Een database is een digitale plek waar gegevens gestructureerd en georganiseerd kunnen worden opgeslagen, zodat het snel opgevraagd kan worden.
Je moet het eigenlijk zien als een archieflade. Wanneer je iets nodig hebt moet je naar de archieflade (database) lopen, zoeken in de juiste lade (tabel) en vervolgens pak je het juiste dossier (data). Ik hoop dat dit je een beetje duidelijkheid heeft gegeven.
Met een WordPress-website krijg je te maken met een MySQL database. MySQL is een stukje software waarmee je databases kunt aanmaken, bewaren en data in kunt opvragen. MySQL is dan ook beschikbaar bij alle hostingprovider waar je WordPress op kunt draaien.
Tijdens het installeren van WordPress moet je ook altijd de database informatie doorgeven, zodat WordPress de verbinding met je MySQL database kan maken.
Wat staat er allemaal in een database?
Elke WordPress-website heeft bestanden die op de server staan en een database. De database slaat eigenlijk alle informatie van je website op. Denk hierbij aan alle artikelen, de plek waar jij een afbeelding wilt tonen, het menu dat je hebt ingesteld, alle widgets en alle overige instellingen die je doet in WordPress of in de plugins die je hebt geïnstalleerd.
Zonder database heb je dus eigenlijk alleen de bestanden, maar is de website niet zichtbaar omdat er niets is dat aangeeft waar alles getoond wordt. Een database is dus cruciaal om een WordPress-website goed weer te geven en alle artikelen en overige inhoud op de juiste plek weer te geven.
Wat is een database host?
Tijdens het installatieproces van WordPress wordt altijd gevraagd om de database host. De database host is de computer host van de MySQL server waar je database op geïnstalleerd staat.
In de meeste gevallen kun je bij database host ‘localhost‘ invullen om verbinding met de server te maken waar de database staat. Het komt echter bij verschillende hostingproviders ook voor dat de database host een andere naam heeft. Meestal geeft de hostingprovider dit netjes aan, zodat je weet welke naam je wel moet gebruiken. Kun je dus geen verbinding maken, dan kun je aan je hostingprovider vragen wat je bij database host kunt invoeren.
Hoe kun je een database beheren?
Wanneer jij je goed wilt verdiepen in WordPress, dan wil je waarschijnlijk wel weten hoe je een database kunt beheren. Dit is belangrijk om te weten om bepaalde taken uit te voeren in de WordPress database. Zo kun je problemen oplossen, de website herstellen, handmatig een back-up maken en nog een aantal andere dingen.
Een database kan eigenlijk zo goed als altijd beheert worden met een webapplicatie als phpMyAdmin, die bij alle hostingroviders wel te vinden is. Wanneer je inlogt op phpMyAdmin kom je uit bij een pagina met een handige interface om de database te beheren.
Wat is een database tabel?
Elke database heeft tabellen, dus ook een WordPress database. Elk tabel is vaak voor een bepaald onderdeel van de website, waardoor je het eenvoudig kunt scheiden en het overzicht kunt bewaren.
In elk tabel zijn weer rijen te vinden met meerdere kolommen met daarin informatie. WordPress maakt tijdens de installatie automatisch de benodigde tabellen aan in de database. Standaard kun je in elke WordPress database de volgende tabellen terugvinden.
- wp_commentmeta
- wp_comments
- wp_links
- wp_options
- wp_postmeta
- wp_posts
- wp_terms
- wp_term_relationships
- wp_term_taxonomy
- wp_usermeta
- wp_users
Vermoedelijk kun je door de naam al wel verzinnen waar elk tabel voor is. Naast bovenstaande tabellen kan het zijn dat de database van jouw WordPress-website over nog meer tabellen beschikt. WordPress plugins kunnen ook extra tabellen in de database aanmaken om ervoor te zorgen dat de informatie goed gescheiden blijft.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel een iets duidelijker beeld hebt gekregen van wat een database is en wat er allemaal in wordt opgeslagen.