WooCommerce API instellingen en mogelijkheden

Sinds WooCommerce 2.6 is de REST-API volledig geïntegreerd in WooCommerce. Hierdoor is er de mogelijkheid om WooCommerce data te creëren, lezen, updaten en te verwijderen.

Dit wordt allemaal gedaan met behulp van JSON en de WordPress REST-API authenticatie methodes.

Bij de API instellingen van WooCommerce kom je zoals je misschien al door hebt niet uit jezelf.

Vaak kom je hier terecht wanneer je een bepaalde koppeling moet maken om bepaalde taken geautomatiseerd uit te laten voeren. Wanneer je dit echter bij een bepaald programma nodig hebt, zal er eigenlijk altijd wel een uitleg te vinden zijn hoe je dit moet doen.

Enkele voorbeelden waarvoor je gebruik kunt maken van een API zijn bijvoorbeeld een koppeling met het boekhoudprogramma Exact of bijvoorbeeld dat de bestellingen automatisch binnen komen bij het bedrijf waarmee je de verzendingen doet.

In dit artikel wil ik je laten zien wat je allemaal kunt met de API instellingen in WooCommerce, zodat je weet wat er allemaal mogelijk is en waar je alles kunt vinden.

WooCommerce API instellingen

Om bij de API instellingen te komen moet je naar “WooCommerce -> Instellingen -> API” gaan. Op de pagina waar je nu op uitkomt zie je direct staan dat de REST-API is ingeschakeld. Je hoeft hier niets te wijzigen, aangezien het verstandig is om de REST-API aan te laten.

WooCommerce REST-API activeren

API – Sleutels/Apps

Wanneer we naar het tabblad Sleutels/Apps gaan, kom je op een pagina uit waarbij je een sleutel kunt toevoegen. Deze sleutels zijn er om de toegang te beheren. De sleutels worden verder aan WordPress gebruikersaccounts gekoppeld.

WooCommerce API-sleutel

Om een API-sleutel te genereren, kun je op “Sleutel toevoegen” klikken. Je krijgt nu onderstaand scherm te zien waar je een beschrijving kunt invullen, een gebruiker kunt koppelen aan de API-sleutel en waar je aan kunt geven welke rechten je precies wilt geven. Je hebt de mogelijkheid tussen lezen, schrijven of lezen/schrijven.

WooCommerce API sleutel toevoegen

Zodra je alles hebt ingevuld ben je er helemaal klaar voor en kun je op “API-sleutel genereren” klikken. Je komt nu op een pagina waar je eenmalig, let op het is dus echt eenmalig, de API-sleutel en klantgeheim te zien krijgt die je voor de koppeling kunt gebruiken.

WooCommerce API-sleutelgegevens

Ik raad je aan om deze gegevens goed op te slaan. Daarnaast is het ook verstandig om deze direct in te vullen en te controleren of alles goed is ingevuld voordat je de pagina afsluit.

Heb je het toch niet helemaal goed opgeslagen of is er iets anders fout gegaan, dan is het uiteindelijk gewoon een kwestie van een nieuwe API-sleutel genereren.

API – Webhooks

Op het tabblad Webhooks kunnen we weer net iets anders. Je kunt met een webhook namelijk een notificatie voor diverse gebeurtenissen naar een zelfgekozen URL sturen. Deze notificatie is een trigger, die ervoor zorgt dat de andere website weer een bepaald iets kan doen.

Webhooks worden dus voornamelijk gebruikt als integratie met koppelingen van externe partijen. Om een webhook aan te maken kun je bovenaan de pagina op de knop “webhook toevoegen” klikken.

WooCommerce webhooks

Je komt nu op een pagina uit waar je een naam kunt invullen, de status van de webhook kunt selecteren (uitgeschakeld, gepauzeerd of actief), een onderwerp kunt selecteren en de Aflever-URL en geheime sleutel kunt invullen.

WooCommerce webhook toevoegen

Wat nog handig is om te weten is dat je bij onderwerp de actie (trigger) kunt selecteren die doorgestuurd moet worden naar de aflever-URL.

Je kunt bij alle onderwerpen aangeven of het toegevoegd, bijgewerkt of verwijderd is en je kunt kiezen uit de onderwerpen kortingsbon, klant, bestelling en product. Los daarvan kun je ook nog zelf een actie kiezen of een custom actie instellen.

Het externe programma waar je met de webhook een koppeling mee maakt, weet dus door het onderwerp precies wat er moet gebeuren.

Geef een reactie