Wat is er nieuw in WordPress 4.0?

WordPress 4.0 is vandaag uitgekomen. WordPress 4.0 heeft de naam Benny gekregen, vernoemd naar de Amerikaanse jazzmusicus Benny Goodman.

Aangezien WordPress 4.0 een major release is verwacht je wellicht een supergrote update. Dit is helaas niet het geval en daarom noemen sommige dit zelfs WordPress 3.10.

Hoewel er niets super spectaculair veranderd is zoals in WordPress 3.0 destijds wel het geval was, zijn er natuurlijk wel genoeg verbeteringen aangebracht in WordPress 4.0.

In de video en tekst hieronder kun je in het kort zien wat er allemaal nieuw is.

Eenvoudig een taal kiezen bij de installatie

Wanneer je WordPress weleens handmatig hebt geïnstalleerd weet je meteen waar het over gaat. Je moest altijd de Nederlandse versie downloaden, want anders had je de Engelse taal en moest je weer aan de slag om dit in het Nederlands te krijgen.

In WordPress 4.0 is dit proces een stuk eenvoudiger gemaakt. Je kunt nu gewoon zelf een taal instellen wanneer je WordPress handmatig installeert. Het is de eerste stap van het installatieproces geworden en de rest van de installatieproces volgt in de taal die je hebt uitgekozen.

Met WordPress 4.0 heb je tevens de mogelijkheid om de taal van je website te veranderen bij Instellingen -> Algemeen. Je hebt ook de mogelijkheid om plugins en thema’s te zoeken die beschikbaar zijn in je geselecteerde taal.

WordPress editor heeft enkele verbeteringen

De editor in WordPress heeft in versie 4.0 enkele handige verbeteringen gekregen. De menubalk met alle mogelijkheden om je bericht op te maken blijft nu standaard zichtbaar wanneer je een artikel aan het schrijven bent.

Wanneer je aan het schrijven bent zal je ook merken dat de editor de grootte aanpast en de scrol balk is nu helemaal verdwenen.

Bekijk in de editor wat je embed

Nog een andere handige verbetering is dat je eindelijk in de editor kunt zien wat voor video of andere dingen je embed op je website.

Embed in WordPress

Voorheen vond ik het altijd storend dat je een geel blok te zien kreeg of alleen de URL. Ondanks dat je weet om welke video het gaat is het toch prettiger om het daadwerkelijk te zien. Dit is vanaf WordPress 4.0 dus gelukkig het geval.

Mediabibliotheek heeft een Grid interface

De mediabibliotheek in WordPress heeft sinds deze versie ook een grid view. Grid staat in het Nederlands voor “raster” en dan weet je waarschijnlijk wel wat je ongeveer kunt verwachten. Het ziet er als volgt uit:

WordPress Mediabibliotheek grid interface

Dit zorgt ervoor dat je op een veel snellere manier afbeeldingen kunt opzoeken en bekijken in de mediabibliotheek. Wanneer je op een mediabestand klikt opent er een popup waar je alle informatie kunt vinden die je voorheen ook kon vinden wanneer je op bewerken klikte.

Het is tevens mogelijk om met de pijltjestoetsen direct naar de volgende of vorige afbeelding te gaan in de mediabibliotheek.

Plugins installatiepagina is gebruiksvriendelijker

De gebruiksvriendelijkheid van de plugin installatiepagina is ook onder handen genomen en beter geworden in WordPress 4.0.

Zo krijg je net als bij de mediabibliotheek de plugins in een grid view te zien. Dit geldt zowel voor de plugin zoekresultaten als de populaire en uitgelichte plugins.

Kleine aanpassing in de Theme Customizer

Sinds WordPress 3.9 kun je widgets ook via de Theme Customizer toevoegen. In WordPress 4.0 hebben de widgets een eigen paneel gekregen.

Wat is jouw mening over WordPress 4.0?

Dit waren de grootste aanpassingen die in WordPress 4.0 gedaan zijn. Verder zijn er natuurlijk zoals altijd nog ontzettend veel kleine verbeteringen gedaan “onder de motorkap” waar je zelf weinig van zult zien.

Welke aanpassing in WordPress 4.0 is volgens jou het best? Laat het gerust hieronder in de reacties weten.

7 reacties

  1. Ziet er i.d.d. goed uit.
    Alleen na de update zi ik de afbeeldingen niet meer die ik op de hoofdpagina had staan.
    Ook de afbeeldingen in de mediamap zie ik niet meer.
    Zie alleen maar het vierkantje.
    heeft iemand hier een oplossing voor?

    1. Is dit de enige afbeelding waarbij het misgaat en wat als je de afbeelding opnieuw upload? Wanneer het probleem er dan nog steeds is kan het een thema of plugin probleem zijn.

      Wat je dan kunt doen is eerst alle plugins uitschakelen om te kijken of het dan nog niet werkt. Werkt het weer na het uitschakelen van de plugins, dan kun je alle plugins 1 voor 1 aanzetten om de boosdoener te ontdekken.

      Wanneer dit het probleem niet oplost kun je ook even overschakelen naar het standaardthema om te kijken of het dan wel goed werkt, het liefst nog steeds met alle plugins uit. Is het probleem dan opgelost, dan zal het probleem aan je thema liggen.

  2. Ben het helemaal met jullie eens, maar ik heb wel een klein nadeel ondervonden van het blijven zien tijdens het schrijven. Je moet nu eerst voorbij heel je bericht moet scrollen, voordat je bijvoorbeeld bij de WordPress SEO box kunt komen om dat in te vullen of aan te passen. Dit kan storend zijn bij een heel lang artikel, maar aan de andere kant ben je er wel zo voorbij als je dit wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *