Welke video host kun je gebruiken voor video’s op je website?

Ik kon het weer eens niet laten om wat nieuws uit te proberen.

Vanaf vandaag wil ik wekelijks een vraag die ik krijg beantwoorden in een video. Gewoon met mijn volle kop in beeld, dus schrik niet.

In deze allereerste aflevering van “Vraag het aan de Webtalis” behandel ik de vraag welke video host je kunt gebruiken voor de video’s die je op jouw website wilt plaatsen.

Welke video host kun je gebruiken voor je website?

Er zijn verschillende opties waar je gebruik van kunt maken als je aan video hosting mogelijkheden denkt. De bekendste en meest gebruikte optie is natuurlijk YouTube, maar Vimeo en Wistia zijn ook twee hele goede opties. Je kunt de diverse video hosts gebruiken voor verschillende situaties.

Wanneer kun je YouTube het best gebruiken?

YouTube is ontzettend handig voor video’s die je met iedereen wilt delen en die ook in de zoekresultaten van Google mogen komen.

Persoonlijk gebruik ik YouTube voor alle tutorials en handleidingen die ik maak en in mijn normale artikelen plaats. Puur omdat ik wil dat mensen het op meerdere manieren kunnen vinden (via mijn website, Google en YouTube zelf).

Voor je eigen website moet je dus met name bepalen of je alles openbaar wilt hebben, want dan is YouTube uitermate geschikt. Tevens is YouTube natuurlijk helemaal gratis.

Wanneer je echter video’s op bijvoorbeeld een ledenwebsite wilt plaatsen, zoals ik met de Webtalis Academy voor de WordPress onderhoud training, dan is YouTube minder handig en kun je beter naar de andere opties kijken.

Wanneer kun je het best Vimeo gebruiken?

Vimeo, en dan wil ik het met name over de betaalde Vimeo Plus versie hebben, kun je uitstekend gebruiken voor bijvoorbeeld een ledenwebsite.

Met Vimeo Plus kun je jouw video’s verbergen en aangeven op welke domeinnamen de video’s mogen worden ingesloten (embedded). Alle andere websites kunnen de video dus niet plaatsen, ook al hebben ze de juiste insluitcode.

Verder kun je bij Vimeo Plus statistieken bekijken, de player naar wens aanpassen en 5gb per week aan videomateriaal uploaden. Voor €60,- per jaar kun je de plus variant gebruiken.

Wanneer is Wistia een goede optie?

Wistia gaat nog een stap verder dan Vimeo en is gericht op bedrijven die alles uit hun video marketing willen halen. Zo kun je naast het aangeven van op welke domeinnaam de video’s getoond mogen worden, ook nog call to actions verwerken in de video.

Over welke call to actions ik het heb? Denk bijvoorbeeld aan een inschrijfformulier van je mailinglijst die voor de video in beeld komt. De statistieken zijn ook wat uitgebreider.

Wistia is dus eigenlijk voor twee dingen heel goed. Het is uitstekend geschikt voor ledenwebsites, maar ook geschikt voor normale artikelen omdat je mensen een call to action kunt geven.

De prijs van Wistia is wel een stukje hoger, namelijk € 83,- per maand en elke video kost je ook nog €0,25 (eerste 10 betaal je niks extra’s voor).

Conclusie

Zowel YouTube, Vimeo als Wistia zijn uitstekende video hosts en zijn om verschillende redenen goed te gebruiken voor de video’s die je op jouw website wilt plaatsen.

Voor YouTube kun je gaan als je video’s door iedereen gezien mogen worden en je ook wilt dat mensen deze kunnen vinden in de zoekresultaten en op YouTube zelf.

Vimeo Plus is wat mij betreft de ideale kandidaat als je voor een ledenwebsite video’s wilt insluiten voor bij een cursus of iets dergelijks.

De keuze kan verder ook nog op Wistia vallen indien je geïnteresseerd bent in de call to action mogelijkheden, zodat je onder andere voor meer inschrijvingen op je mailinglijst kunt gaan met behulp van je video’s.

12 reacties

 1. Hallo Maikel, via Vimeo heb ik een afgeschermde lesvideo op mijn website geplaatst maar deze komt niet tevoorschijn. Ik gebruik de keuze ‘Hide this video from Vimeo’. Is dat de juiste keuze?

   1. Merci, Maikel. Als je wilt embedden, kopieer/plak je de embedcode dan rechtstreeks in je witte tekstveld van je websitepagina? Of klik je eerst aan ‘Link invoegen’ en plaats je daar de embedcode in?

   1. Merci voor je respons. En als ik een 1-op-1-gesprek met een klant zal hebben? Of is Zoom dan beter aan te schaffen?

 2. Dank Maikel voor al je vele! informatie. Ben ook erg blij met de ehbo-kit van wordpress die ik bij jou heb aangeschaft. En ik heb de beroemde 500 error al gehad 🙂 Ik heb een vraag over youtube of vimeofilmpjes op de website.Hoe zorg ik ervoor dat de website hierdoor niet traag opstart? Ik heb ook al wp rocket aangeschaft. Maar volgens de test bij het inspecteren, zijn o.a youtubefiles?
  Groetjes en dank
  Lo https:/eft-online.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *