Wat je moet weten over WordPress plugins

Wat je moet weten over WordPress plugins

WordPress zonder plugins, ik kan mij er helemaal niks bij voorstellen. Het gemak waarmee je eindeloos extra functionaliteiten kunt toevoegen en een belangrijk onderdeel waardoor WordPress groot is geworden.

Er zijn op het moment van schrijven ruim meer dan 52.000 WordPress plugins beschikbaar via de officiële WordPress website. Keuze genoeg dus.

De kracht van WordPress plugins brengt natuurlijk wel wat met zich mee. Zo zijn er dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zal ik je er het een en ander over vertellen.

Sommige plugins zijn voor bijna alle sites handig

In de meeste gevallen gebruiken verschillende websites, verschillende WordPress plugins. Dit komt natuurlijk doordat elk website een ander doel heeft. Op een website van een fotograaf zie je bijvoorbeeld een schitterend portfolio waar een plugin voor nodig is, terwijl een website van een sportclub graag alle teams uitlicht en uitslagen en hier een plugin voor nodig heeft.

Hoewel alle websites dus verschillende plugins kunnen gebruiken, zie je vaak toch ook bepaalde plugins op alle websites terugkomen. Gewoon omdat elke website hier baat bij kan hebben. Zo is Yoast SEO een ontzettend populaire plugin en zie je contactformulieren ook altijd wel terug.

Er zijn gratis en betaalde WordPress plugins

Er zijn ontzettend veel WordPress plugins gratis te downloaden en te gebruiken op je website. Het kan echter ook zijn dat je een functionaliteit zoekt waar alleen een betaalde WordPress plugin voor te vinden is.

Dit is natuurlijk geen probleem, want ontwikkelaars moeten ook kunnen leven van alle energie die in een plugin wordt gestoken, maar het is wel handig om te weten als je een website start.

Hoewel er ontzettend veel gratis is, kan het dus zomaar zijn dat er extra kosten bijkomen als je bepaalde dingen wilt bereiken op je website.

Update altijd je WordPress plugins

Laat ik beginnen met de veiligheid, want hier gaat het bij veel websites al direct mis. Je hoeft er eigenlijk niet over na te denken, maar om je WordPress-website goed veilig te houden, is het van belang dat jij de WordPress plugins op je website up-to-date houdt.

De meeste websites worden gekraakt door plugins. Verouderde WordPress plugins zijn een target voor kwaadwillende die op zoek zijn naar zwakheden om een WordPress-website binnen te dringen. Ben je benieuwd of WordPress veilig is? Bekijk dan ook het artikel “Is WordPress veilig?“.

Verder vergroten plugins die al een tijd niet meer up-to-date zijn gebracht de kans op conflicten met de nieuwere versies van WordPress en andere plugins.

Verwijder WordPress plugins die gedeactiveerd zijn

Het voegt totaal niks toe om gedeactiveerde plugins op je website te laten staan. De plugins zullen op het moment dat deze gedeactiveerd zijn niks laden, maar de plugins zijn nog wel kwetsbaar (de code staat tenslotte op de server).

Ik kan je daarom alleen maar aanraden om altijd alleen de plugins die je actief op je website gebruikt geactiveerd en op de website te houden. Plugins waar je niks mee doet, kun je het beste verwijderen.

Het zorgt er daarnaast ook voor dat het plugin overzicht ook echt overzichtelijk blijft. Wil je meer weten over het effect van gedeactiveerde plugins? Bekijk het artikel “Wat voor effect hebben inactieve WordPress plugins?“.

Het aantal WordPress plugins is niet belangrijk

Heel veel mensen denken dat het aantal plugins die op je website staan van belang is op de snelheid van de website. Hoe meer plugins, hoe trager de website wordt dan ook vaak gezegd.

Ik kan je vertellen dat dit niet helemaal klopt. Plugins voegen een stukje extra code toe aan de website om een bepaalde functionaliteit mogelijk te maken. Natuurlijk verzwaard dit de website iets (ook al merk je er soms op het oog helemaal niks van).

Het is alleen niet zo dat het aantal plugins bepaald dat je website traag wordt. Het kan zomaar zijn dat je een website met 40 plugins hebt die gewoon nog super snel is, terwijl een andere website met 5 plugins een stuk trager is.

Veel dingen spelen een rol, maar het aantal is dus niet zo van belang. De grootste factor is toch wel hoe goed de plugin in elkaar zit en hoeveel recourses er hiervoor nodig zijn.

Let dus altijd op de plugins die je installeert en niet zozeer op het aantal. Meer informatie over het onderwerp of plugins je website traag maken kun je lezen in het artikel “Maken WordPress plugins je website traag?“.

Ga voor WordPress plugins van kwaliteit

Nu is het natuurlijk makkelijk zeggen dat je moet letten op wat voor plugins je installeert, maar je gaat vast niet in de code kijken hoe dit er precies uit ziet.

Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken als je overweegt om een plugin op je website te installeren. Het installeren en testen van alle plugins op je live website raad ik namelijk ook niet aan. Het kan zomaar zijn dat een plugin sporen achterlaat in bijvoorbeeld de database van je website en dit is zonde.

Wanneer je overweegt om een WordPress plugin te installeren, kun je op de volgende dingen letten om een idee te krijgen of het een goede plugin is:

  • Aantal actieve installaties;
  • Waardering van de plugin;
  • Tot en met welke versie de plugin getest is;
  • Of het een bekende ontwikkelaar is;
  • Of de ontwikkelaar actief is op het forum om vragen te beantwoorden;
  • Wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt.

Natuurlijk geeft dit alleen een indicatie of de plugin te vertrouwen en goed is, maar het is de beste manier als je niet in de code kijkt en snapt wat er gaande is. Bedenk voor het installeren van een plugin altijd goed of je de functionaliteit die de plugin met zich meebrengt ook daadwerkelijk nodig hebt.

Download alleen plugins van betrouwbare bronnen

Voor de veiligheid van je website is het verstandig om alleen WordPress plugins te downloaden van betrouwbare bronnen. De eerste plek waar je op kunt zoeken is natuurlijk de officiële WordPress plugin directory. Plugins komen hier niet zomaar op te staan en moeten eerst door een keuring heen. Alle plugins die je hier kunt vinden zijn gratis.

Verder zijn er natuurlijk nog allerlei andere bronnen waar plugins op verschijnen. Zo kun je voor betaalde plugins altijd een kijkje nemen op CodeCanyon. Dit is de populairste plek waar je betaalde plugins kunt vinden van allerlei verschillende ontwikkelaars.

Ben je op zoek naar een plugin voor je WordPress webshop die draait op WooCommerce? Dan is de officiële website van WooCommerce natuurlijk de beste plek om plugins te zoeken om je webshop uit te breiden.

Natuurlijk zijn dit nog lang niet alle plekken. De eigen website van een WordPress plugin ontwikkelaar kan bijvoorbeeld ook de enige plek zijn waar je een bepaalde plugin kunt vinden. Zorg alleen wel dat je goed onderzoekt naar de ontwikkelaar, zodat je niet bedrogen uit komt.

2 reacties

  1. Heb jij ervaring met een plugin die artikelen in een website onderling kan linken. Mijn speurtocht op internet leidt alleen naar jaren niet geupdate plugins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *