Wat is .htaccess?

Als je een website hebt, ben je misschien wel eens het .htaccess bestand tegengekomen, maar het kan ook zijn dat je het nog nooit gezien hebt. Het .htaccess bestand is namelijk een verborgen bestand, dat in veel programma’s pas zichtbaar wordt als je inschakelt dat je verborgen bestanden wilt zien.

Als je geen ervaring hebt met websites, heb je misschien geen flauw idee wat je met dat bestand kunt doen. Het .htaccess, afkorting van HyperText Access, bestand bestaat uit een stukje tekst waarmee je de webserver bepaalde opdrachten kunt geven. Opmerkelijk aan een dergelijk bestand, is dat hij eigenlijk geen naam heeft. .htaccess is tenslotte een extensie en dit is ook de reden dat het vaak een verborgen bestand is.

Als je een website hebt, is het vast weleens voorgekomen dat je bepaalde IP-adressen wilt blokkeren. Om dat te bereiken, kun je aan de slag in het .htaccess bestand. Daarnaast kun je het bestand ook onder meer gebruiken voor het maken van redirects, om foutmeldingen aan te passen en om bepaalde mappen te beveiligen.

Waar vind je het .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand vind je in de root (hoofdmap) van je webserver terug. Soms kom je hem ook nog in andere mappen tegen. In dat geval wordt het bestand in de root overruled. Om het bestand te kunnen zien op de webserver kun je bijvoorbeeld terecht bij een FTP-programma.

Als er nog geen .htaccess bestand is, maar je mensen wel graag wilt waarschuwen als een link bijvoorbeeld niet goed werkt, kun je ook altijd zelf een .htaccess bestand creëren met bijvoorbeeld het programma Notepad+ (Windows) of Atom (Mac).

In WordPress wordt het .htaccess bestand ook gebruikt om er onder andere voor te zorgen dat de permalinks gebruiksvriendelijk zijn op je website. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een code in een .htaccess bestand eruit kan zien op een WordPress-website.

# BEGIN WordPress
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# END WordPress

Verder is het ook altijd mogelijk om handmatig een redirect te plaatsen via het htaccess bestand.