Inloggen:

Hosting betekenis: Wat is hosting?

Hosting betekenis - Wat is hosting?

Ik zal de betekenis van hosting zo eenvoudig mogelijk voor je uit proberen te leggen, zodat het niet te technisch wordt.

Hosting is simpel gezegd een dienst waarbij informatie zoals teksten, afbeeldingen, video’s en andere inhoud wordt opgeslagen op een webserver. De informatie kan via een website bereikbaar gemaakt worden. Het adres waar je op te vinden bent is de domeinnaam die gekoppeld staat aan je hostingpakket.

Voor deze website maak ik ook gebruik van een domeinnaam (webtalis.nl) en hosting voor alle bestanden en informatie. Dit stukje tekst kun je enkel en alleen lezen dankzij hosting.

Om de snelheid en veiligheid van een website zo hoog mogelijk te houden, is het verstandig om hosting af te nemen bij een hostingbedrijf. Zelf maak ik met tevredenheid gebruik van Cloud86.

Wanneer heb ik hosting nodig?

Webhosting heb je nodig wanneer je een website, webshop of andere webapplicatie gaat maken die je bereikbaar wil hebben voor heel de wereld. Met hosting zorg je dat alle informatie, afbeeldingen, bestanden en andere zaken op de website opgeslagen worden en zichtbaar zijn voor je bezoekers.

Om je hosting te bereiken, wordt altijd gebruikgemaakt van een domeinnaam. Een domeinnaam kun je daarom het beste zien als het adres van je website die op je hostingpakket staat.

Wanneer je geen website wil hebben, maar wel een uniek e-mailadres van je eigen domeinnaam (mail@jedomeinnaam.nl), kun je ook hosting gebruiken. Bij bijna alle hosting providers kun je ook direct een e-mailadres aanmaken.

De verschillende type hosting

Nu je weet wat hosting is, is het ook verstandig om te weten dat er verschillende varianten van hosting zijn. Je zal dit tegenkomen wanneer je hosting gaat uitzoeken bij een hostingbedrijf.

Hieronder tref je een overzicht van de verschillende soorten hosting:

Gratis hosting

Gratis webhosting klinkt super, maar eigenlijk is dat het niet.

In het geval van WordPress kun je in voor gratis hosting terecht bij WordPress.com, maar dat is niet iets wat ik je aanraad. Een nadeel aan gratis hosting is namelijk dat je aan de nodige restricties vast zal zitten. Zo zit je vaak vast aan een deel van de naam van de domeinnaam van de gratis host, heb je weinig aanpasmogelijkheden en kun je geen extra functionaliteiten toevoegen (tenzij je betaald).

Een gratis hostingpartij heeft verder ook invloed op bijvoorbeeld advertenties die op je website getoond worden. Jij zal hier echter niks of slechts een klein percentage van de inkomsten van krijgen. Dit is de manier waarop gratis hosting kan blijven bestaan. Je betaald dus eigenlijk op een andere manier of je schakelt uiteindelijk over omdat je de restricties zat bent en meer mogelijkheden wil.

Shared hosting

Shared hosting is veruit de populairste vorm van hosting die voor de meeste websites ruim voldoende is om gebruik van te maken.

De vertaling van shared hosting is gedeelde hosting. Het houdt in dat je een server deelt met andere gebruikers en websites. Op deze manier blijft het goed betaalbaar voor iedereen, want je huurt allemaal een gedeelte van een server.

Zeker wanneer je net start met het maken van een website is shared hosting meer dan genoeg. Wanneer je na verloop van tijd meer en meer bezoekers krijgt kun je altijd upgraden naar een hoger pakket om de prestaties te waarborgen.

Wanneer ik een nadeel moet noemen aan shared hosting, dan is het dat andere websites op de server van invloed kunnen zijn op de performance van de server. Wanneer een hostingbedrijf een server echter goed instelt hoor je dit niet te ervaren. Bij het hostingbedrijf Cloud86 zit je wat dat betreft helemaal goed.

Virtual Private Server (VPS)

Een andere optie is een virtual private server, ook wel VPS of virtuele privé server genoemd. Dit is de ideale keuze als je veel bezoekers op jouw website verwacht.

Je krijgt met VPS hosting een bepaald vermogen toegewezen op een server waar je mee aan de slag kunt en waar verder niemand invloed op heeft. Het is de perfecte upgrade als je uit een shared hostingpakket groeit, maar daardoor ook al iets prijziger.

Wel is er iets waar je goed op moet letten bij het uitkiezen van een hostingpartij met een VPS. Bij sommige hostingpartijen moet je zelf alle technische dingen doen en alle server software up-to-date houden.

Wanneer je hier de kennis niet voor hebt is dit zeker geen pretje en het is wel belangrijk om up-to-date te blijven voor de veiligheid van je website. Het is in dat geval verstandig om te kijken naar een ‘Managed VPS’. Hier wordt het beheer gedaan door je hostingpartij.

Dedicated hosting

Dedicated hosting is eigenlijk alleen voor de allergrootste websites geschikt of als je met erg gevoelige data werkt. Je bent hier al snel honderden of duizenden euro’s per maand aan kwijt.

Met dedicated hosting krijg je een compleet eigen webserver. Je huurt dit nog wel steeds bij een hostingpartij, dus de server staat in het datacenter van je hostingpartij. Verder werkt alles hetzelfde als een VPS, maar je deelt je server met niemand anders.

Wanneer je dedicated hosting afneemt bij een hostingpartij krijg je in ieder geval nog wel ondersteuning wanneer je dit nodig hebt. Bekijk echter wel goed van tevoren wat voor ondersteuning je precies bij de hostingpartij krijgt.

Cloud hosting

Wat cloud hosting precies is kan hedendaags meerdere kanten op. Van oorsprong werd de term Cloud hosting enkel gebruikt voor een cluster van aan elkaar gekoppelde server waar je website op stond. Wanneer je dan een piek had in je bezoekers konden meerdere servers aangesproken worden om alles stabiel te laten draaien. Wanneer een server offline zou gaan kwam je ook niet in de problemen, omdat een andere server dit kon opvangen. Cloud hosting is dus erg stabiel en flexibel en uitstekend geschikt voor grotere websites met veel bezoekers. Bij Cloud86 wordt dit type hosting Virtual Private Cloud genoemd.

De term Cloud hosting wordt door hostingpartijen tegenwoordig ook voor andere dingen gebruikt. Doordat steeds meer dingen ‘in de cloud’ staat, willen diverse hostingpartijen een normale VPS of Managed VPS ook wel cloud hosting noemen. Bekijk dus altijd goed van tevoren wat je precies krijgt. Je komt er al snel achter, aangezien je met een cluster aan servers toch echt voor meerdere servers moet aangeven wat je precies wil hebben qua vermogen en dergelijke.

Managed WordPress hosting

Bij Managed WordPress hosting kan het ook verschillen wat je precies krijgt. Wederom zal je dus moeten opletten hoe het precies zit bij de hostingpartij die je voor ogen hebt.

Managed WordPress hosting is vaak ook shared hosting (kan ook een vps zijn), maar het verschil is dat het volledig geoptimaliseerd is voor WordPress websites, zodoende ook de naam. Je kunt met dit soort hosting vaak de beste resultaten behalen met je WordPress website.

Bij Managed WordPress hosting krijg je vaak de volgende op WordPress gerichte dingen:

  • Server geoptimaliseerd voor WordPress websites, voor een snellere website.
  • Vooraf geïnstalleerde WordPress omgeving of simpele 1-klik installatie programma.
  • Extra beveiliging, waardoor je wellicht sommige plugins niet mag installeren op de omgeving.
  • Extra WordPress ondersteuning. Gaat er iets mis na het installeren van een plugin, update of iets anders? Bij je host kun je terecht voor antwoorden op je WordPress problemen.

Naast Managed WordPress hosting is er ook WooCommerce hosting. Dit is eigenlijk praktisch hetzelfde, hoewel WooCommerce wel wat zwaarder is om op de server te draaien.

Reseller hosting

Wil je zelf hostingpakketten gaan verkopen en lijkt een VPS je te technisch? Je kunt dan naar een hostingpartij kijken die reseller hosting heeft.

Reseller hosting is eigenlijk hetzelfde als shared hosting, maar je kunt dan zelf een x aantal pakketten aanmaken voor je klanten. Het is wel aan jezelf om hosting te verkopen en geld te innen, hier helpt een hostingbedrijf niet bij.

Je kunt reseller hosting eventueel ook gebruiken wanneer het bij een hostingpartij niet mogelijk is om op shared hosting meerdere websites te plaatsen.

E-mail hosting

Met e-mail hosting kun je geen website op je domeinnaam plaatsen. Je krijgt enkel ruimte op een server voor e-mailadressen en mailboxen, zodat je e-mails kunt versturen en ontvangen.

Je hebt dus ook je eigen domeinnaam nodig, zodat je daarna een mailadres als mail@jouwdomeinnaam.nl kunt aanmaken.

Doordat je een stuk minder ruimte en mogelijkheden nodig hebt dan bij normale hosting, is e-mail hosting een stuk goedkoper.

Welke hosting is voor mij het best?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat het moeilijk is om te kiezen wat voor hosting je nodig hebt, want zelfs bij shared hosting heb je weer verschillende mogelijkheden als het gaat om serververmogen. Hieronder staat daarom in samenwerking met Cloud86 een handige hosting kieswijzer om je advies te geven welk hostingpakket

Conclusie

De betekenis van hosting is je hopelijk duidelijk geworden. Hosting betekent dat je bij een hostingbedrijf een stukje van een server huurt, zodat je onder andere bestanden, informatie en afbeeldingen kunt opslaan voor je website. Doe er nog een domeinnaam bij en je website is ook voor iedereen bereikbaar.

Er zijn verder diverse soorten hosting. Wanneer je start kun je prima met een shared hostingpakket beginnen. Wil je meer hulp bij je WordPress website, dan is WordPress hosting handig. Groeit je website steeds verder, dan zal je richting VPS hosting gaan en uiteindelijk zal je eindigen met dedicated hosting als je website het echt ontzettend goed doet.

Je kunt hosting bij veel bedrijven huren. Je doet er alleen wel goed aan om te weten waar je op moet letten als je een hostingpakket bestelt. Ben je benieuwd wat goed bij jou past, lees dan ook eens zeker mijn artikel over ‘Waaraan moet goede hosting aan voldoen?‘.