Inloggen:

WooCommerce Mollie iDEAL plugin

WooCommerce Mollie iDEAL

Met de WooCommerce Mollie plugin kun je betalingen ontvangen via betaalmethodes als iDEAL, PayPal, Bancontact/MisterCash, Creditcard en SEPA-incasso.

We kunnen wel zeggen dat dit welkom is als je een WooCommerce webshop hebt. Wanneer je WooCommerce net hebt geïnstalleerd heb je namelijk niet direct een mogelijkheid om betalingen te ontvangen met iDEAL.

Je moet daarom kijken naar een betaalprovider om dit mogelijk te maken. Mollie is wat mij betreft de nummer 1 betaalprovider waarmee je dit kunt regelen voor WooCommerce.

Het werkt heel soepel, wordt goed up-to-date gehouden, de support is goed en er zijn geen maand- of opstartkosten. Zelf gebruik ik Mollie dan ook steeds vaker voor klanten met een webshop of die bepaalde diensten online willen laten afrekenen.

In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je je kunt aanmelden bij Mollie en hoe je de Mollie plugin voor WooCommerce werkend kunt krijgen, zodat jij op jouw webshop betalingen kunt ontvangen.

Video: WooCommerce iDEAL mollie plugin

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je ervoor kunt zorgen dat jij op jouw WooCommerce webshop iDEAL betalingen kunt ontvangen en verder ook via andere betaalmethodes.

Om mij te volgen in deze video heb je een Mollie account nodig. Klik hier om een Mollie account aan te maken.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg lezen of meer informatie? Lees dan vooral hieronder verder.

Kosten die je bij Mollie hebt

Het maakt niet uit naar welke betaalprovider je gaat, er zijn altijd bepaalde kosten aan verbonden. Voordat we aan de slag gaan met Mollie ben je waarschijnlijk wel benieuwd welke kosten Mollie met zich meebrengt.

Ik kan je direct vertellen dat je bij Mollie in elk geval geen maand- en opstartkosten hebt en dat er ook geen uitbetalingskosten worden gehanteerd. Je hebt wel transactiekosten per bestelling en het is afhankelijk van de betaalmethode hoeveel dit precies is.

Hieronder volgt een kort lijstje van verschillende betaalmethodes en transactiekosten per bestelling bij Mollie.

 • iDEAL: € 0,29
 • PayPal: € 0,10 + PayPal
 • Bancontact/MisterCash: € 0,25 + 1,5%
 • Creditcard: € 0,25 + 1,8% (binnen Europa) / 2,8% (buiten Europa)
 • Overboeking: € 0,25
 • SEPA-incasso: € 0,20
 • Refunds: € 0,25
 • Recurring abonnementen: Gratis

Wanneer je dit vergelijkt met de rest van de markt zijn dit hele goede en scherpe prijzen, dus wat dat betreft is Mollie ook zeker een aanrader. Indien je echt ontzettend veel sales doet, dan kun je ook nog eens volumekorting aanvragen.

Mollie account aanmaken

Voordat je gebruik kunt maken van Mollie zal je een account moeten aanmaken.

Klik hier en maak een account aan bij Mollie

Je hoeft hier om je kosteloos aan te melden alleen maar je voor- en achternaam, e-mailadres en wachtwoord in te vullen.

aanmelden bij mollie

Wanneer je dit hebt gedaan word je direct ingelogd en kun je de stappen doorlopen die Mollie aangeeft om je account volledig te activeren. Zo zal je als eerste jouw bedrijfsgegevens moeten invullen.

Bedrijfsgegevens invullen tijdens het aanmeldproces van Mollie

Vervolgens ga je door naar de volgende stap waar je kunt aangeven om welke website het gaat en welke betaalmethodes je wilt gebruiken.

Websitegegevens en betaalmethodes aangeven in Mollie

Nadat je bovenstaande twee stappen hebt doorlopen moet je verder nog wat documenten toevoegen zoals onder andere je legitimatiebewijs. Natuurlijk moet je ook nog aangeven op welke bankrekeningnummer je het geld wilt ontvangen en dit bankrekeningnummer verifiëren.

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt en alles is goedgekeurd, dan kun je de officiële WooCommerce Mollie plugin installeren op je webshop. Hiervoor hebben we wel een API key nodig, dus ik zal eerst laten zien waar je deze kunt vinden in je Mollie account.

Mollie API Key opzoeken voor WooCommerce

Zoals je ziet heb je een Live API Key nodig of een Test API key. Je kunt deze API-keys altijd vinden in je Mollie profiel. Je komt hier door in te loggen op je Mollie account en vervolgens naar “Instellingen -> Websiteprofielen” te gaan.

Mollie websiteprofielen

Je krijgt hier een overzicht van alle websiteprofielen die je hebt aangemaakt en daarbij de mogelijkheid om de contactgegevens en betaalmethodes te wijzigen, de checkout te personaliseren en natuurlijk naar de Live en Test API-keys te gaan.

Mollie websiteprofielen live en test API

Wanneer je op “Live en Test API-keys” klikt kom je op een pagina uit waar je de Mollie API-keys kunt kopiëren, zodat je deze kunt gebruiken in de plugin.

Mollie live en test api key

WooCommerce Mollie plugin installeren

Er zijn diverse WooCommerce plugins voor Mollie te vinden. Ik kan je alleen maar aanraden om de officiële plugin van Mollie te gebruiken. Mollie heeft deze plugin zelf ontwikkeld en gratis beschikbaar gesteld, zodat alles zo soepel mogelijk verloopt.

Mollie Payments for WooCommerce

De officiële WordPress plugin van Mollie heet Mollie Payments for WooCommerce. Deze plugin staat in de officiële WordPress Plugin Directory en is dus gewoon te vinden vanuit je WordPress dashboard.

Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd op je website kun je naar de instellingen gaan door naar “WooCommerce -> Instellingen -> Afrekenen” te gaan. Wanneer je op deze pagina wat naar beneden scrolt zie je de Mollie instellingen staan.

WooCommerce Mollie instellingen

Als je direct live wilt gaan met het betaalsysteem om met WooCommerce iDEAL betalingen te ontvangen of betalingen via andere betaalmethodes, dan kun je de Live API key toevoegen. Alle betaalmethodes die je in je Mollie profiel hebt geactiveerd worden dan automatisch ook in WooCommerce geactiveerd.

Wil je liever eerst alles grondig testen, dan kun je een vinkje zetten bij “Test modus inschakelen” en een Test API key invullen. In de test modus worden, op SEPA-incasso na, altijd alle betaalmethodes geactiveerd.

Zowel in de Live als Test modus kun je alle betaalmogelijkheden bewerken. Het is dus niet per definitie dat alle betaalmethodes die je in Mollie actief hebt staan ook geactiveerd moet hebben op je website. Daarnaast kun je bij de betaalmethodes zelf ook nog een aantal dingen bewerken.

Betaalmethode bewerken in WooCommerce

Om een Mollie betaalmethode te bewerken kun je eenvoudig klikken op de link “bewerken” naast de desbetreffende betaalmethode.

Wat je precies kunt bewerken hangt af van de betaalmethode. Je kunt in elk geval altijd de betaalmethode in- of uitschakelen, de naam welke de gebruiker ziet aanpassen, aangeven of het logo getoond wordt ja of nee, een omschrijving invullen bij de betaalmethode en soms nog meer.

Stel nou dat we de WooCommerce iDEAL betaalmethode van Mollie willen aanpassen, dan krijgen we het volgende te zien:

WooCommerce Mollie iDEAL instellingen

Je ziet hier de standaardopties die overal staan samen met nog 1 extra optie. Je kunt “Issuers empty option” invullen en dit is de tekst die bovenaan komt te staan in het dropdown menu. Je kunt altijd met je muis over het vraagteken heengaan om te bekijken wat het precies doet.

Hoe gaat het na de betaling met Mollie?

Nadat een klant zijn of haar bestelling bijvoorbeeld via iDEAL betaald heeft, wil je natuurlijk weten waar het geld blijft. Het komt in eerste instantie niet op je eigen bankrekening, maar in je Mollie account terecht. Vanaf daar kun je het vervolgens laten uitbetalen naar jezelf.

Om een overzicht te geven van alle bestellingen en betalingen die verricht zijn heeft Mollie een dashboard gemaakt. Zo kun je mooi zien dat alle bestellingen die op je WooCommerce webshop gedaan worden ook netjes in het overzicht van Mollie staan.

In het dashboard kun je verder real-time naar betalingen zoeken, een saldo pagina bekijken en natuurlijk ook je beschikbare saldo zien. De grafieken waarin je kunt bekijken hoe je het de afgelopen dagen gedaan hebt zijn natuurlijk ook handig en leuk om te zien.

Ben je na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden over Mollie?

Klik hier en start direct met Mollie voor je WooCommerce webshop

Extra mogelijkheden met Mollie en WordPress

Wist je dat het ook mogelijk is om met Mollie in combinatie met WooCommerce abonnementen kunt verkopen? Zo zou je een maandelijkse abonnement voor een bepaalde dienst kunnen verkopen, waarna je maandelijks herhaalbetalingen (automatische incasso) ontvangt.

In WooCommerce wordt dit ook wel een recurring payment model genoemd. Mocht je hier meer informatie over willen hebben of willen weten hoe je dit kunt instellen, dan kun je het artikel WooCommerce abonnementen met Mollie Recurring lezen.

Naast betalingen ontvangen in WooCommerce, zou je ook op andere manieren WordPress iDEAL betalingen kunnen ontvangen. in het artikel WordPress iDEAL plugins kun je alle alternatieven lezen en wanneer dit handig kan zijn.

WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab MockupHeb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.

14 reacties

 1. Is er ook een mogelijkheid om een uitvouwscherm te maken voor de banken die ik via mollie aanbied? wij verkopen in belgie en duitsland en dan wordt het zo een waslijst op de checkout pagina

 2. Beste Maikel,

  Ik heb via mollie een account aangemaakt en de API key ingevoerd op mijn WP site via Woocommerce>instellingen>betalingen maar ik zie geen betaalmogelijkheden als ik af wil rekenen op mijn site.. Ondanks dat in groene letters wordt weergegeven dat IDeal en Paypal etc. wel geactiveerd zijn! Ik hoop dat jij mij kunt helpen want ik kom er echt niet uit.

 3. Beste Maikel,

  Kleine vraag mbt tot Mollie, ik kan nergens de optie vinden om extra betalings kosten in rekening te brengen, bv als je Klara achteraf betalen neemt kost het je een euro plus 3%, dit kan ik in de plug-in niet instellen, heb je daar een idee voor?

 4. Hey Maikel,
  Supergoed omschreven allemaal.

  Ik zit even met het volgende, een vriendin van mij wilt op haar website een donatieknop maken v met Mollie, bijvoorbeeld met 3 bedragen (5, 10, 15 euro) met zo’n uitklapvenster.

  Is dit ook mogelijk met Mollie om zo een soort knop te maken met Mollie?

  1. Ik weet niet precies hoe je het wilt hebben, dus ik zou zeker even verder zoeken, maar volgens mij is het standaard niet mogelijk. Wellicht met behulp van een plugin of een andere koppeling.

  2. Hoi Nancy en Maikel,

   Beetje late reactie, maar misschien heb je er nog iets aan. Er bestaat een aparte donatieplugin voor Mollie. Hij is van Wobbie.nl. en heet Doneren met Mollie.
   Ik gebruik hem voor een Stichting waar ik vrijwilligerswerk voor doe. IK ben er erg tevreden over. groeten Yvonne

  1. De plugin doet precies hetzelfde, het is dus eigenlijk simpelweg zonde van je geld om de betaalde plugin te nemen.

   Jaren geleden was er nog geen officiële plugin van Mollie, waardoor deze betaalde plugin de enige mogelijkheid was, tenzij je zelf kon programmeren.

   Ondertussen is dit dus niet meer nodig en kun je het beste gewoon de officiële plugin gebruiken, want dan weet je zeker dat alles goed up-to-date gehouden wordt en blijft werken.