WooCommerce kosten, ontdek wat geld kost

WooCommerce kosten

WooCommerce is een stukje software dat je kunt toevoegen aan een WordPress website om te toveren naar een webshop. Zo’n krachtig stukje software, dat moet wel iets kosten zou je denken.

Ik heb goed nieuws voor je. WooCommerce is volledig gratis te downloaden, waardoor dit in principe geen kosten met zich meebrengt. WordPress is daarnaast ook volledig gratis, dus de software om een webshop te beginnen kost je in elk geval geen geld.

Ik moet je helaas ook direct vertellen dat je niet volledig gratis een webshop kunt starten. Je hebt namelijk ook een betaalprovider nodig, zodat klanten met iDEAL en andere betaalmethodes kunnen afrekenen.

Verder moet je ook denken aan een schitterend WordPress thema voor WooCommerce en wellicht heb je ook nog een plugin nodig om jouw WooCommerce webshop volledig naar wens te krijgen.

Voor een webshop heb je ook altijd een domeinnaam en hosting nodig, wat beide geld kost. De basis software, WooCommerce en WordPress waarmee je aan de slag kunt is dus gratis, maar eromheen zijn er altijd wel kosten die je zal moeten maken.

In de handleiding WordPress webshop maken laat ik je stap voor stap zien hoe je een webshop kunt maken. Wil je toch nog meer over de verschillende kosten weten? Lees hieronder verder.

WooCommerce kosten: Domeinnaam en hosting

Om gevonden te worden op internet heb je een domeinnaam nodig. De domeinnaam van deze website is “Webtalis.nl”. Om de website te bezoeken kun je webtalis.nl in de adresbalk van je browser invoeren en zo zal het bij jouw webshop ook gaan. Een domeinnaam is dus simpelweg een naam om je website te bereiken.

Naast dat je te bereiken moet zijn via een ‘adres’ heb je ook schijfruimte nodig om bestanden te plaatsen en dataverkeer. Dit heet hosting en je hebt dit nodig om ervoor te zorgen dat jouw WooCommerce webshop bekeken kan worden. In het artikel WordPress hosting vertel ik je alles over de verschillende hosting providers die ik je kan aanbevelen.

De kosten van een domeinnaam zijn heel erg verschillend per hostingprovider en daarnaast betaal je het eerste jaar vaak een gereduceerd tarief. Het eerste jaar kan je bijvoorbeeld € 3,99 kosten en elk jaar daarna € 9,99. De prijs hangt verder ook af van de extensie die je neemt. Zo is .nl goedkoper dan .com.

De prijzen voor een hostingpakket verschillen helemaal enorm per hostingprovider en per pakketsoort. Het duurste pakket zal je zeker niet nodig hebben als je net start, maar ga met een webshop ook niet voor de goedkoopste optie die je tegenkomt. De goedkoopste pakketten zijn vaak het traagst en hebben natuurlijk het minste vermogen.

Met een webshop wil je de bezoekers een snelle website bezorgen, zodat dit geen irritatiepuntje is tijdens het bestelproces. Voor € 5,- per maand zou je in principe al klaar kunnen zijn om mee te beginnen. Het is echter wel belangrijk om op een aantal dingen te letten. Meer hierover vertel ik je in het artikel WooCommerce hosting.

WooCommerce kosten: Goed thema

Het is geen verplichting om een thema aan te schaffen wanneer je een WooCommerce webshop start. Er zijn diverse gratis thema’s beschikbaar met ondersteuning voor WooCommerce. Het is alleen wel zo dat een betaald WooCommerce thema er vaak toch wat beter uitziet en meer mogelijkheden heeft.

Persoonlijk ga ik altijd voor een betaald thema voor WooCommerce. De extra functionaliteiten die je erbij krijgt zijn vaak de moeite waard. Indien je support nodig hebt ben je bij betaalde thema’s vaak ook een stuk beter uit en daarnaast kun je ook updates verwachten. Thema makers moeten ook wel alles goed bijhouden en goede ondersteuning geven wil de maker ervoor zorgen dat het thema goed verkocht wordt.

Mocht je interesse hebben in een goed WooCommerce thema, dan kun je altijd zoeken op ThemeForest. Je vindt hier meer dan 1300 WordPress thema’s die zich richting op WooCommerce. Gemiddeld liggen de kosten van een WooCommerce thema zo rond de $59.

WooCommerce kosten: Plugins voor extra functies

Wanneer je WooCommerce draait zonder plugins kun je al super veel bereiken. Webshops zijn echter allemaal verschillend, waardoor het zomaar kan zijn dat je toch iets mist in WooCommerce en hiervoor een plugin nodig hebt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de verzendkosten nog een stuk geavanceerder wilt instellen of misschien wil je wel dat alle orders een opvolgend nummer krijgen.

Wat je ook wil bereiken, vaak is er een plugin beschikbaar om deze uitbreiding voor jou te realiseren. Om te beginnen kun je in de officiële WordPress plugin directory kijken, hier staan al heel veel plugins in.

Mocht je toch nog geen geschikte plugin vinden, dan zal je verder moeten zoeken en kom je meestal bij de betaalde plugins uit. Voor betaalde plugins kun je naar de website CodeCanyon gaan. Hier staan de plugins het best geprijsd en kun je heel veel vinden.

Wil je nog een stap verder gaan met zoeken, dan kun je naar de officiële WooCommerce website gaan. Hier kun je ook allerlei verschillende betaalde plugins vinden die je kunnen helpen met jouw WooCommerce webshop.

De prijzen van WooCommerce plugins variëren echt enorm. Wat voor extra kosten je voor WooCommerce kwijt bent aan plugins kan ik je dus niet direct vertellen. De goedkoopste plugin voor WooCommerce die ik kon vinden is $5 en voor de duurste plugin betaal je maar liefst $299.

Wat als er geen geschikte thema of plugin is?

Heb je alle beschikbare thema’s of plugins bekeken, maar heb je nog steeds niets gevonden waar je iets aan hebt voor je WooCommerce webshop? Dan is de volgende stap die je kunt nemen een ontwikkelaar inschakelen die je helpt bij het maken van een thema of een plugin die bij je behoefte past.

De kosten hiervan zijn niet van te voren te zeggen en zijn van meerdere factoren afhankelijk. Zo is het uurtarief van de ontwikkelaar natuurlijk een belangrijke factor en is het ook afhankelijk hoeveel tijd het precies kost.

Op zich is het geen slecht idee om van te voren een prijs af te spreken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en al vooraf weet hoeveel het kost.

WooCommerce kosten: Betaalprovider

Elke webshop in Nederland heeft natuurlijk de betaalmogelijkheid iDEAL nodig en in België kun je eigenlijk niet zonder Bancontact / Mistercash. WooCommerce heeft deze betaalmogelijkheden niet standaard in de plugin verwerkt, waardoor je verder moet kijken.

De betaalmogelijkheden die je standaard in WooCommerce kunt inschakelen zijn namelijk:

  • PayPal
  • Rembours
  • Check
  • Directe bankoverschrijving

Om naast deze betaalmogelijkheden ook nog andere opties te krijgen kun je het best een betaalprovider nemen die alles voor je regelt. Mollie is mijn inziens absoluut de beste betaalprovider die je kunt gebruiken in Nederland. Je kunt met Mollie binnen no-time betaalmogelijkheden als iDEAL en Bancontact / Mistercash inschakelen op jouw webshop.

Aan Mollie zitten verder geen maandelijkse kosten verbonden en de plugin om Mollie te koppelen met je WooCommerce webshop stelt Mollie ook nog eens gratis ter beschikking. In het artikel WooCommerce Mollie iDEAL plugin leg ik je stap voor stap uit hoe je kunt beginnen met Mollie en hoe de plugin werkt.

Het is overigens niet zo dat er helemaal geen kosten verbonden zijn aan betaalproviders. Je zal per transactie een klein bedrag moeten betalen. Bij Mollie kost iDEAL € 0,29 per transactie en lager ben ik het niet tegengekomen. Je betaald dus alleen een klein geldbedrag als je er zelf ook aan kunt verdienen.

Mocht je van een andere betaalprovider gebruik willen maken, dan moet je in elk geval altijd opletten of er maandelijkse kosten in rekeningen worden gebracht en hoeveel het je precies kost per transactie.

Conclusie

Ik hoop dat je een beetje een idee hebt gekregen welke onderdelen van WooCommerce geld kosten en wat er allemaal gratis te vinden is.

Wanneer je start met een webshop hoeft het in elk geval niet zo te zijn dat je duizenden euro’s kwijt bent. De software waar je gebruik van zal maken is al geheel gratis en een domeinnaam en hosting zijn niet super duur.

Verder is het geheel aan jou of je extra kosten wilt maken voor een goed WooCommerce thema en extra functionaliteiten. Het is maar net wat je voor ogen hebt en zou willen bereiken met je webshop.

Tot slot kun je het niet voorkomen dat je een betaalprovider moet inschakelen voor jouw webshop. Je wil tenslotte wel betalingen ontvangen van je klanten. Je zal hierdoor per bestelling altijd transactiekosten moeten betalen. Het is echter totaal geen straf om transactiekosten te betalen, want dan weet je zeker dat je geld aan het verdienen bent met je webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *