPress kun je erg veel plugins vinden. Over het algemeen zijn er altijd wel een aantal plugins die ongeveer hetzelfde kunnen, er is dus een reële kans dat je een vervangende plugin kunt vinden.

Vraag hulp van een ontwikkelaar

Wanneer je bovenstaande opties zonder succes hebt geprobeerd en je echt niet zonder deze plugin kunt, dan moet je overwegen om een ontwikkelaar te benaderen.

Dit zal je geld kosten maar als het echt zo’n belangrijke plugin voor je is, dan is het wel wat geld waard.

Waarom stoppen sommige plugin ontwikkelaars ermee?

Een plugin bijhouden kost tijd en in verhouding krijgen zij hier, op enkele donaties na, weinig voor terug.

Het kan dus heel goed zijn dat de ontwikkelaar geen tijd heeft om zich fulltime met zijn gratis plugin bezig te houden omdat hij met andere projecten meer geld kan verdienen en er toch brood op de plank moet komen.

Wij gebruikers van al deze gratis plugins moeten eigenlijk eens stilstaan bij het feit dat veel ontwikkelaars hun plugin gratis beschikbaar voor ons stellen. Ontwikkelaars besteden veel tijd aan het bijhouden van hun plugins en je hoeft hier helemaal niets voor terug te geven.

Een donatie zullen ze echter altijd waarderen en als je er over nadenkt is dat eigenlijk zo gek nog niet.

Geef een reactie