WordPress is zeer populair als het gaat om het maken van een blog, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een website en een blog. En zou een ‘gewone’ WordPress-website ook over een blog kunnen beschikken? In dit artikel leg ik het je allemaal uit.
Verschil tussen website en WordPress blog?
Officieel is een blog natuurlijk ook gewoon een website, maar wanneer mensen erover praten zit het verschil tussen een website en een blog hem vaak in het format.
Een blog heeft vaak een aantal dingen waaraan je het kunt herkennen. Zo staan de berichten op de homepage en wordt er een omgekeerde chronologische volgorde gebruikt, waarbij het nieuwste artikel bovenaan verschijnt.
Daarnaast is er vaak een systeem om te reageren, kan er gebruik gemaakt worden van RSS en kunnen blog posts gearchiveerd worden op datum, categorie, auteur, tags en sub-categorie.
Vaak gaat een blog ook over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over webdesign, fashion, food, over iemands leven of heel iets anders.
Een website daarentegen kan van alles zijn en het leuke aan een website is dat hij vaak ook de beschikking heeft over een blog-sectie. Het hoofddoel van de website is vaak alleen toch even iets anders en dat zie je ook op de homepagina terug.
Zo beschikt Webtalis ook over een blog-gedeelte, maar neemt dat niet mijn homepage in beslag en daarom wordt dit al vaak gewoon een WordPress website genoemd en geen blog. Bij websites van bedrijven zie je ook vaak een homepage die gericht is op de diensten van het bedrijf en niet zozeer een blog.
Kort samengevat is een WordPress blog dus eigenlijk een website waar alles in het teken staat van de blogartikelen die geschreven worden.
Dat blog-gedeelte kun je overigens in WordPress vullen door aan de linkerkant in het beheerdersgedeelte op ‘Berichten’ te klikken en daar aan de slag te gaan.
Bij de WordPress Customizer kun je vervolgens aangeven of de homepage jouw laatste berichten moet laten zien of een statische pagina. Standaard laat WordPress altijd de laatste berichten zien, omdat het van oorspronkelijk als blog-platform begonnen is.
Ben je nieuw en wil je ook graag gaan bloggen? Bekijk dan mijn handleiding Blog maken met WordPress.