Home / WordPress / Test je website snelheid met deze 4 tools

Test je website snelheid met deze 4 tools

Website Snelheid Testen

Website snelheid is ontzettend belangrijk. Dit is simpelweg een feit, want het is super belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Wanneer je website snel is, zal een bezoeker eerder langer blijven hangen en overgaan op conversie. Is je website te traag, dan zal de bezoeker eerder geneigd zijn om de website te verlaten om naar een andere website te gaan.

Dit is dan ook een van de redenen dat snelheid een factor in het algoritme van Google is om de zoekresultaten te bepalen.

In dit artikel leer ik je niet direct hoe je de snelheid van je website kan optimaliseren. In dit artikel laat ik je wel kennismaken met een aantal tools waarmee je de snelheid van je website kunt meten. Onder de twee seconde is een goed begin, maar het liefst wil je dat jouw website onder de seconde geladen wordt.

Aan de hand van de resultaten uit de tests krijg je natuurlijk wel handige informatie hoe je jouw website beter kunt optimaliseren.

4 tools om je website snelheid en performance te testen

Hoewel hieronder 4 verschillende tools staan, wil het niet zeggen dat je alle tools hoeft te gebruiken om je website snelheid te checken en de optimalisatie mogelijkheden te zien.

Je kunt beter een van deze tools kiezen en optimaliseren wat hierin gezegd wordt. Alle tools hebben verschillende maatstaven, maar bekijken ongeveer hetzelfde. Wellicht op een iets andere manier.

Er is geen absolute topper of slechte tool. Je kunt het beste voor de tool gaan die je het meest bevalt en het overzichtelijkst voor jou persoonlijk is.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights

De meeste mensen gebruiken Google om te zoeken. Het is daarom helemaal geen slecht idee om gebruik te maken van de PageSpeed Insights tool van Google zelf om te kijken hoe jij jouw website kunt versnellen. Google weet tenslotte waar over gepraat wordt en neemt het mee als rankingsfactor.

De Google PageSpeed Insights tool laat je de performance voor smartphones en desktops apart zien. De maximale score is 100 en de minimale score is 0. De score wordt gebaseerd op Lighthouse.

Hoe hoger je score, hoe beter de performance van je website is. In het rapport van Google krijg je diverse tips die je kunt uitvoeren om de performance van je website te verbeteren.

Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijke score halen. Staar je hier echter niet op blind. Het is niet noodzakelijk om een 100/100 score te halen. Soms ben je ook gewoon afhankelijk van externe factoren. Zolang je website maar snel is zit je goed.

Pingdom

Pingdom

Pingdom is misschien wel de meest bekende en populairste tool om de snelheid van je website te testen. Bij deze snelheidstest kun je kiezen uit verschillende serverlocaties, waarna je de test kunt starten.

Je krijgt vervolgens een performance cijfer te zien, de paginagrootte, laadtijd en het aantal request te zien. Daaronder krijg je direct een lijst te zien met potentiële verbeterpunten waar je aandacht aan zou kunnen besteden.

Verder kun je alle website requests in een watervalweergave bekijken. Zo kun je eenvoudig zien welke requests het meeste tijd in beslag nemen.

Pingdom is wat mij betreft een uitstekende en super gebruiksvriendelijke tool. Ik gebruik het zelf regelmatig om websites te testen en de verbeterpunten te bekijken.

WebPageTest

WebPageTest

WebPageTest is een open-source project en geeft je weer een aantal andere mogelijkheden. Zo kun je een snelheidstest doen waarbij je kunt kiezen uit diverse serverlocaties, waaronder Nederland.

Verder kun je ook aangeven via welke browser je de test wilt laten lopen en bij de “Advanced settings” is het mogelijk om aan te geven hoe vaak oprij je de test wilt doen, of er een repeat view gedaan moet worden en via wat voor connectie je het wilt testen. Een video opnemen van de test is ook mogelijk. Dan zie je hoe de pagina geladen wordt.

Zodra je de test hebt gedaan kun je zien hoe snel alle objecten laden. Denk hierbij aan HTML, JavaScript, afbeeldingen, CSS, etc. Je kunt hiermee achterhalen welke objecten er te verbeteren zijn.

GTmetrix

GTmetrix

Na bovenstaande programma’s, kom je al snel uit bij GTmetrix die ook erg populair is. Het is super eenvoudig te gebruiken en heeft daarnaast een aantal andere handige rapporten die je kunt bekijken.

Zo krijg je performance optimalisatie tips uit Google PageSpeed Insights en YSlow te zien. Je kunt dus eigenlijk vanaf deze website alle informatie vinden die je eigenlijk nodig hebt.

Zodra je een test hebt uitgevoerd, krijg je direct bovenaan de performance score te zien (Pagespeed en YSlow) en daarnaast de pagina details (laadsnelheid, paginagrootte, requests).

Vervolgens heb je net daaronder verschillende tabbladen waar je de verschillende analyses kunt bekijken met onder andere een waterval met alle requests.

Uitgelogd wordt de test alleen uitgevoerd vanuit Canada. De laadsnelheid zal dan niet heel reëel zijn met hoe het hier is. Met een gratis account kun je een server dichterbij selecteren, namelijk een server in Londen. Met een account kun je ook testen opslaan en vergelijken met eerdere testen die je hebt gedaan.

Conclusie

Het is helemaal geen slecht idee om de snelheid van je website te testen. Aan de hand van de tips die je krijgt bij de verschillende snelheid en performance test tools kun je jouw website een stuk beter optimaliseren.

Ik hoop dat het je ondertussen duidelijk is geworden dat de snelheid van je website super belangrijk is en zal blijven. Met name voor de conversie is het echt dodelijk als jouw website traag is.

Let dus op de snelheid en dan bedoel ik niet eenmalig, maar ook wanneer je grote veranderingen doorvoert op je website. Nieuwe plugins of functionaliteiten of van thema gewisseld? Vergeet dan zeker niet om opnieuw te testen hoe het met de snelheid is. Je kunt er maar beter zo snel mogelijk bij zijn.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

«
»

4 reacties op “Test je website snelheid met deze 4 tools”

  1. M. Pijnenborg avatar

    Hoe kun je de snelheid van een theme testen, vóórdat je deze koopt?

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Dit kan je nooit volledig goed natuurlijk. Je kunt wel altijd de demo van een thema door speedtests halen. Je zou dan kunnen kijken hoelang dit duurt en hoeveel scripts er vanuit het thema wordt geladen.

  2. F Tiemeijer avatar
    F Tiemeijer

    Hoe kun je testen of de traagheid met de hosting te maken heeft?

    1. Maikel van de Weerd avatar

      Wanneer de first byte heel lang duurt of bijvoorbeeld de wachttijd, dan kan het aan de server liggen. Uiteindelijk kun je het best testen of de traagheid aan je hosting ligt, door een andere hostingprovider uit te proberen waar je wel vertrouwen in hebt en hier een kopie van je website op te zetten en het verschil te bekijken.