Home / WordPress Woordenlijst / Wat is Plesk?

Wat is Plesk?

Plesk is een webapplicatie die je helpt bij het beheren van jouw hostingomgeving. Plesk doet dit via een simpel controlepaneel.

Met Plesk kun je bij de belangrijkste hosting functionaliteiten en configuraties komen. Dankzij de grafische interface hoef je niet technisch te zijn om bepaalde zaken te regelen. Denk aan het installeren van WordPress, het maken van back-ups, instellen van e-mails, SSL en de PHP-versie waar je website op draait.

In dit artikel zal ik je een kort overzicht geven over de mogelijkheden van Plesk.

Wat is Plesk en wat kan ik ermee?

Net als bij software als WordPress, heb je bij Plesk een grafische interface om allerlei functionaliteiten te beheren. Dit maakt het een stuk makkelijk, want je hoeft dan niet de server in te duiken en via linux commando’s van alles te regelen. Plesk geeft je dus een eenvoudige mogelijkheid om jouw server beheren.

Waarschijnlijk ben je ondertussen wel benieuwd hoe Plesk eruitziet.

Wanneer je naar je website gaat zal je zien wat voor toepassing je hebt geïnstalleerd, in dit geval WordPress, met daaronder allerlei verschillende mogelijkheden. Zo heb je de opties

  • PHP-instellingen om de PHP-versie aan te passen.
  • Bestandsbeheer om bestanden te beheren
  • Website importeren
  • Mail-instellingen
  • Afgeschermde mappen
  • FTP-toegang
  • Back-upmogelijkheid
  • DNS manager
  • GIT
  • Mailaccounts (e-mail hosting)
  • en nog veel meer…

Plesk is zoals je ziet dus erg krachtig en geeft je veel invloed terwijl je een gebruiksvriendelijke interface hebt. Wanneer je net start met een WordPress website maken, dan zal dit nog steeds ingewikkeld zijn. Het is echter wel een super goede oplossing. Linux-commando’s zijn een stuk lastiger.

Hoe kan ik inloggen op Plesk?

Zoals je waarschijnlijk al wel begrijpt kun je alleen op Plesk inloggen als jouw hostingprovider hier ook echt gebruik van maakt. Met name hostingproviders met shared hostingaccounts draaien op Plesk of een andere controlepaneel als DirectAdmin en cPanel.

Heb je nog geen hosting? Bekijk dan eens het overzicht met hostingprovider die ik aanbeveel in het artikel WordPress Hosting.

Wanneer jouw hostingprovider Plesk gebruikt als controlepaneel, dan heb je vermoedelijk al een inlogurl ontvangen of je kunt via je hostingprovider zelf inloggen in de omgeving. Bij Cloud86 ziet het er als volgt uit als je wilt inloggen in je Plesk-omgeving.

Inloggen op Plesk

Wanneer jij niet via je hostingprovider kunt inloggen, dan zal het via een inlogurl moeten lukken. Deze is als volgt:

  • https://<jouwdomeinnaam of server ip-adres>:8443

Uiteraard moet je hier nog wel jouw domeinnaam of server ip-adres invoeren.

WordPress installeren via Plesk

Via Plesk is het heel eenvoudig om WordPress te installeren. Plesk heeft namelijk een software installatie tool beschikbaar waar je gebruik van maakt. Bij je domeinnaam kun je op “Toepassingen Installeren” klikken. Vervolgens kom je uit op onderstaande pagina:

Zoek hier bij de applicaties naar WordPress en klik op de knop “installeren”. Meer werk is het niet.

Tip: Bij mij stond WordPress helemaal onderaan, aangezien het op alfabet ging.

Plesk WordPress Toolkit

Plesk heeft ook een WordPress toolkit. Het hangt een beetje van je hostingprovider af welke versie je hiervan hebt. Met behulp van de toolkit kun je WordPress makkelijker beheren.

Zo kun je onder andere testomgevingen maken met een druk op de knop, plugins en thema’s beheren en (automatisch) updaten, debuggen, beschermen met een wachtwoord en er wordt een beveiligingscheck uitgevoerd.

Conclusie: wat is Plesk?

Hopelijk heeft dit artikel je ondertussen duidelijk gemaakt wat Plesk is en wat je er allemaal mee kunt doen. In het kort is Plesk een controlepaneel waarmee je diverse serverfunctionaliteiten kunt beheren. Applicaties als WordPress zijn ook met een druk op de knop te installeren, waardoor je niks technisch hoeft te doen.

Met name shared hostingaccounts draaien bij veel hosting providers op Plesk. Bij VPS hosting komt dit ook voor, vaak heb je dan de keuze of je dit wel of niet wilt tegen een meerprijs.


WordPress Hulp Nodig? Join Het WP Lab

Het WordPress Lab Mockup

Heb je vragen aan de hand van dit artikel of wil je verder op weg geholpen worden met je website?

Sluit je aan bij Het WordPress lab, een community voor WordPress-liefhebbers waarin ik antwoord geef op jouw WordPress vragen en je toegang krijgt tot al mijn WordPress cursussen.