Wat is hosting?

Om een website echt online te kunnen krijgen, heb je een hosting nodig. Hosting houdt in dat jouw bestanden op een webserver geplaatst worden. Zodra de bestanden geplaatst zijn en er is een domeinnaam gekoppeld, kan iedereen ter wereld de website benaderen. Je zou het als het ware kunnen vergelijken met een garagebox waarin je het één en ander op kunt slaan.

Verschillende soorten hosting beschikbaar

Je kunt verschillende soorten hosting treffen als je op zoek gaat naar een plek om jouw website onder te brengen. Hieronder tref je een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Gratis hosting: Als eerste heb je de mogelijkheid om te kiezen voor gratis webhosting. In het geval van WordPress kun je in dat geval terecht bij WordPress.com, maar dat is niet iets wat ik je aanraad. Een nadeel aan gratis webhosting is dat je aan de nodige restricties vast zit. Zo zit je vaak vast aan een deel van de naam van de gratis hosting. De gratis hostingpartij heeft verder ook invloed op advertenties op jouw website waar jij dan geen geld aan verdient.

Shared hostingShared hosting kom je het vaakst tegen als het gaat om het hosten van een website. Als je net een WordPress-website wilt beginnen, is shared hosting ideaal te gebruiken. Omdat je met shared hosting een grote server deelt met andere website en gebruikers, is deze optie best betaalbaar. Je huurt eigenlijk allemaal een gedeelte van de server. Het nadeel is dat andere websites wel negatieve invloed kunnen hebben op de prestaties van de server en dus ook jouw website.

Reseller hosting: Reseller hosting is vooral bedoeld voor partijen die hostingpakketen willen verkopen. Ook kan reseller hosting ingezet worden als iemand meerdere websites wilt hosten en dit bij de hostingprovider die gekozen is niet mogelijk is op een shared hostingpakket.

Virtual Private Server (VPS): Een andere optie is een virtual private server, ook wel VPS genoemd. Dit is de ideale keuze als je veel bezoekers voor jouw website verwacht. Je krijgt een percentage systeemresources toegewezen waar je mee aan de slag kunt en waar verder niemand invloed op heeft.

Dedicated hosting: Dedicated hosting is eigenlijk alleen voor de allergrootste partijen geschikt. Je krijgt hierbij een volledig eigen server toegewezen. De kans dat je deze hosting nodig hebt is klein. Het is echt voor de allergrootste.

Managed WordPress hosting: Er zijn een aantal hostingbedrijven die Managed WordPress hosting aanbieden. Eigenlijk is dit vaak ook shared hosting of een VPS, maar het verschil bij deze hosting is dat alles volledig geoptimaliseerd is voor WordPress, vandaar dat ik het nog even apart wilde noemen. Je kunt met dit soort hosting vaak de beste resultaten behalen met je WordPress website.

Je kunt hosting bij veel bedrijven huren. Je doet er alleen wel goed aan om te weten waar je op moet letten als je een hostingpakket bestelt. Ben je benieuwd wat goed bij jou past, lees dan ook eens zeker mijn artikel over Waar moet goede hosting aan voldoen?

Ben je op zoek naar goede WooCommerce hosting? Lees dan ook WooCommerce hosting, waar je op moet letten.