Wat is cPanel? cPanel helpt je bij het beheren van jouw hostingomgeving via een simpel en niet technische controlepaneel.
Via cPanel kun je bij de belangrijkste hosting functionaliteiten en configuraties komen, waar je anders technische kennis voor nodig zou hebben.
Veel populaire hosting providers maken gebruiken van cPanel, dus dat je dit artikel leest kan jou wellicht helpen om meer uit je hosting te halen.
In dit artikel zal ik meer uitleggen over wat cPanel is en laat ik je zien hoe je bepaalde belangrijke functies kunt uitvoeren in het controlepaneel van cPanel.
Wat is cPanel en wat kan ik ermee?
Net al bij WordPress heb je bij cPanel een gebruikersinterface om alles zo makkelijk mogelijk te beheren. Je hoeft dus niet de server in te duiken en linux commando’s uitvoeren om bepaalde dingen te bereiken. Je kunt gewoon door cPanel naar de juiste navigeren en het uitvoeren door op een paar knoppen te drukken.
cPanel kun je niet bij alle hosting providers vinden. Er kan ook gebruikt worden gemaakt van DirectAdmin, Plesk of een eigen door de hosting provider gebouwde omgeving.
cPanel kom je voornamelijk tegen op shared hosting pakketten. cPanel zorgt simpel gezegd voor een eenvoudige navigatie, knoppen, links en graphics om hosting en bestanden beheren voor de normale mens begrijpelijk te maken.
In cPanel heb je diverse onderdelen die je kunt beheren. Je hebt de volgende categorieën:
- Bestanden: Hier staat alles om je bestanden te beheren, back-ups te maken, FTP-accounts aan te maken en dat soort dingen.
- Databases: Wil je een database aanmaken of via phpMyAdmin inloggen op de database? Je kunt hier vanuit dit onderdeel komen.
- Domeinen: Bij Domeinen kun je extra domeinen aan je hostingpakket toevoegen of een subdomeinen creëren.
- E-mail: Hier kun je een professionele e-mailadres aanmaken. Mail-accounts doorsturen naar een ander mailadres en dat soort dingen. Met cPanel heb je dus ook al direct e-mail hosting.
- Metingen: Ben je benieuwd hoeveel bandbreedte je verbruikt of er foutmeldingen zijn? Dan kun je naar het onderdeel metingen.
- Beveiliging: Bij het onderdeel beveiliging kun je SSL-certificaat toevoegen, IP-adressen blokkeren en meer.
- Software: Dit klinkt eenvoudig, maar is al wat technischer. Hier kun je jouw PHP-versie beheren en de modules die geactiveerd staan.
- Geavanceerd: Hier zal je niet snel iets hoeven te doen. Je kunt hier cron-taken inschakelen (WP-Cron regelt dit al voor je), de terminal gebruiken en meer.
- Voorkeuren: Hier kun je dingen wijzigen die met cPanel te maken hebben. Denk aan wachtwoorden, het uiterlijk en meer.
- Softaculous apps installer: De plek waar je WordPress en heel veel andere toepassingen kunt installeren.
Je hebt ondertussen vast door hoe krachtig dit stukje software is op een server. Het is hierdoor voor veel hosting providers het go-to controlepaneel om te gebruiken. Het komt echter bij WordPress hosting vaak genoeg voor dat er een compleet eigen interface gebouwd is.
cPanel zorgt er in ieder geval voor dat alles zo gebruiksvriendelijk mogelijk wordt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het voor veel mensen die net een website starten nog steeds ingewikkeld is. Het is echter één van de beste oplossingen die er op de markt is.
Hoe kan ik inloggen op cPanel?
Je kunt uiteraard alleen toegang tot cPanel krijgen wanneer je hosting provider hier gebruik van maakt. Indien dit het geval is, zal je vermoedelijk al een inlogurl hebben ontvangen in het eerste mailtje van je hosting provider.
Mocht je geen link hebben ontvangen, maar wel zeker weten dat er cPanel geïnstalleerd staat op jouw hostingpakket, dan kun je de volgende links proberen.
- Optie 1: https://jewebsitenaam.nl/cpanel
- Optie 2: http://jewebsitenaam.nl:2082
- Optie 3: https://jewebsitenaam.nl:2083
Je kunt vervolgens inloggen met de inloggegevens die je van je hosting provider hebt ontvangen. Mocht je dit niet meer weten, neem dan contact op met je hosting provider.
WordPress installeren via cPanel
WordPress installeren via cPanel is heel eenvoudig. De meeste hosting providers komen namelijk met een software installeer tool. Deze tool heet vaak de Softaculous apps installer, hoewel het ook net iets anders kan heten. Het is dan slechts een paar klikken werk om WordPress te installeren.
Je kunt de WordPress 1-klik installatiesysteem vinden door naar het kopje “Softaculous apps installer” te gaan en dan op WordPress te klikken.
Vervolgens kun je op de “Installeer nu” knop klikken om verder te gaan met de WordPress installatie.
Hier zal je allerlei verschillende gegevens moeten invullen. Je kunt de WordPress versie en de domeinnaam waar het op geïnstalleerd moet worden bepalen, de website naam, omschrijvingen, gebruikersnaam en wachtwoord invullen en nog een aantal dingen meer.
Nadat je alles hebt ingevuld kun je op de knop “installeer” klikken, waarna WordPress volledig automatisch voor je wordt geïnstalleerd met de gegevens die je hebt ingevuld. Na de installatie zal je een link zien staan naar de inlogpagina van jouw WordPress-website.
Conclusie: wat is cPanel?
Ik hoop dat dit artikel je duidelijk heeft gemaakt wat cPanel precies is en wat het voor je kan betekenen. In het kort gezegd is cPanel een controlepaneel waarmee jij jouw hostingaccount en server kunt beheren.
Met name shared hostingaccounts draaien bij veel hosting providers op cPanel, vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de functionaliteiten die gebruikers hiermee eenvoudig kunnen uitvoeren.