Home / WordPress Woordenlijst / Wat is Cloud Hosting?

Wat is Cloud Hosting?

Wat is cloud hosting?

De kans dat je al eens van cloud hosting hebt gehoord is groot. In de afgelopen jaren is deze vorm van hosting steeds populairder geworden. Opmerkelijk genoeg is cloud hosting niet een term die je één, twee, drie uit kunt leggen. Zelfs aanbieders ervan kunnen vaak niet echt een duidelijke omschrijving geven van wat het nou precies is.

Wat is cloud hosting precies?

We spreken van cloud hosting zodra bij het hosten van een website niet een server wordt gebruikt die op één locatie beschikbaar is, maar die dat op meerdere locaties is. Bij cloud hosting wordt dan ook gebruik gemaakt van een verzameling aan servers.

Ideaal aan dit type hosting is dat het geen problemen oplevert als jouw bezoekersaantallen plots veel hoger zijn dan je normaal gewend bent. Op zo’n moment zal er gezocht worden naar andere servers in de wolk die ervoor kunnen zorgen dat de website toch getoond kan worden.

Cloud hosting kan ik je dan ook zeker aanraden als je een website hebt waarbij je regelmatig te maken hebt met bezoekersaantallen die zo nu en dan pieken.

Verder is cloud hosting ook ideaal wanneer je een website hebt waar bezoekers uit allerlei landen op kijken. De servers van je cloud hostingprovider kunnen namelijk in verschillende landen staan, waardoor een Amerikaan de website op een server die bijvoorbeeld in Dallas staat kan bekijken, terwijl een Nederlander de website via een server in Amsterdam voorgeschoteld krijgt. Het gaat hierdoor toch weer een stukje sneller. Dit is eigenlijk hetzelfde effect als een CDN.

Waar kan ik cloud servers afnemen?

Wanneer je op zoek bent naar hosting voor je WordPress-website, dan kan ik je aanraden om het artikel WordPress hosting Nederland te bekijken. Ik vergelijk hier meerdere goede hosting aanbieders.

Wil je direct mijn absolute nummer 1 weten voor cloud hosting? Ik kan je in dit geval Cloud86 aanbevelen.

Voorbeeld van Cloud hosting

Wellicht ben je ook benieuwd naar hoe het nou allemaal precies zit. Ik zal je daarom een voorbeeld geven van hoe je het kunt zien. Eigenlijk richt je met cloud servers je eigen infastructuur in voor jouw website.

Je krijgt allerlei middelen die je kunt instellen. Denk aan CPU, RAM-geheugen en SSD-opslag. Dit is dus eigenlijk je serververmogen en opslagruimte. Je kunt dit met cloud hosting helemaal naar wens instellen in een of meerdere virtuele machines. Je kunt dus een cluster aan virtuele machines maken zoals jij het hebben wilt.

Nadat je één of meerdere servers hebt aangemaakt, kun je dit in je eigen cloud netwerk plaatsen. Je kunt zo de dataverkeer goed van elkaar gescheiden houden en het een kan eventueel snel het andere opvangen.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.