Inloggen:

Wat is chmod?

Chmod krijg je mee te maken als je de rechten van bestanden en mappen op de server moet wijzigen. Gelukkig krijg je hier meestal niet mee te maken, maar er zijn gevallen waar je de rechten moet aanpassen.

Wanneer de het technischer gaan benoemen, is chmod een commando in unix-gebaseerde besturingssystemen zoals Linux en macOS. Het kan dus voorkomen dat je chmod voor je website moet gebruiken, omdat de meeste servers op Linux draaien.

Wat kun je met chmod bereiken?

Voordat we technisch aan de slag gaan, zal ik je eerst in gewone taal vertellen wat je met chmod kunt bereiken. Stel nou dat je een WordPress website hebt en een bepaalde WordPress plugin wil toevoegen of updaten, een afbeelding wil uploaden of iets anders wil toevoegen aan je website.

Het kan helaas in sommige gevallen voorkomen dat het niet mogelijk is om dit te doen, omdat je niet voldoende rechten hebt. Je zou dan een meldingen van WordPress kunnen krijgen als ‘Installatie mislukt: Kan geen nieuwe map aanmaken’.

De oorzaak is dat de instellingen verkeerd staan op de server van je webhosting en met chmod zou je dit kunnen oplossen.

Hoe werkt chmod?

De naam ‘chmod’ staat voor change mode. Je kunt met chmod de rechten van bestanden of mappen wijzigen. Met de rechten wordt door de server bepaald of een gebruiker het bestand mag lezen (r), schrijven (w) of mag uitvoeren (x). In het Engels is dit Read, Write en Execute. Deze rechten kun je vervolgens aan drie verschillende groepen toewijzen, namelijk de eigenaar van het bestand, de groep waartoe het bestand behoort of alle gebruikers.

Om rechten te wijzigen heb je toegang shell-toegang nodig. Ik snap dat je wellicht niet begrijpt wat dit precies is en dan kan je daar ook beter vanaf blijven. Je kunt de rechten daarom beter via chmod aanpassen met een FTP-programma als FileZilla of bestandsbeheer via je hosting provider (als dit wordt aangeboden.

Wanneer je via FileZilla op een bestand of map klikt met je rechtermuisknop, kun je op bestandsrechten klikken. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien.

chmod in FileZilla

Het is hier een kwestie van de juiste waardes selecteren of de juiste numerieke waarde invoeren.

Een chmod-instelling bestaat over het algemeen uit drie cijfers. Een eventuele vierde cijfer is mogelijk, maar staat vaak standaard op 0 ingesteld en zie je niet. Wanneer je via FileZilla chmod-aanpassingen doet, bepaal je met de eerste cijfer de rechten van de eigenaar van het bestand of map. Met het tweede cijfer bepaal je die van de groep waartoe het bestand of map behoort. Met het laatste en derde cijfer die bepaal je de rechten van alle gebruikers, dit worden dan ook wel de openbare rechten genoemd.

Je kunt cijfers van 0 tot en met 7 gebruiken. Deze cijfers hebben de volgende waarden:

  • 7: lezen, schrijven, uitvoeren
  • 6: lezen, schrijven
  • 5: lezen, uitvoeren
  • 4: lezen
  • 3: schrijven en uitvoeren
  • 2: schrijven
  • 1: uitvoeren
  • 0: Helemaal geen rechten

Ga hier altijd zorgvuldig mee aan de slag, want het is belangrijk om nooit teveel rechten te geven. De reden hiervan is dat het beveiligingsproblemen kan veroorzaken en je wil natuurlijk niet dat hackers hier misbruik van maken en je website binnendringen.

Voorbeeld chmod instellingen

Stel je voor dat je een bestand op je webhosting server hebt staan dat alleen door jou als gebruiker gelezen en geschreven mag worden, maar niet door anderen op de server. Je zou dan de chmod-commando kunnen gebruiken om de bestandsrechten te wijzigen naar ‘600’, wat betekent dat alleen de eigenaar van het bestand (jij dus) lees- en schrijfrechten heeft, terwijl andere gebruikers geen toegang hebben.

Een heel ander voorbeeld die je eigenlijk niet zou moeten uitvoeren omdat het gevaarlijk is, is dat je een map wil maken waarin iedereen bestanden kan maken en bewerken. Je kunt dan voor “775” of “777” gaan.