De Mediabibliotheek in WordPress is een tool die vaak voorbij komt als je het hebt over afbeeldingen toevoegen aan jouw website. Maar wat is de Mediabibliotheek in WordPress nou precies, hoe kom je er terecht en wat kun je daar zoal in doen? Dat leg ik je graag uit in dit artikel.
Hoe bereik je de Mediabibliotheek?
De Mediabibliotheek is in WordPress eenvoudig te bereiken door, zodra je in de admin zit, aan de linkerkant te zoeken naar Media. Zodra je daarop klikt, kom je direct in de Mediabibliotheek terecht.
Mocht je al afbeeldingen op jouw website geplaatst hebben, dan kom je ze hier op de mediabibliotheek-pagina tegen. Mocht je nog geen bestanden hebben geüpload, dan zie je hier de tekst: “Geen mediabijlages gevonden.”
Wat is de Mediabibliotheek in WordPress?
De Mediabibliotheek in WordPress is de verzamelplek van alle mediabestanden die je tot op heden hebt geüpload op jouw website. Het is verder ook de plek waar je een titel, een onderschrift, een alt-tekst en een omschrijving mee kunt geven aan de mediabestanden.
Hoe de mediabibliotheek er bij jou precies uitziet, is afhankelijk van de manier waarop je jouw bibliotheek hebt ingesteld. Je kunt alle mediabestanden in een lijst zien, zoals je hieronder op de afbeelding ziet, of je kunt voor een grid layout gaan. Bovenaan de pagina kun je dit instellen door op het lijst of grid icoontje te klikken.
Hoe voeg je foto’s toe?
Je kunt er bij een artikel voor kiezen om bestanden toe te voegen aan jouw mediabibliotheek, maar ook vanuit de mediabibliotheek zelf is dat mogelijk. Zodra je de bibliotheek opent, staat er bovenin een button met de tekst ‘Nieuw Bestand’.
Op dat moment verschijnt de optie om bestanden hierheen naar de mediabibliotheek heen te slepen of om zelf bestanden te selecteren. Wanneer je de mediabibliotheek in een grid layout hebt staan kun je overigens ook direct foto’s slepen om te uploaden.
Beide opties leveren hetzelfde resultaat op en zorgen ervoor dat er een bestand aan je mediabibliotheek wordt toegevoegd. Zodra je de afbeelding vervolgens in een pagina of bericht wilt gebruiken, dan hoef je alleen linksbovenin op media toevoegen te klikken en in de mediabibliotheek te zoeken naar het juiste bestand.
Hoe verander je info bij mediabestanden?
Zodra je op een afbeelding klikt in jouw mediabibliotheek, kom je terecht op een pagina met bijlagedetails. Aan de linkerkant zie je dan de afbeelding en aan de rechterkant vind je het één en ander dat je aan kunt passen. Verder zie je ook de URL van het bestand staan.
Het eerste wat je aan kunt passen bij bijlagedetails is de titel. De tweede optie is het onderschrift, de derde optie is de alt-tekst en de vierde optie is de omschrijving. Ook tref je op deze pagina wie de afbeelding heeft geüpload.
Aan de linkerkant onder de foto staat overigens ook nog de knop “afbeelding bewerken”. Wanneer je hierop klikt kom je op een pagina uit waar je de foto kunt bijknippen, draaien en dat soort dingen.
Meerdere bestanden tegelijk uploaden
Het is in WordPress ook mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te uploaden naar jouw mediabibliotheek. Om dat voor elkaar te krijgen, is het de bedoeling dat je in het upload-scherm alle foto’s selecteert die je in één keer wilt uploaden. Je doet dit door de foto’s aan te klikken terwijl je op Windows de Ctrl-knop ingedrukt houdt en op Apple de Command-knop.
Een andere optie is om alle bestanden van te voren te selecteren en deze gewoonweg te slepen.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden wat de mediabibliotheek in WordPress is en wat voor mogelijkheden je allemaal hebt. Je kunt van de afbeeldingen ook een galerij maken voor in een artikel. Hoe je dit kunt doen kun je lezen in het artikel “Hoe je een WordPress galerij kunt maken“.