Wat doe je met verouderde WordPress plugins?

Je kent het waarschijnlijk wel. Je gebruikt een plugin, alleen de maker lijkt de plugin op een gegeven moment niet meer bij te houden.

Wat moet je met de plugin doen en wat voor problemen kunnen hierdoor ontstaan?

Een veelvoorkomend probleem is dat de plugin het na verloop van tijd het niet meer goed doet. Dit komt omdat WordPress en andere plugins en thema’s niet stilstaan en wel telkens met nieuwe updates komen.

Een ander probleem waaraan niet iedereen denkt is dat het ook de veiligheid van je website kan worden aangetast door een verouderde plugin. Wat bijvoorbeeld een jaar geleden bij het maken van de plugin als veilig beschouwd werd, kan in het heden als onveilig worden beschouwd.

We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat een WordPress website maken pas het begin was van heel het proces.

Want wat moet je met een verouderde plugin doen? Moet je plugins die langer dan 6 maanden niet meer bijgewerkt zijn van je website afhalen en een vervangende plugin zoeken of zijn er nog andere mogelijkheden? In dit artikel zal ik het je vertellen.

Video: Kun je “oude” plugins gebruiken?

In de video hieronder leg ik je graag uit waar je op kunt letten bij het controleren of je een “oude” WordPress plugin kunt gebruiken. Een plugin waarbij 6 maanden geen update van is gekomen hoeft tenslotte nog niet meteen verouderd te zijn.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Indien je behoefte hebt aan meer uitleg, dan kun je hieronder ook nog de tekstuitleg lezen.

Is de maker van de plugin nog actief?

Wanneer het om een plugin van WordPress.org gaat, kun je altijd kijken of op het support forum-gedeelte van de plugin nog activiteit is. Wanneer je ziet dat de ontwikkelaar hier heel actief is, dan zit het in veel gevallen nog wel goed met de plugin en heeft de ontwikkelaar waarschijnlijk nog geen reden gehad om de plugin te updaten.

Mocht je hier toch je twijfels over hebben, kun je altijd een bericht plaatsen op het forum met je vraag en vermoedelijk zal je dan antwoord krijgen, aangezien de maker actief is.

Stuur de plugin ontwikkelaar een e-mail

De tweede optie die je hebt is om contact op te nemen met de maker van de plugin via de website van de ontwikkelaar om te vragen of er nog aan de plugin gewerkt zijn.

Het kan zijn dat de maker erg druk was en niet door heeft dat de plugin niet meer werkt met de nieuwste versie van WordPress of al enige tijd verouderd is.

Het kan helaas ook zijn dat hij volledig is gestopt met het ondersteunen van de plugin.

Zoek een alternatieve plugin

Wanneer de maker niets van zich laat horen of als hij niet van plan is de plugin bij te werken, kun je het best op zoek gaan naar een alternatieve plugin.

In de Plugin Directory van WordPress kun je erg veel plugins vinden. Over het algemeen zijn er altijd wel een aantal plugins die ongeveer hetzelfde kunnen, er is dus een reële kans dat je een vervangende plugin kunt vinden.

Vraag hulp van een ontwikkelaar

Wanneer je bovenstaande opties zonder succes hebt geprobeerd en je echt niet zonder deze plugin kunt, dan kun je overwegen om een andere ontwikkelaar te benaderen.

Dit zal je geld kosten, alleen als het echt een belangrijke plugin voor je is dan is dit het geld waard.

Waarom stoppen sommige plugin ontwikkelaars ermee?

Een plugin bijhouden kost tijd en in verhouding krijgen ontwikkelaars (van gratis plugins) hier weinig voor terug, op enkele donaties hier en daar na.

Het kan dus heel goed zijn dat de ontwikkelaar geen tijd heeft om zich fulltime met een gratis plugin bezig te houden omdat de ontwikkelaar met andere projecten meer geld kan verdienen en er toch brood op de plank moet komen.

Wij gebruikers van al deze gratis plugins moeten eigenlijk eens stilstaan bij het feit dat veel ontwikkelaars een plugin gratis beschikbaar voor ons stellen. Ontwikkelaars besteden veel tijd aan het bijhouden van deze plugins en je hoeft hier helemaal niets voor terug te geven.

Een donatie zullen ze echter altijd waarderen en als je er over nadenkt is dat eigenlijk zo gek nog niet.

Kan ik een verouderde plugin blijven gebruiken?

Dit is waarschijnlijk de vraag waar je het liefst antwoord op wilt weten. Het antwoord is ja en nee. Hier heb je weinig aan, dat begrijp ik.

Het is echter puur afhankelijk van de plugin waar het om gaat en hoe belangrijk deze plugin voor jou is.

Zo zijn er plugins die een eenvoudige taak uitvoeren en niet vaak een update nodig hebben, omdat er op dit gebied niet veel anders wordt.

Het kan echter ook zijn dat je een plugin gebruikt die veel functionaliteiten bevat en al een tijd niet meer is geüpdatet. De kans dat deze plugin het op een gegeven moment niet meer doet is dan al een stuk groter.

Voor de veiligheid is het ook niet verstandig om plugins te hebben die nooit meer een update krijgen. Ditzelfde is natuurlijk ook voor WordPress hosting waar je soms ook bedrijven hebt die je op verouderde software laten draaien.

Wanneer je denkt dat deze plugin geen tijd en aandacht meer krijgt van een ontwikkelaar die het hoort te krijgen, dan kun je het best een alternatief zoeken.

Geef een reactie